Eltanianin Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu (edytowany) Może, nie jest to do końca zagadnienie stricte audiofilskie, ale jednak wielu bardziej wymagających słuchaczy to dotyczy. Pewnie większość z nas, przed zakupem, s raczej, przed odsłuchami poprzedzającymi zakup sięga p[o lekturę recenzji, których mnóstwo można znaleźć w Internecie. Dla wielu, takie recenzje są za pewne ważnym krokiem, przed dalszymi decyzjami, czym w ogóle się zainteresować, a pewnie i znajdzie się grupa, która pokusi się o zakup, już na podstawie takiej recenzji. Ja jednak podchodzę dość sceptycznie podchodzę do takich treści, które zazwyczaj, a zwłaszcza te "oficjalne" pisane dla dystrybutorów danego sprzętu są bardzo tendencyjne, nieobiektywne, a i pewne "wady", czy niedociągnięcia danego urządzenia są przewrotnie przedstawiane w taki sposób, by czytelnik potraktował je jako swoiste zalety świadczące o wyjątkowości danego urządzenia. Taki sposób przedstawiania urządzeń, w mojej ocenie dyskredytuje zleceniodawców takich recenzji a i same recenzje stają siębyć bezużytecznym bełkotem marketingowym, pełnym przenośni, poeównań, słowotwórczego, nieraz krasomówstwa. Nic więcej. Ostatnimi laty do tego wszystkiego dochodzi wciskana nam coraz częściej SI, jako niby pomocne narzędzie, etc itd.... I faktycznie, narzędzie może jest i "fajne", ale, jak jego fajność przekłada się na wartość wygenerowanego, przez taki "toster" materiału? Ostatnio obejrzałem sobie taki filmik na kanale " Ton Składowy". Wiem, przez niektórych, kanał ten może być na czarnej liście, ale i to ważne.... Mnie, w tym wypadku, podobnie, jak autorowi tego odcinka, nie chodzi o sam kabel i jego wpływ, lub brak wpływu na cokolwiek, ale ....właśnie... Dobra... nie spojleruję, oglądajcie. Ton Składowy Film nie jest już najnowszy, ale jak na razie im więcej czasu mija od jego publikacji, tym, bardziej wydaje się być aktualny. Jakie są Wasze opinie na temat czytanych tekstów, zwłaszcza tych sponsorowanych umieszczanych w "pismach branżowych"? Jak dalekie napotkałeś rozbieżności z rzeczywistością, a może trafiłeś na opis, recenzję urządzenia, które już znasz i pokrywał się on z Twoim wrażeniem, jego odbioru? Edytowano 14 godzin temu przez Eltanianin Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wito76 Napisano 12 godzin temu Udostępnij Napisano 12 godzin temu Recenzje @Kraft czyli Kraftesty też bierzemy pod uwagę ? 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel74 Napisano 12 godzin temu Udostępnij Napisano 12 godzin temu 1 godzinę temu, Eltanianin napisał: (…) zwłaszcza tych sponsorowanych umieszczanych w "pismach branżowych"? Podasz jakiś przykład takiego testu z jakiegoś konkretnego „pisma branżowego”? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 12 godzin temu Udostępnij Napisano 12 godzin temu 3 minuty temu, Wito76 napisał: Recenzje @Kraft czyli Kraftesty też bierzemy pod uwagę Jarek jest jeszcze po za zasięgiem AI . Mnie po raz pierwszy zapaliła się czerwona lampka jak kupowałem amp. KD. Miałem już wybrany model ale przed zakupem poczytałem jeszcze recenzje. Jakie było moje zdziwienie jak wszystkie dane techniczne , funkcje były w cieniu .... piątej nóżki w tym amplitunerze. O tej nóżce rozpisywali się wszyscy i to w taki sposób , że po przeczytaniu powinienem paść krzyżem i tydzień wychwalać geniusz twórcy. Ze stekiem bzdur mamy do czynienia nie tylko w audio. Każdy z nas jest specjalistą w jakiejś dziedzinie życia zawodowego. Wystarczy przeczytać recenzje , opisy na stronach produktów na których się znamy. Czasem nie mogę sam uwierzyć , że ludzie takie brednie łykają. Ale cóż , powiedzenie , że " myślenie , ma przyszłość" odchodzi powoli do lamusa. Ilość codziennych bodźców jest oszałamiająca. Starsze pokolenie , ma jeszcze jakiś dystans , bo wychowało się w świecie z bardzo ograniczonymi reklamami , młodzi .... no to już trudna sprawa. 4 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel74 Napisano 12 godzin temu Udostępnij Napisano 12 godzin temu Nóżka pod ciężkim trafem w wysokich jamaszkach to nie była zła rzecz😉. Ciekawsza sytuacja była w najniższym modelu z serii Avantage, takim na siłę doklejonym do tej serii, bodajże 730, gdzie trafo było z boku obudowy, a nóżka, a jakże, pośrodku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 11 godzin temu Udostępnij Napisano 11 godzin temu Oczywiscie, ze czytam recenzje ale z lekkim przymruzeniem oka. Najcześciej jednak czerpię info z forum zachodnich. Oni maja dluzszy staz w audio i maja chyba do niego wiekszy dystans. 4 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eltanianin Napisano 11 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 11 godzin temu 13 minut temu, majkel74 napisał: Podasz jakiś przykład takiego testu z jakiegoś konkretnego „pisma branżowego”? Nie mogę, choćbym chciał. bo pod żadnym przeczytanym artykułem nie ma adnotacji o użyciu SI do jego tworzenia. Gdybym podał konkretny artykuł musiałbym wykazać ingerencję SI, a tego jednoznacznie z powodów oczywistych, nie mam możliwości wykazać.Można tylko się domyślać na podstawie składni, powtarzalności zwrotów i sposobu ich modyfikacji, itp. Ja jedynie piszę o trafianiu na recenzje, odbiegające od tego co usłyszałem w odsłuchach, albo tak napisane, że można pod nie podłożyć niemal wszystko. taki kwiecisty słowotok, który da się wszędzie przyłożyć. Oczywiście najjaskrawiej to widać w akapitach prawiących o brzmieniu / odsłuchu. Najbardziej dotkliwie odczułem to czytając recenzję Rotela A14. na poczytnej stronie traktującej o audio. Wiadomo część o stricte technicznych walorach urządzenia jest zazwyczaj ścisła, bo są to dane 0/1. i tu nie ma przestrzeni do "pływania". Zresztą, jak, tu ktoś już dążył napisać wyżej, niedotyczący to tylko branży audio. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 11 godzin temu Udostępnij Napisano 11 godzin temu 42 minuty temu, majkel74 napisał: Nóżka pod ciężkim trafem w wysokich jamaszkach to nie była zła rzecz Tyle , że opis tego wynalazku był przedstawiany na miarę lądowania na Marsie. Na zdjęciach Yamaha RX A 3030 i wyprodukowany 30 lat wcześniej Luxman L-580 / też z piątą nóżką / Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Profi Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu Od czasu do czasu czytuję recenzje, niekiedy kupuję czasopisma o tematyce audio, nasze i zagraniczne, żeby wiedzieć co w trawie piszczy. Na szczęście nauczyłem się czytać "między wierszami" i potrafię odczytać rzeczywiste intencje recenzentów. Zgodzę się też z @audiowit, że jednak zachodnie treści są bardziej wiarygodne. Wiadomo, że najlepiej dane urządzenie odsłuchać, niemniej jeśli w kilku różnych opiniach / recenzjach powtórzą się opisy cech dźwięku, które mi nie odpowiadają, dany produkt skreślam z listy zainteresowań. Prawdziwą "wartość" recenzji odkryłem po wizycie na pierwszej wystawie Audio Show, kiedy to nasłuchałem się tych wszystkich cudownych sprzętów. Od tamtej pory mój sceptycyzm sięga granic absurdu 😁 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu (edytowany) Nie można pominąć aspektów rozrywkowych i literackich. Recenzje audio ogólnie lubię czytać, bo mówią one o sprawach, które mnie interesują. Realizuję się w ten sposób w swoim hobby. Można się z nich też sporo dowiedzieć, niekoniecznie o konkretnym brzmieniu, które - umówmy się - w wielu przypadkach mamy w nosie. Do tego niektóre są bardzo dobrze napisane - z myślą przewodnią,, refleksją, a wiele także z humorem. Są po prostu dobrą literaturą. Edytowano 9 godzin temu przez Kraft 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel74 Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu I jak to w literaturze, człowiek ma ulubionych autorów, jak i tych mniej lub w ogóle nie lubianych. Ta mina, gdy człowiek widzi, ze jest test monitorów „X” (takich z kręgu zainteresowania w danym momencie) a zaraz potem, że autorem testu jest pan Y. I już wiadomo, że nic ciekawego człowiek się nie dowie, a lektura będzie nudna i irytująca. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eltanianin Napisano 6 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 6 godzin temu (edytowany) 3 godziny temu, majkel74 napisał: Ta mina, gdy człowiek widzi, ze jest test monitorów „X” (takich z kręgu zainteresowania w danym momencie) a zaraz potem, że autorem testu jest pan Y. I już wiadomo, że nic ciekawego człowiek się nie dowie, a lektura będzie nudna i irytująca. Nie mniej, nie więcej, temat założyłem właśnie po, to by porozmawiać, a nie by bronić, jak Częstochowy, zawartych w nim tez, które należy traktować, jako zaczepkę, pretekst, do różnych refleksji. Ot , tak no długie zimowe wieczory.... Czy, by pobudzić, jak za "moich czasów" mawiano, ...nocne Polaków rozmowy 3 godziny temu, Kraft napisał: Recenzje audio ogólnie lubię czytać, bo mówią one o sprawach, które mnie interesują. Tak, do tego hobby jak powiadasz i, to jest argument, by czasem zerknąć tu, czy tam....:) ....jednak ostatnio nie daje mi spokoju, wspomniany przeze mnie czynnik SI, który z całej swej mocy, może zepsuć nam zabawę...., zamiast ją wzbogacić, / uatrakcyjnić. Takie dziecko, wylane z kąpielą..... 5 godzin temu, tomek4446 napisał: Na zdjęciach Yamaha RX A 3030 i wyprodukowany 30 lat wcześniej Luxman L-580 / też z piątą nóżką / Tej, że tak po poznańsku zacznę..... ...mówisz o "piątej nóżce, w której zaimplementowano, to, czy siamto.... OK. Miłośnikiem Yamahy nigdy nie byłem - kwestie osobiste, więc nie ma o co kruszyć Kopii.... ...ale jakiś czas temu szukając zabawek dla siebie trafiłem na wynalazek na trzech nóżkach marki Hogel. Jest jakieś racjonalne uzasadnienie tego rozwiązania? Widziałem je też w o rząd wielkości droższych konstrukcjach.... np: YBA PASSION A650. O co tu chodzi, by nie "chodziło po czterech"? ...bo w przypadku YBA PASSION A650, za 30K, taczaj nie o oszczędności na kilkunastu gramach tworzywa. Edytowano 6 godzin temu przez Eltanianin Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eltanianin Napisano 6 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 6 godzin temu (edytowany) 3 godziny temu, Profi napisał: Prawdziwą "wartość" recenzji odkryłem po wizycie na pierwszej wystawie Audio Show, kiedy to nasłuchałem się tych wszystkich cudownych sprzętów. Od tamtej pory mój sceptycyzm sięga granic absurdu 😁 Dlatego, dla mnie prawdziwą WARTOŚĆ ma tylko i WYŁĄCZNIE odsłuch danego urządzenia / zestawu u mnie w domu Owszem, kiedyś wstępnie kierowałem się tekstami zamieszczonymi w sieci. Ostatnio, zdecydowanie, już nie. I, niech sobie smarują, w tych różnych " HI- TOP HAJENDandSTEREO, skoro im za to, ktoś płaci.... No, tak, pewnie po części i ja, mimochodem płacę, kupując urządzenie, gdzieś, tam recenzowane. Nic nie jest za darmo 😛 ps sorrka, za post, pod postem, nie zdążyłem z dopiskiem, zanim czas na dopisek minął 😛 Edytowano 6 godzin temu przez Eltanianin 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 51 minut temu Udostępnij Napisano 51 minut temu 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts