Rafał S Napisano wczoraj o 11:52 Udostępnij Napisano wczoraj o 11:52 45 minut temu, DiBatonio napisał: Absorber PREMIUM 100x50x11 cm od Addictive Sound Mam już coś podobnego w tej chwili (10cm PT80). Nie jestem zachwycony efektem, jaki wniosło - szukam czegoś innego. Jeśli te VicPattern Ultra Wavewood MKII się nie sprawdzą, to oddam je i będę szukał dalej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano wczoraj o 11:55 Udostępnij Napisano wczoraj o 11:55 2 minuty temu, Rafał S napisał: Mam już coś podobnego w tej chwili (10cm PT80). Nie jestem zachwycony efektem, jaki wniosło - szukam czegoś innego. Jeśli te VicPattern Ultra Wavewood MKII się nie sprawdzą, to oddam je i będę szukał dalej. To zależy ile tego masz i w jakim miejscu użyłeś. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikelas76 Napisano wczoraj o 12:13 Udostępnij Napisano wczoraj o 12:13 Temat sie ładnie rozwija, cieszy to ze mamy coraz wiecej świadomych użytkowników na forum. To ja też się pochwalę. Udało mi się w końcu przekonać małżonkę do ostatniej fanaberii w salonie. A tak to u mnie teraz wygląda, ostateczna adaptacja. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano wczoraj o 12:20 Udostępnij Napisano wczoraj o 12:20 (edytowany) Elegancko. Edytowano wczoraj o 12:23 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano wczoraj o 12:20 Udostępnij Napisano wczoraj o 12:20 (edytowany) Fajnie wygląda, z jakiego to materiału i jaki producent? Na klej, magnesy, rzepy czy jeszcze inny sposób montażu ? 7 minut temu, Mikelas76 napisał: To ja też się pochwalę Jakie zmiany na ucho? Istotne czy minimalne? Edytowano wczoraj o 12:21 przez kaczadupa Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano wczoraj o 12:23 Udostępnij Napisano wczoraj o 12:23 @Mikelas76 Malowałeś te dyfuzory na suficie, czy też były już w tym przyjaznym odcieniu bieli? To DC3 z Vicoustic? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikelas76 Napisano wczoraj o 12:54 Udostępnij Napisano wczoraj o 12:54 Na suficie mam ze tak sie wyraze topowe Artnovion Myron E. Nie malowane. Nie ma chyba na rynku nic lepszego, oprocz drewnianych z litych klockow. Ale nie ryzykowalem wieszania takich nad glową. Bartek stosuje je teraz w swoich projektach. Wg niego sa lepsze niz vicoustic. Na papierze tez maja lepsze parametry. Mniej pochlaniaja i wiecej rozpraszaja. Sa tez twardsze niz vicoustic. Kleilem je na stale klejem do styropianu i balem sie jak to zadziala, czy to zadziala. No cholera dziala i to jak !!! 34 minuty temu, kaczadupa napisał: Jakie zmiany na ucho? Istotne czy minimalne? Raczej istotne Ale to nie jest tak ze nagle mam kolorowy tv hd gdy do tej pory byl czarnobialy. Czuc od razu czystsza scene. Troszeczke lepsza glebia towarzyszy nam caly czas, a potem jest BUM, gdy wpada jakas czestotliwosc ktorej nie slyszalo sie tak do tej pory. Myrony dzialaja tak, ze momentami odkrywa sie nowe brzmienia gdzies tam zamaskowane, czy zbyt ciche. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano wczoraj o 13:04 Udostępnij Napisano wczoraj o 13:04 Dzięki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yayayaya Napisano wczoraj o 15:32 Udostępnij Napisano wczoraj o 15:32 4 godziny temu, AudioTube napisał: Część. Dużo roboty zatem odwaliłeś. A ja dorzucę coś jeszcze😏 znacznie lżejszego. Czy zechciałbyś poprosić silną „rękę”, by za Ciebie trochę posuwała, a Ty z opaską, bez opaski, ale ze spuszczonymi powiekami na fotelu. Ty tylko krzyknij, kiedy ta „ręka” ma przestać suwać, kiedy „bosko” będzie. „Zysk” do porównania, robota Twoja żadna, a dla mocnej ręki treściwy obiad w nagrodę. Tak w idealnym świecie kolumny by się przesuwały a ja bym słuchał..a tak silna ręką to ja. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 22 godziny temu Udostępnij Napisano 22 godziny temu 7 godzin temu, Mikelas76 napisał: Bartek stosuje je teraz w swoich projektach. Wg niego sa lepsze niz vicoustic. My już też je stosujemy 😉 Tak, że ten... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 21 godzin temu Udostępnij Napisano 21 godzin temu 22 godziny temu, Arko55 napisał: @audiowitzainspirowałem się małą bazą stereo i u mnie wyszło około 180-190cm (trójkat równoboczny) Względem poprzedniego ustawiena, szerokość kolumn to 220cm (centrum woofera) a do słuchacza około 210cm dodatkowo skręcone do słuchacza.. Co dało nowe ustawienie kolumn? Co wrzuciło się na słuch to bardzo wysublimowane wokale ponad resztą instrumentow, źródel na scenie, jest napewno czyściej i wokale brzmią głębiej, z lepszą kulturą barwą, po kilku godzinach odsłuchu wróciłem do poprzedniego ustawienia kolumn i to nie było "to samo" Wokale były bardziej zagłuszane, mniej równe, niestety ale kolumny przez swoje strojenie (35-37hz) na niskim basie nie do konca sobie radziły z pomiarów i implementacji impulsu po DSP. po zaimplementowaniu korekcji było delikatnie słychać przeciąganie wzbudzanie sie niższego basu, duzo zależy jak kolumny reaguja na bliskość ścian. Generalnie gdy ustawiłem kolumny... na śrdoku pokoku.... dźwięk był delikatnie bliższy na 1 planie, wokale dostały oddechu, głebi, swobody, szerokość sceny porównywalna lecz jest ogołem wiecej kultury, ogłady w odgrywaniu źródeł na scenie, bas był mniej wzbudzający ale głębszy, przez mniejsza ilośc dołu reszta pasma dała spore pole do popisu. W kwesti pomiarów, rok temu miałem dużo prób i mniej więcej zorganizowałem sobie miejsce odsłuchu jak i ustawienie kolumn i paneli, po roku czasu na sam słuch jest jeszcze lepiej, ciekawe co pokażą pomiary... Znajome kolumny. Juz zapomniałem, ze je masz? Jak Ci sie sprawdzają? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arko55 Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu @audiowit Wiele lat temu gdy wysyłałem jednej osobie z jakiegoś forum DAC pod tuning by lepiej mógł grać dowiedziałem się że forumowicz ma dokładnie te kolumny, zapewne tez je samodzielnie złożył, nadrobiło się obszerny temat na audiohobby o Huricane i tak od 3.5 roku jeden egzemplarz stoi u mnie, nie myślę o zmianie na inne czy lepsze kolumny. By nie zaśmiecać tego wątku o akustyce powiem tak.. tego typu kolumny bardzo odpowiadają mi barwą która jest równa bez podbarwień, tego właśnie oczekiwałem, lubię większej skali dźwięk względem małych monitorów i poszedłem na taki kompromis, mogłem szukać sporych monitorów i też bym miał podobny "spektakl" mimo małego pokoju, kilka lat temu mocno zastanawiałem się nad dużymi monitorami Xavian kttóre ma nasz moderator Roro, czy ATC SCM11, wyszło na największe klony hurricane. Jak na niewygórowaną cenę kolumny grają z werwą sporą dynamiką, bardzo ładne wypełenienie całego pasma, od zanikanie kolumn w dobrych realizacjach, wydaje mi się że w połączeniu z dobrą lampą by najwięcej zyskały hurricane, z takiej racji że sam dół pasma mają bardzo przyzwoitej jakości, nie spowalnia, nic nie muli i nie jest "bułowaty" nabity stad zwiewnie grająca lampa mogła by być idealnym wyjściem a kolumny nie wymagają dużej mocy wzmacniacza. Przy PMC 25.21 czy ATC scm7 tu jest najbardziej otwarty styl grania, od małego skoku głosności można wyłapać sporo niansów, w nowym usadowieniu tych kolumn wokale nigdy nie były przesadnie wypychane na słuchacza co czaszem może lekko drażnić. Podoba mi się również spokojny delikatny styl grania bez efekciarstwa, przykładowo wyraźnie narzuconego twardego wyższego basu by kolumna pokazywała non stop swój pazur na basie itd w odwrotna stronę. Jestem zadowolony z brzmienia od strony technicznej i równej barwy bez podbarwień. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu Do czasu kiedy nie sprawdzisz osobiście jak dane kolumny graja z lampą, ciężko jest stwierdzić to na oko. Mnie też wydawało się, że np Chario trzydrozne powinny zagrać z lampą, a tak nie było. Zagrały natomiast JBL L86, KTOTYCH O TO NIE PODEJRZEWAŁEM. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rajdek Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu (edytowany) 22 godziny temu, Rafał S napisał: Mam już coś podobnego w tej chwili (10cm PT80). Nie jestem zachwycony efektem, jaki wniosło - szukam czegoś innego Dobrze pamiętam Akustonic ? Widzę że ich panel binarny oraz W1 mają współczynnik 0,3 przy 80Hz. To najlepsze wyniki jakie ja zaobserwowałem wśród wiarygodnym producentów, choć niewielu podaje dane poniżej 125Hz. Zastanawiam się czy jeden panel binarny 120x60 ustawiony za głową czy trzy w pionie 180x60 wpłynie znacząco. Oraz kostki W1 za kolumnami. Mam panel PT80 15cm efekt nie jest spektakularny ale pomógł. Hybryda pet z wełną wygląda ciekawie też się nad nią zastanawiam. Edytowano 8 godzin temu przez rajdek 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu 10 godzin temu, Arko55 napisał: zwiewnie grająca lampa mogła by być idealnym wyjściem Arek, załóżmy, że takie lampy istnieją, tylko nie wiemy, które to. Czy pomocnym byłoby „rozszyfrowanie” - czytaj wiedza, co w „lampach” odpowiada za wrażenie tzw zwiewnego brzmienia? I trzymanie kciuków, by inne aspekty nie poszły się… 10 godzin temu, Arko55 napisał: nie spowalnia, nic nie muli i