gienas Napisano 8 czerwca 2023 Napisano 8 czerwca 2023 1 godzinę temu, Adi777 napisał: Ładnie tam masz u siebie 🙂 Ja na pewno tuje posadzę wzdłuż płotu, żeby się ładnie odgrodzić. Kiedy sąsiedzi h..e to się sadzi tuje a kiedy ładna sąsiadka to wystarczy siatka 1 Odpisz, cytując
Adi777 Napisano 8 czerwca 2023 Autor Napisano 8 czerwca 2023 23 minuty temu, gienas napisał: Kiedy sąsiedzi h..e to się sadzi tuje a kiedy ładna sąsiadka to wystarczy siatka Tego w sumie jeszcze nie wiem. Czyli poczekać? 😄 Odpisz, cytując
Rega Napisano 8 czerwca 2023 Napisano 8 czerwca 2023 Czasem i pastuch elektryczny to za mało😉 Odpisz, cytując
Adi777 Napisano 8 czerwca 2023 Autor Napisano 8 czerwca 2023 14 minut temu, Rega napisał: Czasem i pastuch elektryczny to za mało😉 Jak sąsiadka będzie fajna, to pastuch mnie na pewno nie powstrzyma 🤭 Odpisz, cytując
Rega Napisano 8 czerwca 2023 Napisano 8 czerwca 2023 (edytowany) @Adi777 - nie miałem na uwadze sąsiadki, tylko złodziei usiłujących okraść Cię z tego na co zapracowałeś ciężką pracą. Zdarzyło mi się kilkakrotnie w czasie trwania budowy, a i później , po zasiedleniu, też czasem. Ostatnio np o 4 w nocy, przez przypadek, zauważyłem, że z mojego garażu położonego 6 metrów na przeciw okna kuchennego, wyjeżdza mój rower obładowany wieloma rzeczami znajdującymi się w garażu. W trakcie budowy moją budowę, w podobny sposób opuściła betoniarka, wyciąg budowlany, rury PCV, kable elektryczne i wiele innych rzeczy. Edytowano 8 czerwca 2023 przez Rega Odpisz, cytując
Adi777 Napisano 8 czerwca 2023 Autor Napisano 8 czerwca 2023 25 minut temu, Rega napisał: nie miałem na uwadze sąsiadki, tylko złodziei usiłujących okraść Cię Wiem 🤣 26 minut temu, Rega napisał: W trakcie budowy moją budowę, w podobny sposób opuściła betoniarka, wyciąg budowlany, rury PCV, kable elektryczne i wiele innych rzeczy. U mnie na razie bez takich cyrków. Mam nadzieję, że tak zostanie do końca. Odpisz, cytując
gienas Napisano 8 czerwca 2023 Napisano 8 czerwca 2023 28 minut temu, Rega napisał: wyjeżdza mój rower obładowany wieloma rzeczami To wiele tłumaczy ... Odpisz, cytując
Rega Napisano 8 czerwca 2023 Napisano 8 czerwca 2023 (edytowany) @Adi777Życzę Ci tego. I obyś się nigdy nie dowiedział jak bardzo boli strata rzeczy przeznaczonych do wbudowania lub zamontowania w nowopowstającym domu. A dla porównania cen to betoniarka , którą mi skradziono kosztowała równowartość moich sześciomięsięcznych zarobków. Pomijając fakt, że była wtedy prawie niemożliwa do zdobycia. @gienas - no niestety, wyprowadzający (młody człowiek -27 lat) ten rower nie wziął pod uwagę faktu, ze po następnych kilkunastu sekundach będzie leżał obezwładniony i oczekiwał na przyjazd policji. Edytowano 8 czerwca 2023 przez Rega Odpisz, cytując
gienas Napisano 8 czerwca 2023 Napisano 8 czerwca 2023 Znajomemu jakiś miesiąc temu zajumali koparko-ładowarkę z budowy domu. Koparko-ładowarkę CAT-a... ...Chyba rowerem bo nikt z sąsiadów obok nic nie słyszał... Odpisz, cytując
Rega Napisano 8 czerwca 2023 Napisano 8 czerwca 2023 Skąd ja to znam - przez kilkanaście lat miałem sklep, okradany wielokrotnie. Zawsze włączał się alarm, ale NIGDY NIKT NIC NIE WIDZIAŁ. Najblizszy blok z czterema mieszkaniami i oknami wychodzącymi na sklep znajdował się 20 metrów po drugiej stronie ulicy. Alarm był za cichy??? Choć jak sprawdzałem to obok tego bloku dżwięk był bardzo dobrze słyszalny. A może mieli bardzo dobrze wyciszone okna (choć stare, drewniane ze Stolbudu, z dziurami przez które wchodził palec).🤣 Odpisz, cytując
Adi777 Napisano 8 czerwca 2023 Autor Napisano 8 czerwca 2023 Yebane złodzieje. Za karę łapy powinny być ucięte. Odpisz, cytując
Kubakk Napisano 8 czerwca 2023 Napisano 8 czerwca 2023 Błonia krakowskie , jeździłem na rolkach , widzę buczący samochód z otwartymi drzwiami , zrobiłem rundkę , nadal , to przystanąłem zadzwoniłem na policję , przyjechali po 20 minutach przyjmując zgłoszenie , postali 15 minut , zamknęli drzwi i pojechali ~200 osobom nie przeszkadzało wycie oraz widok otwartych drzwi = ktoś próbował ukraść auto ale się spłoszył i uciekł ... i tak to jest Odpisz, cytując
Rega Napisano 8 czerwca 2023 Napisano 8 czerwca 2023 (edytowany) Taka oportunistyczna postawa jest, niestety, bardzo charakterystyczna dla Polaków. Związana jest z pozostałościami po poprzednim systemie i wrodzoną niechęcią do policji, gdzie każda współpraca z policją uważana była za kolaborację z SB. Jednakże czas byłoby zmienić zachowania bo jęsli takiego oportunistę spotka podobna sytuacja to ma on wielkie pretensje do otoczenia o zachowanie takie, którego sam był wcześniej przykładem. Edytowano 8 czerwca 2023 przez Rega 2 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 11 czerwca 2023 Napisano 11 czerwca 2023 Mój remont nie może wyjść z etapu brudnego. Założyłem podtynki i większość hydrauliki. Poszło by szybciej gdybym się nie uparł na wkucie podtynku który ma 8 cm w ściankę działową 10 cm. W projekcie miała być dołożona ścianka z GK 5 cm. i za nią rury oraz wspomniane podtynki. Wiązało by się to z pomniejszeniem łazienki właśnie o te 5 cm na szerokości. I tak musiałbym wykuć 3 cm. Jak już zacząłem rzeźbić to stwierdziłem , że trzy a osiem to pewnie niewielka różnica Udało się. Co prawda w dwóch miejscach tam gdzie były kable ścianka od strony sypialni odskoczyła , ale dzisiaj zagipsowałem i jest ok. Powiem tak. Dumny jestem z siebie Wodomierze przełożone na drugą stronę szachtu , elektryka się klaruje / ta ilość gniazdek nad miejscem na pralkę to już ......żona 1 Odpisz, cytując
Bebop Napisano 11 czerwca 2023 Napisano 11 czerwca 2023 2 minuty temu, tomek4446 napisał: Mój remont nie może wyjść z etapu brudnego. Paaanie, to to chuj. Mój nie może wejść nawet na brudny. Wprowadzilem się w zeszłym roku i cholera wie od czego zacząć bo każdy chce coś innego. 1 1 Odpisz, cytując
Asia Napisano 12 czerwca 2023 Napisano 12 czerwca 2023 17 godzin temu, tomek4446 napisał: ta ilość gniazdek nad miejscem na pralkę to już ......żona Zacznij już może projektować listwę z odpowiednim IP. Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano 12 czerwca 2023 Napisano 12 czerwca 2023 19 godzin temu, tomek4446 napisał: elektryka się klaruje / ta ilość gniazdek nad miejscem na pralkę Kolejny system audio?🙉 Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano 12 czerwca 2023 Napisano 12 czerwca 2023 22 godziny temu, Bebop napisał: Paaanie, to to chuj. Naprawdę? Nikogo już nie razi takie publiczne, bezsensowne rzucanie mięchem? Odpisz, cytując
gienas Napisano 12 czerwca 2023 Napisano 12 czerwca 2023 (edytowany) 22 godziny temu, Bebop napisał: Wprowadzilem się w zeszłym roku i cholera wie od czego zacząć bo każdy chce coś innego. Każdemu do łapki młotek i przecinak i niech jadą Zaznacz tylko nośne ściany coby tam ostrożniej edit: @Grzesiek202 znaki przestankowe są, ortografia w porządku, gramatyka też ok - no nie ma się do czego przywalić Edytowano 12 czerwca 2023 przez gienas Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano 12 czerwca 2023 Napisano 12 czerwca 2023 4 minuty temu, gienas napisał: ortografia w porządku, Fakt, a mogło być przez "h"... Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 12 czerwca 2023 Napisano 12 czerwca 2023 2 minuty temu, Grzesiek202 napisał: Fakt, a mogło być przez "h"... Przez samo "h" to ort... 😉 Odpisz, cytując
Adi777 Napisano 12 czerwca 2023 Autor Napisano 12 czerwca 2023 16 minut temu, Grzesiek202 napisał: Naprawdę? Nikogo już nie razi takie publiczne, bezsensowne rzucanie mięchem? Osobiście nie przepadam... Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 12 czerwca 2023 Napisano 12 czerwca 2023 5 godzin temu, Asia napisał: Zacznij już może projektować listwę z odpowiednim IP Nie stać mnie Dzisiaj byłem zamówić kabinę narożną , czyli dwie szyby z drzwiczkami. Jedna szyba z wycięciem na półeczkę , każdy szklarz to zrobi bez problemu. Przygotowałem się, zrobiłem projekt , zwymiarowałem elegancko na papierze milimetrowym. Wchodzę i mówię , że chcę zamówić kabinkę 800 x 1060 x 2100 , szkło 8 mm , hartowane z powłoką nie musi być optiwhite. Panienka, która siedziała za biurkiem spojrzała na mnie jak na insekta , bo właśnie była w połowie omawiania przez telefon kreacji na ślub koleżanki. Poczekałem 10 minut aż skończy po czym zacząłem od początku , że ja po tą kabinę 800 x ...... Dziewczę wzięło ode mnie mój projekt i pyta się jakie wymiary całkowite. Grzecznie odpowiedziałem , że są podane na tej kartce co tą dzierży w dłoni. Po minie widziałem , że jest zniesmaczona i zbulwersowana moją bezczelnością. Aby nie psuć jej dnia znowu wyrecytowałem 800 x ....... Wbiła coś w komputer i powiada 5 500. Zapytałem grzecznie , że wolałbym, aby podawała w złotówkach , bo nie znam kursu rupii. Było to niestety w PLN , ale to nie nie koniec. Zapytała mnie się , czy kabinkę sam sobie od nich odbiorę i zamontuje , bo ta cena tego nie obejmuje. A w ogóle to żebym jej podpisał oświadczenie , że firma nie bierze odpowiedzialności za nic. Zapytałem a kiedy bierze ? Ano wyrecytowała , bierze wtedy jak zrobi pomiar i zamontuje i że to kosztuje dodatkowo 1 tys. Potem zauważyłem wysiłek myślenia na jej twarzy i wypaliła rozpromieniona " a jak z wniesieniem to jeszcze 400 zł ". Podliczyłem sobie w pamięci i wyszło mi , że za dwie tafle szkła mieszczące się w standardowym wymiarze zapłacę 6 900 zł. A, że trochę w tym siedzę , zapytałem skąd ta cena ? I tutaj usłyszałem , że Oni mają swoje szkło , sami hartują itd. Na moje pytanie gdzie znajduje się firmowa huta szkła nie uzyskałem odpowiedzi , a szkoda bo znam wszystkie . Powiem tak , wiedziałem , że budowlanka odpłynęła , że odrealniła się cenowo jakieś trzy lata temu , ale nie przypuszczałem , że co poniektórzy nadal tkwią w tamtych czasach. Wysłałem do pierwszej firmy w Łodzi jaką znalazłem w necie zapytanie wraz z projektem i cena im wyszła ze wszystkim 3 850 brutto. 2 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 22 czerwca 2023 Napisano 22 czerwca 2023 Kolejny odcinek relacji z remontu. Wchodzimy w fazę " coś już widać ". To już nie moje dzieło. Pan Edzio , który kładzie płytki jest niesamowity. Po prostu nie ma dla niego rzeczy niemożliwych. Machnąłem się na wymiarze ościeżnicy / drzwi będą bez górnej belki / o pół cm. Tolerancja w tych drzwiach to 3 mm , bo taka szczelina jest między skrzydłem, a końcem ościeżnicy. Na górze betonowe nadproże , bo to ściana nośna . Miałem obniżyć skrzydło ale nim się zorientowałem Pan Edzio skuł beton i jest elegancko Jak na razie nic nie runęło 2 Odpisz, cytując
Adi777 Napisano 22 czerwca 2023 Autor Napisano 22 czerwca 2023 To elegancko. Tak trzymać 🙂 Odpisz, cytując
Recommended Posts