Skocz do zawartości

Wasze systemy...

npl

Recommended Posts

35 minut temu, J4Z napisał:

@marcinmarcin a WiFi? U mnie modem stoi daleko. Przewód idzie do konsoli jako mus, bo gram online, ale kolejnego do streamer nie chce za bardzo. 

Wszystko zależy od streamera. Jeżeli włączenie wifi w streamerze nie daje efektu pogorszenia jakości, to jest to idealne rozwiązanie (izolacja 100%). Ale np zen stream grał lepiej po wyłączeniu wbudowanego wifi...

23 minuty temu, J4Z napisał:

Sabaj ma dsp? 

Presety

Edytowano przez marcinmarcin

1 godzinę temu, kaczadupa napisał:

Najnowsze testy dowiodły, że Devialety i Rotele Michi też grają na równi a w niektórych aspektach gorzej od Sabaja. Hegle poległy. Nawet zdjęcia z tego pojedynku ma nasz Kolega Piopio. A jak dodasz do tego wybitny wbudowany w Sabaja przetwornik to reszta producentów ma pozamiatane. 

Napisałem że nie zamiata 🤣😎

4 minuty temu, J4Z napisał:

@zolt gdzieś tam mi śmignęło że o fotelu pisałeś. To teraz spojrz w ten sposób. Jak masz w oparciu gąbkę i jest wyżej niż uszy to działa jakbyś miał centralnie za głową absorber, żadna magia. 

Jak siadam wyprostowany to uszy mam ponad oparcie. Ale fakt, jest "niebezpiecznie" wysoko.
Natomiast absorber to myślę, że głównie na jakieś wyższe tony. Za cienkie to by średnicę absorbować.

Edytowano przez zolt

1 godzinę temu, PaWski napisał:

@Tomasz S. czy możesz napisać jakiej wielkości masz ten swój pokoik?

Te część salonu z kuchnią. Całość ma około 26 metrów. Tak ,żeby złapać perspektywę tutaj to ściana z cegłą ma około 2,24 metra a od zielonej ściany do cegły jest około 3,20 metra. Blaty szafki mają 160x40 cm. Dopiero powolutku się urządzam ale wiadomo,że muzyka ma wysoki priorytet. Stopniowo będę pracował na akustyką ale na razie to puchy ;)

IMG20230219204603.jpg

1 godzinę temu, Tomasz S. napisał:

Dokładnie! Mam zdjęcie gdzieś jak z siostrą się jeszcze mieściliśmy na jednym , tyle,że był czerwony ;) chyba kiedyś każdy miał taki w domu.

Ja mam ten fotel w dwóch wersjach. Starsza, niestety już w garażu, choć czasami kiedy na niego patrzę, to myślę żeby go przywrócić do życia. Dziadek wypalił na nim nieskończoną ilość papierosów. No i wersja Ikei, która jest naprawdę dobrej jakości i bardzo wygodna. Plus tego modelu, to moim zdaniem, to że ciężko na nim zasnąć 😀. Nie nazwę tego chyba jeszcze systemem, bo ciągle ogarniam mój pokoik, wielu rzeczy brakuje, bo meble leżą nieposkręcane już chyba z miesiąc, ale zapewniem, że brzmi dużo lepiej niż wygląda.

20230219_203130.jpg

20230219_203223.jpg

Edytowano przez Grzesiek202

14 minut temu, J4Z napisał:

Dlaczego niepionowo te większe pochłaniacze?

Z dwóch powodów. Sprawdzałem dwa ustawienia i sądzę że to jest po prostu lepsze. Ta ścianka z tyłu to tylko marne 12 cm Ytonga, skosy z gipskartonu, ale kiedy włączę coś głośniej, to taka pozycja panela daje lepsze tłumienie. A po drugie, za jakiś czas znów kupię paczkę wełny i zrobię jeszcze dodatkowe panele, które mogę tam powiesić. Byleby nie przesadzić. Ustawiałem kiedyś dodatkowo jakieś kołdry, poduchy itp. i efekt wcale nie był lepszy.

Dzięki za miłe słowo. W moim wątku poświęconym temu pokoikowi napisałem kiedyś, że po przeprowadzce do niego chciałem wyrzucić Bowersy przez okno. Było tak jak pisze się o nich w ten gorszy sposób: jasno, jazgotliwie, chaotycznie, bez balansu tonalnego. Wrzucę jeszcze fotkę pokazującą boczne odbicia. Te parę stów na wełnę, kantówki, dywan, lakierobejcę i czekoladę dla szwagierki to były najlepiej wydane pieniądze w audio.

20230219_213800.jpg

2 minuty temu, kaczadupa napisał:

I nikt nie męczy - wyłącz to g..o bo chcę seriale pooglądać :) Cisza, spokój, no pięknie. 

Powiem tak: stereo w salonie/pokoju dziennym też ma swoje plusy. Pod warunkiem, że masz (tak jak ja) gości, którzy... no kurczę lubią pogadać i posłuchać muzyki a nie gapić się w TV. Inny aspekt, to to że ja wyniosłem się z salonu, który mimo niewielkiej powierzchni miał średnio 3-4m do sufitu. W tej mojej klatce teraz już nigdy nie usłyszę takich skrzypiec (Nigel Kennedy&Kroke) czy koncertu fortepianowego (Keith Jarret w Koln). Ale z jednym masz rację, spokój nie ma swojej ceny 😑. Odezwij się gdybyś kiedyś był w mojej okolicy. Mamy tu fajne trasy rowerowe 🙂.