Skocz do zawartości

Pogadajmy o przewodach

Q21

Recommended Posts

59 minut temu, michaudio napisał:

to podejście lokuje Cię w tej samej grupie w której znajdują się między innymi:

Płaskoziemcy, oni też nie czują potrzeby sprawdzania swoich przekonań. Nawet jeśli mieszkają na wybrzeżu, gdzie z plaży widać statki znikające za linią horyzontu - wyznaczającego krzywiznę kuli ziemskiej.

Bo przecież oni dobrze wiedzą, i nie czują potrzeby sprawdzania.

Rozumiem, że dla Twojej satysfakcji miałbym kilkadziesiąt razy przepiąć kable ryzykując przy tym uszkodzenie gniazd lub wtyków. Dodatkowo kilkadziesiąt razy włączyć i wyłączyć wzmacniacz, odczekując każdorazowo 20 minut na nagrzanie się lamp. Przykro mi Cię rozczarować, ale moja sympatia do Ciebie nie sięga aż tak daleko. Powiem więcej: wolę być w jednej grupie z płaskoziemcami. To mili ludzie i jakoś lepiej się z nimi dogaduję. :) Pozdrawiam.

Edytowano przez Rafał S

1 minutę temu, Kraft napisał:

Myślę, że ślepy test też by się do tego mógł nadać.

No ale wyniki odsłuchu są zawsze ocenne. Nie ma mowy o dowodzeniu czegokolwiek.  możesz mówić,  że coś słyszysz albo nie ale jak chcesz to udowodnić? A ślepy test? To trochę jak z testem na jakość plików.  Mp3 od wav odróżnić łatwo ale im różnice w jakosci plików subtelniejsze tym trudniej. Masz tam na papierze jaka głębia jaka czestotliwosc próbkowania ale z tego jeszcze nic nie wynika. Gdyby tak było, to by tak było.  A nie jest...😁

21 minut temu, Rafał S napisał:

Rozumiem, że dla Twojej satysfakcji miałbym kilkadziesiąt razy przepiąć kable ryzykując przy tym uszkodzenie gniazd lub wtyków.

Widzę że temat wtyków rca "siadł konkretnie" :)

21 minut temu, Rafał S napisał:

Dodatkowo kilkadziesiąt razy włączyć i wyłączyć wzmacniacz, odczekując każdorazowo 20 minut na nagrzanie się lamp.

A tu też niezły "fikołek" wyszedł. Najpierw narracja @MariuszZ, że potrzebny jest najlepiej wzmak lampowy, by później z tego zrezygnować przez wzgląd na rozgrzewanie lamp. 

45 minut temu, fp74 napisał:

Udowodnić.  Ale jak to właściwie miałoby nastąpić.  Czy my tu nie wchodzimy jednak w sferę skrajnie subiektywnych odczuć,  właściwie niemierzalnych obiektywnie ale to nie znaczy, że nie istniejących. Jeżeli ktoś pisze,że kolumny x grają głęboką albo szeroką sceną,  to czym mamy to niby zmierzyć? A w dodatku jednemu grają drugiemu nie. Ale nikt nie będzie tego chyba kwestionować. Możemy zmierzyć np bas I pokazać to na wykresie Ale z tego jeszcze niewiele wynika. Gdyby tak było brałbyś kolumny w ciemno wyłącznie na podstawie załączonego wykresu częstotliwości.  A jednak bierzesz do domu i słuchasz. Oceniasz skrajnie subiektywnie. Ty, tu, teraz, w tym, a nie innym układzie sprzętów. I jak byś teraz UDOWODNIŁ, że te kolumny grają głęboko albo szeroko?

Zarówno w przypadku oceniania wpływu brzmienia patrząc, jak i nie patrząc (ABX) używamy dokładnie tej samej "aparatury pomiarowej". Przecież całe to forum i nie tylko opiera się na tej "aparaturze" w tym jakże zacnym hobby.

19 minut temu, fp74 napisał:

Nie ma mowy o dowodzeniu czegokolwiek.  możesz mówić,  że coś słyszysz albo nie ale jak chcesz to udowodnić?

Udowadniasz sobie odsłuchując w tradycyjny sposób (patrząc), że warto np. Zmienić kabel na inny (Zakupić). Słyszysz i masz dowód subiektywny.

Następnie robisz to samo jak wyżej, tym razem nie patrząc i masz dowód potwierdzający lub przeczacy (obiektywny), wczesniejszego dowodu subiektywnego.

Edytowano przez Chyba Miro 84

26 minut temu, fp74 napisał:

Mp3 od wav odróżnić łatwo

O widzisz. To też nie jest takie oczywiste, że z odróżnieniem poszłoby tak zupełnie bezproblemowo. Dzięki za pomysł na kolejny ABX :)

29 minut temu, Rafał S napisał:

miałbym kilkadziesiąt razy przepiąć kable ryzykując przy tym uszkodzenie gniazd lub wtyków. Dodatkowo kilkadziesiąt razy włączyć i wyłączyć wzmacniacz, odczekując każdorazowo 20 minut na nagrzanie się lamp.

Przykro mi Rafał. Nie znam się na tym tak w 100%, ale wygląda to trochę, jakby Twój wzmacniacz miał być niepoprawnie skonstruowany :)

Panowie, jeśli użycie w dyskusji o kablach zdrowego rozsądku i logicznej argumentacji kogokolwiek uraziło...

To z całego serca przepraszam. 

Jednak zastrzegam sobie prawo dalszego ich stosowania w celu rozbiórki prób manipulacji.

Nie oczekuję też w żadnym wypadku jakiegokolwiek uszkadzania sprzętu.

Wystarczy zastosowanie wielokrotnie sprawdzonych narzędzi naukowych, które pozwalają nam poznać prawdę, bez konieczności uszkadzania kabli czy gniazd. 

Haha tak sobie otworzyłem. Od drugiej strony gówno burza, na ostatniej dalej gówno burza :) nice.

Mam pewną refleksje. Grają mi kable i nigdy nie byłem kablosceptykiem.

Mam na stanie qeda revelation, canare 4s11g, ostatnio skręciłem sobie mogami neglex. 

Na obecnym systemie kable wprowadzają najmniej zmian. Rotel1592 plus Martin Logan 60xti.

Na poprzednich systemach które miałem różnice były dużo większe.bsprzet był słabszy mocowo elektrycznie i z niższej półki.

Czasu tak wiele nie minęło więc liczę że to nie mój słuch. Może ta elektrownia rotela ma w nosie :)

59 minut temu, no_i_fajnie napisał:

To jak mozna ocenic kabel? Tu tak, a tam tak? :)

Wiesz też osluchalem na starym sprzęcie trochę przewodów z harakterem jak niższe quedy (piasek..) furu (fajne), tellerium (napowietrzone).

A teraz akurat mam dwa neutralne w tym jeden lekko spowolniony i trzeci jaśniejszy lekko. Z drugiej strony wrażenie że może właśnie tych z charakterem powinienem ponownie posłuchać. Może pożyczę ponownie furu.

57 minut temu, audiowit napisał:

Powod jest kuriozalnie prosty. Masz nieprawidlowo skonstrowany wzmacniacz ;)

No tak też może być. Lub uszy. Lub zwątpienie w duszy.

Wróciłem do mojego kabelka RCA z caraudio (kiedyś się wybronił przed kablami za 2k i za 3k), niestety tym razem poległ totalnie.... na tym moim muzyka jest kanciasta, twarda i ostra. Na tym za około 2k jest płynność i muzykalność. Ciepło i wybrzmienia.  Nie ma opcji żeby nie rozróżnić tych kabli... 😛

Jakie polecacie przewody głośnikowe do testu ABX (lub podobnego), abym mógł przetestować je we własnym systemie?

Warunki konieczne do spełnienia:

1. Jak największa wg Was zmiana i odskocznia brzmienia w stosunku do obecnie posiadanych polskich miedzianych zwyklaków OFC oraz VDH Clearwater

2. Łatwa dostępność i większa popularność - tak, abym mógł bez problemu zamówić używaną demo sztukę bez narażania sprzedającego na straty i otwieranie opakowania nówki

3. Cena - maksymalnie 3000zł za odcinki 2x2m.

Edytowano przez lpomis