MariuszZ Napisano Środa o 11:32 Udostępnij Napisano Środa o 11:32 13 godzin temu, Chyba Miro 84 napisał: maggot mimo to "daje" z prawej. Też tak masz Mariusz? Z prawej, z lewej końcówki dźwięków sprawiające efekt echa i między L I P inne odgłosy. Ten utwór nie jest najlepszym wyborem do sprawdzania głębi, raczej separacji kanałów i barwy przesterowanej gitary. To utwór, jak to Tomek określił, ze starej szkoły grania, magiczny na swój kiedyś genialny, a wg dzisiejszych standardów "pokraczny" sposób. Wciągający w klimat dawnych koncertów i nagrań (1971) i mimo upływu wielu dekad powodujący prawdziwy dreszczyk emocji 😉 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano Środa o 11:39 Udostępnij Napisano Środa o 11:39 6 minut temu, MariuszZ napisał: To utwór, jak to Tomek określił, ze starej szkoły grania, magiczny na swój kiedyś genialny, a wg dzisiejszych standardów "pokraczny" sposób Też mam wrażenie, że to lepiej brzmi na starszych konstrukcjach. U mnie ta metaliczność, o której pisał @Chyba Miro 84 nie jest przyjemna. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano Środa o 12:10 Autor Udostępnij Napisano Środa o 12:10 2 godziny temu, Kraft napisał: Kto zaczął z tą głębią? Przyznać się! Ja , i co mi zrobisz ? 2 godziny temu, Kraft napisał: Pięknie muzyczka grała, a teraz zacząłem przestawiać. Czytanie forum zdecydowanie przeszkadza w słuchaniu. Bo kombinujesz. Przybliż kolumny o ok. 12 ,3 cm , osie na 97 st. i będziesz zadowolony tak jak @MariuszZ 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano Środa o 12:14 Udostępnij Napisano Środa o 12:14 Metaliczność w wysokich tonach moze miec wiele przyczyn i nie ma to zwiazku ze starym czy nowym. Bardziej z technologiami i dobieraniem sprzętu. I z akustyką. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rajdek Napisano Środa o 12:21 Udostępnij Napisano Środa o 12:21 2 godziny temu, AudioTube napisał: przed świętami Wielkiej Nocy będę malował ściany. Posłucham przed zdjęciem wełny i sklejki. Posłucham po. Jak będziesz tak uprzejmy to daj znać jak wrażenia. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano Środa o 13:21 Udostępnij Napisano Środa o 13:21 1 godzinę temu, audiowit napisał: Metaliczność w wysokich tonach moze miec wiele przyczyn i nie ma to zwiazku ze starym czy nowym. Bardziej z technologiami i dobieraniem sprzętu. I z akustyką. W 100% masz rację, - ogólnie. Piszę tylko że w tym jednym utworze ta "metalowa rura" 😜 występuje. Ogólnie to nie narzekam na metaliczności w utworach, mimo iż przetwornik wysokotonowy jest tytanowy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano Środa o 13:43 Udostępnij Napisano Środa o 13:43 Kusicie żeby kombinować. A w szczególności ten cwaniaczek od hajendowych QLN Na co dzień mam kolumny odstawione od ściany na odległość 85cm. Odsłuch w trójkącie 180cm. Nigdy nie skręcam ich jakoś specjalnie mocno swoją stronę. Po wysunięciu kolumn o kolejne 30-40cm wchodzę już w sumie w odsłuch bliskiego pola i faktycznie efekt głębi robi się bardziej spektakularny bez względu na to, czy gram na monitorach czy podłogówkach. Więcej dzieje się "z tyłu". Nie jest już wtedy jednak tak różowo jeśli chodzi o kick bas. Efekt SBIR zdaje się pogłębiać wraz z dziurą w okolicy 100Hz. No ale takie to już audio. Zawsze są jakieś kompromisy. 7 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rajdek Napisano Środa o 16:02 Udostępnij Napisano Środa o 16:02 2 godziny temu, lpomis napisał: Na co dzień mam kolumny odstawione od ściany na odległość 85cm Bliższa odległość zmniejsza głębię ? Dotyczy to wszystkich kolumn jakie miałeś ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano Środa o 16:18 Udostępnij Napisano Środa o 16:18 Szlag chuopa zaraz trafi! Chuop znowu poprzestawiał i zrobił jeszcze inaczej niż miał wcześniej. Stara się znaleźć złoty środek między maksymalnym wysunięciem kolumn, a tym w jaki sposób samo ich odstawienie od ściany wpływa na bas. Żona zerka co jakiś czas z politowaniem. Ale chyba jednak kocha. Meliski z rumiankiem naparzyła. 