Skocz do zawartości

Czy da się realnie zbudować dobry system?

slawas2001

Recommended Posts

2 godziny temu, Mikelas76 napisał:

Dla mnie odkryciem tego roku sa bezpieczniki. Dalem sie namowic kolegom i zmienilem w integrze i na zrodle. Bronilem sie przed tym dwa lata uwazajac to za absurd. W koncu uleglem i z ciekawosci sprobowalem "ałdiofilskich bezpieczników".

Nie ma już odwrotu.

Z tym ze ja mam juz wszystko zrobione. Mam "swoj dzwiek" i teraz tylko rzezbie. 

Ty nie pisz tutaj takich rzeczy 😆😆😆

Powiedziałbym coś więcej dlaczego, ale wolę przemilczeć 😉

5 godzin temu, Rafał S napisał:

Kanapa ma 2m długości. Żeby dyfuzor miał sens, trzeba ją odsunąć od ściany o dodatkowe pół metra. 1m2 powierzchni mieszkania to w mojej okolicy kilkanaście tys. zł. I ja bym chętnie tyle wydał na ten dodatkowy 1m2 - ale jak go dokupić i dokleić do pokoju? ;)

W praktyce dalsze odsunięcie kanapy oznacza spore zaburzenie funkcjonalności pokoju. Nie stać mnie na to pod względem organizacyjnym. Dlatego mam za plecami absorbery zamiast dyfuzorów. Podobnie z pułapkami basowymi - nie upchnę tak dużych, jak bym chciał - musiałem zadowolić się mniejszymi. Kompromisy. :)

U mnie ten sam problem, skorzystałem z kalkulatora mega acoustic...IMG_20241208_174611.png.9cd9b054d594d528bbf1f1b14b3f82cd.png

Przeczytałem w artykule - "Pierwsze, najgłośniejsze odbicia wczesne docierają od strony ściany bocznej, ponieważ jest to najkrótsza droga odbicia pomiędzy głośnikiem a punktem odsłuchu."

Myślę żeby założyć dwie pułapki basowe na styku ściany i sufitu z lewej strony. Przerabiałeś może podobne rozwiązania?

Edytowano przez rajdek

2 godziny temu, rajdek napisał:

U mnie ten sam problem, skorzystałem z kalkulatora mega acoustic...IMG_20241208_174611.png.9cd9b054d594d528bbf1f1b14b3f82cd.png

Przeczytałem w artykule - "Pierwsze, najgłośniejsze odbicia wczesne docierają od strony ściany bocznej, ponieważ jest to najkrótsza droga odbicia pomiędzy głośnikiem a punktem odsłuchu."

Myślę żeby założyć dwie pułapki basowe na styku ściany i sufitu z lewej strony. Przerabiałeś może podobne rozwiązania?

U mnie akustyk inżynier  powiedział że Pułapki basowe takie tradycyjne to żeby zadziałały musiałyby być w rogu pokoju od sufitu do podłogi minimum 2 rogi ... a jak dobrze pamiętam to chyba najlepiej wszystkie 4.... I to nie jakieś małe Pułapki..   chociaż myślę powinny być dwie szkoły akustyki.. oprócz inżynierów jeszcze artyści którzy to co poprawione pomiarami jeszcze doszlifują na słuch... tak jak facet który projektował nospr sala ma dużo drewna i dopiero pp kilku miesiącach jak drewno nasyci się wilgocią jest prawidłowy efekt... przy czym w zimie inaczej słychać niż w lecie z powodu właśnie poziomu wilgoci którzy ludzie wnoszą do sali :)

6 godzin temu, Nowy75 napisał:

A co sądzi moderacja ,da się zbudować dobry system za 15-20 k ,żeby nie biegać zaraz po nowe klocki? Zakładamy przyzwoitą akustykę pomieszczenia au naturel😀

Nie wiem co dla Ciebie znaczy dobry. Ja słucham na Heresy III, Sinus Audio SET dual mono i Eversolo. Razem 7,5 + 5,5 + 3 = 15 tys. Dla mnie gra dobrze 😉

W livingroomie diy lampowy PP ANK + Bifrosty + Wiim ultra. Razem 3 + 3 + 1,6 = 7,6 tys. Też gra dobrze ale inaczej. 

Czy moje dobrze to dla Ciebie tylko średnio lub słabo należałoby zweryfikować odsłuchem. Możliwe, że byłbyś rozczarowany dźwiękiem, ale nie wykluczam wersji, że mogłbyś być zachwycony.

Wszystko co subiektywne może mieć wartość zależną od punktu patrzenia, doświadczenia czy odniesienia. 

Za 15 tys można poskładać zestaw, który może cieszyć tak jak ten za 150 tys. Liczą się oczekiwania, możliwości finansowe, ale również świadomość jak te klocki poskładać by zachować jakąś równowagę czy synergię. 

Pozostaje zawsze akustyka do okiełznania. Myślę, że czasami da się bez większych nakładów. Kilka absorberów na początek czy nawet OZ kolumn jak u mnie może sprawić cuda poprawiając jakość o dobrą klasę. 

Pozdrawiam. M

15 godzin temu, rajdek napisał:

Nie, nie mam do tego warunków (szafki). Może kiedyś. Ale wydaje się to sensowne. Nawet jeśli pułapki nie pomogą na wzbudzający się niższy bas, to przynajmniej zredukują trochę pogłos reszty pasma. Tak zadziałały u mnie basstrapy stojące w rogach i dlatego zostały na dobre. (Mówię o pułapkach o podstawie trójkąta, bo walce ponoć w mniejszym stopniu pochłaniają dźwięki o wyższych częstotliwościach.)

6 minut temu, rajdek napisał:

@Rafał S masz wytłumioną tylną ścianę?

Mam tylko absorbery za głową (poziomy pas 60 na 180 cm) i 2 pułapki basowe w narożnikach za kolumnami. Planuję dołożyć jeszcze 2  absorbery (60 na 60 cm) na ścianie za kolumnami. Większa powierzchnia ustrojów pochłaniających na ścianie za głową nie sprawdziła się - zjadało to zbyt dużo sopranów.

19 godzin temu, Nowy75 napisał:

@MariuszZ . A co sądzi moderacja ,da się zbudować dobry system za 15-20 k ,żeby nie biegać zaraz po nowe klocki? Zakładamy przyzwoitą akustykę pomieszczenia au naturel😀

Wspaniały zestaw da się kupić za te pieniądze bez problemu. Ale i tak oczekiwanego zadowolenia nie doświadczymy, bo dobrej akustyki danej od losu wiekszość z nas jednak nie ma.  I zaczną się poszukiwania. Nie tam gdzie trzeba i nie tego, co trzeba. I kwota zacznie rosnąć. 

Edytowano przez Kraft

38 minut temu, Rafał S napisał:

Większa powierzchnia ustrojów pochłaniających na ścianie za głową nie sprawdziła się - zjadało to zbyt dużo sopranów.

A jakich ustrojów, widzę że są gołe absorbery z pianki i wełny obszytej materiałem i hybrydowe z wklejonym frontem z sklejki lub fornir.

@rajdek Wełna mineralna obszyta materiałem. 10 cm.

https://akustonic.com/sklep/panel-akustyczny/

Testowałem też wersję 5 cm, ale efekt był dużo gorszy - absorbery redukowały pogłos sopranów i górnej średnicy, za to prawie nie ruszały reszty. W efekcie dźwięk mocno pociemniał. A przy dużej powierzchni to już w ogóle dramat. ;) 10 cm działa u mnie znacznie lepiej. Być może powinienem był spróbować też 11 cm od innego producenta, ale w Akustoniku mieli pułapki basowe, które mi pasowały wymiarami. Więc dla wygody (i większego rabatu) wziąłem całość od nich.

Edytowano przez Rafał S

Nie jestem w stanie policzyć ile trzeba do moich 15 m2 bo nie znam rozmiaru tamtej sali ale pewnie dużo..  aczkolwiek to chyba jedyne czym można porządnie opanować bas ..  

https://budownictwob2b.pl/przegrody/puls-branzy/23181-nospr-najwyzszy-poziom-akustyki-dzieki-welnie-skalnej

Ładne ale niestety raczej drogie... skusiłem się na te loa na pierwsze odbicia ..niezbędne minimum bo na więcej by mnie nie było stać..polecam chociaż pooglądać bo bardzo ciekawe są

https://www.artnovion.com/categories/2-hi-fi-living-room

6 godzin temu, Kraft napisał:

Wspaniały zestaw da się kupić za te pieniądze bez problemu. Ale i tak oczekiwanego zadowolenia nie doświadczymy, bo dobrej akustyki danej od losu wiekszość z nas jednak nie ma.  I zaczną się poszukiwania. Nie tam gdzie trzeba i nie tego, co trzeba. I kwota zacznie rosnąć. 

Szczególnie trzy ostatnie zdania powinni wziąść pod uwagę zarówno przyszli jak i niektórzy obecni użytkownicy forum.