nie jest "bułowaty" nabity Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu 35 minut temu, rajdek napisał: Dobrze pamiętam Akustonic ? Widzę że ich panel binarny oraz W1 mają współczynnik 0,3 przy 80Hz. Tak, Akustonic. Przy czym mam zawsze wątpliwości co do tych współczynników. Odnoszę wrażenie, że niektórzy producenci nie mierzą tego, tylko podają wzięte z sieci wyniki ogólne dla np. PT80 określonej grubości. Poza tym, widzę czasem u różnych producentów produkty o niemal identycznej konstrukcji, wymiarach i materiałach, a różnych charakterystykach pochłaniania. Myślę, że trzeba traktować te współczynniki jako wartości przybliżone. Przecież wełna mineralna nie zacznie nagle lepiej pochłaniać basu tylko dlatego, że zmieniło się logo i tkanina wierzchnia. Może w zakresie sopranów i górnej średnicy wystąpią jakieś drobne różnice, ale dalej to już bym się cudów nie spodziewał. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikelas76 Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu 14 godzin temu, DiBatonio napisał: My już też je stosujemy No teraz stosujesz 😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arko55 Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu @AudioTube Przynajmniej to co miałem u siebie lampa Feliksa arioso 2a3 nie pompowała dużo niskich stąd odczucie lekkiej średnicy i góry dawało spora dawkę powietrza na scenie, stąd było dla mnie lekkie zwiewne granie przy gęstym dociazonym Caspianie Ale nie znam się w sprawach lamp więc tak aby rzuciłem słowa na wiatr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu @Arko55 dziękuję. Najkorzystniejszym rozwiązaniem jest nabyć kolumny, które na dzień dobry i na bardzo długo/wiecznie, zapewnia wrażenie zwiewnego brzmienia. Wątek o między innymi o dyfuzorach. Czy one pomagają i coś tam „robią”, by tą zwiewność poczuć? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikelas76 Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu Korzystajac z tego ze siedze w domu, sprawdzilem sobie ostatnie klopotliwe miejsce, a mianowicie punkt odbicia na lewej scianie od kolumny prawej. Nazywam to pierwszym-drugim odbiciem lub odbiciem od kolumny przeciwleglej 😉. Problem polega na tym ze ten punkt wypada na krawedzi sciany i wpada czesciowo w maly korytazyk. Zawsze bagatelizowalem to bo myslem ze dzwiek "rozejdzie sie jakos magicznie na kuchnie i korytarz". Tak wiec pozonglowalem ustrojami i wstawialem w to miejsce przenosne dyfuzory vicoustic multifusor jak i absorbery. No i wynik jest taki ze trzeba zeobic kolejny przenosny dyfuzor 🫣. Wylazly wszystkie detaliki i przez nie tez poprawil sie odbior glebi. Dziwne ze dopiero przy zrobionym Myronami suficie slychac to wyrazniej. Moze komus sie przyda taka informacja, zeby nie pozostawiac przypadkowi nawet takich miejsc. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rajdek Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu (edytowany) 3 godziny temu, Rafał S napisał: Tak, Akustonic. Przy czym mam zawsze wątpliwości co do tych współczynników. Odnoszę wrażenie, że niektórzy producenci nie mierzą tego, tylko podają wzięte z sieci wyniki ogólne dla np. PT80 określonej grubości. Poza tym, widzę czasem u różnych producentów produkty o niemal identycznej konstrukcji, wymiarach i materiałach, a różnych charakterystykach pochłaniania I tutaj Akustonic wygląda wiarygodnie, pisze że bada swoje ustroje Na pomiarze z płytą binarną trochę poprawa absorbcji w niskich częstotliwości i mniejsza przy wysokich. Dla porównania Addictive Sound nie podaje info że testuje swoje panele i absorber binarny przedstawia jako dyfuzor "Zapewnia rozproszenie dźwięku w zakresie od 250Hz do 9300Hz" co jest bzdurą. Do tego podają szczyt absorpcji ok. 250hz, wygląda to niewiarygodnie. One Man Audio to kolejny producent na PT80 (od niego kupiłem swój 15cm). Nie prowadzi własnych testów, jedynie podaje wykres udostępniony przez producenta Isover. @Rafał S będziesz ściągał swoje panele od Akustonic ? Czy ktoś zna jeszcze jakiś producentów co budują na PT80 ? Czy znajdzie się panel nieprzekraczający 10cm grubości i lepszą absorpcją w paśmie od 500hz w dół niż Absorber Binarny Akustonic ? Edytowano 4 godziny temu przez rajdek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arko55 Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu @AudioTubewzględem gołych ścian każdy dyfuzor powinien coś dobrego wnieść Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu Każdy? Zależy z jakimi kolumnami. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts