Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Dnia 11.03.2025 o 14:15, MariuszZ napisał:

Po raz kolejny odsyłam do wątku na ASR, gdzie Paweł Macura, elektronik, konstruktor wzmacniaczy utworzył specjalny wątek nt. ślepego testu dotyczącego rozróżniania przewodów IC  RCA - link 

Można pobrać próbki dźwięku i samemu spróbować. 

Test zaliczony 16/16 (link), a Wy dalej mielicie temat jakby nic się nie wydarzyło.

Hello! Test zaliczony. Przewody różnicują brzmienie w przypadku występowania pętli masowych i zakłóceń w obwodzie audio.

Można się rozejść 😉

Pozdrawiam. M

Mariusz, chodzi o ten wpis. Oczywiscie przeanalizowalem link i co prawda moja wiedza elektroniczna jest zadna ale powiedzmy, ze cos tam zakumalem.

Moje pytanie brzmi: czy w tym świetle kondycjonery masy np takie jak na zdjeciu mają sens czy mozna uznać je za voodu.

Zdjęcie ze strony Verictum

ffb90c13057f57b7f5c250b520609f4c26e17a56.jpeg

Napisano
53 minuty temu, MariuszZ napisał:

Ciekawostką w linkowanym wątku jest próbą zdeprecjonowania wiedzy PMA przez Amira (nie pierwsza), który jest założycielem forum i guru wszystkich kablosceptycznych guru. Skończyło się, że dostał pouczenie od PMA i zamilkł 😉

I jeszcze nikt tego nie zekranizował ? Materiał na dobry thriller:)

Napisano
5 godzin temu, MMarek napisał:

Niech młodzież forumowa tym się bawi w przerwach gdy nie uprawiają seksu 😀 

Drogi Marku@MMarek  życzę Ci szybkiego powrotu do zdrowia. I nie trać zapału, jeszcze wszystko przed Tobą. O czym świadczy każdy turnus w każdym sanatorium, kto był ten wie...  😁

Napisano
25 minut temu, audiowit napisał:

Moje pytanie brzmi: czy w tym świetle kondycjonery masy np takie jak na zdjeciu mają sens czy mozna uznać je za voodu.

Przeanalizuję teorię w wolnej chwili i wyrażę opinię. Nie znam tego akcesorium. Znając podejście firmy wróżę, że jest jakaś podbudowa teoretyczna do projektu, ale jak to często bywa koszt przewyższa efekt o kilka skal możliwości wpłynięcia urządzenia na SQ.

Napisano
32 minuty temu, Chyba Miro 84 napisał:

To o Tobie (jakbyś się nie domyślił).

Zawsze gdy pojawi się "palący" temat przybiegasz z wiadrem nafty i udajesz, że przybyłeś pogadać o gaszeniu ognia. Tak to wygląda z mojego punktu widzenia. 

Nawet ten Twój "audiofilski" wtręt niby taki grzeczny, taki niewinny, ale jak spojrzymy na całokształt publicznej debaty o kablach uwzględniając, że temat jest drażliwy to jawisz się w moich oczach jako prowokator i zdania nie zmienię, a przytyki z cytatami, z moich wypowiedzi do mnie zostaw lepiej na boku bo nawet jakbym podjął rękawicę, nie będzie to uczciwe. Chyba, że będziesz na mnie napierał to zacznę się bronić 😉

Zachęcam do bardziej przemyślanych wypowiedzi, bez "audiofilskich" wstawek. Zostaw wiadro z naftą za miedzą jak idziesz do ognia. 

Pozdrawiam i proszę nie kontynuuj. Nie mam ani czasu, ani chęci rozwijać tematu. Masz "problem" to napisz do Administacji PMa.

Napisano
1 godzinę temu, kaczadupa napisał:

Ja je posiadam. Nadają się do stereo

Jak każde inne. Ostatnio zacząłem słuchać na cynowanych Beldenach, bo posrebrzane Genesis z tytanowym tweeterem Heresy nieco za mocno iskrzyły. 

Na zdjęciu porównanie 😎

O cynowaniu wspominam w kontekście Supry. Wg moich technicznych wyobrażeń to dobre przewody do systemów audio zbyt eksponujących wysokie tony. Cyna na powierzchni przewodnika to dla wysokich tonów pewne wyzwanie 😉

Pozdrawiam. M

20250315_224602.jpg

20250315_224633.jpg

Napisano
2 minuty temu, MariuszZ napisał:

cynowaniu wspominam w kontekście Supry. Wg moich technicznych wyobrażeń to dobre przewody do systemów audio zbyt eksponujących wysokie tony. Cyna na powierzchni przewodnika to dla wysokich tonów pewne wyzwanie 😉

Mariusz, z Cyrusem 8.2 DAC góra była tak samo wyostrzona z Suprą jak i innymi kabelkami a nawet słychać było jakieś swoje własne problemy (artefakty) tego modelu wzmacniacza. Nic się nie ugładziło, nie zmiękczyło, nie wycofało ani w drugą stronę  - nie wyostrzyło na tle innych kabelków. No ale faktem jest, że ja już dość wiekowy jestem, gdy z nich korzystałem miałem 45 lat więc słuch nie ten…

