Skocz do zawartości

Moja przygoda z budową i  akustyką Sali odsłuchowej, kinowej – wełna akustyczna, pianka HDS, projekt akustyczny, Subwoofery

regorx xroger

Recommended Posts

15 godzin temu, lpomis napisał:

Pomęczyłem trochę mailowo producenta i okazało się, że na oficjalnej stronie były błędy. Nieprawidłowe wykresy zostały też powielane przez dystrybutorów i sklepy

To teraz można napisać do producenta z zapytaniem czy jest tak jak Kraft dowodzi. Tylko czemu odpisali, że zamieścili BŁĘDNE wykresy. Mogli to wyjaśnić tak jak wskazuje Jarek.

No to błyskawiczne wyjaśnienie od Vicoustic. Odpowiedzieli mi dosłownie po chwili. @Kraft trafił.

Regarding the diffusion graphs, DC3 has been recently updated with normalized diffusion coefficients.

Artnovion w Myronach stosuje „zwykły” standard obliczeniowy (który do niedawna zresztą używał też Vicoustic). Panele od V. pokazane są na wykresach już metodą znormalizowaną. Patrząc więc na same pomiary, panele te różnią dosłownie niuanse. Szkoda, że producenci nie zamieszczają takich informacji w broszurach swoich produktów.

25 minut temu, kaczadupa napisał:

Tylko czemu odpisali, że zamieścili BŁĘDNE wykresy.

No nie zrobili tego celowo. To raczej pomyłka + zmiana metody pomiarów.

Podsumowując: DC2 pokazywali w sposób znormalizowany, co na wykresach wyglądało jakby były one o wiele bardziej skuteczne niż DC3. Mimo, że to identyczne ustroje i różni je tylko sposób montażu. Oprócz tego walnęli się jeszcze i pomieszali dyfuzję z pochłanianiem.

Edytowano przez lpomis

19 godzin temu, audiowit napisał:

Rafał, bez zdjęć i rozkladu mozemy tylko się domyslać.

Prawda. :) 

Przy okazji luźna obserwacja - bardzo ciekawym ustrojem akustycznym okazała się szafka z Ikei: 110 na 60 na 40cm, wypełniona w 3/4 różnymi dokumentami w papierowych teczkach. Gładki front odbija soprany, a MDF i papier całkiem nieźle pochłaniają resztę aż do średniego basu. Absorpcja niskich tonów na ucho lepsza niż z  kilkunastu cm wełny mineralnej. Niestety nie zrobiłem pomiarów, bo żona zabrała mi Umika do spotkań zdalnych (współpracownicy docenili, że lepiej ją teraz słyszą).

2 godziny temu, Kraft napisał:

Widoczna na wykresach różnica w dyfuzji ustrojów obu firm wynika po prostu z przyjęcia innego standardu obliczeniowego.

Albo tego co napisalem wcześniej lub jedno i drugie.

16 godzin temu, DiBatonio napisał:

Wszystko pewno zależy jak i w jakim środowisku były te wszystkie pomiary robione.

Myrony zresztą to trochę inne rozwiązanie materiał i kształt słupków ściętych w dwóch płaszczyznach, a nie w jednej płaszczyźnie jak Vicoustic. 

Więcej na pewno może wyjaśnić @Bartek Chojnacki 😉

Edytowano przez DiBatonio

Proponuję pod każdym barwnym opisem wzmacniacza czy innego DACzka wklejać ich pomiary i tym samym udowadniać, że wszyscy recenzenci, zarówno Ci forumowi jak i z prasy branżowej, kłamią, bo przecież pomiary wyraźnie mówią, że każdy poprawnie skonstruowany dac czy wzmacniacz musi grać tak samo.

Proponuję też, to zgodnie z tym co w innych wątkach sugerował @kaczadupa, nie wypowiadać się o rzeczach, których na oczy nie widzieliśmy. Co więcej, proponuję wprowadzić zakaz zadawania pytań komukolwiek, bez wcześniejszej zgody tej osoby na ich zadanie.

Mam jeszcze kilka pomysłów na usprawnienie forum, tak by pewnym osobom żyło się tu lepiej ale o tym innym razem.

Pozdrawiam.

Dnia 28.04.2025 o 19:35, tomek4446 napisał:

Chodziło mi o  to , że jak na pomiarach wyskakują Ci jakieś górki , to w realu może to nie być słyszalne

Jest slyszalne.

Mi na poprzednich paczkach wyskakiwala gorka na srednicy i czasami to wkur... Sprawdzalem umikiem a nawet apka z telefonu i mialem ten sam odczyt, tej samej czestotliwosci

Dnia 1.05.2025 o 14:33, KrólKiczu napisał:

w domowych warunkach już taki w granicach 0,4 - 0,5 sekundy jest według wielu opinii zupełnie wystarczający. A jeśli do tego ten na basie nie przekracza 0,6 - 0,7 s to już jest w ogóle super.

U mnie wielokrotnie sprawdzany najlepiej wychodzi cos kolo 0,38. Tzn lekko ponizej 0,4. 

20 godzin temu, Rafał S napisał:

Rzeczywiście zastanawiające. Natomiast osoby porównujące organoleptycznie oba ustroje podkreślały, że Myrony mają nie tylko inny wzór, ale też są wykonane z twardszego / sztywniejszego styropianu. Więc niewykluczone, że charakterem są bliżej drewna od DC2 / DC3.

Rzeczywiscie pomiary sa przedstawione w inny sposob.

Nie zmnienia to faktu ze myrony sa jednak twardsze, a vicoustici jakby bardziej hmmm elestyczne? 

Ze tak sie wyraze, wduszenie i odpuszczenie paluchem vicoustica spowoduje raczej powrot do punktu wyjsciowego. Wduszenie Myrona juz spowoduje wgniot. Oczywiscie mowimy o razsadnym nacisku.

Myrony sa troche lepsze jesli chodzi o rzeczywisty odsluch. 

20 godzin temu, lpomis napisał:

Artnovion w Myronach stosuje „zwykły” standard obliczeniowy

Cieszę się, że użyłeś cudzysłowu. Dla mnie nic tu nie jest zwykłe. Marzy mi się wykres, na którym współczynniki pochłaniania,  różnego rozpraszania i odbijania dla danej częstotliwości sumowałyby się do jedynki (lub przynajmniej jej nie przekraczały). Tymczasem te panele są jak robotnicy z budowy za wczesnego PRL-u - każdy z nich wyrabia 200% normy. :) 

48 minut temu, Mikelas76 napisał:

Myrony sa troche lepsze jesli chodzi o rzeczywisty odsluch. 

Tutaj ktoś opisał swoje wrażenia:

https://www.whatsbestforum.com/threads/artnovion-myron-e-vs-vicoustic-dc2-diffuser.25489/

Czy też miałeś wrażenie (jak autor wpisu spod linku), że DC2 / DC3 dawały jaśniejszy dźwięk niż Myrony?