Skocz do zawartości

Kable głośnikowe o delikatnych wysokich tonach

Recommended Posts

Poszukuję kabli głośnikowych o ciepłym, łagodnym dźwięku na górze pasma, którym nie brakuje dynamiki, basu i średnicy.

Obecnie mam Cardas 101, które tworzą szeroką scenę, ale akustyka jest nieubłagana - wysokie tony szaleją pomimo adaptacji akustycznej, którą modyfikuję.

Reszta zestawu jest opisana w stopce.

A próbowałeś zmieniać dogięcie kolumn? W ustawieniu na wprost ilość wysokich powinna się obniżyć. Może wystarczy.

Może wrzucisz zdjęcie pokoju? Zwiększy się szansa na znalezienie rozwiązania.

Moim zdaniem kablami nic nie wskórasz. Będzie to działanie pozorowane. 

Edytowano przez Kraft

Napisano (edytowany)
17 minut temu, Kraft napisał:

A próbowałeś zmieniać dogięcie kolumn? W ustawieniu na wprost ilość wysokich powinna się obniżyć. Może wystarczy.

Tak, cały czas przestawiam w poszukiwaniu lepszego dźwięku. Mimo to wysokie kłują. Mam jeden punkt na skraju sofy gdzie nie mam tego problemu ale to nie jest punkt odsłuchowy ;)W ostateczności chyba będzie, ale chciałbym aby obszar był większy, obejmował większą część pokoju.

Słuchając muzyki niekiedy siedzimy w innym miejscu. 

W ostatnim czasie kupiłem chodnik i podkleiłem 5 mm pianomatem, w rogu gdzie kotłowało się dodałem lamele na filcu podklejone dodatkową warstwą filcu poroso , - tam można słuchać.

Zaraz dojdą zasłony o grubości 300gm2, obecne są cieńsze. 

Edytowano przez bielak75

Napisano (edytowany)
5 minut temu, Kraft napisał:

A korekcja pomieszczenia w Wiimie? Próbowałeś? Nie powinno być problemu, żeby obniżyć w nim poziom wysokich.

Oczywiście, tak. Tylko dzięki niej jestem w stanie słuchać muzyki.

Wiem, że zbliżam się do końca prac adaptacyjnych i będę musiał zaakceptować ten stan. Żona ma już dość "zagracania" przestrzeni :(  

Edytowano przez bielak75

59 minut temu, bielak75 napisał:

Żona ma już dość "zagracania" przestrzeni

Łatwo mi wejść w jej buty. 
Rozwiązaniem najszybszym, najbardziej efektywnym i dla żony obojętnym byłoby zmienić kolumny.

Tego 

1 godzinę temu, bielak75 napisał:

wysokie tony szaleją

najprawdopodobniej nie zmienisz. Tym bardziej z głowy.

2 godziny temu, bielak75 napisał:

Poszukuję kabli głośnikowych o ciepłym, łagodnym dźwięku na górze pasma,(...) Obecnie mam Cardas 101

Cardas 101 jest już właśnie po ciepłej i łagodnej stronie. Próby dalszego wygładzania sopranów kablami głośnikowymi mogą się skończyć degradacją brzmienia / zamuleniem. Odradzam. Jeśli ten Cardas nie pomaga w wystarczającym stopniu, to szukałbym rozwiązania gdzie indziej: akustyka, kolumny i ich ustawienie, elektronika. Jeśli chodzi o akustykę, to wszystkie cienkie ustroje (również części wystroju wnętrza, jak dywan i zasłony) zdejmą więcej pogłosu z wysokich niż ze średnicy i tym samym zredukują energię sopranów.

Cześć :) jeśli próbowałeś już kręcenia kolumnami, a kable masz ciepłe, to nie pozostaje chyba nic innego jak zmiana kolumn. Vestie w górze nie są oszczędne i nie jesteś jedynym, który odbiera je w ten sposób :/ Wchodzi w grę takie rozwiązanie, czy chcesz spróbować jeszcze z innymi kablami i ewentualnie dalszą zabawą ustawieniem? :) 

Napisano (edytowany)
45 minut temu, Q21 napisał:

Cześć :) jeśli próbowałeś już kręcenia kolumnami, a kable masz ciepłe, to nie pozostaje chyba nic innego jak zmiana kolumn. Vestie w górze nie są oszczędne i nie jesteś jedynym, który odbiera je w ten sposób :/ Wchodzi w grę takie rozwiązanie, czy chcesz spróbować jeszcze z innymi kablami i ewentualnie dalszą zabawą ustawieniem? :) 

Zmiana kolumn nie wchodzi w grę, jedynie kable, ponowne kręcenie kolumnami w szerszym zakresie niż dotychczas, ale głównie wpływanie na poglądy żony ;) 

Edytowano przez bielak75

10 minut temu, bielak75 napisał:

jedynie kable

Kablami głośnikowymi naprawdę dużo więcej już nie ugrasz. Możesz ewentualnie spróbować wymienić kabel zasilający (do wzmacniacza lub listwy, jeśli takowej używasz). Dość ciemno i z mocnym basem "gra" np. Vermouth Rhapsody. Ale wchodzi w grę tylko używany w sensownej cenie (nówka raczej za droga). No i będzie to maskowanie problemu. Bo wygląda na to, że nie lubisz swoich kolumn. Więc skończy się na tym, że wydasz pieniądze na kable, które przestaną Ci pasować... kiedy wymienisz kolumny (tak: "kiedy", a nie "jeśli"). :)

Napisano (edytowany)

Kolumny podobają mi się, nawet bardzo, niestety pokój ma niewystarczającą adaptację akustyczną dla tweeterów w kolumnach.

Niestety dalsze działania w jej poprawienie wywołują sztorm ;) 😜 Trzeba wybrać pomiędzy złym i gorszym ;);) ;)

Edytowano przez RoRo
Odpowiadając na post bezpośrednio po nim nie ma sensu cytować go w całości...

30 minut temu, bielak75 napisał:

Kolumny podobają mi się, nawet bardzo, niestety pokój ma niewystarczającą adaptację akustyczną dla tweeterów w kolumnach.

Na próbę możesz zbudować "ścianę" z poduszek za miejscem odsłuchowym, tak żeby sięgała powyżej głowy. Jeśli będzie znacząco lepiej, to może dasz radę przekonać żonę i powiesisz tam absorbery o grubości 5-6 cm.

Edytowano przez Rafał S

3 godziny temu, bielak75 napisał:

Pokazywałem, tłumaczyłem, Niestety odpadły wszelkie absorbery nawet w formie obrazów. 

Współczuję. Ale też możesz tupnąć nogą i upomnieć się o przestrzeń którą małżonka zawłaszczyła w łazience, w sypialni też pewnie jakieś szafki, lustra itp z kosmetykami. Powiedz że Ci to przeszkadza i niech to likwiduje. Wałcz chłopie o swoje. Jak wspólnota to obustronna a nie tylko żony.  Należy Ci się jak psu buda😀. Wracając do tematu, jak kable to posłuchaj Rafała zostaje wymienić kabel zasilający. Te głośnikowe niewiele już pomogą. Nie ma co brnąć. Pokaż jak wygląda pokój. Może coś jeszcze pod powiemy.

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, mariol napisał:

Współczuję. Ale też możesz tupnąć nogą i upomnieć się o przestrzeń którą małżonka zawłaszczyła w łazience, w sypialni też pewnie jakieś szafki, lustra......Wałcz chłopie o swoje. Jak wspólnota to obustronna a nie tylko żony.  Należy Ci się jak psu buda😀

Takiej tragedii nie doświadczam 🤣

Jakie jeszcze kable zasilajace oprócz Vermouth Rhapsody?

https://artaudio.pl/pl/p/Vermouth-Audio-RHAPSODY-Kabel-Sieciowy-1.5m/1428

To nie jest tani kabel,  ale cena jest do zaakceptowania. Już wiem, że półśrodki nie są najlepszym rozwiazaniem. 

Edytowano przez bielak75

Napisano (edytowany)
Dnia 4.02.2025 o 13:29, Rafał S napisał:

Kablami głośnikowymi naprawdę dużo więcej już nie ugrasz. Możesz ewentualnie spróbować wymienić kabel zasilający (do wzmacniacza lub listwy, jeśli takowej używasz). Dość ciemno i z mocnym basem "gra" np. Vermouth Rhapsody. Ale wchodzi w grę tylko używany w sensownej cenie (nówka raczej za droga). :)

Dzięki za pomoc, w takim  razie proszę o podpowiedź, które kable zasilające do 2000 PLN spowodują zmniejszenie, złagodzenie wysokich tonów?

W sklepie gdzie kupiłem focale sprzedawca poleca - cardas iridium power cable.

Edytowano przez bielak75

43 minuty temu, bielak75 napisał:

które kable zasilające do 2000 PLN spowodują zmniejszenie, złagodzenie wysokich tonów?

Za mało tego przerobiłem żeby móc polecić wiele modeli. Nowy Vermouth Rhapsody 1.5m to (po dobrym rabacie) ok. 1000 zł. Ja bym tyle nie wydał na kabel zasilający do systemu, który masz w stopce. Ale jakieś 600 zł. za używany egz. (jeśli gdzieś trafisz) ma już sens. Ten kabel podbija przy okazji średni / wyższy bas. Bardzo dobrze opisał go Tomasz Karasiński (Stereolife).

Wysokie tony temperuje też (choć moim zdaniem w mniejszym stopniu) Audioquest NRG-Z3. Ale po pierwsze: uwaga na podróbki Audioquesta na rynku wtórnym. I po drugie: wolałbym jednak tego Vermoutha Rhapsody.

Niestety nie miałem żadnych zasilających Cardasa.

Dla porównania: dość neutralnie i szczupło (jaśniej od wyżej wymienionych) "grają" moim zdaniem kable Isoteka - np. Premier, Eternal (chyba już nieprodukowany) i Sequel.

@DiBatonio Jacek - a może Ty coś doradzisz Koledze?

Edytowano przez Rafał S

Dnia 4.02.2025 o 18:42, Rafał S napisał:

Porównywałem kiedyś bezpośrednio z Cardasem 101. Moim zdaniem z tych dwu Cardas 101 gra trochę łagodniej i ciemniej. Black II też oczywiście nie są jasne, ale jednak trzymają się bliżej środka toru.

Tqllurium Q Black II może być dobrym kierunkiem. Tutaj mocno zależy od współpracującego sprzętu. Są zestawy, których nie da się słuchać na tych kablach, aż tak obcinają górę, w innych jest tylko kosmetyczna różnica. Sprawdzałem te kable z kilkoma zestawami i w każdym wprowadzały inne zmiany, jednak zawsze szły w kierunku ucywilizowania wysokich tonów. Bas nie cierpiał. Porównanie z QED Silverline 5, Viablue SC2, Audioquest Type 4 i Klotz Twinax. Wzmacniacze Rotel A12, Roksan K3 i Nuprime IDA-9, Kolumny Monitor Audio Gold 200 (4G), KEF R500 i Wharfedale EVO 4.3.

Miałem te Tellurium i pozbyłem się ich szybko. Moim zdaniem zbyt mocno redukują góre pasma, a zbyt mocno podkreślają dół. Próbowałem z kilkoma wzmacniaczami. Zarówno tranzystorowymi , jak i lampowymi. Wszedzzie to samo. Ogólnie kable bardzo ładnie i starannie wykonane. Jednak u mnie się nie sprawdziły. Moge zasugerować Kimber 4TC lub Tara Labs RSC 500. Zdjęcie z kablami w moim systemie na dowód, że nie jestem bajkopisarzem. Pozdrawiam.

IMG_20210910_150654.jpg

IMG_20211108_201350.jpg

Edytowano przez Rega

Kable takie czy inne może pomogą a może i nie a kasa będzie wydana. Proponuję poratować się innymi rozwiązaniami.

1. Wzmacniacz- ustawić wyższy prąd spoczynkowy końcówek mocy co może złagodzić soprany.

2. Kolumny - ingerencja w zwrotnice w obwodzie wysokotonowca. Zwiększyć nachylenie opadania charakterystyki tego głośnika x2 lub stłumić głośnik o te 2-3 db poprzez wstawienie dzielnika napięcia. 
Prosto, tanio i z pewnym efektem. 

Edytowano przez elektron6