Oczywiście pewnie masz rację, że na piątym czy dziewiątym miejscu po przecinku jakieś tam różnice między Suprą a obecnym Perkonem (czy Perconem - nie wiem nawet co to za kabel, Kolega audiofil zrobil mi prezent ) będą ale ja mam poprawnie skonstruowany wzmacniacz więc…

Swoją drogą czytałem dzisiaj o czym pisałeś w wątku Witka i nie rozumiem po kiego kupować systemy z lampami a potem cudować jak koń pod górę z pętlami masy, buczeniem, brumieniem, szumieniem i innymi podbarwieniami. Wywalić te lampy na śmietnik audio historii razem z gramiakami. Taki żarcik, chociaż… ;) 

Napisano

Wiem, że ludzie mają problemy we wzmacniaczach lampowych z petlą. U mnie ona nie występuje. No chyba, że nie trzymam się szkolnych zasad typu kierunkowość kabli czy polaryzacja. No ale tego w przedszkolach uczą ;) więc nie wyobrazam sobie zeby olewać tak proste zasady ;).

Ale oczywiscie są tacy co twierdzą, ze to bez znaczenia bo prad plynie w tą i spowrotem ;) wiec nie ma to znaczenia.

Współczuję tym z problemami z siecią.

Napisano
58 minut temu, kaczadupa napisał:

No ale faktem jest, że ja już dość wiekowy jestem, gdy z nich korzystałem miałem 45 lat więc słuch nie ten…

Oczywiście pewnie masz rację, że na piątym czy dziewiątym miejscu po przecinku jakieś tam różnice między Suprą a obecnym Perkonem

Nie wnikam co u Ciebie słychać po dziewiątym przecinku. Dla mnie ważne są wrażenia. Jak słyszę wyostrzoną górę, a po zmianie przewodu wyostrzenie znika, to przekładając na bardziej zrozumiały język nie chce mi się wstawać z kanapy bo tak fajnie gra i mogę słuchać godzinami. 

Co ma do tego wiek? W tym roku pyknie mi 57. To jakiś problem? Skala instrumentów i wokali kończy się przed 10kHz. Reszta to już tylko wyobrażenia i pamięć zakodowana jak byliśmy młodzi 😉

Oraz kilka innych czynników nie opisanych skalą norm HiFi. 

Pozdrawiam. M

Napisano
9 godzin temu, MariuszZ napisał:

Przeanalizuję teorię w wolnej chwili i wyrażę opinię.

Mariusz. Przypomnę się też skromnie o teście 16/16. Analizowałeś te dwa pliki u siebie? Bo ja dziś pierdolca z tym dostałem. Słuchałem z godzinę na dwóch różnych parach słuchawek w połączeniu z Chordem Mojo 2 i nie jestem w stanie wyłapać tam różnicy (a różnica faktycznie jest). Żonę posadziłem. Posłuchała i też odpadła. Ktoś powtórzył ten wynik lub choć zbliżył się do niego? Jak PMA z ASR to zrobił? Co on jest kur** robocop? ;)

Aha. I nie myślałeś o założeniu swojego tematu? Coś w stylu "Pytania do ciekawego elektronika - Mariusz". Brzmi dumnie.

Napisano
12 minut temu, MariuszZ napisał:

Reszta to już tylko wyobrażenia

13 minut temu, MariuszZ napisał:

Dla mnie ważne są wrażenia

To co u mnie nazwałeś wyobrażeniami jest tym samym co u siebie nazywasz wrażeniami. 

A stare to jest dobre wino i Biblia a nie nasze audiofilskie uszy… 

Dobranoc. 

Napisano
18 minut temu, lpomis napisał:

Analizowałeś te dwa pliki u siebie?

Tylko na słuchawkach. Jutro zapodam na kolumny. Dam znać, ale na słuchawkach poległem. Niestety pozbyłem się wszystkich wzmacniaczy słuchawkowych więc z dziurki Lenovo nawet na rozdzielczych Ultrasonach mogę coś słabo słyszeć 😉

Pozdrawiam. M

18 minut temu, kaczadupa napisał:

To co u mnie nazwałeś wyobrażeniami jest tym samym co u siebie nazywasz wrażeniami

Nie zrozumiałeś mnie. Wyobrażenie to wg mnie pamięć długoterminowa, wyrabiana latami. 

Jak z głosem Mamy, który słuchaliśmy całe życie. Mimo, że w moim życiu już Mamy nie ma to gdybym ją usłyszał za 10 lat nic by się nie zmieniło. Rozpoznałbym w tłumie z 50 ciu metrów.

Wrażenia to inna kwestia. Można porównać do tego samego głosu Mamy, gdy mówi tym samym tonem "weź", ale w jednym zdaniu jest "weź wciągnij brzuch", a w innym "weź Jadźkę za żonę". Mimo, że tembr głosu będzie ten sam to wrażenia słuchowe zupełnie inne 😉 

Napisano
2 godziny temu, Chyba Miro 84 napisał:

@MariuszZ dlaczego usunięte zostały moje wpisy , w tym ten w którym odpowiadam na pytanie

Że się nadaje

🤔

To może ten też usuń. To tyczyło się tego że napisałeś mi pytanie: Czy sikam po ścianie? Gdy napisalem o Tobie, to tylko swoją odpowiedź zostawiasz - co tu się dzieje.

Zaręczam że powstanie nowy TEMAT!!!

O tym jak traktuje się niewygodne osoby!!!

Bardzo słabo to wygląda szczerze mówiąc. 

Słusznie minione czasy chyba nadal nie minęły...

Napisano (edytowany)
Dnia 15.03.2025 o 11:37, marcinmarcin napisał:

A masz porównanie Parseca z czymś podobnie ciemnym?

Niestety nie. Tellurium Black II RCA są wyraźnie po ciemnej stronie, ale nie miałem okazji do bezpośredniego porównania z Cardasem. Obstawiałbym, że Tellurium są trochę twardsze i lekko szorstkie, a Cardas bardziej miękki i gładki. Ale to już na podstawie przekrojowego sprawdzenia różnych kabli Tellurium (w tym kilku XLR) i porównania z różną konkurencją.

Edytowano przez Rafał S
Napisano
Dnia 15.03.2025 o 23:16, kaczadupa napisał:

wyostrzyło na tle innych kabelków. No ale faktem jest, że ja już dość wiekowy jestem, gdy z nich korzystałem miałem 45 lat więc słuch nie ten…

No i tym pięknym wpisem kolega prawie  wyałtował większość dyskutantów😁. Są jednak tacy,którzy słusznie się bronią,degradacja słuchu z pewnością następuje,ale nie u wszystkich jednakowo. O ile trudno zauważyć z zewnątrz ile kto słyszy,to dość łatwo o analogię z narządem wzroku,który też niewątpliwie się starzeje,babcie czytające bez wspomagaczy i młodzi marszczący się przy czytaniu oczo...nego paska w tv. Nie zakładamy raczej ,że wiekowi często dyrygenci orkiestr wykonują swoją pracę na oko.😁

Dnia 16.03.2025 o 01:56, waldi1965 napisał:

Bardzo słabo to wygląda szczerze mówiąc. 

Słusznie minione czasy chyba nadal nie minęły

Też nie popieram cenzury. Kolega @Chyba Miro 84 chyba zapędził się w podważaniu każdego przecinka we wpisach adwersarzy, zresztą panuje tu pewna równość,krewki kolega @DiBatonio został skazany na karę pozbawienia forumowej aktywności,co moim zdaniem jest karą dotkliwszą,ale też bardziej prestiżową😁

Napisano
1 godzinę temu, Nowy75 napisał:

No i tym pięknym wpisem kolega prawie  wyałtował większość dyskutantów

Nie mam takiego zamiaru.
Wątek ma zachęcić do sprawdzenia starej jak świat prawdy w naszym hobby, że jak widzisz to wszystko co wtłacza nam marketing oraz handlowiec „usłyszysz” a jak nie widzisz to nagle faktycznie słyszysz ile audiovoodoo jest w audio.

Ps. Swego czasu rozmawiałem z kierownikiem dużego salonu audio w Wawie i mówię do niego - co, odbiło mi zdrowo na punkcie wzmacniaczy?. Na co kierownik salonu odpowiada łagodnie - no tak panie Adamie ale pocieszę pana!, niech pan zobaczy co wyprawiają audiofile z kablami. Po czym dodaje, panie Adamie nikt kto pracuje w branży audio nie ma czystego sumienia. 

Dobra, czekam na dalsze testy ABX Wojtka, tym razem już z audiofilsko wycenionymi kabelkami. 

Napisano
Dnia 15.03.2025 o 07:26, Chyba Miro 84 napisał:

Wielokrotnie o tym pisałem by wpierw w zaciszu domowym. Ale jeśli ktoś jest na tyle odważny jak @lpomis to też  ok.

bo zasadnicze pytanie czy ma się samemu przekonywać do kabli czy innych.

Dnia 15.03.2025 o 07:26, Chyba Miro 84 napisał:

Wciąż na spokojnie rozmawiamy, jedna znudzona osoba tego nie przesądza.

ok

Napisano
42 minuty temu, kaczadupa napisał:

Nie mam takiego zamiaru.

Wiem. Staram się  nieco rozluźnić atmosferę w wątku,bo czasem robiło się zbyt gorąco😁. Ad. Ps.,ciekawe spostrzeżenie kierownika

36 minut temu, Piotr Sonido napisał:

bo zasadnicze pytanie czy ma się samemu przekonywać do kabli czy innych.

O właśnie!😁

Napisano

@MariuszZ Mariusz, nawiązując do tego, co pisałeś mam 2 pytania:

1. Czy Twoim zdaniem przy braku pętli masy i zakłóceń z sieci elektrycznej kable (w tym interkonekty) nie pokażą słyszalnych różnic?

2. Jeśli tak, to czy zmiany wprowadzane przez kable w naszym torze można traktować jako swego rodzaju miarę występujących u nas zakłóceń i wrażliwości systemu na te zakłócenia?