Łukasz Pa Napisano 1 października 2022 Udostępnij Napisano 1 października 2022 (edytowany) Cześć, Proszę o pomoc 🙂 Pokój: 6x5m Jest : Genius jakiś 5.1 (ale uszkodzony, już nie gra tylko burczy) Zaraz będzie (bo już kupione): Denon x2400h + Quintas Quadral 5000F (wszystko używki) (fotka dla zobrazowania gdzie otwór rezonansowy i gdzie są wysoko tonowe głośniki, wysokość całkowita kolumny to 86cm) Plan na 5.1 głównie do filmów (60%), konsola (30%), 10% muzyka rock i losowe radio Na foto tego nie widać ale z grubsza miejsce widza jest w miejscu pufy-piłki (zdjęcie na samym dole), ale jest wyżej w postaci fotela gamingowego lub kanapy w przypadku większej ilości widzów (wysokość ucha jakieś 110cm - 120cm od podłogi zależy od zmienianego siedziska) Tył: - Quadrale zastępują głośniczki Geniusa, będą pochylone w stronę widza * od razu napisze dlaczego tak... bo gdzie indziej średnio da rade, balkon ma się otworzyć, a na krzesło i na człowieka przy nim siadającego musi być miejsce, więc trudno go obniżyć, tu naprawdę nie bardzo jest co wymyślać, bo kable zamurowane i wychodzą zaraz za widocznymi głośniczkami Przód: - centralny idzie w półkę, tam też trafi amplituner i ... a) amplituner na dole, ale wiem że nic nie powinno stać na amplitunerze, a tam będzie głośnik, ale dam dystanse na tyle ile miejsca pozwoli półka, aby była wentylacja b) głośnik na dół amplituner na górę a na tył wytnę albo wydrukuję stopki długie (bo jednak głośnik centralny płytszy niż amplituner i by zwisał tył) tak czy owak tyłu półki już nie ma, bo dawno wycięty, więc powinno być dobrze, a jak naprawdę będzie się grzał to w ostateczności dorzucę ciche wentylatory 140mm (ale mało chętnie bo trzeba będzie pokombinować, żeby startowały z ampli) jak lepiej myślicie ? - fronty i tu w sumie całe problem 🙂 kable są jak się można domyślić już zamurowane, a że malowanie nie jest planowane na najbliższy czas więc bruzdowanie żeby zejść z kablem z (prawie) sufitu do podłogi odpada, wiszący kabel też odpada, w podłodze też ciężko coś ciągać bo panele i na amen zaklejona listwa łącznikowa typu T. Więc pomysł: a) podłogówki stawiam obrócone do góry nogami na stojakach tego typu: obrócone do góry nogami, żeby głośnik wysoko tonowy był najbliżej wysokości ucha, wyjdzie jakieś 140cm od podłogi, więc o 20-30cm wyżej niż ucho ale skieruje je lekko w dół (w ucho). Nie wiem co będzie z tonami średnimi i niskimi i oraz otworem rezonansowym który wyląduje najbliżej sufitu. Macie doświadczenia w tym względzie ? b) jak wyżej, ale dokupuję subwoofer żeby pokryć straty niskich tonów Prócz w/w stanu to przekonuje mnie do tego rozwiązania, że już takie widziałem w studiach nagrań( podwieszona kolumna skierowana w stronę operatora) , tam się to chyba praktykuje, więc nie mogą się mylić ? 🙂 Tak by to wyglądało A jak subwoofer to jaki w budżetowej wersji ? Może być używanej. Myślałem o Magnat 302A, ale 680 zł za kilkuletni sub to wydaje się dużo. Coś innego polecacie ? Chętnie z oferty amazonów bo chyba 11.X Prime Day, a dziesięć dni później wyprzedaż z amazon wearhouse, więc można coś upolować. Za wszelkie uwagi będę wdzięczny. Pozdrawiam Valdgeer Edytowano 1 października 2022 przez Łukasz Pa Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Charicki Napisano 1 października 2022 Udostępnij Napisano 1 października 2022 A ja myślałem że już wszystko w życiu widziałem... Kolumny podlogowe wiszące pod sufitem do góry nogami? Serio? Kolego roz...ałeś mi mózg 🤯 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 2 października 2022 Udostępnij Napisano 2 października 2022 1 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 2 października 2022 Udostępnij Napisano 2 października 2022 Nie wiem jak Wy, ale ja uważam, że tzw. kino domowe jest przereklamowane. Słuchałem u znajomych, zięć ma (nie tanie) i jakoś nie mogłem się przekonać do jego posiadania. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 2 października 2022 Udostępnij Napisano 2 października 2022 A ja tak nie uważam 🤭 Masz może za duże oczekiwania albo to czego słuchałeś było słabe lub źle skonfigurowane . Pzdr 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 2 października 2022 Udostępnij Napisano 2 października 2022 1 godzinę temu, MMarek napisał: Nie wiem jak Wy, ale ja uważam, że tzw. kino domowe jest przereklamowane. Słuchałem u znajomych, zięć ma (nie tanie) i jakoś nie mogłem się przekonać do jego posiadania. Marek, ale słuchałeś muzyki czy oglądałeś film? Bo tak zwane kino domowe powino przede wszystkim służyć do odtwarzania ścieżki dźwiękowej filmów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
STELVIO Napisano 2 października 2022 Udostępnij Napisano 2 października 2022 2 godziny temu, MMarek napisał: Nie wiem jak Wy, ale ja uważam, że tzw. kino domowe jest przereklamowane. Słuchałem u znajomych, zięć ma (nie tanie) i jakoś nie mogłem się przekonać do jego posiadania. A u mnie wręcz odwrotnie. Widziałem i słyszałem za duże pieniądze jakoś grające. I mnie już przekonały. Teraz jak ci sami przychodzą do mnie to nie wierzą że tak kino domowe może grać. A i na muzę nie narzekam. Parę wzmacniaczy i kolumienek przerobiłem kiedyś. I akurat ja z moją muzą i koncertami mogę się obejść. 😉 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 2 października 2022 Udostępnij Napisano 2 października 2022 2 godziny temu, MMarek napisał: Nie wiem jak Wy, ale ja uważam, że tzw. kino domowe jest przereklamowane. Słuchałem u znajomych, zięć ma (nie tanie) i jakoś nie mogłem się przekonać do jego posiadania. Ja też nie mogę się przekonać, ale nawet nie słuchałem u nikogo prawdziwego KD i jakoś nie chcę. Kiedyś na próbę podłączyliśmy telewizor do naszego zestawu stereo i w ogóle nas to nie brało, tylko przeszkadzało w skupieniu się na prawdziwej treści. Zawsze oglądamy z dźwiękiem z telewizora i to się dobrze sprawdza. Może dlatego, że mamy oboje z żoną specyficzny gust - filmy i seriale po które sięgamy są mocno teatralne - oparte na scenariuszu, postaciach i dialogach, a nie szybkiej akcji i efektach. Ja to nawet od lat nie byłem w kinie i nie tęsknie za tym. Z ostatniego razu zapamiętałem głównie hałas i smród popcornu. Sama idea odtwarzania tego w domu wydaje mi się koszmarem. Dziwię się, że inni wydają na to pieniądze i to często niemałe... 1 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 2 października 2022 Udostępnij Napisano 2 października 2022 2 godziny temu, MMarek napisał: Nie wiem jak Wy, ale ja uważam, że tzw. kino domowe jest przereklamowane. Słuchałem u znajomych, zięć ma (nie tanie) i jakoś nie mogłem się przekonać do jego posiadania. Możliwości konfiguracji jest tyle, że głowa boli, no i można to zrobić dobrze, ale też źle. Mi się od zawsze marzyło kino domowe. Oglądałem u siebie kiedyś Hobbita, na MA Gold 4G jako 5.0, monitorze, zerowa adaptacja akustyczna. Słabo było, nawet nie wiem, czy poprawnie skalibrowałem ampli, więc może słuchałeś/oglądałeś w podobnej jakości. Co innego też kino domowe, a co innego salka kinowa w domu. 1 godzinę temu, seba3002 napisał: Marek, ale słuchałeś muzyki czy oglądałeś film? Bo tak zwane kino domowe powino przede wszystkim służyć do odtwarzania ścieżki dźwiękowej filmów. Niby tak, ale też koncerty, muzyka wielokanałowa. Zresztą, stereo także. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 2 października 2022 Udostępnij Napisano 2 października 2022 Temat typu pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubad Napisano 2 października 2022 Udostępnij Napisano 2 października 2022 3 godziny temu, MMarek napisał: Nie wiem jak Wy, ale ja uważam, że tzw. kino domowe jest przereklamowane. Słuchałem u znajomych, zięć ma (nie tanie) i jakoś nie mogłem się przekonać do jego posiadania. To że miałeś okazję słuchać u jednej osoby nie jest wyznacznikiem i nie zawsze drogi sprzęt wiąże się ze świetną jakością. Tu wchodzi więcej czynników jak akustyka pomieszczenia, ustawienia kolumn, jak i ustawienia samego amplitunera. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 2 października 2022 Udostępnij Napisano 2 października 2022 4 godziny temu, Rafał S napisał: Ja też nie mogę się przekonać, ale nawet nie słuchałem u nikogo prawdziwego KD i jakoś nie chcę. @Butler Szymon, to oczywiście nie dotyczyło Ciebie. Nie zamierzałem nikogo urazić, ale wypowiedź wyszła na demonstracyjną. A chodziło mi tylko o to, że jakby to wspaniale nie grało, to nie czuję potrzeby posiadania tego w domu. Zdaję sobie sprawę, że jestem w mniejszości. Każdemu wedle potrzeb. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moss Napisano 2 października 2022 Udostępnij Napisano 2 października 2022 6 godzin temu, Adi777 napisał: koncerty, muzyka wielokanałowa Kolego, do koncertów to musisz mieć taki centralny, że dupę urywa. Jak będziesz mieć popierdułke, to cały czar pryska. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 2 października 2022 Udostępnij Napisano 2 października 2022 (edytowany) 16 minut temu, moss napisał: Kolego, do koncertów to musisz mieć taki centralny, że dupę urywa. Jak będziesz mieć popierdułke, to cały czar pryska. Ja będę miał taki sam, jak LR. Lipy na pewno nie będzie. Edytowano 2 października 2022 przez Adi777 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 2 października 2022 Udostępnij Napisano 2 października 2022 Wow no to nie ma bata , urwie 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 2 października 2022 Udostępnij Napisano 2 października 2022 (edytowany) 22 godziny temu, Łukasz Pa napisał: kable są jak się można domyślić już zamurowane, a że malowanie nie jest planowane na najbliższy czas więc bruzdowanie żeby zejść z kablem z (prawie) sufitu do podłogi odpada, wiszący kabel też odpada, w podłodze też ciężko coś ciągać bo panele i na amen zaklejona listwa łącznikowa typu T. Więc pomysł: a) podłogówki stawiam obrócone do góry nogami Czyli powyższe nie wchodzą w "grę", ale wiercenie na mocowania podwieszania juz tak co w przyszłości wymusi i poza malowaniem inne prace maskujące te obecne. Nie lepiej juz zrobić to naprawde dobrze czyli kable w scianach w dół, a w przyszłości będzie tylko malowanie? Pozatym "cudowanie" z wieszaniem i obracaniem kolumn nieco śmiesznie może być odebrane przez gości odwiedzajacych. Edytowano 2 października 2022 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moss Napisano 2 października 2022 Udostępnij Napisano 2 października 2022 8 minut temu, Adi777 napisał: Ja będę miał taki sam, jak LR. Lipy na pewno nie będzie. Pytanie tylko co będzie tym LR. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 2 października 2022 Udostępnij Napisano 2 października 2022 Lucia Reynard 😊 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 2 października 2022 Udostępnij Napisano 2 października 2022 (edytowany) Paul Simon śpiewał kiedyś: One Man’s Ceiling Is Another Man’s Floor. Autor wątku potraktował to bardzo dosłownie... Edytowano 2 października 2022 przez Rafał S 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 2 października 2022 Udostępnij Napisano 2 października 2022 1 godzinę temu, moss napisał: Pytanie tylko co będzie tym LR. JBL M2. 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
terracan1929 Napisano 2 października 2022 Udostępnij Napisano 2 października 2022 Daj znać,jak w warunkach domowych sprawdzają się takie studyjne monitory. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 2 października 2022 Udostępnij Napisano 2 października 2022 Parkiet albo co tam będzie na podłodze , zwinie Panie 👌 . Pzdr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
terracan1929 Napisano 2 października 2022 Udostępnij Napisano 2 października 2022 8 godzin temu, 1Ender napisał: pozdrawiam buhahaha no trochę sobie wypiłem, słuchając muzy i delektując się od kilku godzin dźwiękiem, ale odsyłając do tematu "Jak nie powinno...." odesłałeś tam i mnie...i rozwaliłeś mój system ...buhahah Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 2 października 2022 Udostępnij Napisano 2 października 2022 19 minut temu, terracan1929 napisał: Daj znać,jak w warunkach domowych sprawdzają się takie studyjne monitory. Na pewno dam, ale nie za szybko. Niby studyjne, ale nie do końca. Na stronie JBL, w zastosowaniach do M2 napisane jest też Cinema, więc powinny się "nadawać" do wszystkiego. Na pewno nie ma żadnych przeciwwskazań. Będzie dynamit 💥 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
terracan1929 Napisano 2 października 2022 Udostępnij Napisano 2 października 2022 No jeśli wstawisz je do tego pokuju w którym mieszkasz w Niderlandach,.....to nie ma opcji , zwinie parkiet i wywali ścianę znajdującą się na przeciw Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts