Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
8 minut temu, Kraft napisał:

YB za kolumny

Czyżbyś zachęcał mnie do wypożyczenia monitorów YB Audio ? :)

Maja chyba objazdową parę M1, ostatnio nasz Kolega z forum miał je na testach. 

Można pomyśleć o wypożyczeniu. 

Napisano
1 godzinę temu, Kraft napisał:

Wiem, że tanie głośniki potrafią świetnie brzmieć, ale czy niektórzy producenci nie przesadzają jednak z cenami opartych na nich kolumn.

Jeśli cena niekoniecznie idzie w parze z jakością, to w sumie jakie ma to znaczenie?

Na przykład Dutch & Dutch albo Kii Three. Nie są tanie, a brzmią naprawdę dobrze. Dobrze oceniane przez prasę - tę bardziej obiektywną, jak i słuchaczy.

Napisano
2 godziny temu, kaczadupa napisał:

Można pomyśleć o wypożyczeniu. 

Adam, to wcale nie jest głupi pomysł. Myślę, że SN3 to może być to, czego M1 Classic potrzebują. Pod względem tonalnym (i jakości prądu ;) ) powinno być lepiej niż z moim Haiku czy Marantzem. Wszystko czego mi brakowało w brzmieniu M1, może wnieść Twój piec i pomieszczenie. Może się skusisz? 😀

Napisano (edytowany)

@Kraft Nie doprecyzowałem w moim ostatnim komentarzu. Nie są tanie, ale są na stosunkowo tanich przetwornikach, a brzmią dobrze, są chwalone i polecane.

"Jeśli cena niekoniecznie idzie w parze z jakością, to w sumie jakie ma to znaczenie?" - tutaj mi chodzi o niską, stosunkowo niską cenę przetworników, gdzie cały projekt ma ręce i nogi. Inżynieria, know-how, to są chyba ważniejsze rzeczy od drogich głośników. Zresztą, kto powiedział, że droższe przetworniki=lepsze?

Edytowano przez Adi777
  • 5 weeks later...
Napisano (edytowany)
Dnia 7.12.2022 o 13:44, Kraft napisał:

Czyżby głośnik SB Acoustics znowu zachwycił? I to tani, za ok. 250 zł (moim zdaniem ta firma robi fenomenalne przetworniki). Tweeter też tani, jakieś 150 zł. No i rodzi się odwieczne pytanie - skąd tak wysoka cena (chyba z 12 000 zł)? Przecież obudowa luksusem też nie ocieka.

Od dawna powtarzam, ze do pewnego pulapu cenowego jeszcze jakosc idzie w gore, ale dalej to zaczyna sie: ladna stolarka, wymyslne ksztalty, zaoblenia, no i pozycjonowanie cenowe, poczucie prestizu dla klienta z grubym portfelem. A dzwiek niekoniecznie. Inny owszem, ale czy lepszy? Kazda kolumna gra inaczej i to kwestia gustu, a nie "lepszosci" 

Marze i pozycjonowanie cenowe swoich produktow maja tworzyc otoczke luksusu i tego, ze produkt jest lepszy. 

Po samym forum widac ile jest wpisow, z ktorych wynika, ze cena = jakosc dzwieku. Producenci tylko z tego korzystaja. Ludzie lubia byc "dymani". :)

Edytowano przez zolt
Napisano
18 minut temu, zolt napisał:

Ludzie lubia byc "dymani". :)

Nie wiem czego doświadczyłeś w życiu i nie bardzo mnie to interesuje ale mam serdeczną prośbę...

Jest specjalny wątek na forum, gdzie możesz wyrażać swoje niezadowolenie z cen sprzętu audio, może nawet w tak "kulturalny" sposób, jeżeli moderator na to pozwoli... 

Napisano

Ja jakoś nie zauważyłem, w swoim systemie, aby przyrost ceny nie wpływał na jakość brzmienia. Nie jest on oczywiście współmierny do poniesionych kosztów ale jest zabawa i przyjemność ze słuchania muzyki 😉

Napisano (edytowany)

Ojej, ale sie grono obraziło za slowo w cytacie. :) a na co dzien żrą się w kazdym temacie. 

W takim razie serdecznie i bardzo mocno przepraszam wszelkich urażonych. ;)

27 minut temu, muzofan napisał:

Ja jakoś nie zauważyłem, w swoim systemie, aby przyrost ceny nie wpływał na jakość brzmienia. Nie jest on oczywiście współmierny do poniesionych kosztów ale jest zabawa i przyjemność ze słuchania muzyki 😉

Napisałem: "Od dawna powtarzam, ze do pewnego pulapu cenowego jeszcze jakosc idzie w gore, ale dalej to zaczyna sie: ladna stolarka, wymyslne ksztalty, zaoblenia, no i pozycjonowanie cenowe, poczucie prestizu dla klienta z grubym portfelem. A dzwiek niekoniecznie."

Przyrost ceny, czyli jaki przyrost? :) i co oznacza w tym wypadku "jakość dżwięku"? :)

Edytowano przez zolt
Napisano

A mi się wydaje, że trzeba. Chciałbym wiedzieć co jest tą poprawą jakości dźwięku, skoro w tym samym budżecie są zestawy co brzmią: mniej rozdzielczo, bardziej rozdzielczo, z wieksza stereofonia, mniejsza, wiecej dociazenia, mniej, tu jasniej, tam ciemniej, tu wiecej szczegolow, tam muzykalniej, tam lepiej wokal, a tam lepiej metal. Tam namacalnosc wieksza, a tu nozka lepiej tupta.

Wiec czym charakteryzuje sie ta wieksza jakosc dzwieku? :) jaka to cecha? Co jest wyznacznikiem obiektywnym? :)

Napisano
42 minuty temu, zolt napisał:

Wiec czym charakteryzuje sie ta wieksza jakosc dzwieku? :) jaka to cecha? Co jest wyznacznikiem obiektywnym? :)

Kolego @zolt, to są rzeczy, których nie da się prosto wytłumaczyć. Myślę, że dla każdego "dobru dźwięk" to coś innego. Wg mnie najważniejsze w tej zabawie jest to, aby słuchanie muzyki na naszych zabawkach sprawiał nam przyjemność. A jeśli kogoś stać na wydawanie grubej kasy na audio, to w czym problem? Każdy ma prawo do swoich wyborów, starajmy się tylko nie przekonywać siebie na wzajem, że tylko nasza droga jest jedyna i słuszna.

Napisano

Dlatego tez mnie nie interesuje w sumie czy ktoś wydał na wzmacniacz 10 czy 20 tys, czy jest bardzo podjarany tanimi kolumnami, sprzętem , fajnie że ktoś jest zadowolony z zakupu i to wystarczy.

Kwestia ile wydał to pikuś byle był z tego zadowolony, sam pewnie bym brnął w sprzęty droższe od moich ale mnie nie stać, więc ciesze się tym co mam względem Waszych dużych i droższych systemach na ATC 150 czy Alteców, JBL, KEF u Romana

Co do testowanych kolumn Neat nie mam zdania, nie słuchałem ich ale spoko że się komuś spodobały

Napisano (edytowany)
15 godzin temu, seba3002 napisał:

Kolego @zolt, to są rzeczy, których nie da się prosto wytłumaczyć. Myślę, że dla każdego "dobru dźwięk" to coś innego. Wg mnie najważniejsze w tej zabawie jest to, aby słuchanie muzyki na naszych zabawkach sprawiał nam przyjemność. A jeśli kogoś stać na wydawanie grubej kasy na audio, to w czym problem? Każdy ma prawo do swoich wyborów, starajmy się tylko nie przekonywać siebie na wzajem, że tylko nasza droga jest jedyna i słuszna.

Ja się nie staram przekonać na siłę. Napisałem swoje zdanie na temat tego, co uważam o drogich "zabawkach" w audio, a dalej zapytałem co oznacza ta lepsza jakość. Chciałbym się po prostu dowiedzieć, ale póki co trudno widzę to od Ciebie wyciągnąć co jest tą "lepszą jakością" za w pewnym momencie zdecydowanie wyższe pieniądze, gdzie przetworniki są w nisko-średnich cenach, a kolumna podstawkowa za 15k. :)

14 godzin temu, Dedal75 napisał:

A Ty kolego @zolt rozumiem że masz sprzęt w budżecie w którym jeszcze nie jesteś dymany ,😂 sie ubawilem . Mnie nie to innych d....

Ja mam sprzęt zapewne w budżecie typowym tu na forum, czyli wzmacniacz + zestaw głośnikowy wartości około 20k zł. Więc mocno średnia półka pod względem cenowym. Więc w zasadzie masz rację. :)
Natomiast miałem okazję słuchać naprawdę dużo droższych klocków i na bazie tegoż mam opinię na ten temat taką, jaką mam. :) 
Po odsłuchach mega drogich sprzętów wróciłem bez kompleksów. ;)

Edytowano przez zolt
Napisano (edytowany)

Pomijasz trochę człowieka , kiedyś byłem u znajomego który miał graty budżetowe, ale nie tanie dla zwykłego Kowalskiego, zestaw Ca Azur 651+ Magic 6 + MA w momencie jak to kosztowało ponad dyszkę ,przyszedł też jeszcze jeden gość który twierdził że gra to nie lepiej niż jego wieżyczka za 1 tys  on też twierdził że po co przepłacać za taki zestaw hi-fi jak gra nie lepiej niż jego 😊

Sorry Adam , spadam już . Pzdr 

Ps Większość drogich kolumn nie grała dla mnie jakoś rewelacyjnie , ale nie mam zamiaru tyle wydawać więc na cholerę się zastanawiać i głowę sobie zawracać 

Edytowano przez Dedal75
Napisano (edytowany)
23 minuty temu, Dedal75 napisał:

Pomijasz trochę człowieka , kiedyś byłem u znajomego który miał graty budżetowe, ale nie tanie dla zwykłego Kowalskiego, zestaw Ca Azur 651+ Magic 6 + MA w momencie jak to kosztowało ponad dyszkę ,przyszedł też jeszcze jeden gość który twierdził że gra to nie lepiej niż jego wieżyczka za 1 tys  on też twierdził że po co przepłacać za taki zestaw hi-fi jak gra nie lepiej niż jego 😊

Sorry Adam , spadam już . Pzdr 

No nie, ja tego typu człowiekiem nie jestem, także porównanie nietrafione. Zauważam dużą różnicę między klasą np. Monitor Audio BR2, a KEF R3, ale już sporo dalej klocki za grubą kasę grają bardziej inaczej od siebie, niż zauważalnie lepiej, a czasami wręcz gorzej od tańszych "kolegów" (czasami też lepiej, i tu właśnie kwestia, że nie ma reguły). W cenie dwa razy niższej bywa ciekawsze, bardziej rozdzielcze i bardziej ułożone granie niż w klockach za dużo większą kasę. Podobnie w klockach w tych samych przedziałach cenowych. Stąd moje zdanie jest takie jak napisałem. Do pewnego pułapu cenowego jeszcze jakość idzie w parze z ceną, a od pewnego zaczynają się pieniądze w: obudowach, wymyślnych kształtach, pozycjonowaniu cenowym i łechtaniu klienta odczuciem luksusu i czegoś lepszego. Natomiast lepsze to często wcale niekonicznie jest.

Także sorry Adam, też spadam już. :) Pozdro.

PS - jak ktoś się poczuł urażony słowem "dymani" to jeszcze raz przepraszam. Pisałem z telefonu na szybko i nie pomyślałem, że tak ktoś to odbierze. Tak mam, że takie sformułowania odbieram lekko i na luzie, ale niekoniecznie inni tak też mają. ;) więc jeszcze raz przepraszam jeżeli ktoś poczuł się urażony.

Edytowano przez zolt
Napisano
16 godzin temu, zolt napisał:

Chciałbym wiedzieć co jest tą poprawą jakości dźwięku

Myślę, że chodzi z grubsza o większy realizm z poprawką na osobiste preferencje. Oczywiście możemy to zdekomponować do kilku, może nawet kilkunastu kryteriów cząstkowych. Dla każdego ten zbiór kryteriów wygląda nieco inaczej i każdy sobie w głowie przypisuje do nich inne wagi. Dźwięk jest dla nas jednoznacznie lepszy, jeśli słyszymy poprawę wg co najmniej jednego kryterium nie rejestrując jednocześnie pogorszenia dla żadnego z pozostałych kryteriów. Sprawa robi się bardziej złożona, jeśli poprawie wg danego kryterium towarzyszy pogorszenie wg innego. Wtedy przychodzą nam z pomocą różne metody wyboru wielokryterialnego, od prostej średniej ważonej po bardziej wyrafinowane.

Przepraszam za offtop. :)

Napisano (edytowany)
20 minut temu, Rafał S napisał:

Myślę, że chodzi z grubsza o większy realizm z poprawką na osobiste preferencje. Oczywiście możemy to zdekomponować do kilku, może nawet kilkunastu kryteriów cząstkowych. Dla każdego ten zbiór kryteriów wygląda nieco inaczej i każdy sobie w głowie przypisuje do nich inne wagi. Dźwięk jest dla nas jednoznacznie lepszy, jeśli słyszymy poprawę wg co najmniej jednego kryterium nie rejestrując jednocześnie pogorszenia dla żadnego z pozostałych kryteriów. Sprawa robi się bardziej złożona, jeśli poprawie wg danego kryterium towarzyszy pogorszenie wg innego. Wtedy przychodzą nam z pomocą różne metody wyboru wielokryterialnego, od prostej średniej ważonej po bardziej wyrafinowane.

Przepraszam za offtop. :)

Rafał, a nie wydaje Ci się, że rozmawianie o lepszym czy gorszym dźwięku jest jak zastanawianie się nad kobiecym pięknem? Dla każdego z nas jest ono czym innym i owszem są jakieś kanony, ale kto na nie patrzy 😉

Teraz trochę z innej beczki. Na sąsiednim forum wpadłem na temat o znaczeniu mocy wzmacniaczy. No i oczywiście gównoburza na kilka stron. Ale po przeczytaniu paru wpisów człowiek zaczyna zdawać sobie sprawę, że większość zabierających głos, nie ma zielonego pojęcia o elektryce i elektronice, nie wspominając o budowie wzmacniacza czy kolumn. Bo kto wie jaką funkcję pełni we wzmacniaczu choćby trafo albo jak działa tradycyjny, "analogowy" potencjometr. Tymczasem w forumowych dyskusjach wszyscy, jak jeden mąż okazują się być wybitnymi specjalistami, którzy na elektronice zjedli zęby.

Podobnie jest z dźwiękiem. Domyślam się, że duża część z nas nie słuchała nigdy na żywo jazzowego bandu czy rockowej kapeli, ale wszyscy piejemy o naturalności i neutralności.  

Podsumowując. Jakiś czas temu, bardzo sympatyczny forumowicz @MMarek, wspomniał że słuchanie muzyki nie jest zbyt poważnym hobby. Trzymajmy się słów bardziej doświadczonego kolegi i przed wszczęciem kolejnej burzy, pomyślmy o nich 🙂

Edytowano przez seba3002