misiekx Napisano 30 lipca 2023 Udostępnij Napisano 30 lipca 2023 Bardzo ciekawa dyskusja.Czytam z zapartym tchem. Aż nie mogę się nadziwić, jak niektórzyludzie w 21 wieku mogą być 🤭zacofani Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bebop Napisano 30 lipca 2023 Udostępnij Napisano 30 lipca 2023 Mam wrażenie, że chciałeś obrazić kogoś. Dyskusje bywają ciekawe. Jeśli kulturalne. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 31 lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 31 lipca 2023 Ja nie zamierzam nikogo obrażać, bo ma inne zdanie. Można sobie podyskutować na różne tematy bez wycieczek osobistych, choc jak patrzę czasami na AudioStereo i tamtejsze tematy na bocznicy to się zastanawiam, czy ma to sens. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 31 lipca 2023 Udostępnij Napisano 31 lipca 2023 (edytowany) Dnia 29.07.2023 o 20:12, DiBatonio napisał: Nie masz dzieci, więc skąd ta myśl? A co gdyby kiedyś Twoje dziecko przyszło do Ciebie i powiedziało, że nie czuje się tym kim jest? Wiesz, co dzieje się w głowie takiego dziecka, które wewnętrznie, mentalnie, psychicznie itp. czuje, że bliżej mu do płci przeciwnej niż tej z którą się urodził? Ja mam. Mam też znajomego, który ma 2 dzieci. Jedno z nich, chłopak, od dawna lubił "dziwne/inne" dziewczyny (dziwne w sensie wyglądu, mało kobieco ubierające się) Efekt? Ma dziewczynę, która uważa się za chłopaka, ale współżyje z nią/nim jak z "normalną dziewczyną". I nie widzą w tym podstawowej sprzeczności. Spotkałem, zobaczyłem, porozmawiałem i uważałem, żeby nie urazić, nie palnąć czegoś. I powiem tak... Oprócz używania rodzaju męskosobowego i ubioru, cała reszta jest całkowicie kobieca. Oczywiście nie jest to profesjonalna analiza, tylko subiektywna obserwacja, wrażenie. To oczywiście jeden przypadek. Jeden z tysięcy. Ale też okazuje się, że coraz więcej ludzi zaczyna mówić głośno o tym, że zostali wmanewrowani w zmiany płci. Mają pretensję do lekarzy, do aktywistów itd.itp. Ostatnio Lew Starowicz też poruszał ten temat (o ile dobrze pamiętam), że środowisko dąży raczej do potwierdzania "inności" niż dokładnej analizy. Czy mieszają? Według mnie tak. Czy istnieje realny problem? Tak, ale wydaje mi się, że jest wyolbrzymiony do granic absurdu i pompowany, bo pozwala istnieć działaczom, politykom i pseudonaukowcom. A w sporcie jest to kosmiczną paranoją. Edytowano 31 lipca 2023 przez Fafniak 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano 31 lipca 2023 Udostępnij Napisano 31 lipca 2023 10 godzin temu, Bebop napisał: Tam jest słowo - w słowo. 10 godzin temu, Mariusz Kopacki napisał: Co do zasady, za to odpowiada stosowny imprimatur. Czyli pozwolenie na tłumaczenie aby zachować sens. Bo znaczenie słów zmienia się czy nawet zanikają w czasie. Na przykład jak tylko 20 lat temu wytłumaczyć słowo "influencer" - dziś kto wie co znaczy "pobruszę" sprzed setek lat. Nie mówię że tłumaczenie jest złe, ale ten imprimatur - to już moim zdaniem pozwolenie na zmiany w przekładzie zadowalające ( w obu znaczeniech ) zwierzchnikom Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProjectPi Napisano 31 lipca 2023 Udostępnij Napisano 31 lipca 2023 18 minut temu, gienas napisał: Czyli pozwolenie na tłumaczenie aby zachować sens. Bo znaczenie słów zmienia się czy nawet zanikają w czasie. Na przykład jak tylko 20 lat temu wytłumaczyć słowo "influencer" - dziś kto wie co znaczy "pobruszę" sprzed setek lat. Nie mówię że tłumaczenie jest złe, ale ten imprimatur - to już moim zdaniem pozwolenie na zmiany w przekładzie zadowalające ( w obu znaczeniech ) zwierzchnikom Co do zasady, znow, piecze ma nieomylne Magisterium. Przeklad ma oddawac znaczenie uzywajac slow, ktore w danym czasie najpelniej pozwalaja znaczenie przekazac. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano 31 lipca 2023 Udostępnij Napisano 31 lipca 2023 18 minut temu, Mariusz Kopacki napisał: Co do zasady, znow, piecze ma nieomylne Magisterium. Przeklad ma oddawac znaczenie uzywajac slow, ktore w danym czasie najpelniej pozwalaja znaczenie przekazac. Ad1/ Nie ma nieomylnych. Ad 2/ Znaczenie tłumaczone na dane czasy ale dane czasy się zmieniają i dane tłumaczenie zmienia sens... na taki który pasuje "nieomylnym" 🤔 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 31 lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 31 lipca 2023 3 godziny temu, Fafniak napisał: A w sporcie jest to kosmiczną paranoją To jest po prostu nieuczciwe względem kobiet. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProjectPi Napisano 31 lipca 2023 Udostępnij Napisano 31 lipca 2023 (edytowany) 35 minut temu, gienas napisał: Ad1/ Nie ma nieomylnych. Ad 2/ Znaczenie tłumaczone na dane czasy ale dane czasy się zmieniają i dane tłumaczenie zmienia sens... na taki który pasuje "nieomylnym" 🤔 Nieomylnosc nauczania Magisterium w tym zakresie, w jakim atrybut nieomylnosci posiada, jest dogmatem katolickim. Mozna go zignorowac, ale wtedy jakiekolwiek dysputy na gruncie katolickim sa pozbawione sensu. Sens (znaczenie) ma i musi byc zachowane. Moga sie jedynie zmieniac slowa, ktore owo znaczenie oddaja. To z kolei konsekwencja zachowania niezmiennosci nauczania i depozytu wiary Kosciola. Edytowano 31 lipca 2023 przez Mariusz Kopacki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano 31 lipca 2023 Udostępnij Napisano 31 lipca 2023 Ło panie kiedy dogmaty wchodzą - ja wychodzę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 5 sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 5 sierpnia 2023 @AudioTube Hej, możesz napisać coś o swoim fotelu, w którym zasiadasz do słuchania muzyki? Kiedyś chyba coś wspomniałeś. Rozglądam się za czymś porządnym, a Ty pewnie znasz fajne sklepy w Nl Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 5 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 5 sierpnia 2023 Na paradzie jestem w A’dam. Pride😃😃 ale cicho😉 Jak co roku pstrykam zdjęcia i za miesiąc albumik z drukarni będzie się rozchodził jak ciepłe bułki. Pogoda nieciekawa. Ale do rzeczy. Dzisiaj mam fotel używany z drugiej ręki. Mega mi wygodny, z podnóżkiem i możliwością położenia głowy bez zasłaniania uszu. Cena to jeden dzień mojej pracy. W Nl miałem w domu 2 nowe fotele z możliwością 14 dni zwrotu. I zwróciłem, ponieważ za krótko było na podudzie, zasłoniete uszy i wygodne, ale tylko w pół leżeniu. A to było grubo poniżej tweetera a u mnie mam tak kolumny zestrojone i najfajniej gdy uszy powyżej supertweetera. @Adi777 dzwoń po sklepach z fotelami dla emerytów, setki modeli. Przywiozą i wypróbujesz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 5 sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 5 sierpnia 2023 1 godzinę temu, AudioTube napisał: Dzisiaj mam fotel używany z drugiej ręki. Przez chwilę myślałem nawet o jakimś fotelu z "dziada", ale jednak chciałbym nowy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 6 sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 6 sierpnia 2023 Takie coś nie wygląda źle, także wymiary powinny być dla mnie w porządku: Albo coś całkiem innego wizualnie: Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano 6 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 6 sierpnia 2023 Jak byłem w Malmo, to do takich się sposobiłem… 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wing0 Napisano 6 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 6 sierpnia 2023 A ja dla odmiany ostatnio śmigam. Dziś pobudka 2 w nocy (burza) potem 4 nad ranem i do lasu. 135 sztuk plus maślaki, rydz, parę kurek. Prawe niestety robaczywe, ale kapelusze były oki, już się trawią 😜 4 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 6 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 6 sierpnia 2023 (edytowany) Uwielbiam zbierać grzyby ale nienawidzę je czyścić. Edytowano 6 sierpnia 2023 przez audiowit Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wing0 Napisano 6 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 6 sierpnia 2023 Ja lubię i przygotowywać, najmniej chyba jeść ;). Choć ze słoiczka super. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 6 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 6 sierpnia 2023 To, że możemy sobie spokojnie wejść do lasu, to nie jest tak wszędzie, w wielu krajach lasy są w rękach prywatnych lub we władaniu korporacji. My tę wolność mamy, chodzimy na grzyby do lasu, chodzimy, aby wypocząć. To jest część naszej wolności i nie damy sobie tej wolności odebrać - mówił dziś Kaczyński 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 6 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 6 sierpnia 2023 Sebastian, potrafisz zepsuć nawet tak ciekawy temat jak zbieranie grzybów. Kuźwa, ten to nawet potrafi wcisnąć ciemnocie, że jak przegra wybory, to zabronią im na grzyby chodzić... A wspomniał jak wycina te lasy? Byłem właśnie w Bieszczadach i widziałem jak sprawnie idzie im wycinka i wywóz drewna do Chin. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano 6 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 6 sierpnia 2023 3 godziny temu, Wing0 napisał: 135 sztuk plus maślaki, rydz, parę kurek. Gdzieś w Świętokrzyskiem? Nie pytam przecież o namiary GPS 🙂. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 6 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 6 sierpnia 2023 Nigdy nie byłem w stanie wstać rano na grzyby. Najwcześniej to chyba o ósmej byłem. Ale zbiory piękne. Nie znoszę czyszczenia grzybów. Zawsze to spada na mnie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 7 sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 7 sierpnia 2023 W Holandii nie wolno zbierać w ogóle, albo tylko do określonej ilości. We Włoszech chyba podobnie, koleżanka tam pracuje. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 7 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 7 sierpnia 2023 2 godziny temu, Adi777 napisał: W Holandii nie wolno zbierać w ogóle, albo tylko do określonej ilości. We Włoszech chyba podobnie, koleżanka tam pracuje. Ale to jakoś jest uzasadnione? Co do wycinek drzew. Od małego, czyli pewnie koniec lat 70, chodząc do lasu, widziałem sterty wyciętych drzew. Ta kwestia nie jest tak jednoznaczna jak próbuje się to przedstawiać. Poniżej jeden z artykułów na portalu, któremu ciężko przypisać raczej sympatię dla obecnej władzy: https://oko.press/tusk-mowi-o-250-milionach-drzew-wycietych-za-rzadow-pis-sprawdzamy-prawdziwa-skale-wycinek Polecam przeczytać uważnie. Oglądałem też ciekawe wideo z leśnikiem, który od podstaw wyjaśniał "co jak dlaczego", no ale wiem, że mógł być podstawiony Co ciekawe, będąc ostatnio w Borach Tucholskich, chyba w strefie właśnie takiej nasadzeniowej (tak się domyślam, bo rozstaw drzew taki dość mało naturalny), tyle że starej, zebrałem masę podgrzybków i prawdziwków. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 7 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 7 sierpnia 2023 Większość z Was pewnie nie chodzi do lasu i nie widzi skali zjawiska. Być może będę niedługo jeszcze raz w górach to cykne Wam kilka nielegalnych fotek ( na teren zrywki nie wolno wchodzić,bhp). Choć to bhp jakoś mocniej jest przestrzegane w otulinie parku narodowego... ;). Nigdy nie widziałem tyłu patroli straży leśnej. Jeśli chodzi o Pana leśnika. Ich zarobki rosną wprost proporcjonalnie do ilości sprzedanego drewna. No i wiecie w czyich lapach obecnie są Lasy Polskie. Nie wiecie, doczytajcie. Warto się zainteresować. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts