Karol64208 Napisano 13 lipca Udostępnij Napisano 13 lipca (edytowany) 4 minuty temu, audiowit napisał: No to Ci powiem, ze wba stosuje taki pomiar. nie chcę się wypowiadać co do firmy, ale czytam fora Ty również. 😌 P.S. Być może skuszę się zamówić ich sprzęt do Naszego laba, ale i tek oficjalnie nie będę mógł się wypowiedzieć. Edytowano 13 lipca przez Karol64208 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 13 lipca Udostępnij Napisano 13 lipca Tak, Karol. I twierdzę, ze ludzie nie radza sobie z petlami mas np. Wiec dlatego pytam Ciebie o konkretne firmy bo ufam, ze znajac sie na elektronice znany jest Ci ten problem. Natomiast wielu uzytkownikom nie. Ja też mialem czasem problem zwiazany z brumieniem i problem nie tkwil we wzmacniaczu tylko w mojej niewiedzy. Czym bardziej skomplikowany tor audio tym wieksze prawdopodobienstwo błedu. I nie dotyczy to tylko wzmacniaczy lampowych. Ludzie nie przestrzegaja tez polaryzacji twierdzac, ze prad jest zmienny :). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 13 lipca Udostępnij Napisano 13 lipca 6 minut temu, kaczadupa napisał: Może trzeba dać mu więcej czasu na poznanie zalet? Z pewnością. Jest na pewno sprzętem bezpiecznym. Dla osób które nie zamierzają się bawić w modyfikacje / jak ja / wręcz idealny. Nie ma przydźwięku , nie słychać traf. Słuchałem też Brighta i podobnie , to o czym pisze Witek , brak mu przestrzeni. Osobiście wolę moje mniej doskonałe WBA. Choć ciągle mam w głowie kiedyś odsłuchiwane stare 4 watowe Carry Audio 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 13 lipca Udostępnij Napisano 13 lipca (edytowany) 1 godzinę temu, Grzesiek202 napisał: najbardziej zainteresowały mnie hybrydy z lampowym przedwzmacniaczem. Jakiś forumowy złośliwiec (nie ja!) mógłby Ci wytknąć że doprawiasz i podgrzewasz surowy realizm swoich ukochanych Bowersów tymi lampkami w pre. 😎 Edytowano 13 lipca przez Rafał S 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 13 lipca Udostępnij Napisano 13 lipca W „sprawie” Sensei skontaktowałbym się z konstruktorem. Ufam, że to życzliwy Ktoś. Na pewno odsłuchiwał go na wielu kolumnach. Ta data może pomóc. Gdyby zaciekawiło, to pojechałbym do najbliższego salonu z kolumnami na kilkugodzinne odsłuchy. A w razie wątpliwości zabrał na dwa tygodnie do domu. Albo z miesiąc. Ufam, że można się z salonem dogadać. Tak już na boku. Haiku jest wśród lampiarzy znany w Niderlandach. Trzy razy byłem u dystrybutora. Dwie godziny w jedną stronę. To był mój pierwszy adres, gdy już postanowiłem nabyć „lampę”. Nigdy nie rozmawiałem z Panem Wiktorem. „Dzisiaj” na pewno bym to zrobił. Uwielbiam osobiste kontakty. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 13 lipca Udostępnij Napisano 13 lipca 3 godziny temu, Ketrab78 napisał: ja się poważnie zastanawiałem nad Fezz i mniej nad Haiku i nie wiem czy nie wrócę do tematu. Wzmacniacze Haiku mają swój urok, również te tranzystorowe. Sam miałem na własność dwa, a w sumie słuchałem u siebie trzech SOL-i i jednego Brighta. Do tego lampowego Sensei 211 w zaprzyjaźnionym salonie. Ogromna przyjemność w wybranym repertuarze muzycznym (szczególnie w kameralnych akustycznych składach), ale kosztem trochę mniejszej uniwersalności. Raczej nie jest to sprzęt do łojenia, choć przy dobrze dobranej reszcie toru da się też z przyjemnością posłuchać mocniejszego rocka. 