Skocz do zawartości

Pogadajmy o przewodach.

Q21

Recommended Posts

21 minut temu, Nie wszystko wiedzący napisał:

Zero dowodów. Ty uważasz ty słyszysz. Poproszę o dowód. 

Jeżeli go dostanę to przeproszę na piśmie i będę głosił jak to zostałem oświecony i jak bardzo byłem w błędzie.

Jak ci kable wprowadzają zniekształcenia to kup solidne ofc 20zł za metr a wywal na śmietnik te zepsute.

Wybacz, ale to nie jest mój poziom dyskusji. :) Dodaję Cię, Kolego, do ignorowanych. Jednocześnie zachęcam do lektury artykułów (naukowych, a nie medialnego bełkotu), które kilkakrotnie już wrzucałem na forum. Póki życia, póty nadziei na oświecenie. Pozdrawiam.

9 minut temu, Rafał S napisał:

Wybacz, ale to nie jest mój poziom dyskusji. :) Dodaję Cię, Kolego, do ignorowanych. Jednocześnie zachęcam do lektury artykułów (naukowych, a nie medialnego bełkotu), które kilkakrotnie już wrzucałem na forum. Póki życia, póty nadziei na oświecenie. Pozdrawiam.

Poproszę o te artykuły naukowe.

Poddam je dogłębnej analizie. 

Ale skoro dodałeś mnie do ignorowanych to tak naprawdę nie masz żadnych artykułów czy badań.

Zamknięcie w bańce i nic poza tym. 

Ja nie jestem zgłosiły widocznie fakty i nauka są złośliwe.

10 minut temu, majkel74 napisał:

Na wzmacniacze tez jakiś pozew będzie? Tez nie ma różnic między nimi itd. Czemu tylko do kabli się ograniczać?

Jeżeli gdzieś opis nie jest zgodny z parametrami to możesz. Masz do tego prawo i wygrasz. Ze wszystkim możesz.

Albo jeżeli zostałeś w błąd wprowadzony.

Edytowano przez Nie wszystko wiedzący

23 minuty temu, Nie wszystko wiedzący napisał:

Ja nie jestem zgłosiły widocznie fakty i nauka są złośliwe.

A może nie jesteś wszystko wiedzący tylko po prostu głuchy. Temat o kablach nie takie tuzy jak Ty już poruszały na forum i nic z tego nie wynikało, kto słyszał ten słyszał dalej, kto był anty tak był anty nadal. Owszem, nawrócenia w obie strony też się zdarzały, ale raczej nie były one efektem że ktoś kogoś tutaj edukował. Pominę już że zazwyczaj dyskuje w tej kwestii wprowadzały zbyt dużo emocji prowadzących do banów.

Twoje rozkminy na temat kupna subwoofera postawiły Cię u mnie w pewnym elitarnym ekscentrycznym gronie dlatego z pewnym przymróżeniem oka czytam Twoje posty i przemyślenia które przedstawiasz.

Edytowano przez Butler

1 godzinę temu, Nie wszystko wiedzący napisał:

A jak sprzedasz w taki sposób poprzez taką reklamę i ktoś będzie chciał zwrotu pieniędzy i udowodni takie praktyki to będziesz zmuszony oddać pieniądze.

Cenię postawę, ale to walka z wiatrakami

Jeden nie usłyszy to odeśle i oddadzą kase

10 kolejnych "usłyszy" i nie odeśle

Następnych dwóch będzie czekać aż się kable "wygrzeją" i minie im termin odesłania, a na forum dostana radę że "sprzęt sie z kablem nie polubił"

Jak ktoś raz "usłyszał"  to juz z tej drogi nie zawróci.

1 godzinę temu, Nie wszystko wiedzący napisał:

No właśnie nie można. Na przykładzie kabli.

Przeczytaj obiektywnie od si. Tu są tylko fakty. Często nawet ludzie nie mają świadomości że mogą coś z tym zrobić. 

W dzisiejszych czasach idzie łatwiej znaleźć. Policja się nie zajmuje takimi tematami tylko są od tego odpowiednie instytucje. Wychodzi na to że nawet jak kupiłeś taki kabel to jesteś w stanie go zwrócić jeżeli kupiłeś a opis czy reklama wprowadza w błąd.

