MMarek Napisano 16 godzin temu Udostępnij Napisano 16 godzin temu (edytowany) Mogę Ci pożyczyć swoje, tylko musiałbym mieć jakieś zastępcze, ponieważ innych nie posiadam. Tutaj test moich, oczywiście nie należy wierzyć we wszelkie słowa pisane https://www.hfc.com.pl/test/4025,chord-epicx.html Zapomniałem dodać, kable 2x3m. Edytowano 16 godzin temu przez MMarek 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu 2 godziny temu, MMarek napisał: Mogę Ci pożyczyć swoje, tylko musiałbym mieć jakieś zastępcze, ponieważ innych nie posiadam. No to się dobrze składa. Będziesz mógł swoje wysłać a samemu zakupić w pierwszym lepszym elektrycznym sklepie zwykłe miedziane ofc z rolki za śmieszna kwotę za metr bieżący. Upieczone dwie pieczenie na jednym ogniu. Kolega będzie miał kable do testu, a Ty przekonasz się jaka jest różnica tanich drutów w stosunku do swoich które zapewne już dobrze poznałeś Pytanie tylko czy chce Ci się to zrobić🤔 Pytanie tylko czy chce Ci się to zrobić🤔 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu (edytowany) Obecnie nie ma mnie w domu, ale jak wtrzymasz się jeszcze z miesiąc z tym testem, to też mogę jakiś kabelek ci podrzucić.😉 Edytowano 9 godzin temu przez Amarok 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu 23 godziny temu, michaudio napisał: I jakie wyniki? Sa zestawy na których absolutnie nie słyszeliśmy żadnych różnic. A są takie na których tak. Także utwory miały tu spore znaczenie. Bowiem niuanse wyciągane z kawałków w niektórych utworach nie pozwalały lub wręcz bardzo uwydatniały różnice. Pisałem o tym kiedys. Tak czy siak taki test odbyc się powinien u każdego na spokojnie i z głowa. 19 godzin temu, audiowit napisał: I już wogole dalibyscie spokoj z tymi kablami. Kazdy sam niech sobie zdecyduje czy mu graja czy nie. Kurcze a to bylo ostatnie miejsce gdzie szło o nich pogadać I nawet tu już się nie da? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaudio Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu (edytowany) Da się, powoli sumujemy wnioski z wątku. W dużym skrócie: Ktoś z Topów napisał, że to nie przypadek, że im droższy kabel tym grubszy. @MariuszZ przytoczył listę warunków brzegowych, pozwalających usłyszeć różnice. To między innymi: - Wygenerowanie pętli mas na interkonektach. - niepoprawna konstrukcja układu zasilania wzmacniacza, która pozwala usłyszeć ewentualne różnice w kablach zasilających. W przypadku poprawnie skonstruowanych sprzętów w drugiej klasie ochronności usłyszenie różnic w kablach zasilających staje się podobno praktycznie niemożliwe. Oprócz tego wymieniono że ogólnie utlenianie się końcówek gołych kabli, także wtyków, gniazd z powodu starcia ich warstw powierzchni może wpłynąć na różnicowanie brzmienia. To tyle szybkiej syntezy, jeśli coś pominąlem, proszę o uzupełnienie. Edytowano 6 godzin temu przez michaudio Literówka 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu (edytowany) 33 minuty temu, Piotr Sonido napisał: Tak czy siak taki test odbyc się powinien u każdego na spokojnie i z głowa. Wielokrotnie o tym pisałem by wpierw w zaciszu domowym. Ale jeśli ktoś jest na tyle odważny jak @lpomis to też ok. 33 minuty temu, Piotr Sonido napisał: Kurcze a to bylo ostatnie miejsce gdzie szło o nich pogadać I nawet tu już się nie da? Wciąż na spokojnie rozmawiamy, jedna znudzona osoba tego nie przesądza. Edytowano 6 godzin temu przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yayayaya Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu U mnie dwa kabelki się walają. Jak ktoś chce pożyczyć posłuchać to nie ma problemu. Qed revelation i 4s11g canare. Chętnie poznam opinie. Mają chyba po 2 i 2.7m. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu @lpomis Wojtek, a nie chcesz zamiast tego sprawdzić RCA? Słyszący różnice na ogół przypisują im większy wpływ niż kablom głośnikowym. Mniej wtyków do przepinania, krótsze kable - ogólnie łatwiej. Niższy koszt modeli uchodzących już za "zaawansowane". 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu (edytowany) 8 godzin temu, Chyba Miro 84 napisał: No to się dobrze składa. Będziesz mógł swoje wysłać a samemu zakupić w pierwszym lepszym elektrycznym sklepie zwykłe miedziane ofc z rolki za śmieszna kwotę za metr bieżący. Upieczone dwie pieczenie na jednym ogniu. Kolega będzie miał kable do testu, a Ty przekonasz się jaka jest różnica tanich drutów w stosunku do swoich które zapewne już dobrze poznałeś Pytanie tylko czy chce Ci się to zrobić🤔 Pytanie tylko czy chce Ci się to zrobić🤔 Może być mi się i chcialo, ale musiabym mieć zwrotnicę z wajchą i dwie pary przewodow. Raz jedne i następnie drugie. Wtedy być może coś bym usłyszał? Testujac tylko jedne, szansa jest zerowa abym mógł stwierdzić różnice. Nie mam pamieci dźwiękowej. Poza tym musiałbym mieć przynajmniej sporo lat mniej 😀 Teraz przypomniałem sobie, że mój pierwszy wzmak Nad C368 miał dwie pary wyjść na głośniki i nadawał by się doskonale na tego typu eksperymenty. Edytowano 4 godziny temu przez MMarek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 1 minutę temu, MMarek napisał: Może być mi się i chcialo, ale musiabym mieć zwrotnicę z wajchą i dwie pary przewodow. Oj za bardzo wybiegasz w przyszłość. Wysyłając swoje kable do @lpomis będziesz wówczas w posiadaniu tylko jednych kabli (tych ofc z rolki). Bedziesz mógł wówczas sprawdzić po "audiofilsku" jak to jest z takimi drutami (po audiofilsku czyli patrząc co wpinasz). A w przyszłości gdy kable wrócą od kolegi, dopiero będziesz mógł, jeśli oczywiście będziesz ciekaw, doprowadzić do konfrontacji dotychczasowe obserwacje (używając testu ABX). POZDR. 🙄 taka tam luźna sugestia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu Niech młodzież forumowa tym się bawi w przerwach gdy nie uprawiają seksu 😀 5 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu Za dużo młodzieży to na forach audio raczej nie mamy. Chyba, że przyjąć widełki 40-60 lat za drugą młodość. Młodzież, ta faktyczna, to DAPy i inne tam słuchawki oraz oczywiście dużo seksu 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 36 minut temu, Chyba Miro 84 napisał: Bedziesz mógł wówczas sprawdzić po "audiofilsku" jak to jest z takimi drutami (po audiofilsku czyli patrząc co wpinasz)...... 🙄 taka tam luźna sugestia. Ty nie patrzysz co wpinasz? Jak robisz siku też wzrok odwracasz? Czy nie po "audiofilsku" lejesz po ścianach? 😎 taka tam luźna sugestia. Miro, Twoje zawoalowane prowokacje doczekają się bana jak nie zmienisz podejścia. Pozdrawiam. M 2 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariol Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 40 minut temu, Chyba Miro 84 napisał: Oj za bardzo wybiegasz w przyszłość. Wysyłając swoje kable do @lpomis będziesz wówczas w posiadaniu tylko jednych kabli (tych ofc z rolki). Bedziesz mógł wówczas sprawdzić po "audiofilsku" jak to jest z takimi drutami (po audiofilsku czyli patrząc co wpinasz). A w przyszłości gdy kable wrócą od kolegi, dopiero będziesz mógł, jeśli oczywiście będziesz ciekaw, doprowadzić do konfrontacji dotychczasowe obserwacje (używając testu ABX). POZDR. 🙄 taka tam luźna sugestia. Kiedy przeprowadzałeś osobiście testy? Jeżeli robiłeś podaj na jakim sprzęcie, jakie kable. I proszę nie rozmydlaj odpowiedzi jak polityk. Poproszę o konkrety jak od faceta co to jeszcze może ma coś tam, coś tam. I nie pisz, że nie miałeś takiej potrzeby, jednocześnie wymagając od innym taką potrzebę. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu @MMarek @Amarok - dzięki. Będę miał na uwadze. Nie spieszy mi się 1 godzinę temu, Rafał S napisał: a nie chcesz zamiast tego sprawdzić RCA? Może być i RCA. Polecisz coś konkretnego? Ma grać inaczej i dać się odróżnić. Może tym razem nagram sample z odsłuchów i złożę je w nagraniu tak, aby łatwo było porównać. Jeśli będzie różnica to powinno dać się to uchwycić. Mam akurat na stanie fajny mikrofon pojemnościowy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy75 Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu @Chyba Miro 84nie przeszkadzają mi Twoje antykablowe poglądy ,sam należę do niesłyszących i może nawet tak zostanie, razi i dziwi natomiast Twoja fanatyczna niemalże zawziętość w antykablowej krucjacie. Tak sobie pomyślałem o chrześcijaństwie ,gdzie różni nawróceni na wiarę często stawali się najkrwawszymi pogromcami pogan,czy innych heretyków, jakoś tak trochę wbrew nauczaniu Chrystusa. Ciągle chyba zapominasz,że to forum hobbystyczne Pozdrawiam weekendowo Kolega @lpomis prezentuje najwłaściwszą postawę w tym wątku -testuje 4 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu (edytowany) 43 minuty temu, lpomis napisał: Może być i RCA. Polecisz coś konkretnego? Ma grać inaczej i dać się odróżnić. Może tym razem nagram sample z odsłuchów i złożę je w nagraniu tak, aby łatwo było porównać. Jeśli będzie różnica to powinno dać się to uchwycić. Mam akurat na stanie fajny mikrofon pojemnościowy. Z jasnych - np. Albedo Blue (750-900 zł. za nówkę, zależnie od długości). Jak się nie wstrzeli, to raczej to słychać. Dla kontrastu coś ciemnego - np. Cardas Parsec (ok. 1500-2000 zł za nówkę, zależnie od długości) albo Tellurium Black II (ok. 1500 zł za nówkę, 1m) Z głośnikowych też nie musi być b. drogo. Po ciemnej stronie - Cardas 101 (ok. 1000 zł za 2x2m) lub Tellurium Black II (ok. 1200 zł), po jasnej - np. Equilibrium Cello (też ok. 1000-1100 zł.). Ale Cello jest daleko od ekstremum (i chyba mniej popularne). Przydałoby się coś ostrzejszego, tylko tutaj brak mi doświadczenia. Może jakiś Nordost (np. 2 Flat)? To na zasadzie jasno / ciemno. Można też skonfrontować miękkiego Cardasa z twardszym Audioquestem. Edytowano 3 godziny temu przez Rafał S 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 30 minut temu, Rafał S napisał: Dla kontrastu coś ciemnego - np. Cardas Parsec (ok. 1500-2000 zł za nówkę, zależnie od długości) albo Tellurium Black II A masz porównanie Parseca z czymś podobnie ciemnym? Bo właśnie on się mi tak dobrze wpasował... 😃 niesamowite ile basu można dodać i ile góry zdjąć kabelkiem 🤪 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 20 minut temu, marcinmarcin napisał: A masz porównanie Parseca z czymś podobnie ciemnym? Bo właśnie on się mi tak dobrze wpasował... 😃 niesamowite ile basu można dodać i ile góry zdjąć kabelkiem 🤪 To jest coś, średnica bez zmian a modelujemy skraje pasma pod swój gust. Super sprawa Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 45 minut temu, kaczadupa napisał: To jest coś, średnica bez zmian Mam wrażenie że jest pełniejsza, wokale mniej nerwowe... lepszy flow 😉 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 23 godziny temu, MariuszZ napisał: Z kablami jest jak z innymi użytecznymi akcesoriami. Mają czemuś służyć. Żadna magia. Dobrą odpowiedzią wg mnie byłoby miedziane OFC 😉 Dawno temu byłem na wiejskiej zabawie z kolegą. Zawsze jakieś bójki tam były. Miejscowy karateka wdał się w głupią dyskusję z moim kolegą i dostał z bańki. Wylądował na deskach. Jak doszedł do siebie podszedł do nas i zapytał kolegę jaki ma pas. Ten podciągnął sweterek i wyeksponował pasek od spodni informując na poważnie: "Skórkowy" 😉 Żadnej magii 😎 Przykro mi, ze nie udzieliłem prawidlowej odpowiedzi. Moje kable są z jakichś dziwnych miedzi i jeszcze mają wtyki z nieprawidlowo konstruowanych konektorow. Natomiast pozostawiam już innym testy. Ja już swoje dla ludzkosci w testowaniu drutow zrobiłem i dobralem takie, ktore mnie odpowiadają. Niestety nie są piękne, wiec nie ma co pokazywać. Zgadza się. To prad, nie magia, natomiast jak pewnie wiesz i pewnie wielu rzeczy tez nie wiesz, w naszym sprzęcie nastepuje szereg zjawisk fizycznych. Druty podpiete do tego sprzetu mają w tym jakis udział gdyz nie są elektrycznie obojetne. Tzn są przewodnikami o roznych parametrach. Idąc dalej tokiem myslenia Twojego i tego testera, ktory miał imponujacy wynik testu 16/16 mozna wykluczyć z tak wysmiewanego audiovoodu kondycjonery masy? Czyli ze musi dzialać? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 32 minuty temu Udostępnij Napisano 32 minuty temu 58 minut temu, audiowit napisał: Idąc dalej tokiem myslenia Twojego i tego testera, ktory miał imponujacy wynik testu 16/16 mozna wykluczyć z tak wysmiewanego audiovoodu kondycjonery masy? Czyli ze musi dzialać? Nie rozumiem pytania. Może je przeredaguj. Ten tester 16/16 to Paweł Macura - na ASR ma nick PMA. Jest inżynierem, konstruktorem, audiofilem chyba też 😉 Jego poglądy często nie idą z nurtem prezentowanym na technicznym forum ASR i nawet był tam banowany. Dla mnie to Guru elektroniki i wiedzy o audio. Jeżeli chodzi o kondycjonery prądu to nawet zwykły trafol separujący wnosi poprawę SQ. Mam teorię, że wychwalane Japończyki np. Sansui grają lepiej między innymi przez fakt podawania im do zasilaczy prądu przez transformator obniżający napięcie. To też jest transformator separujący. Tu jest ciekawy wątek o separowaniu napięcia, które to obniża podłogę szumu poprawiając zakres dynamiki odseparowanego obwodu. Oczywiście autorem wątku jest Paweł 😉 Edit. Ciekawostką w linkowanym wątku jest próbą zdeprecjonowania wiedzy PMA przez Amira (nie pierwsza), który jest założycielem forum i guru wszystkich kablosceptycznych guru. Skończyło się, że dostał pouczenie od PMA i zamilkł 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts