pairtick Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 4 godziny temu, MariuszZ napisał: Na przykładzie trzech kolumn dokładnie widać z czym walczymy i kto rządzi niskimi częstotliwościami Kobiety okupujące duży pokój? 😉 2 Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 14 minut temu, pairtick napisał: Wg mnie, wychodzi na to, że albo mamy kolumny w których producent zadbał o dobre zejście, albo próbujemy to protezować subwooferem do kina domowego. Można też "protezować" subwooferem do stereo. Można też kupić Tannoye i mieć najlepszy dźwięk na świecie. A tak na marginesie - jesteś pewny, że Twoje zdjęcie to na pewno zejście a nie np podbicie basu w jakimś zakresie 😉? 14 minut temu, pairtick napisał: Wg mnie, wychodzi na to, że albo mamy kolumny w których producent zadbał o dobre zejście, albo próbujemy to protezować subwooferem do kina domowego. Można też "protezować" subwooferem do stereo. Można też kupić Tannoye i mieć najlepszy dźwięk na świecie. A tak na marginesie - jesteś pewny, że Twoje zdjęcie to na pewno zejście a nie np podbicie basu w jakimś zakresie 😉? Odpisz, cytując
Kraft Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 19 minut temu, pairtick napisał: Dlatego, od lat, preferuję kolumny dwudrożne. W nich też się pasma nakładają:) Jedynie kolumny z jednym głośnikiem pełnopasmowym są od tego wolne. Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu (edytowany) . Edytowano 5 godzin temu przez KrólKiczu Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Tak sobie czytam i proszę o wyjaśnienie. W sumie temat poruszył już @Wing0 , nasze kolumny są strojone przez konstruktora i to konstruktor poprzez między innymi zwrotnice, a więc podział pasma kreuje ich dźwięk. W przykładzie, który podałem wcześniej Alteców sprawa była prosta. Odłączamy wewnętrzne zwrotnice i za pomocą zwrotnicy zewnętrznej kreujemy dźwięk , podziały pod siebie. A jak to zrobić , gdy dublujemy podziały pasma zwrotnicą wewnętrzną i zewnętrzną. Jednym słowem w jaki sposób / czym/ ograniczyć pasmo kolumn ? Odpisz, cytując
pairtick Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 18 minut temu, KrólKiczu napisał: Można też "protezować" subwooferem do stereo. Można też kupić Tannoye i mieć najlepszy dźwięk na świecie. A tak na marginesie - jesteś pewny, że Twoje zdjęcie to na pewno zejście a nie np podbicie basu w jakimś zakresie 😉? Moment, jakie zdjęcie? Odpisz, cytując
Kraft Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu (edytowany) 13 minut temu, tomek4446 napisał: Tak sobie czytam i proszę o wyjaśnienie. W sumie temat poruszył już @Wing0 , nasze kolumny są strojone przez konstruktora i to konstruktor poprzez między innymi zwrotnice, a więc podział pasma kreuje ich dźwięk. W przykładzie, który podałem wcześniej Alteców sprawa była prosta. Odłączamy wewnętrzne zwrotnice i za pomocą zwrotnicy zewnętrznej kreujemy dźwięk , podziały pod siebie. A jak to zrobić , gdy dublujemy podziały pasma zwrotnicą wewnętrzną i zewnętrzną. Jednym słowem w jaki sposób / czym/ ograniczyć pasmo kolumn ? Dsp. Masz Yamahę. Odłącz te lampiaki i ustaw sobie wszystko w niej. Edytowano 5 godzin temu przez Kraft Odpisz, cytując
pairtick Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 16 minut temu, Kraft napisał: W nich też się pasma nakładają:) Jedynie kolumny z jednym głośnikiem pełnopasmowym są od tego wolne. Spoko, piąteczek, trochę sobie żartujemy 😉 Ale ja takiego nie słuchałem i muszę się męczyć z dwudrożnymi... Tannoyami, które są zszyte bezbłędnie 😇 Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 16 minut temu, pairtick napisał: Moment, jakie zdjęcie? Przepraszam. Zejście 🙂. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 39 minut temu, Kraft napisał: Masz Yamahę. Jaką Yamahę ? Odpisz, cytując