Nie możesz sprzedawać skarpet które ocieplają dźwięk to nie jest zgodne z prawem jeżeli nie masz dowodów że to robią. Przynajmniej teraz będziesz tego świadomy. A jak sprzedasz w taki sposób poprzez taką reklamę i ktoś będzie chciał zwrotu pieniędzy i udowodni takie praktyki to będziesz zmuszony oddać pieniądze.

W wielu życiowych kwestiach mamy większe prawa niż się nam wydaje. A nie uczciwe praktyki można tępić tylko trzeba mieć świadomość jak. 

Cytat poniżej

Tak, istnieją instytucje i organy, do których można zgłaszać nieuczciwe reklamy kabli audio, szczególnie jeśli producent lub sprzedawca wprowadza klientów w błąd, np. poprzez fałszywe twierdzenia o "rewolucyjnym wpływie na jakość dźwięku".

1. Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów (UOKiK)

➡ Gdzie zgłosić?

UOKiK zajmuje się ochroną konsumentów i walką z nieuczciwą reklamą.

Można zgłosić wprowadzanie w błąd w reklamie, np. jeśli sprzedawca sugeruje "cudowne brzmienie" kabli bez żadnych dowodów technicznych.

Jak zgłosić?

Online przez formularz na stronie UOKiK

Listownie: Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów, Pl. Powstańców Warszawy 1, 00-950 Warszawa

---

2. Inspekcja Handlowa

➡ Kiedy zgłaszać?

Jeśli sklep lub firma wprowadza w błąd klientów, np. twierdzi, że ich kabel "poprawia jakość basu i separację instrumentów", a to nie jest poparte dowodami.

Inspekcja Handlowa może skontrolować sprzedawcę i wymusić usunięcie fałszywych informacji.

➡ Jak zgłosić?

Kontaktować się z wojewódzkim inspektoratem Inspekcji Handlowej: Lista placówek

---

3. Rzecznik Praw Konsumenta

➡ Kiedy warto skorzystać?

Jeśli kupiłeś drogi kabel na podstawie fałszywych obietnic, możesz zgłosić sprawę do rzecznika.

Może on pomóc w odzyskaniu pieniędzy lub w dochodzeniu swoich praw.

➡ Jak zgłosić?

Lokalny rzecznik konsumentów – znajdziesz w urzędzie miasta lub starostwie.

Online: Lista rzeczników

---

4. Komisja Etyki Reklamy (KER)

➡ Co robi?

Rozpatruje skargi dotyczące wprowadzających w błąd reklam (np. "nasz kabel dodaje powietrza do dźwięku").

Jeśli reklama narusza zasady etyki, firma może zostać zobowiązana do jej usunięcia.

➡ Jak zgłosić?

Online: KER – Zgłoś reklamę

---

5. Europejski Urząd ds. Ochrony Konsumentów (ECC-Net)

➡ Kiedy zgłaszać?

Jeśli firma sprzedająca „magiczne” kable działa w innym kraju UE, możesz zgłosić problem do ECC-Net.

Pomogą, jeśli zostałeś wprowadzony w błąd przez zagranicznego sprzedawcę.

➡ Jak zgłosić?

Formularz zgłoszeniowy ECC-Net (dla spraw międzynarodowych)

---

Podsumowanie – gdzie zgłaszać?

1. UOKiK – jeśli reklama wprowadza w błąd (np. magiczne właściwości kabli).

2. Inspekcja Handlowa – jeśli sprzedawca stosuje oszustwa reklamowe.

3. Rzecznik Konsumenta – jeśli padłeś ofiarą takiej reklamy i chcesz odzyskać pieniądze.

4. Komisja Etyki Reklamy – jeśli reklama narusza standardy etyki (np. niepoparte twierdzenia o brzmieniu).

5. ECC-Net – jeśli sprawa dotyczy zagranicznej firmy w UE.

Jeśli chcesz podjąć realne działania, najlepiej zebrać screeny reklam, opis produktu i dowody (np. testy ABX, pomiary), żeby mieć mocniejsze argumenty. Mogę pomóc złożyć ci wniosek o nie uczciwe praktyki. Od czego zaczynamy? 

Jako prawnik muszę tu wrzucić swoje 3 grosze. Nie wiem skąd te informacje, część z nich to bzdury do kwadratu a reszta to pobożne życzenia jak np wolne wybory w konstytucji Stalina. Reklama nie jest ofertą w rozumieniu prawa, jest podstawą naszej motywacji ale nie elementem umowy. Jeżeli Pani w tv mówi, że proszek x usunie najtrudniejsze plamy to mamy podobną sytuację jak kable zapewniające niezwykły bas I separację.  A kto niby miałby to ocenić w postepowaniu reklamacyjnym? Na podstawie jakich kryteriów? Gdzie jet definicja "niezwykłego basu" albo "separacji instrumentów ". Ludzie litości!  Czy jak na billboardzie jest napis "najlepszy samochód swiata" to ktoś na tej podstawie chciałby składać reklamację?!?!?!?! Ja nie mogę... Wracam do sluchania muzyki bo ten bełkot mi uszy zamula.

Jeszcze taka obserwacja. Z niewiadomych powodów niektórzy tłumaczą, że kable nie mogą grać... bo przecież oni mają dyplom! Moi drodzy - każdy z nas coś ma (jak nie papier, to reumatyzm). Większość coś skończyła: studia techniczne albo jakieś technikum. Bywa, że Ci drudzy wiedzą więcej, bo są praktykami dłubiącymi przy sprzęcie od lat. Sądziłem, że nic mnie nie zdziwi, ale kiedyś nasz kolega (Zolt) zaczął argumentować, że przewody nie mogą wpływać na dźwięk, bo on jest... laureatem konkursów fotograficznych!

Nasze dyplomy... Ile tej elektroniki czy fizyki mieliśmy na studiach (pomijam absolwentów tych kierunków)? Ile lat temu? Kto z nas przypomina sobie konkretne laborki? Ja sam pamiętam głównie te, o których wolałbym zapomnieć. :) 

Edytowano przez Rafał S

7 minut temu, Rafał S napisał:

Z niewiadomych powodów niektórzy tłumaczą, że kable nie mogą grać...

akurat brak wpływu kabli cyfrowych można  udowodnić bezsprzecznie

Nie może być zmian w "muzyce"  bez zmian w pliku

Dlatego tez żeby to ominąć wymyślono słynne  "parametry niemierzalne"

Edytowano przez Billy

15 minut temu, Rafał S napisał:

Jeszcze taka obserwacja. Z niewiadomych powodów niektórzy tłumaczą, że kable nie mogą grać... bo przecież oni mają dyplom!

Wystarczy zapoznanie się z podstawą fizyka elektryczność i wszystko będzie jasne, a nie powielanie reklam i tych niby "ekspertów z doświadczeniem".

Od "grania" od przetwarzania energii elektrycznej na akustyczną służą do tego głośniki.

Pozdr.

Wydaje mi się, że najprostszym rozwiązaniem tego zagadnienia są po prostu ślepe testy. Spotkać się na grillu, przywieźć kilka kompletów kabli od takich profesjonalnych jak moje po 4 zł za metr po takie kilkanaście razy droższe i zmieniać. Ja zakładam, że wyjdzie z tego jeden wielki chaos. 

Powiem Wam drodzy państwo, że grające druciki to jest nic. Kilka dni temu odkryłem, że zgaszone światło w pokoju powoduje w moim sprzęcie uwolnienie dodatkowej ilości niskich częstotliwości. Mówię całkiem poważnie. Słuchając muzyki przy zgaszonym świetle mój mózg wspomaga odbiór bassu.  Wydaje mi się, że jest go więcej ;) Gdy zapalam światło to czar pryska. Wiem, że brzmi to komicznie ale co poradzę....

24 minuty temu, Billy napisał:

Nie może być zmian w "muzyce"  bez zmian w pliku

Poniżej pytanie, nie polemika żeby była jasność.

Jezeli ta teza jest prawdziwa (no a trudno mi jako laikowi znaleźć argumenty przeciw), to w takim razie odczyt pliku (przed jego przetworzeniem) powinien być zawsze taki sam, no bo skoro zapisujemy 01001, to tak tez musimy to odczytać,  chyba🙄. A więc zapis na płycie CD powinien być zawsze odczytany tak samo przez czytnik, czyli laser. Z czego zatem wynikać mają różnice w brzmieniu transportów, których zadaniem jest tylko odczytanie informacji i przesłanie dalej do DACa? A może jednak transport CD pełni też inną funkcję i stąd owe różnice? ( i mam świadomość że transport to nie sam laser). Przy czym tu powielam tylko pewne ogólnie dostępne przekazy, bo sam transportu po pierwsze nigdy nie miałem, po drugie, nie miałem dwóch transportów,  żeby móc je porównać.  A może to tak jak z kablami? Jedni słyszą te różnice a inni nie. Zależnie od światopoglądu?

1 godzinę temu, fp74 napisał:

Jako prawnik muszę tu wrzucić swoje 3 grosze.

Trochę od końca , ale mnie uprzedziłeś :) Zadzwoniłem do moich prywatnych prawników czyli córki i zięcia i usłyszałem to co napisałeś. O ile reklama nie zagraża życiu i zdrowiu , nie ma podstaw do wszczęcia  jakiegokolwiek roszczenia. druga część Twojego wpisu również jest o dziwo prawdziwa :) Nie ma takiego biegłego . choć ostatnio jakichkolwiek biegłych jest jak na lekarstwo / , który byłby w stanie się wypowiedzieć na temat.

5 minut temu, waldi1965 napisał:

Wydaje mi się, że najprostszym rozwiązaniem tego zagadnienia są po prostu ślepe testy. 

(...)

Słuchając muzyki przy zgaszonym świetle mój mózg wspomaga odbiór bassu.  Wydaje mi się, że jest go więcej ;) Gdy zapalam światło to czar pryska. Wiem, że brzmi to komicznie ale co poradzę....

Z pierwszym się zgadzam.

Z drugim też.  Ogólnie percepcja wszelkich zjawisk zależy od naszej chwilowej oraz ogólnej kondycji.  Wieczorem niektóre plyty wchodzą a rano nie da się ich słuchać. Ciekawostką jest to, że wybitny polski pianista jazzowy Mieczysław Kosz, zrezygnował z operacji mogącej przywrócić mu częściowo wzrok, bo obawiał się jak to wpłynie na jego zmysł słuchu. I to był gość poświęcony muzyce!!! Szkoda, że za szybko skończył życie. 

@Nie wszystko wiedzący Prowadziłem kiedyś na tym Forum podobne boje. Używałem nawet podobnych do Twoich argumentów. Ale zmądrzałem / może to z wiekiem przychodzi ? /. Nie znaczy to , że zacząłem słyszeć wpływ przewodów / choć się zdarzało / , ale podszedłem do tematu inaczej. Kim ja jestem , by odbierać ludziom przyjemność z zakupu drogich kabli ? Już słowo " drogich " jest względne i dla każdego będzie co innego znaczyć. Tak jako ludzie jesteśmy skonstruowani , że dla naszego zdrowia psychicznego pragniemy mieć rzeczy wyjątkowe. To dotyczy każdej dziedziny naszego życia , nie tylko audio i kabli. Dlaczego np. moi klienci wybierają w większości drzwi wewn. pełno drewniane , zamiast takich z papierem w środku / plaster miodu/. Różnica w cenie gigantyczna , a ..... jedne i drugie podlegają identycznym normom , funkcja jednych i drugich jest identyczna , mają się otwierać i zamykać. Pokryte lakierem wizualnie są nie do odróżnienia. Często słyszę , chce mieć drewno , czy to nie to samo co kable ? Po prostu lepiej się będą z takim artykułem w chałupie czuć. A to w co się ubieramy ? Naszemu organizmowi , układowi nerwowemu wisi jaką markę , kolor , krój ciuchów mamy na sobie. A jednak każdy z nas zwraca uwagę na to co zakłada , każdy ma swój indywidualny styl . Po co ? Czy nie robimy tego dla głowy , dla dobrego samopoczucia , czy nie dodaje nam to pewności siebie , nie zmienia naszej percepcji w odbiorze świata zewnętrznego ? A buty , szczególnie Panie miałyby chyba więcej do powiedzenia. Stopom to wisi co mamy na nogach i ile to coś kosztuje , a jednak .... O torebkach damskich już nie wspomnę... Czy nie mamy w chałupie mnóstwa rzeczy , które tak naprawdę sprawiają nam przyjemność , ale do życia  niezbędne nie są. Dlaczego więc nie kable ? Nie znam nikogo kto by wziął kredyt by kupić Nordosta Valhallę , ale jak kupuje bo ma na to środki , to dlaczego nie ? 

