Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
27 minut temu, Dzik napisał:

podłączał te super kable do różnego sprzętu i sprawdzał, czy coś się zmienia na wyjściu - nie zmienia się

Pokaż mi to właściwe wyjście, czyli miejsce pomiarowe w którym słuchamy, że się nie zmienia. Nie interesuje mnie pomiar na zaciskach przewodu w "połowie" systemu audio. Taki pomiar jest oderwany od rzeczywistości, od wpływu wielu dodatkowych czynników środowiskowych mających wpływ na to co słyszymy. Nie wykluczajmy z pomiarów zakłóceń, sprzężeń, dopasowań, kompatybilności i wielu innych składowych na to co słyszymy w kontekście wymiany przewodów, które różnie będą wchodziły w interakcje z całym środowiskiem. 

Napisano
35 minut temu, MariuszZ napisał:

Nie wykluczajmy z pomiarów zakłóceń, sprzężeń, dopasowań, kompatybilności i wielu innych składowych 

Burz słonecznych, promieniowania kosmicznego... To jest smoleńska logika.

Napisano
1 godzinę temu, Chyba Miro 84 napisał:

Z tej wypowiedzi odnoszę wrazenie ze z "łatwością" wrzucam tu przykłady. W/w "łatwość" można roznie interpretować! Jesteś pewny że chcesz by to "tak właśnie" było odebrane?

Luz. Po prostu pomylona tabletka czy też nie, placebo - to taki fajny przykład do zdeprecjonowania jakiegokolwiek tematu. Miały być w systemie drogie kable a w rzeczywistości były "zwykłe", miał grać streamer za 10k a grał Wiim - i pacjent-cwaniak się nie poznał, wiesz, tabletka placebo to taki ulubiony gadżecik w zależności od potrzeb danej dyskusji. Nie drążmy.

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, Dzik napisał:

No ale chociażby Amir podłączał te super kable do różnego sprzętu i sprawdzał, czy coś się zmienia na wyjściu - nie zmienia się. Nie wiem, co można zrobić więcej.

Amir stwierdził, że Wiim jest "transparentny", kryształowy jak Banaś i "płataniem figli w mózgu" znowu wytłumaczysz że gra jak gra czyli przeciętnie i adekwatnie do ceny ? Pewnie mózg podpowiada, że w tej cenie tak ma grać.

Edytowano przez Wito76
Napisano
8 minut temu, mateolo2 napisał:

Ja nie chce wchodzić w tę dyskusję, ale tylko to tutaj pozostawię:

I jeszcze raz gorąco poproszę, jako autor tego wątku o przeniesienie się z tematem kablowym do wątku o kablach :) 

Dobrego Dnia Wszystkim!

A jak ktoś wrzuci film z UFO albo z trzygłowym Dzikiem to też od razu jest to dowód na ich istnienie? 

Napisano (edytowany)
5 minut temu, Wito76 napisał:

Wiim też wyszedł w pomiarach "transparentny", kryształowy jak Banaś i "płataniem figli w mózgu" znowu wytłumaczysz że gra jak gra ?

Tak.

Nawet w tym temacie ludzie, którzy mają ten sprzęt twierdzą, że nie słyszą różnicy w odniesieniu do droższych transportów. Skoro więc pomiary też nic nie wykazują, to do jakiej konkluzji dojdziesz:

a) masz nadzwyczajny słuch, a pomiary nie grają,

b) może to jednak placebo i warto zrobić ślepy test.

Edytowano przez Dzik
Napisano (edytowany)
9 minut temu, Dzik napisał:

to do jakiej konkluzji dojdziesz:

c) Właśnie w tym temacie są ludzie, którzy mają ten sprzęt i słyszą ewidentną różnicę w każdym aspekcie względem innych transportów.

9 minut temu, Dzik napisał:

i warto zrobić ślepy test.

Każdy chyba ma swój ulubiony set utworów , obsłuchany wielokrotnie i znasz w takich utworach każdy dźwięk, każdą nutę. I co ja tu mam mierzyć? W jednej konfiguracji sprzętowej słyszę kontrabas jakby gość stał obok, słyszę fakturę strun a w drugiej namiastkę, dźwięki z narzuconym kocem - o jakim placebo my mówimy? Tu nie chodzi o żaden szyderczy nadzwyczajny słuch, a o zwykłe słuchanie i dwa różne światy muzyczne. Naprawdę zwątpiłem teraz, ręce opadają. Naprawdę nie wierzysz w to, że dwa urządzenia cyfrowe grają inaczej? 

Kurde, co ja piszę, to nie jest przecież kwestia wiary tylko włączenia i posłuchania, no głuchy by usłyszał różnicę przecież. Dopóki nie podłączysz nie posłuchasz to do emerytury będziesz pisał bzdury i robił z siebie audio trolla.

Edytowano przez Wito76
Napisano
21 minut temu, Dzik napisał:

Burz słonecznych, promieniowania kosmicznego... To jest smoleńska logika.

Zmierz sobie wiesz co i na tej podstawie określ jakie masz libido. To jest smoleńska logika. Przekonuję do zaakceptowania pomiaru jabłek z jabłkami. Nie da się mierzyć banana i porównywać jego miary do tego jak smakuje. 

Należy mierzyć to co jest najbliżej naszych wrażeń słuchowych. Jeżeli chcemy porównać konturowość czy szybkość basowych nut to ustalmy co je definiuje w miejscu odsłuchu. Znajdźmy narzędzia do pomiaru. Zróbmy to właściwie, a nie jak Amir w oderwaniu od rzeczywistości na sole laboratoryjnym próbując dopasować domenę elektrycznych wartości napięć do rozkładu ciśnienia powietrza w naszych przewodach słuchowych 😉

Napisano
12 minut temu, MariuszZ napisał:

Zróbmy to właściwie, a nie jak Amir w oderwaniu od rzeczywistości na sole laboratoryjnym próbując dopasować domenę elektrycznych wartości napięć do rozkładu ciśnienia powietrza w naszych przewodach słuchowych

A tu się zgodzę, tyle że następnym krokiem powinien być ślepy test

Napisano
5 minut temu, Fafniak napisał:

A tu się zgodzę, tyle że następnym krokiem powinien być ślepy test

Kwestionujesz mam wrażenie dla zasady, bo jednak w swoim systemie stosujesz te różne voodu. Choćby dzisiaj na FB zauważyłem, że stosujesz nie taki tani i zwykły zasilacz lecz Nostromo do maliny

Napisano
4 minuty temu, seba3002 napisał:

@Fafniak a na czym stanęło jeśli chodzi o ślepy test kabli u Bogusława?

Nigdy nie miało być ślepych testów u Bogusława. Miały być u mnie i wstępnie się dogadywaliśmy co do terminu. Niestety potem Marcinowi posypało się zdrowia, a jeszcze później Rosja zaatakował Ukrainę. Uznaliśmy zgodnie, że w tej sytuacji są ważniejsze rzeczy niż testowanie kabli (i ich użytkowników). Myślę, że kiedyś jeszcze do tego wrócimy. :)

Napisano
16 minut temu, Wito76 napisał:

Właśnie w tym temacie są ludzie, którzy mają ten sprzęt i słyszą ewidentną różnicę

No ale ja mówiłem o tych, co niczego takiego nie słyszą, bo tacy też się tu wypowiadali.

17 minut temu, Wito76 napisał:

Tu nie chodzi o żaden szyderczy nadzwyczajny słuch, a o zwykłe słuchanie i dwa różne światy muzyczne. (...) Naprawdę nie wierzysz w to, że dwa urządzenia cyfrowe grają inaczej? 

Naprawdę nie wierzę, ale gdybyś ułamek tej energii, którą wykorzystujesz na polemiki z „głuchymi” poświęcił na nagranie tego „innego muzycznego świata”, to może bym zwątpił. Byłbyś pierwszą osobą na forum, która w tej materii pokazałaby coś więcej niż złość.

11 minut temu, MariuszZ napisał:

Zmierz sobie wiesz co i na tej podstawie określ jakie masz libido.

hmmm.png

(Widzę że populizm rośnie wprost proporcjonalnie do frustracji. Oby co innego się w efekcie nie skurczyło.)

17 minut temu, MariuszZ napisał:

Zróbmy to właściwie, a nie jak Amir w oderwaniu od rzeczywistości na sole laboratoryjnym próbując dopasować domenę elektrycznych wartości napięć do rozkładu ciśnienia powietrza w naszych przewodach słuchowych

Amir nie ma żadnego laboratorium, po prostu podpina te kable do lepszych i gorszych urządzeń, żeby sprawdzić czy jest jakakolwiek różnica na wyjściu – bo to, co na wyjściu ma jednak, naprawdę, NIESTETY, trochę związek z tym, co słyszysz.

Napisano (edytowany)
29 minut temu, seba3002 napisał:

@Fafniak a na czym stanęło jeśli chodzi o ślepy test kabli u Bogusława?

W dużym skrócie.

Boguś chciał zrobić ślepy test (sam się zdeklarował), ale na luzie, bez dochowania podstawowych zasad. Przy okazji chciał żeby sie z nim założyć. Takie fajne zasady sobie wymyślił. W efekcie nic nie wyszło

21 minut temu, Rafał S napisał:

Nigdy nie miało być ślepych testów u Bogusława.

Miały być

Miały być u mnie i wstępnie się dogadywaliśmy co do terminu.

Fakt, ale :

Marcinowi posypało się zdrowia, a jeszcze później Rosja zaatakował Ukrainę. Uznaliśmy zgodnie, że w tej sytuacji są ważniejsze rzeczy niż testowanie kabli

tak wyszło, potwierdzam

Myślę, że kiedyś jeszcze do tego wrócimy.

Mam nadzieję.

26 minut temu, Wito76 napisał:

Kwestionujesz mam wrażenie dla zasady, bo jednak w swoim systemie stosujesz te różne voodu

Pisałem już wielokrotnie i mam wrażenie że specjalnie zapominasz o tym. Kupiłem różne by dowiedzieć się czy w ślepym teście rozpoznam różnice.

Mam teraz sprzedawać kable z ogromną stratą? Ceny które ja bym zaakceptował, nie akceptują nabywcy. Co do innych "voodu" to co masz na myśli ?

Edytowano przez Fafniak
Napisano

Mask Singer jest najlepszym ślepym testem ;) Odgadłem każdego kogo znałem 😜 

zostali : deszcz - natasza urbańska , kot - marcin miller boys , bociek o ile pamiętam - skórzyński , słońce - być może rozenek , chociaż ostatnio piosenka chylińskiej była taka jakby to ona sama udawała ,że nie umie śpiewać. 5ta to ciężko stwierdzić jeśli się kogoś nie słyszało ale być może Kukulska ?

Napisano (edytowany)
2 godziny temu, T Z6 napisał:

Zamowilem Wireworlda a teraz dopiero zauwazylem ze Magnat nie posiada w wejsciu zasilajacym uziemienia😂.

Przecież pisałem, że to urządzenie w II klasie ochronności,  nie oznacza, że nie możesz podłączyć tego WW.

Dlatego ciekawiło mnie, co tam się wydarzy.

3 godziny temu, Dzik napisał:

No ale chociażby Amir podłączał te super kable do różnego sprzętu i sprawdzał, czy coś się zmienia na wyjściu - nie zmienia się. Nie wiem, co można zrobić więcej.

Na jakim wyjściu? 

Mariusz sugeruje, że wpięty kabel w system powinen być mierzony pomiarem akustyki, a mikrofon w miejscu gdzie głowa słuchacza. 

A nie na stole "laboratoryjnym".

1 godzinę temu, mateolo2 napisał:

jeszcze raz gorąco poproszę, jako autor tego wątku o przeniesienie się z tematem kablowym do wątku o kablach :)

A co pisałem wczoraj?

To było do przewidzenia, że tak się potoczy temat.

Nigdy więcej nie pisz na tym forum, że przewód zasilający poprawił Tobie brzmienie systemu audio, nigdy!

😉

Edytowano przez DiBatonio
Napisano (edytowany)
10 minut temu, DiBatonio napisał:

Przecież pisałem, że to urządzenie w II klasie ochronności,  nie oznacza, że nie możesz podłączyć tego WW.

Dlatego ciekawiło mnie, co tam się wydarzy.

Na jakim wyjściu? 

Mariusz sugeruje, że wpięty kabel w system powinen być mierzony pomiarem akustyki, a mikrofon w miejscu gdzie głowa słuchacza. 

A co pisałem wczoraj?

To było do przewidzenia, że tak się potoczy temat.

Nigdy więcej nie pisz na tym forum, że przewód zasilający poprawił Tobie brzmienie systemu audio, nigdy!

😉

Hahaha! :) Dobra tam, niech się chłopaki wyżyją :)

Edytowano przez mateolo2
Napisano
4 minuty temu, mateolo2 napisał:

Dobra tam, niech się chłopaki wyżyją

Zobaczysz, zostaniesz forumowym odszczepieńcem 😉

Koledzy się odwrócą od Ciebie 😆

1 minutę temu, T Z6 napisał:

Do Magnata nie bede podlaczal

Dlaczego?

Wtyczka nie pasuje? 😛

Napisano
14 minut temu, DiBatonio napisał:

Na jakim wyjściu? 

No ale taki pomiar, żeby miał sens, musiałby być wykonany w warunkach studyjnych.

Pytanie tylko, jaki ma to sens, bo żeby coś innego wyszło z głośników, to musi do nich najpierw wejść.

Napisano

Czyli posiadajac urzadzenia w tej drugiej klasie ochronnosci nie ma sensu nawet myslec o wymianie zasilajacych przewodow.

3 minuty temu, DiBatonio napisał:

Zobaczysz, zostaniesz forumowym odszczepieńcem 😉

Koledzy się odwrócą od Ciebie 😆

Dlaczego?

Wtyczka nie pasuje? 😛

Brak pinu do uziemienia w Magnacie.To jest sens podlaczac przewod z wejsciami na trzeci uziemiajacy?