Kraft Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Nie masz? Widocznie z kimś Cię pomyliłem;). Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Mówisz o amp. KD ? No w sumie to faktycznie mam odcięcia na 80 Hz . A właśnie , nie wiem czemu ale Yamaszka nie załącza mi suba jak jest na automacie. Muszę w subie ustawić na "on" Odpisz, cytując
Kraft Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu I jakie wrażenia z takiego odsłuchu? Odpisz, cytując
Wing0 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu @tomek4446 ja sie mocno zastanawiam nad tematem i dlatego pytam znajacych sie lepiej ode mnie. Wiekszosc utworow jakny jie patrzyl ma niskie tony. Konstruktor dobiera glosniki, wytlumienie, obudowe itd itd po to by calosc brzmiala tak i tak. Czy wyciacie pasma i przerzucenie go calkiem na suba nie ma wplywu na pozostala część pasma z kolumny? Wysokotonowiec wiadomo jest głównie kierunkowy ale co se średnimi czy brak generowania części pasma przez glosnik nisko-średnio tonowy nie wpłynie na sygnaturę brzmienia danej kolumny którą tak pieczołowicie wybraliśmy? Z jednej strony nakładanie sie niskich z suba i kolumn nie jest dobre, a z drugiej czy wyrwanie części pasma z kolumny bedzie git? Ciekawi mnie to mocno. 2 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 1 godzinę temu, Kraft napisał: I jakie wrażenia z takiego odsłuchu? Jutro posłucham w stereo to Ci powiem. @Wing0 To o czym mi przypomniał Jarek kumam. Źródło / TV / podaje sygnał na amplituner , w nim następuje cięcie pasma i mamy wyjście na końcówki mocy i kolumny. A jak to zrobić zwrotnicą zewnętrzną , rozumiem , że jest ona po wzmacniaczu , a przed kolumnami ? Kolejna sprawa to jak się organoleptycznie przekonałem , zmiana w niskim paśmie oddziałuje na średnicę i wysokie. A tymi struje już zwrotnica kolumny. Im dłużej się tym zajmuje tym mniej rozumiem Odpisz, cytując
michaudio Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu To proste, przyrost ilości basu powoduje że średnica i góra wydają się cichsze. Akcent tonalny przenosi się niżej. To wymaga przyzwyczajenia. 1 Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 28 minut temu, michaudio napisał: To proste, przyrost ilości basu powoduje że średnica i góra wydają się cichsze. Akcent tonalny przenosi się niżej. To wymaga przyzwyczajenia. Ale ilość basu to chyba nie to samo co jego niskie zejście. Odpisz, cytując
michaudio Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Nie to samo, ale dostawienie suba zmienia całą tonalność. Jestem przyzwyczajony do brzmienia trójdrożnych podłogówek, więc brzmienie dwudrożnych monitorów jest dla mnie niepełne. Ale gdybym do monitorów przywykł, to dźwięk z większą ilością basu byłby dla mnie wstępnie czymś mocno innym. Odpisz, cytując
lpomis Napisano 18 minut temu Napisano 18 minut temu (edytowany) @audiowit - Ciekawi mnie jaki realny wpływ na jakość basu będzie miało użycie Brystona. Być może faktycznie coś tu zyskasz. Tego nie neguję. Nie mam doświadczenia. Chętnie poczytam co wykombinujesz. W głowie pojawia mi się jedna duża wątpliwość. W momencie gdy odcinasz kolumny filtrem high-pass, w pokoju zostają tylko dwa aktywne źródła niskich częstotliwości - subwoofery. Przy klasycznym podejściu (kolumny + suby jako wsparcie) masz więcej punktów "pobudzenia" basu, co często pomaga naturalnie zasypać dołki i poprawić równomierność dołu. A tutaj wracamy punktu wyjścia. Kastrujemy kolumny z pewnych częstotliwości. Pokój i jego geometria zrobią swoje, a dziury SBIR będą miały się przy tym świetnie :) No i jeszcze jedno. Czy do swoich eksperymentów z subami/zwrotnicą zamierzasz wspomagać się mikrofonem i pomiarami? Edytowano 17 minut temu przez lpomis Odpisz, cytując
Recommended Posts