Cytat z najwyższy poziom akustyki.

„…Wełna skalna zapewnia muzykom komfortowe warunki do prób, a także ciszę i skupienie w garderobie przed występem. Melomani mogą cieszyć się z kolei wysokim poziomem akustycznym w sali, która jest perfekcyjnie wygłuszona, co pozwala na niczym niezakłócone przeżywanie muzyki…”

Postawię tezę. 
Cisza i skupienie to warunki konieczne, by przeżywać muzykę. 

2 godziny temu, slawas2001 napisał:

Ładne ale niestety raczej drogie

Czy zechciałbyś podać ile kosztuje mtr kwadratowy tych ustrojów? Pochłaniających. Dziękuję 

Panowie, jeśli ktoś nie chce, nie może skorzystać z profesjonalnych usług w zakresie akustyki, ja zachęcam do samodzielnych prób. Auto, najbliższy sklep budowlany, fajna tkanina że sklepu internetowego i można naprawdę niewielkim kosztem coś poprawić. 10 cm wełny potrafi zrobić różnicę. A i takie płytki ze sklejki  da się kupić w internecie i samemu coś poskręcać.

20241209_182254.jpg

1 godzinę temu, Chyba Miro 84 napisał:

Szczególnie trzy ostatnie zdania powinni wziąść pod uwagę zarówno przyszli jak i niektórzy obecni użytkownicy forum.

Zgadza się, przecież ile można przerzucać klamoty audio w te i wew te. 

A najgorzej, kiedy w tym przerzucaniu wciąż goni się własny ogon i zatacza koło. 

Z jedną różnicą, jak już to powinno się wziąć pod uwagę.

21 godzin temu, MariuszZ napisał:

Nie wiem co dla Ciebie znaczy dobry.

Dla mnie dobra jest moja Taga 😀 .Ale tylko dlatego,że nie pamiętam jak grały sprzęty ,które słyszałem z górą 30 lat temu . Zapamiętałem tylko ,że bywało głośno,a przy odpalaniu z kolumn dobiegały głośne trzaski i inne podejrzane dżwięki. Nic nowego poza Tagą nie słyszałem, oprócz sprzętu w klubach ,gdzie zdarzyło mi się pracować,ale to oczywiście inna bajka. Oczywiście mój sprzęt tak jak i pozostałe działania to swego rodzaju poligon, mam nadzieję ,że dzięki lekturze forum i doświadczeniom na żywym organiżmie w domu,uda mi się w przyszłości "świadomie" złożyć coś sensownego ,bez większych wpadek technicznych i finansowych.

Ja słucham na

Opisane zestawy na oko grają dobrze😀 . Cieszą nie zwalające z nóg ceny, wygląda ,ze można coś złożyć nie wydając kwoty potrzebnej na zakup małego/nowego/samochodu

Czy moje dobrze to dla Ciebie tylko średnio lub słabo należałoby zweryfikować odsłuchem.

Raczej bym nie grymasił/patrz Taga/😀

Pozostaje zawsze akustyka do okiełznania

No właśnie😀

Kilka absorberów na początek czy nawet OZ kolumn jak u mnie może sprawić cuda poprawiając jakość o dobrą klasę. 

Mam taką nadzieję ,bo na grubszą rozróbę nie uzyskam zgody rok po remoncie😀. Pytanie zadałem również w imieniu innych rozpoczynających przygodę z audio /choć w moim wypadku to trochę uniwerek trzeciego wieku/😀,mam nadzieję ,że nie tylko ja skorzystam.

Dzięki za wyczerpującą odpowiedż

9 godzin temu, Rafał S napisał:

Być może powinienem był spróbować też 11 cm od innego producenta

A może Kolega podpowie jak to jest z ewentualnymi zwrotami ustrojów/póki co planuję tylko wolnostojące w kątach i za monitorami/? Przypuszczam ,że w moim przypadku będzie in plus i zostaną,ale gdyby...

1 godzinę temu, AudioTube napisał:

No właśnie, co determinuje przeżycia na koncercie rockowym?

Ja to kupowałem  4 lata temu te brązowe miałem nowe, białe to chyba końcówka serii.. 6 brązowych kosztowało 1400 ale na metry nie wiem ile to wychodzi... kupiłem bo w tamtych czasach nigdzie chyba nie produkowali białych w Polsce....Bartek Chojnacki je zamawiał musiałbyś go zapytać może jest na forum nawet...a jak nie to w google na pewno będzie namiar... bo tak to nie wiem czy któryś salon to sprowadza..

20241209_201144.jpg