Skocz do zawartości

Stereo

Wzmacniacze, przedwzmacniacze, końcówki mocy, amplitunery, odtwarzacze CD i plików, przetworniki, kolumny.

17 216 tematów w tym forum

• 3 odpowiedzi
    • 705 wyświetleń
  1. Jakie wybrać kolumny?

• 0 odpowiedzi
    • 679 wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 831 wyświetleń
  2. zestaw audio do salonu 35m2

• 5 odpowiedzi
    • 1k wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 573 wyświetleń
    • 26 odpowiedzi
    • 4,3k wyświetleń
    • 3 odpowiedzi
    • 1,1k wyświetleń
    • 6 odpowiedzi
    • 2,7k wyświetleń
    • 4 odpowiedzi
    • 1,6k wyświetleń
  3. Wzmacniacz do t+a T100

• 5 odpowiedzi
    • 995 wyświetleń
  4. Pierwszy zestaw stereo 1 2

• 27 odpowiedzi
    • 5,2k wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 599 wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 685 wyświetleń
    • 6 odpowiedzi
    • 2,2k wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 985 wyświetleń
  5. Utwory do odsluchu

• 10 odpowiedzi
    • 6,7k wyświetleń
    • 5 odpowiedzi
    • 3,6k wyświetleń
  6. Modyfikacja zestawu

• 12 odpowiedzi
    • 2,4k wyświetleń
    • 7 odpowiedzi
    • 875 wyświetleń
  7. hk 680 +ted 4

• 0 odpowiedzi
    • 491 wyświetleń
    • 11 odpowiedzi
    • 7,5k wyświetleń
  8. Zestaw za 2k czy jest sens?

• 4 odpowiedzi
    • 916 wyświetleń
    • 80 odpowiedzi
    • 24,5k wyświetleń
    • 8 odpowiedzi
    • 3,6k wyświetleń
    • 10 odpowiedzi
    • 4,2k wyświetleń

• Ostatnie posty

• coraz częściej spotykam informację, że ktoś wyrwał nówkę sztukę w USA za 800 dolców, no mega cena, szczególnie dla nich, co do RZ-70 to zdaje się wciąż okolice 2.500 USD   @tomek72 tymczasem odpytałem w tej kwestii chatGPT, co prawda Rz-70 ale to to samo w tej kwestii : cyt: W Onkyo RZ-70, presety (czyli profile ustawień) pozwalają na zapisanie różnych konfiguracji systemu audio, które można szybko przywołać w zależności od potrzeb. Jest to szczególnie przydatne w zaawansowanych amplitunerach AV, takich jak RZ-70, które oferują szeroką gamę opcji kalibracji i personalizacji. W przypadku tego modelu można zapisać trzy różne presety. Co można zapisać w presetach? Presety umożliwiają zapisanie różnych ustawień związanych z: 1. Korekcją akustyki (Dirac Live): Różne profile kalibracji akustycznej pomieszczenia, np. na seans filmowy, muzykę lub wieczór gier. Możesz mieć profile zoptymalizowane dla różnych miejsc odsłuchu (np. główne miejsce siedzenia lub cała kanapa). 2 . Ustawienia equalizera (EQ): Możesz dostosować brzmienie do swoich preferencji, np. więcej basów do muzyki lub neutralne ustawienia do filmów. 3. Konfiguracje głośników: Włączenie/wyłączenie konkretnych kanałów (np. tylne surround lub dodatkowe kanały sufitowe Atmos). 4. Zmiana poziomów głośników, np. wzmocnienie subwoofera lub centralnego kanału. 5. Źródła dźwięku: Każdy preset może być skonfigurowany z innym źródłem wejścia (np. Blu-ray, konsola, czy odtwarzacz muzyczny). 6. Tryby dźwięku: Możesz wybrać różne tryby przetwarzania dźwięku, takie jak Dolby Atmos, DTS:X, czy Pure Audio, dostosowane do danego rodzaju materiału. 7. Głośność i balans kanałów: Możliwość zapisania ulubionego poziomu początkowego głośności lub różnic w balansie między kanałami.   Przykładowe zastosowania trzech presetów: Preset 1: Kino Domowe Optymalizacja dla filmów z aktywnym dźwiękiem przestrzennym Dolby Atmos. Subwoofer bardziej wyeksponowany, centralny kanał wzmocniony dla lepszego dialogu. Tryb obrazu przypisany do jakości kinowej.   Preset 2: Muzyka Korekcja akustyczna Dirac Live zoptymalizowana pod kątem stereo. Aktywne tylko przednie kolumny i subwoofer. Tryb Pure Audio lub Direct dla maksymalnej jakości dźwięku.   Preset 3: Gry Wyższy poziom głośności surround, by uzyskać bardziej immersyjny dźwięk. Ustawienia dla dynamicznych efektów i precyzyjnej lokalizacji dźwięków. Profil dedykowany dla krótszych opóźnień (low-latency mode).     Jak zapisać i przełączać między presetami? Zapisywanie ustawień: Skonfiguruj amplituner zgodnie z preferencjami (kalibracja, tryby dźwięku, EQ, itp.). W menu głównym wybierz opcję zapisywania presetów i przypisz je do jednego z trzech slotów. Przełączanie presetów: Można to zrobić za pomocą pilota, aplikacji mobilnej Onkyo Controller, lub bezpośrednio na amplitunerze.    
    • A od czego one ważniejsze?
    • Ja korzystam ze streamingu tylko z Apple Music. Generalnie jak coś mnie mocno zarazi to kupuję CD lub winyl. Powiem tak, na chwilę obecną przez RZ50 jest całkiem spoko, powiedziałbym porównywalnie z CD, ale jak to w streamingu bywa większość jest remasterowana i trudno to porównać. Jeżeli chodzi o funkcjonalność nie interesują mnie kalibracje, korektory itp. Czysty dźwięk po analogu do Audiolaba, przy CD i winylu też tak mam, nad pokojem popracowałem akustycznie na tyle na ile było możliwe i osiągnąłem dość zadowalający efekt. To ma być tylko „pudełko” z DAC i obsługą Air Play bez wodotrysków 😀, resztę obsłuży aplikacja w iPhonie, bo odtwarzacz natywny z Apple Music to rzadkość. Patrzę też pod kątem żeby do posłuchania muzyki nie „odpalać” „kobyły” z dodatkową końcówką na surround back - a dla wygody kina wszystko spięte triggerem.
    • Czy to "kiedyś" to może być już teraz? Prosimy o kolejne Twoje reportaże z renowacji! Pozdrawiam
  • Ostatnio poruszane tematy

• Utwórz nowe...