@Nie wszystko wiedzący odpuściłbym tą krucjatę , sens jej jest mocno dyskusyjny.

Edytowano przez tomek4446

3 godziny temu, Nie wszystko wiedzący napisał:

W dzisiejszych czasach idzie łatwiej znaleźć. Policja się nie zajmuje takimi tematami tylko są od tego odpowiednie instytucje. Wychodzi na to że nawet jak kupiłeś taki kabel to jesteś w stanie go zwrócić jeżeli kupiłeś a opis czy reklama wprowadza w błąd.

Nie wszystko wygląda prawnie tak prosto jak piszesz. Pierwsza sprawa znasz kryteria oceny czy coś wpływa na dźwięk czy nie według tych instytucji co podałeś? Znasz jakieś konkretne wyrokiem prawne gdzie ktoś wygrał bój o kable? A może takich w ogóle nie ma? 

Takich szarlatanów małych to nawet nie przywołuje ale co z takimi potęgami jak Neotech czy Cardash? Sądzisz że oni sprzedają druty i są na tyle głupi by narażać się na sądy i antyreklamę? Kraft dobrze ujął że marketing prowadzą im recenzenci, wszystko idzie pod stołem nic nie udowodnisz. A jakiegoś lokalnego Janusza biznesu może i by się udało dopaść, ale też wątpię czy ktoś by się kopał z koniem. 

Nie wszystko jest takie proste ja w innej dziedzinie pracuje ale znam trochę temat od strony prawnej i nie jest tak prosto że klient ma zawsze rację. 

@Nie wszystko wiedzący I jeszcze jedno. pisałeś , że prawidłowo zbudowane kable nie mają wpływu na sygnaturę dźwięku. A na zakłócenia ? Bo zakłócenia już mają , zgadzamy się ?

Opisywałem już na Forum taki przypadek. Nabyłem switch , taki przełącznik na RCA , by móc przełączać między amp. KD , a wzmacniaczem stereo. I się zaczęło. pierwsze kable jakie wpiąłem zadziałały jak antena , brum w kolumnach. Zacząłem wpinać kolejne i w ten sposób przetestowałem kilkanaście. Jedne powodowały brum , drugie nie. Pamiętam , że przydźwięk dawał Nordost , Audioquest , Neotech , KaCsa  a np. taki Prolink , Belden , Supra , Cardas , Kimber nie.  Te kabelki ,które podłączone do switcha powodowały zakłócenia, wpięte między źródłem a wzmacniaczem nie dawały już takich negatywnych efektów. A więc jak to jest , z tą prawidłowością budowy ? Czy przypadkiem nie definiują jej warunki w jakich dany kabel ' pracuje" ? A idąc tym torem rozumowania , czy zatem dany kabelek poprzez wprowadzanie zakłóceń nie może zmieniać niuansów brzmienia ? Ciekawe.

14 godzin temu, Nie wszystko wiedzący napisał:

I koniec tematu. Można się z różnymi rzeczami nie zgadzać jeżeli chodzi o Pana Reduktora ale w tym przypadku temat sprawdziłem w głąb i szerz.

Naprawdę? 

To może jeszcze raz. Kiedyś już analizowaliśmy ;)

Popatrzmy co ten Krzysztof nam dał. 10m przewodu 1,5mm2 o oporze 0,44R. Analizujmy i pociągnijmy temat. Parametry TS przetwornika niskotonowego są uwikłane funkcją DF, czyli parametr Qts będzie się różnicował w zależności od tego jaki DF ma obwód wzmacniacz, przewody głośnikowe, cewka filtra dolnoprzepustowego,. DF zależy od tego jaką rezystancję (impedancję) widzi przetwornik od strony zacisków jego cewki czyli sumę rezystancji wewnętrznej wzmacniacza, rezystancji przewodów głośnikowych, rezystancję zestykową gniazd i rezystancji cewki lub cewek filtra dolnoprzepustowego zwrotnicy w kolumnie. Wyjaśnione w tym artykule.

Popatrzcie na obrazek jak zmienia się DF to zmieniają się parametry TS (Qts) - załączony obrazek.

Policzmy jaki DF będziemy mieli w dwóch wariantach. I-szy dla przewodów Krzysztofa Rp=0,44R i drugi teoretycznie lepszy np. z rezystancją przewodów Rp=0,05R. Podłączam wzmacniacz o przykładowej impedancji wewnętrznej 0,1R. Przykładową zwrotnicę mamy z cewką 0,7mH o oporze 0,6R.

Rezystancja zestykowa jest często zaniedbywanym parametrem. Dla przewodów głośnikowych może wynosić w najlepszym przypadku ok 0,01R, a w najgorszym nawet kilka omów. Dla naszych analiz gorszy przypadek niech będzie 0,5R.

Dla uproszczenia rachunków DF przyjmijmy, że przetwornik ma impedancję 4R

Krótkie podsumowanie. Dwa przypadki I-szy gorszy, gdzie cewka przetwornika widzi od strony zacisków 0,1+ 0,44 + 0,6 + 0,5 = 1,64 R i drugi lepszy 0,1+ 0,05 + 0,6 + 0,01 = 0,76 R. Dla obciążenia 4R DF1 = 2,44 i DF2 = 5,26.

Korzystając z tabeli linkowanego artykułu dla tego konkretnego przetwornika otrzymamy parametry Qts 1 = 0,48 i Qts 2 = 0,43.

Dalej możemy analizować korzystając z kalkulatora dla obudowy zamknietej. Podstawiamy różny Qts i co widzimy? 

Zmienia się pasmo basu. Niewiele ale jednak F(-3db) obniża się z 46,2Hz do 42,4Hz. Zmienia się nieznacznie amplituda charakterystyki o ok 0,5dB od 65Hz do 200Hz. To prawie dwie oktawy więc raczej do usłyszenia dla wprawnego ucha.

Tak jak napisałem. "Na granicy percepcji" ;) 

Pozdrawiam. M

Qts.gif

RS.jpg

DF.jpg

14 godzin temu, Nie wszystko wiedzący napisał:

To co może za niedługo switche co grają? 

Ahahahahaha, tej skad ty jestes chlopie? Gdzie ty zyles ostatnie lata? 

SWITCHE WPLYWAJA NA DZWIEK, MINIMALISTYCZNIE I GLOWNIE PRZEZ ZMIANE ZASILANIA, ALE WPLYWAJA. NIE MA SENSU NA POCZATKU DROGI, ALE NA KONCU KOMPLETOWANIE SPRZETU JAK NAJBARDZIEJ. 

Napisałem wielkimi literami zebys nie przegapil. 

23 minuty temu, Mikelas76 napisał:

Ahahahahaha, tej skad ty jestes chlopie? Gdzie ty zyles ostatnie lata? 

SWITCHE WPLYWAJA NA DZWIEK, MINIMALISTYCZNIE I GLOWNIE PRZEZ ZMIANE ZASILANIA, ALE WPLYWAJA. NIE MA SENSU NA POCZATKU DROGI, ALE NA KONCU KOMPLETOWANIE SPRZETU JAK NAJBARDZIEJ. 

Napisałem wielkimi literami zebys nie przegapil. 

Dobre. Aż się uśmiałem. Ale tu temat jest bardziej skomplikowany bo trzeba mieć wiedzę o TCP I UDP. No to czekamy na wątki o wyborze kabla ethernet bądź switcha z aksamitnym dźwiękiem. 

😆