11 minut temu, rajdek napisał: Bliższa odległość zmniejsza głębię ? Mocniejsze przysunięcie do ściany zmniejsza głębię i rozmazuje/ujednolica plany. 11 minut temu, rajdek napisał: Dotyczy to wszystkich kolumn jakie miałeś ? Nie testowałem tak dokładnie ze wszystkimi, które u siebie odsłuchiwałem. Ale sprawdza się to z tymi, które mam aktualnie - 2 pary monitorów i podłogowe. 7 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano Środa o 18:06 Udostępnij Napisano Środa o 18:06 22 godziny temu, Kraft napisał: Tylko, czy to kwestia odległości kolumn od ściany, czy raczej odległości słuchacza od kolumn? Dzisiaj zrobiłem eksperyment z odsunięcie kanapy od ściany do kolumn tak by zmniejszyć odległość kolumna - ucho z 2.2 do 1.8 m. Poprawa jest w sosunku do standardowego ustawienia, ale nie tak spektakularna jak ta polegająca na odsunięciu kolumn od ściany w kierunku kanapy. Jest lepiej za to w zakresie basu. Gainroom nie "znika" tak dramatycznie więc można słuchać bez subwoofera. Jeszcze pokombinuję, ale chyba już mam kolejny kroczek zrobiony do przodu 😉 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano Środa o 18:34 Udostępnij Napisano Środa o 18:34 (edytowany) Ale są jeszcze różne złote zasady rozstawiania w oparciu o proporcjonalne podziały pomieszczenia. Przy tym odstawianiu robi się niezła łamigłówka, jak to wszystko rozmieścić i jeszcze móc wejść do pokoju. Nie mam zapału do tych rozkminek. Ale próbuję. Edytowano Środa o 18:35 przez Kraft 4 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano Środa o 19:36 Autor Udostępnij Napisano Środa o 19:36 5 godzin temu, lpomis napisał: Kusicie żeby kombinować. A w szczególności ten cwaniaczek od hajendowych QLN A co kolumienki przyspawane ? Kurczę , to ja piszę, co za darmoszkę można poprawić i nie pasuje ? Faktem jest , że najczęściej ustawiamy kolumny / szczególnie w pomieszczeniach użytkowych/ tam gdzie : - wizualnie wyglądają najlepiej - nie zagrażają życiu i zdrowiu , szczególnie gdy przechodzimy przez pokój w nocy bez światła. - tam gdzie nam żona pozwoli. I zapominamy , że można inaczej. Zaczynają się kombinacje typu dopasowywanie dźwięku kablami , elektroniką , ustrojami , a kolumienki nie do ruszenia. 58 minut temu, Kraft napisał: Ale są jeszcze różne złote zasady rozstawiania w oparciu o proporcjonalne podziały pomieszczenia. Nie jest ich , aż tak dużo może zaczniemy testować i opiszemy wrażenia ? Przerobiłem chyba wszystkie , i może i są złote , ale nie uwzględniają mebli i nie zawsze efekt jest satysfakcjonujący. 1 godzinę temu, Kraft napisał: Ale próbuję. Walcz , wierzę w Ciebie ! 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano Środa o 19:49 Udostępnij Napisano Środa o 19:49 (edytowany) 10 godzin temu, Kraft napisał: Czy to się nigdy nie skończy? Pięknie muzyczka grała, a teraz zacząłem przestawiać. Czytanie forum zdecydowanie przeszkadza w słuchaniu.Na koniec i tak pewnie wrócę do tego, co było. Zdecydowanie czytanie forum przeszkadza w słuchaniu Było chyba nieźle, ale podkusiło mnie i zacząłem też jeździć z kolumnami po pokoju. Wiem jedynie tylko, że każde nowe ustawienie przeszkadza w swobodnym poruszaniu się po salunie Jutro z rana gdy słuch będzie wypoczęty spróbuję wychwycić jakieś różnice przy innych ustawieniach. Edytowano Środa o 20:00 przez MMarek 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano Środa o 19:54 Autor Udostępnij Napisano Środa o 19:54 3 minuty temu, MMarek napisał: Było chyba nieźle, ale podkusiło mnie i zacząłem też jeździć z kolumnami po pokoju. Marek , każda forma ruchu jest na wagę złota 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano Środa o 20:08 Udostępnij Napisano Środa o 20:08 13 minut temu, tomek4446 napisał: Marek , każda forma ruchu jest na wagę złota Ja bym dodał, że jeszcze na wagę kolumn i standów, pieruńsko ciężkie 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yayayaya Napisano Środa o 20:36 Udostępnij Napisano Środa o 20:36 Wrzućcie wasze złote zasady ustawiania kolumn. Miałem duże sukcesy z tym i wyrwało mnie z butów. Ponawiam jak ustabilizuje hardware i pomieszczenie. https://m.youtube.com/watch?v=84Pf0ycbyBM&pp=ygUaUmF0aW9uYWwgc3BlYWtlciBwbGFjZW1lbnQ%3D 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano Środa o 21:47 Udostępnij Napisano Środa o 21:47 48 minut temu, yayayaya napisał: wasze zasady ustawiania kolumn. 80cm od frontu kolumny do ściany, ponieważ potrzebuję swobodnie poruszać się po mieszkaniu. Skręcone na uszy, ponieważ tylko wtedy mam wrażenie najlepszej holografii i wielkości źródeł pozornych zbliżonych do naturalnych. Driver kompresyjny osadzony w tubie, a super tweeter robi robotę, gdy i na ile zaszyte pogłosy i wybrzmienia w nagraniu. ZBIR - złodziej basu i radości oszukany. Wpływ subwoofera jako dodatkowe źródło i zastosowana korekcja/dsp w stosownym paśmie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arko55 Napisano wczoraj o 03:42 Udostępnij Napisano wczoraj o 03:42 Temat zachęcił mnie do innego ustawienia kolumn, czyli mogę sobie pozwlolić na niewielką bazę między kolumnami i słuchaczem, (obecnie kolumny oddalone od siebie aż 220cm, do słuchacza mają 210..) może to będzie najlepszy kompromis?? zobaczę i opiszę niebawem, również muszę przetestować kąt odgięcia na wprost, bo zawsze słuchałem z mocno dogiętymi kolumnami. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano wczoraj o 05:02 Udostępnij Napisano wczoraj o 05:02 (edytowany) 3 godziny temu, Arko55 napisał: Temat zachęcił mnie do innego ustawienia kolumn, Dobrze że obecnie nie ma mnie w domu, czytając ten wątek nic mnie nie kusi i ani zachęca 😄. Edytowano wczoraj o 05:03 przez Amarok 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano wczoraj o 07:08 Udostępnij Napisano wczoraj o 07:08 Panowie, Panie jeśli tutaj są, Szukam czegoś w tym zakresie https://allegro.pl/oferta/absorber-wood-pro-panel-akustyczny-niepylacy-nowosc-8642467400 Macie coś godnego polecenia? Będę to potrzebował dac za kolumny frotowe. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano wczoraj o 08:25 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 08:25 1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał: Macie coś godnego polecenia? Piotr , powiem Ci tak , kup najtańszy dyfuzor hybrydowy jaki znajdziesz. Jak chcesz mieć spokój psychiczny, to taki o głębokości 10-11 cm. Z autopsji wiem , że nie ma sensu dopłacać do logo. To tak naprawdę skrzynka wypełniona wełną i nic więcej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano wczoraj o 08:27 Udostępnij Napisano wczoraj o 08:27 Ja kupiłem takie (tylko z płytą malowaną). Trochę tańsze, ale z klasyczną wełną. Wykonanie bez zastrzeżeń. https://allegro.pl/oferta/dyfuzor-akustyczny-binarny-wood-120x60-6-cm-1-naturalny-panele-maty-akusty-16123410171?bi_s=ads&bi_m=showitem:mobile:top:active&bi_c=ODUwMjdlMTUtZjczNS00YjE5LWFjMzItNGFiZDA1MzI5ZDc0AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=db71ec9d-475c-4923-a949-a116c5f5648f 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rajdek Napisano wczoraj o 08:32 Udostępnij Napisano wczoraj o 08:32 Rdzeń stanowi sprasowana, nowoczesna wełna poliestrowa o dużej gęstości 50 kg/m3 i grubości 50 mm. Nie wiadomo co to za materiał i jak sprawczy. Sprawdzona wełna PT80, mam działa. https://allegro.pl/oferta/panel-absorber-akustyczny-isover-pt80-12636713784 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wtsz Napisano wczoraj o 15:27 Udostępnij Napisano wczoraj o 15:27 17 godzin temu, AudioTube napisał: 80cm od frontu kolumny do ściany, ponieważ potrzebuję swobodnie poruszać się po mieszkaniu. Mnie tez tak sie wydawało, z jednak wszyscy sie dostosowali do 112cm. BTW, szuka poduszek akustycznych!!! 😄 W sklepach Paniecnie słyszały o takich i dziwnie reagują 🤣🤣🤣. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano wczoraj o 15:36 Udostępnij Napisano wczoraj o 15:36 8 godzin temu, Piotr Sonido napisał: Panowie, Panie jeśli tutaj są, A ja Ci napiszę: zrób sobie. Jest dużo taniej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts