Skocz do zawartości

Streamer DAC EverSolo DMP A6

MarcKrawczyk

Recommended Posts

2 godziny temu, lpomis napisał:

Często można przeczytać, że np. jakiś forumowicz kupił wzmacniacz, który od samego początku mu się podobał. ALE DOPIERO po dwóch tygodniach "się otworzył"

Wzmacniacze sie wygrzewają,  zasilacze pewno też.

Zobacz ile kondensatorów ma ten zasilacz PD Creative i jakiej pojemności, muszą sie uformować przeca 🫢

Zresztą można zpytać AI, ostatnio to bardzo modne.😁

Edytowano przez DiBatonio

9 godzin temu, lpomis napisał:

Co się w nim dzieje, że właśnie wtedy się rozkręca?

Nie mam pojęcia... ale powtórzyło się to przy 5 i przy 12. Jednego dnia dźwięk był jaśniejszy,  potem ciemniejszy itp. Po tygodniu "pracy" się ustabilizował. Nie mam ogólnie wrażenia że co chwilę mi sie cos zmienia w systemie z każdym dniem, więc zakładam że zasilacz się stabilizował. Znajomi mają podobne odczucia. Naukowo jest pewnie na to mnóstwo wyjaśnień. Np kondensatory. Co do wygrzewania nowego głośnika wysokotonweho kiedyś pisałem. Nowy miał minus 5dB do drugiego, po czym z czasem wyrównał...

14 godzin temu, MariuszZ napisał:

Idąc tropem za lepszym dźwiękiem postanowiłem wymienić zasilacz w moim Eversolo DMP A6.

14 godzin temu, MariuszZ napisał:

Jest dobrze, u mnie poprawiła się (takie mam wrażenia) mikrodynamika przekazu muzycznego oraz obrazowanie przestrzenne. Zysk nie jest skokiem o klasę jakości, jest subtelny ale uchwytny. Źródła pozorne kreślone są bardziej precyzyjnie, tzw. "pinpoint" jest lepszy po wymianie. Jest perfekcyjny.

Good job 👍

Jakiś czas temu mój chromecast audio wyzionął ducha, więc chcąc, nie chcąc musiałem w miarę szybko zakupić nowy streamer. Od niedawna rolę tą pełni u mnie Wiim pro plus. Dlaczego nie ultra, lub Eversolo, który także był na tapecie? Ano dlatego, że czynnikiem rozstrzygającym była właśnie kwestia zasilania. Wymienieni konkurenci mają wbudowane zasilacze impulsowe (poszukiwania były szybkie i niestety nie doczytałem, że w Eversolo można zrobić taki trick jak zrobił Mariusz), natomiast Wiim pro plus jest zasilany zewnętrznie, co wg mnie także jest zaletą. A że w przeszłości testy z podmianą zasilania na stabilizację liniową w przypadku DAC'a (RME Adi 2 pro) wypadły pozytywnie - odczucia podobne jak u Mariusza - długo się nie zastanawiałem. Stwierdziłem, że wolę zasilanie z transformatora niż wyświetlacz ;) Dodam, że nawet w chromecaście wymiana zasilania dała pozytywny efekt - tak mi się przynajmniej wydawało :) 

I jeszcze jedna sprawa mi się przypomniała. Zawsze usuwam połączenie PE z masą po stronie wtórnej transformatora, jeżeli takie oczywiście występuje. PE łączę tylko do obudowy zasilacza, pozostawiając część prostująco-filtrująco-stabilizującą w pełni odseparowaną galwanicznie (poprzez transformator) od sieci energetycznej. Jest jeszcze lepiej. Na pewno wyraźnie mniej szumu (testowane na DAC'u).