kaczadupa Napisano Czwartek o 10:40 Udostępnij Napisano Czwartek o 10:40 Luz Rafał. Wiem, że zrozumiałeś co chciałem przekazać. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano Czwartek o 10:57 Udostępnij Napisano Czwartek o 10:57 37 minut temu, kaczadupa napisał: Dzięki, że to zauważyłeś, zrozumiałeś. Pierwsza faza odsłuchów to szukanie dźwięku , który sprawia nam przyjemność. Jak już to mamy, to szukamy elektroniki , paczek z których ten dźwięk się wydobywa. Dziecinnie proste. Prawda ? Największym błędem jest szukanie " czyjegoś " dźwięku. Bo ktoś napisał , że coś gra wybitnie i jak ktoś tak napisał, to my to musimy mieć. Piszę z autopsji. Jak zaczynałem tą zabawę , to tak właśnie miałem. B&W nie jest moim dźwiękiem , tak jak wszystko co mi się dźwiękowo podoba nie jest np. dźwiękiem @MarcKrawczyk. I tak ma być. Jak by wszyscy jechali wg. jedynego słusznego wzorca, to nudno by było Panowie. 4 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano Czwartek o 11:08 Udostępnij Napisano Czwartek o 11:08 (edytowany) 18 minut temu, tomek4446 napisał: B&W nie jest moim dźwiękiem , tak jak wszystko co mi się dźwiękowo podoba nie jest np. dźwiękiem @MarcKrawczyk. Fajnie, że wspomniałeś o brzmieniu Marcina, to chyba drugi biegun w stosunku do tego, czym się teraz zachwyca Adam. Z jednej strony Hegel i B&W, z drugiej - Gato z lampą. (Dalej w kierunku gęstości i nasycenia byłby chyba tylko mój stary system z Haiku SOL-em II i Canto Grand ze Studia 16Hz.) To dobitnie pokazuje, jak ogromny może być rozstrzał gustów i oczekiwań. 18 minut temu, tomek4446 napisał: Pierwsza faza odsłuchów to szukanie dźwięku , który sprawia nam przyjemność. Jak już to mamy, to szukamy elektroniki , paczek z których ten dźwięk się wydobywa. Dziecinnie proste. Prawda ? Największym błędem jest szukanie " czyjegoś " dźwięku. Tak, ale nasze potrzeby też ewoluują w miarę osłuchania. Mogą również podlegać okresowym zmianom, czy być podyktowane repertuarem muzycznym (stąd posiadanie przez niektórych kilku systemów). Ja np. nigdy nie znalazłem tego "swojego" brzmienia i ostatnio utwierdzam się w przekonaniu, że ono w ogóle nie istnieje. A jeśli nawet, to jest to raczej pewien obszar niż punkt na mapie audio, który chciałbym osiągnąć. Edytowano Czwartek o 11:17 przez Rafał S Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano Czwartek o 11:30 Udostępnij Napisano Czwartek o 11:30 16 minut temu, Rafał S napisał: Fajnie, że wspomniałeś o brzmieniu Marcina, to chyba drugi biegun w stosunku do tego, czym się teraz zachwyca Adam. Z jednej strony Hegel i B&W, z drugiej - Gato z lampą. (Dalej w kierunku gęstości i nasycenia byłby chyba tylko mój stary system z Haiku SOL-em II i Canto Grand ze Studia 16Hz.) To dobitnie pokazuje, jak ogromny może być rozstrzał gustów i oczekiwań. Tylko, czy to jest jedyna linia podziału, którą możemy przeprowadzić? Czy systemy "jasny" i "gęsty" nie mogą grać podobnie do siebie i podobać się tej samej osobie? Myślę, że mogą być inne klasyfikacje, np. "szczegółowy" i 'zawoalowany", "klarowny" i "zniekształcony", "szybki" i "wolny" itd. Jeśli "jasny" i "gęsty" będą jednocześnie np, "szczegółowymi", to mogą oba trafić w czyjś gust, jeśli akurat ta osoba tę "szczegółowość" szczególnie ceni. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano Czwartek o 12:43 Udostępnij Napisano Czwartek o 12:43 (edytowany) 1 godzinę temu, Kraft napisał: Czy systemy "jasny" i "gęsty" nie mogą grać podobnie do siebie i podobać się tej samej osobie? Przeciwieństwem jasnego jest ciemny, a nie gęsty. Oczywiście ciemny i gęsty zwykle idą w parze, ale nie musi tak być. Efekt przyciemnienia można przecież osiągnąć poprzez zgaszenie sopranów (np. ustrojami akustycznymi), co nie przełoży się na większą gęstość dźwięku. A w przypadku elektroniki - np. mój wzmacniacz gra raczej jasno (choć bardziej za sprawą górnej średnicy niż sopranów), a przy tym dość gęsto. 1 godzinę temu, Kraft napisał: Myślę, że mogą być inne klasyfikacje, np. "szczegółowy" i 'zawoalowany", "klarowny" i "zniekształcony", "szybki" i "wolny" itd. Jeśli "jasny" i "gęsty" będą jednocześnie np, "szczegółowymi", to mogą oba trafić w czyjś gust, jeśli akurat ta osoba tę "szczegółowość" szczególnie ceni. Ależ oczywiście. Ale pewne cechy trudno ze sobą pogodzić. Jeśli system gra jednocześnie gęsto, szybko i szczegółowo, to prawdopodobnie musiał trochę kosztować. Tak zagrają np. niektóre wzmacniacze pracujące w klasie A. Poniżej pewnego budżetu jednoczesne osiągniecie tych cech na odpowiednim poziomie może się okazać niemożliwe. Edytowano Czwartek o 12:49 przez Rafał S 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano Czwartek o 13:51 Udostępnij Napisano Czwartek o 13:51 Jest jeszcze jedna rzecz? ..... Czy przy składaniu SETa trzymać się jednego producenta sprzętu czy go mixowac? Ale to już wykracza poza temat Klubu Bowesa i jest zaczątkiem nowego tematu dyskusji. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano Czwartek o 14:14 Udostępnij Napisano Czwartek o 14:14 Jak komu pasuje bym powiedział. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano Czwartek o 15:41 Udostępnij Napisano Czwartek o 15:41 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano Czwartek o 16:06 Udostępnij Napisano Czwartek o 16:06 5 godzin temu, tomek4446 napisał: B&W nie jest moim dźwiękiem , tak jak wszystko co mi się dźwiękowo podoba nie jest np. dźwiękiem @MarcKrawczyk. I tak ma być Ale bowersy to i nie mój dźwięk, więc mamy coś wspólnego… 4 godziny temu, Rafał S napisał: ajnie, że wspomniałeś o brzmieniu Marcina, to chyba drugi biegun w stosunku do tego, czym się teraz zachwyca Adam. Z jednej strony Hegel i B&W, z drugiej - Gato z lampą O wypraszam sobie, verdiemu do lampy daleko, to tylko hybryda i do tego telefunkeny w przedwzmacniaczu grają chropowato i ostro… a nawet chwilami za jasno w przypadku niektórych japan cd… Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano Czwartek o 17:40 Udostępnij Napisano Czwartek o 17:40 1 godzinę temu, MarcKrawczyk napisał: O wypraszam sobie, verdiemu do lampy daleko, to tylko hybryda Teraz mi to mówisz? A ja sobie wbiłem do głowy, że masz prawdziwą lampę i zazdroszczę Ci od kilku lat! 😡 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomasz1w Napisano Czwartek o 17:40 Udostępnij Napisano Czwartek o 17:40 6 godzin temu, Rafał S napisał: Ja np. nigdy nie znalazłem tego "swojego" brzmienia i ostatnio utwierdzam się w przekonaniu, że ono w ogóle nie istnieje. A jeśli nawet, to jest to raczej pewien obszar niż punkt na mapie audio, który chciałbym osiągnąć. Bardzo fajnie to ująłeś i zgadzam się w 100%:) Tak, jest to pewien obszar, "plama" na audio mapie gustów i oczekiwań, co do dźwięku. Ale nie jeden, idealny punkt. W każdym razie z pewnością nie istnieje on dla mnie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano Piątek o 20:37 Udostępnij Napisano Piątek o 20:37 Dnia 16.04.2025 o 23:04, kaczadupa napisał: U mnie Bowers & Wilkins ustanowił rekord słuchania muzyki bez wracania do głośników ATC. I to w połączeniu z Heglem. Coś jest w tym motto B&W, że potem zwyczajnie nie chcę już słyszeć mniej. Ma to swoją cenę a i tak uzależnia. Tak wiele muzyki za tak niewiele… Im dłużej słucham tym bardziej chcę więcej i więcej. Dilerzy na świecie często łączą Hegla z B&W uznając to za angażującą kompozycję. Naszym zdaniem, wysokie modele Hegla, jak H400 i H600 dobrze się uzupełniają szczególnie z serią 800 (805,804,803) Ale przecież możecie to sprawdzić Zapraszamy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano Piątek o 21:18 Udostępnij Napisano Piątek o 21:18 40 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał: Dilerzy na świecie często łączą Hegla z B&W Ale to są dilerzy audio sprzętu? 😁 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano Piątek o 22:07 Udostępnij Napisano Piątek o 22:07 1 godzinę temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał: Ale przecież możecie to sprawdzić Zapraszamy A macie na stanie jakiś fajny gramiak, żeby go podłączyć do takiego systemu, nadto jakiś odtwarzacz CD idący delikatnie w zmiękczenie i jeszcze bardziej delikatnie w ocieplenie? Pytam ponieważ jestem już gotów na taki wydatek ale będę miał swoje wymagania. Źródło do takiego systemu musi wprowadzić trochę miękkości i płynności. Czekam na propozycje. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano Sobota o 10:09 Udostępnij Napisano Sobota o 10:09 11 godzin temu, kaczadupa napisał: A macie na stanie jakiś fajny gramiak, żeby go podłączyć do takiego systemu, nadto jakiś odtwarzacz CD idący delikatnie w zmiękczenie i jeszcze bardziej delikatnie w ocieplenie? Pytam ponieważ jestem już gotów na taki wydatek ale będę miał swoje wymagania. Źródło do takiego systemu musi wprowadzić trochę miękkości i płynności. Czekam na propozycje. Chwilka, nie żebym się czepiał ale z tego co zrozumiałem to Twoje Bowersy z Heglem stanowiły bardzo dobre połączenie. Skąd więc potrzeba zmiękczania przekazu? No i czy nie łatwiej uzyskać ten efekt zmieniając wzmacniacz (chociażby na proponowaną w innym wątku i do wiele droższych monitorów - Regą Brio)? Zresztą kolekcjonowanie płyt gramofonowych to jednak dość drogie hobby. Żeby zbudować (w naszym wieku 😉) fajną kolekcje czarnych krążków, trzeba wydać majątek 🙂. Pozdrawiam i życzę zdrowych i spokojnych świąt. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano Sobota o 10:19 Udostępnij Napisano Sobota o 10:19 (edytowany) 12 minut temu, KrólKiczu napisał: Chwilka, nie żebym się czepiał ale z tego co zrozumiałem to Twoje Bowersy z Heglem Żebyśmy się dobrze zrozumieli, zastanawiam się nad przejściem w ultra Hi End a nie dobieraniem gramiaka do obecnego systemiku. Jak odbierasz brzmienie modelu 805D4 oraz 607 ? Które są bardziej Bowersowo bezkompromisowe na górze pasma na Twoje ucho ? 12 minut temu, KrólKiczu napisał: Regą Brio Z Regą tracę barwę a „zyskuję” ujednolicenie. Do tego ograniczam dynamikę i detal Bowersa, same straty. Edytowano Sobota o 10:23 przez kaczadupa 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano Sobota o 10:26 Udostępnij Napisano Sobota o 10:26 (edytowany) @KrólKiczu Seba, Adam już ma Regę (Elex mk4). Też się zdziwiłem, że w tej sytuacji chce zmiękczać Hegla, ale zakup źródła ma sens. Po pierwsze, u Adama to chyba najsłabszy element toru, więc jest szansa na postęp. Po drugie, ma już Chorda, który (tak zrozumiałem) gra szybko i neutralnie. Cedek z bardziej miękkim dakiem daje jakąś alternatywę, a w razie czego można z niego wyjść cyfrowo do Chorda. W sumie daje to dwie sygnatury do wyboru i to bez podpinania innego piecyka. Wtedy będzie można sprzedać Regę i sprawić sobie za to trochę kompaktów albo gramofon. Edytowano Sobota o 10:28 przez Rafał S 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano Sobota o 10:33 Udostępnij Napisano Sobota o 10:33 14 minut temu, kaczadupa napisał: 805D4 Nie sądziłem, że tak szybko to pójdzie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano Sobota o 10:39 Udostępnij Napisano Sobota o 10:39 16 minut temu, kaczadupa napisał: Jak odbierasz brzmienie modelu 805D4 oraz 607 ? Czekamy, że Ty nam to powiesz. Masz do Marka raptem 100km. 607 nie są duże - zmieścisz je w sakwach po obu stronach roweru i przynajmniej nie będziesz pedałował bez sensu. Aż się prosi o porównanie 1:1 ku chwale forum. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano Sobota o 10:40 Udostępnij Napisano Sobota o 10:40 5 minut temu, lpomis napisał: Nie sądziłem, że tak szybko to pójdzie A co, skakać tak z serii 6 na 7 i potem 8. Głośniki to podstawa. Ciekawe jak wersja Signature ma się do tej , którą znamy. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano Sobota o 10:43 Udostępnij Napisano Sobota o 10:43 Można zmiękczać, torturami, środkami odurzającymi albo alkoholem 😉 Zdrowych i Wesołych. 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano Sobota o 10:46 Udostępnij Napisano Sobota o 10:46 (edytowany) 10 minut temu, Rafał S napisał: Czekamy, że Ty nam to powiesz. Masz do Marka raptem 100km. 607 nie są duże - zmieścisz je w sakwach po obu stronach roweru i przynajmniej nie będziesz pedałował bez sensu. Aż się prosi o porównanie 1:1 ku chwale forum. Chwila, spokojnie, może u mnie się porówna. Plan jest taki, 805D4 do sprawdzenia oraz z czystej ciekawości te paczki, które mi bardo chwaliłeś (ProAc) ale czy to będzie już Hi End przy Bowers 805D4? Posłucham. Źródło ma grać naturalnie. Wzmacniacz ma tylko wzmacniać, nie ograniczać dynamiki oraz nic nie gubić, nie ujednolicać. Cała reszta to robota dla głośników. Edytowano Sobota o 10:50 przez kaczadupa Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soberowy Napisano Sobota o 10:50 Udostępnij Napisano Sobota o 10:50 (edytowany) 14 minut temu, kaczadupa napisał: A co, skakać tak z serii 6 na 7 i potem 8. Głośniki to podstawa. Ciekawe jak wersja Signature ma się do tej , którą znamy. Ciekawe czy @Top Hi-Fi & Video Design podłączali kiedykolwiek serie 8 do Hegla H95? Pytam ponieważ koledzy z Top Hi-Fi często na forum wspominali, że Bowersy lubią się z wydajnymi wzmacniaczami np. Michi. Edytowano Sobota o 10:55 przez soberowy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano Sobota o 10:51 Udostępnij Napisano Sobota o 10:51 1 minutę temu, kaczadupa napisał: oraz z czystej ciekawości te paczki, które mi bardo chwaliłeś (ProAc) ale czy to będzie już Hi End przy Bowers 805D4? ProAc są świetne do mojej muzyki. Do Twojej chyba niekoniecznie. 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano Sobota o 10:52 Udostępnij Napisano Sobota o 10:52 To się wypożyczy H400, przecież mają demo, chociażby ten z testów w Magazynie Audio. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts