Skocz do zawartości

Pogadajmy o przewodach.

Q21

Recommended Posts

Oooo, teraz mi sie przypomnial. IDEALNY PRZYKLAD, z typowym konstruktorem, mega technicznym. MEGA MEGA technicznym. 

A wiec. Firma WBA, pan Bocianek robiacy wzmaki i preampy lampowe. Byla taka sytuacja na forum AS, gdzie jeden z uzytkownikow ublagal konstruktora o wersje Custom. Ze zmiana okablowania wewnątrz wzmacniacza na zdaje sie srebro Neotecha. To jest do odszukania, bo nawet o tym chyba pisano w klubie. Ale dla zainteresowanych, polecam osobiscie zadzwonic do pana Bocianka (przemily uprzejmy czlowiek) i przekonanie sie o tym osobiscie. 

Mialem preamp z tej firmy, wersja Custom, ale tylko gniazda. Na zmiane  okablowania sie nie zgodzil, bo drut zbyt sztywny i dzwiek nie taki byl. 

5 minut temu, Billy napisał:

oczywiście

Ale tylko głośnikowych lub connetc

Czyli jednak glosnikowe grają

Dziękuję

5 minut temu, Billy napisał:

Natomiast zasilającymi, nie ma mowy, co byś nie podpiął, żaden parametr za zasilaczem nawet nie drgnie

A żyły wodne nie odfiltrują te lepsze? :D

Edytowano przez Butler

21 minut temu, Grzesiek202 napisał:

Ktoś kupuje pierwsze kolumny. Nie pasują, no zdarza się. Co się często widzi? Propozycję wymiany kabla za połowę ceny kolumn, który doda, ujmie, utwardzi, zmiękczy i co tam jeszcze...

Grzesiek, ale kto to proponuje: branża, czy zwykli forumowicze? Pamiętam raczej przykłady, gdy sami zainteresowani wywoływali temat kabli (a kto pyta, dostaje odpowiedź). :) 

3 godziny temu, majkel74 napisał:

Co do zasady wiem co akurat u mnie gra, bo trudno żebym nie wiedział. Nie mam potrzeby, żeby nie widzieć. To „niesłyszący” kabli, dakow i wzmacniaczy wciąż narzucają mi ten obowiązek. Najłatwiej zanegować czyjeś wrażenia pytając czy zrobił ABX. Od razu pozamiatane.

W teście ABX pewnie w 5 czy 6 podmiance człowiek nie odróżni np. dwóch rodzajów perfum czy schabowego od kurczaka w panierce. Albo dwóch par butów czy 6/12 letniego łyskacza. Tak to działa i orędownicy tej metodologii to wiedzą. Jest duża szansa, że @Kraft w takim teście nie odróżni dwóch podobnych monitorów, pomimo że będą mierzalne różnice. 
Ja nie rozumiem, skąd ta krucjata. Jak ktoś czuje, że zmiany po wymianie kabli są minimalne lub ich nie słyszy, to nie inwestuje w kable. Albo inwestuje w jakiś przyzwoity poziom jakościowy (wykonanie, wtyki itd) dla dobrego samopoczucia. Jak ktoś nie słyszy wzmacniaczy, zostaje przy podstawowym Marantzu. Albo kupuje 3 model od dołu, bo ma ładniejsze zaciski glosnikowe, trafo i radiator (które to elementy przecież wg niego nie mają wpływu na dźwięk). I ok. 
Dla mnie audio to hobby i nie czuję potrzeby przeprowadzania na sobie testu ABX, tym bardziej nie zamierzam go robić, bo ktoś tak chce. Jak mnie takowa ochota najdzie to z ciekawości z jakimś kumplem zrobię, w fajnej atmosferze, na zasadzie zabawy czy zaspokojenia ciekawości, a nie w trybie eksperymentu procesowego, w obecności ortodoksyjnej komisji „głuchych” ;)

O jak miło... Wiesz potrafie czytać między wierszami... Ty chyba o mnie piszesz... ☺️

A tak pozatym to przepraszam że narazie odpisuje z opóźnieniem, ale czytam i zbieram informacje do nowego tematu, ktory sie pojawi. Jako "zwiastun"  mogę zdradzić że niektórzy tu piszący (słyszący) robia wszystko by "pogrążyć" nieświadomie swoich kolegów "słyszacych"...

No nic tam.... wracam do lektury forumowej 😉

Co do zasady wiem co akurat u mnie gra, bo trudno żebym nie wiedział. Nie mam potrzeby, żeby nie widzieć. To „niesłyszący” kabli, dakow i wzmacniaczy wciąż narzucają mi ten obowiązek. Najłatwiej zanegować czyjeś wrażenia pytając czy zrobił ABX. Od razu pozamiatane.

W teście ABX pewnie w 5 czy 6 podmiance człowiek nie odróżni np. dwóch rodzajów perfum czy schabowego od kurczaka w panierce. Albo dwóch par butów czy 6/12 letniego łyskacza. Tak to działa i orędownicy tej metodologii to wiedzą. Jest duża szansa, że @Kraft w takim teście nie odróżni dwóch podobnych monitorów, pomimo że będą mierzalne różnice. 
Ja nie rozumiem, skąd ta krucjata. Jak ktoś czuje, że zmiany po wymianie kabli są minimalne lub ich nie słyszy, to nie inwestuje w kable. Albo inwestuje w jakiś przyzwoity poziom jakościowy (wykonanie, wtyki itd) dla dobrego samopoczucia. Jak ktoś nie słyszy wzmacniaczy, zostaje przy podstawowym Marantzu. Albo kupuje 3 model od dołu, bo ma ładniejsze zaciski glosnikowe, trafo i radiator (które to elementy przecież wg niego nie mają wpływu na dźwięk). I ok. 
Dla mnie audio to hobby i nie czuję potrzeby przeprowadzania na sobie testu ABX, tym bardziej nie zamierzam go robić, bo ktoś tak chce. Jak mnie takowa ochota najdzie to z ciekawości z jakimś kumplem zrobię, w fajnej atmosferze, na zasadzie zabawy czy zaspokojenia ciekawości, a nie w trybie eksperymentu procesowego, w obecności ortodoksyjnej komisji „głuchych” ;)

O jak miło... Wiesz potrafie czytać między wierszami... Ty chyba o mnie piszesz... ☺️

A tak pozatym to przepraszam że narazie odpisuje z opóźnieniem, ale czytam i zbieram informacje do nowego tematu, ktory sie pojawi. Jako "zwiastun"  mogę zdradzić że niektórzy tu piszący (słyszący) robia wszystko by "pogrążyć" nieświadomie swoich kolegów "słyszacych"...

3 minuty temu, Billy napisał:

próbowano chłopakowi "ożenić" kable za 1 200 zł, do kolumna za 2 500

Też to przerabiałem na własnej skórze w jednym z salonów audio w Słupsku. 10 lat temu grałem na systemie za ~1000zł. Nie przeszkadzało to jednak sprzedawcy bez chwili zastanowienia zaproponować mi szybkie i łatwe rozwiązanie na przeskoczenie kilku poziomów w górę. Audiofilskie gniazdko. Wybrałem wtedy jednak inne, w innym salonie- zmianę kolumn i ich ustawienia. Podobnych sytuacji miałem wiele.

Nie ma co jednak świrować i twierdzić, że to reguła. 

Mimo, że to czysty biznes, pasjonatów ze sporą wiedzą i dobrymi radami nie brakuje.

4 godziny temu, Rafał S napisał:

Otóż jest dla mnie oczywiste, że część osób proponująca ślepe testy ABX dąży do zmiażdżenia strony przeciwnej.

Przecież czytajac w tym temacie co rusz dochodzi do "samozmiażdżenia" 🤭 

Proponuję ankietę.

Kto chociaz raz rzetelnie zrobił test ABX w zaciszu domowym?

Edytowano przez Chyba Miro 84

4 minuty temu, Kraft napisał:

Czyli mamy potwierdzenie, że ślepy test jest właściwym narzędziem do testowania tego typu akcesoriów. Obawy, że sama procedura testową uniemożliwia wyłapanie różnic zostały niniejszym rozwiane. 

Konkretny wynik liczbowy testu jako miara jakości samej procedury testowej? Ludzka inwencja jest doprawdy fascynująca.

3 godziny temu, Rafał S napisał:

I tu się właśnie mylisz. Chodzi między innymi o wzorce zapisane w pamięci długo i krótkoterminowej i mechanizmy dostępu do nich. Ale nawet zakładając, że miałbyś rację (choć naprawdę jej nie masz): dlaczego  takim razie upieracie się przy ABX, zamiast proponowanego przeze mnie XY? Nie, nie zapytam teraz "Czego się boicie?" ;) 

Test XY jest pre-testem testu ABX! Jeśli jesteś w stanie usłyszeć różnice w XY (AB) TO już test ABX jest tylko "formalnoscia" - pytanie (cytując Twoja osobę) "czego się boicie"? 😎

Edytowano przez Chyba Miro 84

1 minutę temu, marcinmarcin napisał:

hehe a ja właśnie rozważam zakup kabelka RCA za 2200 :P 

Znam Cię, nie ma szans, że dasz tyle za kabel. No i przecież on będzie droższy od naima, którego tylko  co kupiłeś. Pamiętasz jak mi mówiłeś, że szanujesz swoją pracę i ciężko zarobione pieniądze ? Że audio to tylko taki dodatek i kasy na to dużej nie wydasz. Zaimponowałeś mi wtedy, poważnie mówię.

14 minut temu, lpomis napisał:

Też to przerabiałem na własnej skórze w jednym z salonów audio w Słupsku. 10 lat temu grałem na systemie za ~1000zł. Nie przeszkadzało to jednak sprzedawcy bez chwili zastanowienia zaproponować mi szybkie i łatwe rozwiązanie na przeskoczenie kilku poziomów w górę. Audiofilskie gniazdko. Wybrałem wtedy jednak inne, w innym salonie- zmianę kolumn i ich ustawienia. Podobnych sytuacji miałem wiele.

A możesz napisać co to za salon ? Będziemy wiedzieć kogo unikać. 

Z drugiej strony nie chce mi się wierzyć, że ktoś z branży słysząc o calym systemie za 1000zl proponował wymianę gniazdka jakiegokolwiek i powiedzial, że system audio brzmieniowo skoczy kilka poziomów.  Jakich poziomów, to takie same poziomy jak te klasy ?

3 minuty temu, kaczadupa napisał:

Znam Cię, nie ma szans, że dasz tyle za kabel. No i przecież on będzie droższy od naima, którego tylko  co kupiłeś.

Naim kosztował więcej :) 

Ale kabel będzie pomiędzy Sugdenem a Aresem tu już tak kwota za kabel nie jest zawrotna w porównaniu..

a gra z nim tak dobrze że mocno rozważam zakup... ;) 

4 godziny temu, Chmarski napisał:

Żeby to było takie proste... 

Dla RJ45, w zależności od przepustowości mamy różne napięcia i różne wykorzystanie par przewodów.

Poczytaj 

Ok. Poczytałem.

W takim razie mam kolejne pytanie. Streamer mam podpięty światłowodem z wykorzystaniem modułu SFP Cisco. Czy według Ciebie sygnał jest taki sam jak po tradycyjnej skrętce RJ45? Teoretycznie chyba tak przecież to tylko 0 i 1.

Przed chwilą, mariol napisał:

W takim razie mam kolejne pytanie. Streamer mam podpięty światłowodem z wykorzystaniem modułu SFP Cisco. Czy według Ciebie sygnał jest taki sam jak po tradycyjnej skrętce RJ45? Teoretycznie chyba tak przecież to tylko 0 i 1.

"Sygnał" a raczej dane, będą zawsze takie same. Pytanie co bardziej zakłóca część analogową twojego systemu. Sieć z zewnątrz (np. system Docsis) czy wkładka SFP na przykład.... u mnie sporo się pobawiłem z siecią, w tym kilka róznych switchy z liniowym zasilaniam, a i tak finalnie skończyłm na WIFI.

Genialny i najprostszy test zakłócania z sieci można wykonać odpinając kabel RJ45 ze streamera. Jak jakość poprawi się, oznacza to że sieć zakłóca i robi pętle masy czy insze syfy.

PS. idealny temat na ślepe testy ;) 

U mnie zawsze przechodził każdy... moment wypięcia kabla dawał taki boost jakościowy że trudno byłoby nei usłyszeć

11 minut temu, kaczadupa napisał:

Że audio to tylko taki dodatek i kasy na to dużej nie wydasz. Zaimponowałeś mi wtedy, poważnie mówię.

Dzięki, dalej się tej zasady trzymam :) 

3 minuty temu, mariol napisał:

Streamer mam podpięty światłowodem z wykorzystaniem modułu SFP Cisco. Czy według Ciebie sygnał jest taki sam jak po tradycyjnej skrętce RJ45? Teoretycznie chyba tak przecież to tylko 0 i 1.

A myślisz, że światłowodem przesyłasz zera i jedynki różnicując napięcia jak przy RJ45?