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano 13 lipca Udostępnij Napisano 13 lipca 46 minut temu, Rafał S napisał: Jakiś forumowy złośliwiec (nie ja!) mógłby Ci wytknąć że doprawiasz i podgrzewasz surowy realizm swoich ukochanych Bowersów tymi lampkami w pre. 😎 I każdego zainteresowanego B&W zachęcam do takich zestawień. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano 13 lipca Udostępnij Napisano 13 lipca 1 godzinę temu, Grzesiek202 napisał: surowy realizm Fajnie że to napisałeś. Czuję się osamotniony w takiej ich interpretacji (obojętnie, czy to dla kogoś dobrze, czy źle). I nawiązując do tematu wątku, właśnie w takim zestawienu gdzieś ta lampka wnosi coś fajnego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wieczorzanalogiem Napisano 13 lipca Autor Udostępnij Napisano 13 lipca 4 godziny temu, Ketrab78 napisał: Napiszcie coś bliżej czego unikać, bo ja się poważnie zastanawiałem nad Fezz i mniej nad Haiku i nie wiem czy nie wrócę do tematu. Fezzy maja bardziej rokowy sznyt grania. Tłustszy, mniej wyrafinowania w średnicy. Haiku nieco asekuracji w dynamice, ale dużo ciekawiej jesli chodzi o przestrzeń, zróznicowanie barwowe. Bliżej im do neutralnosci niż słodyczy czy grubości. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 13 lipca Udostępnij Napisano 13 lipca A to to bym kupił bez odsłuchu https://studio999.pl/produkt/cary-audio-cad-211-fe-founders-edition/ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wieczorzanalogiem Napisano 13 lipca Autor Udostępnij Napisano 13 lipca 1 godzinę temu, Rafał S napisał: Wzmacniacze Haiku mają swój urok, również te tranzystorowe. Sam miałem na własność dwa, a w sumie słuchałem u siebie trzech SOL-i i jednego Brighta. Do tego lampowego Sensei 211 w zaprzyjaźnionym salonie. Ogromna przyjemność w wybranym repertuarze muzycznym (szczególnie w kameralnych akustycznych składach), ale kosztem trochę mniejszej uniwersalności. Raczej nie jest to sprzęt do łojenia, choć przy dobrze dobranej reszcie toru da się też z przyjemnością posłuchać mocniejszego rocka. True. Miałem prawie wszystkie Haiku. Najbardziej udane IMO SOL I, II, Sensei 300B, 211 i Origami 6550. Wybitna, ale mało jej bylo Selene 6b4g. Choć Iovita Signature w A klasie też była ciekawa. Rock to nie jest natura tej maki - najblizej chyba Origami 6550, natomiast wzmacniacze okreslilbym jako melomańsko-audiofilskie. Można większosci modeli słuchac cały dzien bez zmęczenia. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 13 lipca Udostępnij Napisano 13 lipca Rozumiem, że Metallica i "Dyers Eve" na Haiku 211 nie wszystkich usatysfakcjonuje? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 13 lipca Udostępnij Napisano 13 lipca No powiedzcie czy nie jest piękny ? 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wing0 Napisano 13 lipca Udostępnij Napisano 13 lipca Cary ma sztos wzmaki na 300b bardzo ładne też są Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 13 lipca Udostępnij Napisano 13 lipca 4 minuty temu, kaczadupa napisał: Rozumiem, że Metallica i "Dyers Eve" na Haiku 211 nie wszystkich usatysfakcjonuje? Metallica nie satysfakcjonuje nawet na tranzystorze 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 13 lipca Udostępnij Napisano 13 lipca (edytowany) Hehe. Ok. Szybki i delikatnie ocieplony tran plus precyzyjne i ultraszybkie PMC Prodigy 1 oraz Qutest w małym pokoju powinno mnie zaspokoić. Do sprawdzenia. Edytowano 13 lipca przez kaczadupa Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wieczorzanalogiem Napisano 13 lipca Autor Udostępnij Napisano 13 lipca 9 minut temu, kaczadupa napisał: Rozumiem, że Metallica i "Dyers Eve" na Haiku 211 nie wszystkich usatysfakcjonuje? Nie kupiłbym Haiku do rocka. Taki sznyt ma raczej LAR https://wieczorzanalogiem.pl/index.php/2024/05/12/wzmacniacz-lampowy-lar-ia-30mk2-recenzja/ 9 minut temu, tomek4446 napisał: No powiedzcie czy nie jest piękny ? 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 13 lipca Udostępnij Napisano 13 lipca Lubię Cary , choć słuchałem tych wzmacniaczy tylko dwa razy. Konstrukcje mają zajebiste choćby z wyglądu. tutaj dla zainteresowanych wnętrze , jakże inne niż to uporządkowane we wzmacniaczach z masówki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 13 lipca Udostępnij Napisano 13 lipca (edytowany) Przypomina mi to konstrukcję z mojego podwórka (pokoju odsłuchowego). Tylko lamp o cztery mniej. Edytowano 13 lipca przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel74 Napisano 13 lipca Udostępnij Napisano 13 lipca 40 minut temu, tomek4446 napisał: Metallica nie satysfakcjonuje nawet na tranzystorze … i nawet na żywo na Narodowym Chodzi oczywiście o nagłośnienie (czy bardziej : stadionową skustykę), nie o poziom wykonawstwa. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 13 lipca Udostępnij Napisano 13 lipca 45 minut temu, Rega napisał: Przypomina mi to konstrukcję z mojego podwórka Roman , a tyle razy Ci mówiłem żebyś nie pił jak składasz wzmacniacz Ci z Cary jak widać też przy montażu za kołnierz nie wylewają 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 13 lipca Udostępnij Napisano 13 lipca (edytowany) Tomek - staram się nigdy nie pić więcej niż 0,7 jednorazowo. No, chyba , że moc jest mniejsza niż 45% to wtedy może być lekko więcej. PS. Na ogól jest to 0,5 l trunku o mocy 5% dziennie. Przy tej konstrukcji piłem mniej Edytowano 13 lipca przez Rega 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wing0 Napisano 13 lipca Udostępnij Napisano 13 lipca Ja kiedyś miałem LAR hybrydę jakoś mi nie podszedł dość mułowaty był. Ale wygląd przyjemny 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano 13 lipca Udostępnij Napisano 13 lipca Różne są te hybrydy i mają różny stopień "ulampowienia". Haiku Bright 4 na przykład, grał tak mega ciepło, że faceta hetero, którym jestem, naprawdę przykuwał uwagę głos spikera z internetowego radia. Ale co z tego, skoro wszystko grał właśnie w ten sposób? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 13 lipca Udostępnij Napisano 13 lipca 2 godziny temu, tomek4446 napisał: inne niż to uporządkowane we wzmacniaczach z masówki w moim preampie tak to wygląda😉 5 godzin temu, audiowit napisał: No to Ci powiem, ze wba stosuje taki pomiar. firmy które stosują taki pomiar od razu zauważyli by błędy konstrukcyjne. Przypuszczam że małe firmy nie stać na sprzęt pomiarowy którego wartość to kilka tysięcy a nawet kilkadziesiąt tysięcy funtów. 5 godzin temu, audiowit napisał: Ja też mialem czasem problem zwiazany z brumieniem i problem nie tkwil we wzmacniaczu tylko w mojej niewiedzy. to nie Twoja niewiedza bo i dlaczego użytkownik ma posiadać taką wiedzę. Główną przyczyną jest zasilanie / zasilacze / i błędna konstrukcja układów elektroniki / PCB, montaż na pajęczynę/ itp. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts