Skocz do zawartości

Stereo

Wzmacniacze, przedwzmacniacze, końcówki mocy, amplitunery, odtwarzacze CD i plików, przetworniki, kolumny.

17 679 tematów w tym forum

1. Zestaw 2 kolumn do 400zł

• 11 odpowiedzi
    • 4,2k wyświetleń
  2. Głośniki do zestawu Radmor

• 11 odpowiedzi
    • 7,5k wyświetleń
  3. Yamaha ns sw300

• 11 odpowiedzi
    • 8,1k wyświetleń
    • 11 odpowiedzi
    • 3,7k wyświetleń
    • 11 odpowiedzi
    • 4,5k wyświetleń
    • 11 odpowiedzi
    • 3,9k wyświetleń
    • 11 odpowiedzi
    • 3,9k wyświetleń
    • 11 odpowiedzi
    • 4,1k wyświetleń
    • 11 odpowiedzi
    • 4,2k wyświetleń
    • 11 odpowiedzi
    • 2,6k wyświetleń
    • 11 odpowiedzi
    • 1,3k wyświetleń
    • 11 odpowiedzi
    • 1,5k wyświetleń
    • 11 odpowiedzi
    • 1,4k wyświetleń
    • 11 odpowiedzi
    • 2k wyświetleń
    • 11 odpowiedzi
    • 471 wyświetleń
    • 11 odpowiedzi
    • 2,5k wyświetleń
  4. Amplituner do Heco Arora 700

• 11 odpowiedzi
    • 3,3k wyświetleń
  5. Zestaw stereo za ok 3000zł

• 11 odpowiedzi
    • 1,7k wyświetleń
    • 11 odpowiedzi
    • 2,4k wyświetleń
    • 11 odpowiedzi
    • 1,9k wyświetleń
    • 11 odpowiedzi
    • 6,2k wyświetleń
    • 11 odpowiedzi
    • 3,9k wyświetleń
    • 11 odpowiedzi
    • 12,2k wyświetleń
    • 11 odpowiedzi
    • 5,8k wyświetleń
    • 11 odpowiedzi
    • 1,5k wyświetleń

• Ostatnie posty

• Tak, chodzi mi o "realne" zużycie elementów składowych powodujących pogorszenie jakości odsłuchu - po x godzinach odsłuchu następuje? degradacja sprzętu,  ale też problem znany z nie wiem np. z pralek, zmywarek  czyli mijają 3 lata i nagle coś się psuje, przestaje chodzić jakiś podzespół czy część ( chociaż to pewnie jak już to dotyczy wzmacniaczy ). Ale rozumiem z Waszych odpowiedzi, że nie ma takiego tematu.
    • Moje zdanie jest takie. Obecne serwisy streamingowe zastąpiły dawną weryfikację poprzez występy muzyków w klubach. Drzewiej wiadomo , najpierw trzeba było zapełnić klub , potem stadion, a dopiero wytwórnia wydawała płytę. Musiała być pewność , że gość ,czy zespół zapewni zwrot kosztów i że jest dobry.  I dopiero wydanie płyty otwierało drogę na świat. Teraz mamy odwrotnie , droga na świat stoi otworem przed muzykami już na wstępie / nawet 16 -letnią Maję Bogucką znalazłem na Tidalu /, płytę może nagrać każdy za grosze. Dla mnie system płac w oparciu o ilość odsłuchów wydaje się sprawiedliwy. Bo jak inaczej ? Spotify , Tidal to jak Aliexpress czy TEMU , szansa dla dużej ilości początkujących muzyków , zespołów ,zaistnienia na rynku globalnym , bez ponoszenia kosztów promocji na którą ich zwyczajnie nie byłoby stać. Serwisy to biznes kierujący się tymi samymi prawami rynku co warzywniak. Nie można komuś płacić tylko za to , że jest muzykiem. Wiem , że jest to trudny zawód , ale nikt nikogo do niego nie zmusza. Ostatnio jechałem taksówką , kierowcą był muzyk którego niedawno podziwiałem na scenie amfiteatru w Mrągowie. Ot , takie życie. Muzycy narzekają na serwisy streamingowe , bo mają inną , komfortową sytuację grając na koncertach. Tam zawierany jest kontrakt i nie ważne ile osób przyjdzie ,to kasa ta sama. Wkurza mnie cena płyt sprzedawanych na koncertach początkujących zespołów , z reguły 100 zł , gdzie w Empiku ta sama płyta 25 zł. Coś jest nie tak i ktoś tu jest robiony w konia. Miałem już raz taką rozmowę z nową " gwiazdeczką" sprzedającą płyty po 120 zł z czterema utworami , bo tyle miała ogółem w repertuarze. Zwróciłem uwagę , że chce trochę dużo i czy nie lepiej by było obniżyć tą cenę o połowę . Więcej osób kupi i jest szansa , że jej muzyka zatoczy większy krąg. Usłyszałem , że Ona jest z Krakowa , a ta cena to dlatego , że musi się zwrócić hotel , żarcie i paliwo. No cóż można i tak. Streaming pokazuje światowe trendy pokoleniowe. Na 100 utworów z czołówki jak znam dwa to góra , i jak próbuję na siłę przesłuchać te 98, to wiem dlaczego Przerąbane mają muzycy country , bluesa , jazzu , blugrassu , muzyki poważnej. Ale cóż to wolny zawód i jak każdy taki obarczony dużym ryzykiem, czy pod koniec m-ca będzie na czynsz i żarcie.
    • Nie wiem czy skuteczna. Ja bym z Panem Michałem nie chciał współpracować, bo miałbym problemy w komunikacji.
    • Jakość wykonania dla mnie ma mniejsze znaczenie od jakości grania. Na które głośniki sufitowe w cenie do około 1000 zł za sztukę warto zwrócić uwagę? Raczej z tych mających barwę zbliżoną do neutralnej. Jako laik w tej sprawie zakładam, że pewnie cztery atmosy są lepsze od dwóch. Niestety pokój to tylko 4x4 m2, do tego kanapa jest pod ścianą. Tylne atmosy były by nad głośnikami efektowymi w odległości około 130 cm i 265 od podłogi. Efektowe mogę obniżyć. Rozstaw między przednimi, a tylnymi atmosami  był by około 160 cm pod kątem 60 stopni. Zdaję sobie sprawę, że nie jest to zgodne ze specyfikacją Dolby. Czy głośniki z ruchomą kopułką lub mocowane pod kątem ( np Melodika BLI6A) pomogą jakoś zniwelować ten problem?
  • Ostatnio poruszane tematy

• Utwórz nowe...