Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
3 minuty temu, T Z6 napisał:

Czyli posiadajac urzadzenia w tej drugiej klasie ochronnosci nie ma sensu nawet myslec o wymianie zasilajacych przewodow.

Brak pinu do uziemienia w Magnacie.To jest sens podlaczac przewod z wejsciami na trzeci uziemiajacy?

Nie No jak nie masz bolca z uziemieniem we wtyku magnata, ale sam wtyk stratusa jest w tym samym standardzie to go śmiało podłączaj. Po prostu nie będzie uziemienia. @DiBatonio dobrze mówię? Ja nawet nie wiem czy są kable z wtykami iec c13, które nie maja wejścia na ten pic uziemiający. Wszystkie są takie same.

Edytowano przez mateolo2
Napisano
Przed chwilą, mateolo2 napisał:

Nie No jak nie masz bolca z uziemieniem we wtyku magnata, ale sam wtyk stratusa jest w tym samym standardzie to go śmiało podłączaj. Po prostu nie będzie uziemienia. @DiBatonio dobrze mówię?

Podlaczyc sie da ale czy to bedzie mialo sens....

Napisano (edytowany)
2 minuty temu, T Z6 napisał:

Podlaczyc sie da ale czy to bedzie mialo sens....

Będzie :) To nie uziemienie z tego co rozumiem, ma wpływ na to jakie te przewody wprowadzają zmiany. Uziemienie służy raczej bezpieczeństwu w chwili przepięcia itd. U mnie w instalacji np nie ma uziemienia w ogóle. Ale i tak wszystkie wtyczki, listwy są w tych czasach z bolcem, wiec ich używam. Mimo, ze w kontakcie mam bolec atrapę. Wiec brak tego uziemienia/PINu w Twoim magnacie nic nie zmienia.

Wiec podłączaj, słuchaj i korzystaj :)

Edytowano przez mateolo2
Napisano
Przed chwilą, mateolo2 napisał:

Będzie :) To nie uziemienie z tego co rozumiem, ma wpływ na to jakie te przewody wprowadzają zmiany. Uziemienie służy raczej bezpieczeństwu w chwili przepięcia itd. U mnie w instalacji np nie ma uziemienia w ogóle. Ale i tak wszystkie wtyczki, listwy są w tych czasach z bolcem, wiec ich używam. Mimo, ze w kontakcie mam bolec atrapę.

W sumie masz racje.Ale ogolnie i tak podlacze jeszcze do Yamahy a nawet kilku starych Technicsow i jednego Soniacza 😁.I zobacze jaki to bedzie mialo wplyw na stare budzetowe slabe wzmacniacze.Pewnie sporo osob wciaz uzywa Yamahy RN803 na fabrycznych przewodach i bedzie wkoncu jasne czy wymiana na ciut lepszy poprawi cos czy absolutnie nic.

Napisano (edytowany)
1 minutę temu, T Z6 napisał:

W sumie masz racje.Ale ogolnie i tak podlacze jeszcze do Yamahy a nawet kilku starych Technicsow i jednego Soniacza 😁.I zobacze jaki to bedzie mialo wplyw na stare budzetowe slabe wzmacniacze.Pewnie sporo osob wciaz uzywa Yamahy RN803 na fabrycznych przewodach i bedzie wkoncu jasne czy wymiana na ciut lepszy poprawi cos czy absolutnie nic.

Jestem mega ciekaw co tam usłyszysz jak podłączysz ;)

Edytowano przez mateolo2
Napisano (edytowany)
31 minut temu, seba3002 napisał:

@DiBatonio, masz uprawnienia SEEP 😉?

Dlaczego pytasz?

To mój kierunek wykształcenia,  a swojego czasu miałem też uprawnienia SEP do 1kV plus pomiary, jeździłem na zlecenie do Pątnowa niedaleko Konina.

Dawne czasy.

26 minut temu, mateolo2 napisał:

To nie uziemienie z tego co rozumiem, ma wpływ na to jakie te przewody wprowadzają zmiany.

Niby nie, ale kiedy przewód jest ekranowany, to robi się dren z ekranu do żyły PE, żeby spływ zakłóceń gdzieś odprowadzić. 

Dlatego z tym może być różnie, czasem same żyły robocze L i N nie robią całej roboty,  tutaj jest jeszcze specyficzna geometria ułożenia przewodów w tym WW, sam widziałeś jak w przekroju wygląda illuminati.

😉

Edytowano przez DiBatonio
Napisano

Post jest, a właściwe był o "krążku hokejowym" a zmienił się w laboratorium Dextera 😆 ...testy ślepe, naoczne i zaoczne, pomiary, wymiary i zamiary 🤦😁 - Panowie czy Wy nie macie przyjemniejszych spraw do rozkminki ??? Let's Rock Panowie - więcej luzu i wyebania🤘

Napisano (edytowany)
9 minut temu, Wing0 napisał:

Widzę że całą szpulę miałeś tego drutu. Cenowy pieron. W magazynie nawet opisywany był widzę znanym. 

Nie, nie.

Miałem w sumie ok 16m, ale to były przewody tych, którzy zlecali mi oprawienie, ostatnio 3szt były dla jednego jegomościa 😉

Każda też na innej parze wtyków,  Piotr zaleca określone wtyki, żeby sonicznie było O.K. jestem w stanie potwierdzić, chociaż ostatnie sztuki zweryfikowaly trochę ten osąd i wybrałbym z inną parą wtyków. (Chyba 😀)

P.S.

W jakim magazynie był opisywany, mówisz o jego handlowej wersji z drewienkami? 😉

Nprawdę możnaby te wpisy przrnieść do stosownego tematu lub stworzyć nowy, bo szkoda wątku o krążku Wiim Mini vs Node.

Edytowano przez DiBatonio
Napisano
18 minut temu, DiBatonio napisał:

Nie, nie.

Miałem w sumie ok 16m, ale to były przewody tych, którzy zlecali mi oprawienie, ostatnio 3szt były dla jednego jegomościa 😉

Każda też na innej parze wtyków,  Piotr zaleca określone wtyki, żeby sonicznie było O.K. jestem w stanie potwierdzić, chociaż ostatnie sztuki zweryfikowaly trochę ten osąd i wybrałbym z inną parą wtyków. (Chyba 😀)

P.S.

W jakim magazynie był opisywany, mówisz o jego handlowej wersji z drewienkami? 😉

Nprawdę możnaby te wpisy przrnieść do stosownego tematu lub stworzyć nowy, bo szkoda wątku o krążku Wiim Mini vs Node.

@DiBatonio to może go stworzysz? Tylko jak go zatytułować….” Kable zasilając - znowu. Lets fight”

Napisano
3 godziny temu, Fafniak napisał:

Mam teraz sprzedawać kable z ogromną stratą? Ceny które ja bym zaakceptował, nie akceptują nabywcy. Co do innych "voodu" to co masz na myśli ?

Akurat nie miałem nic złego na myśli, tylko umówmy się że podoba mi się, że korzystasz z dobrodziejstw powszechnej wiedzy na temat audio. Wiadomo, nie wszystkie eksperymenty są udane, frycowe wszyscy płaciliśmy i jeszcze nieraz będziemy. Masz swoje zdanie, masz do niego prawo, ale przynajmniej wiadomo, że jesteś partnerem do dyskusji bo coś tam już słyszałeś i testowałeś.

Napisano
Przed chwilą, Wito76 napisał:

Masz swoje zdanie, masz do niego prawo, ale przynajmniej wiadomo, że jesteś partnerem do dyskusji bo coś tam już słyszałeś i testowałeś.

Ja dwa IC nawet kiedyś pomierzyłem UMIK-iem. Tak jak zaleca @MariuszZ zmierzyłem sygnał na końcu toru. Jak miało coś wpłynąć, zakłócić, zainterferować, zamodulować to miało szansę;). 

Napisano
2 godziny temu, mateolo2 napisał:

Nie No jak nie masz bolca z uziemieniem we wtyku magnata, ale sam wtyk stratusa jest w tym samym standardzie to go śmiało podłączaj. Po prostu nie będzie uziemienia.

Popsuć nic  nie popsujesz. Nie będzie ochrony i tyle, ale o to już sam producent Magnata "zadbał". No i raczej Magnat nie ma w środku żadnej filtracji EMI/RFI na zasilaniu. Zwykle jest to prosty filtr pasmowo zaporowy LC i gdy w cewce zaindukują się jakieś zakłócenia to poprzez kondensator upływają one do żyły PE. Skoro nie ma żyły PE to i raczej nie ma filtracji.

Napisano
2 godziny temu, mateolo2 napisał:

U mnie w instalacji np nie ma uziemienia w ogóle. Ale i tak wszystkie wtyczki, listwy są w tych czasach z bolcem, wiec ich używam. Mimo, ze w kontakcie mam bolec atrapę

Elektryk z odpowiednimi uprawnieniami powinien się tym zająć i wyzerować, czyli połączyć bolec z neutralnym. Ja się kiedyś dowiedziałem że jakiś debil założył gniazdka z bolcami bez zerowania jak nowa zmywarka zaczęła mnie kopać 😉 (niektóre sprzęty muszą być uziemione). 

Napisano

Zerowanie i uziemianie to nie są pojęcia tożsame. Proponuję czasem skorzystać z pomocy elektryka. Niechlujne zerowanie może przynieść więcej szkody niż pożytku.

P.S.

Właśnie przyszły dwie fajne laski do mojej żony, podłączyłem im Wiima i dziewczyny zadowolone jak nie wiem co. Zobaczymy co będzie jak opróżnią to różowe co przyniosły w torebce.

Napisano
22 minuty temu, Wito76 napisał:

Zerowanie i uziemianie to nie są pojęcia tożsame. Proponuję czasem skorzystać z pomocy elektryka

29 minut temu, marcinmarcin napisał:

Elektryk z odpowiednimi uprawnieniami powinien się tym zająć i wyzerować, czyli połączyć bolec z neutralnym.

A co ja napisałem? "Elektryk z odpowiednimi uprawnieniami “

Napisano
1 godzinę temu, marcinmarcin napisał:

Elektryk z odpowiednimi uprawnieniami powinien się tym zająć i wyzerować, czyli połączyć bolec z neutralnym. Ja się kiedyś dowiedziałem że jakiś debil założył gniazdka z bolcami bez zerowania jak nowa zmywarka zaczęła mnie kopać 😉 (niektóre sprzęty muszą być uziemione). 

Zerowanie mam :)

Napisano
5 godzin temu, Fafniak napisał:

Kupilem różne by dowiedzieć się czy w ślepym teście rozpoznam różnice.

Mam teraz sprzedawać kable z ogromną stratą? Ceny które ja bym zaakceptował, nie akceptują nabywcy. Co do innych "voodu" to co masz na myśli ?

Znaczy się, nakupowałeś kabli bo ich nie słyszysz a teraz ich nie sprzedasz bo na tym stracisz? To... postepowanie mocno opozycyjne do rozumnego :D