Skocz do zawartości

Wasze systemy...

npl

Recommended Posts

Panowie, qtest pewnie jest wart swojej ceny ale też nie jest szczytowym osiagnieciem Wattsa. W jednym systemie zagra lepiej, w innym gorzej. To kwestia zgrania z systemem i wpasowania w gust sluchacza. Nie ocenialbym go źle. Wielu uzytkownikow go chwali. Ale są pewnie "lepsze" dac, nawet w tej samej cenie.... subiektywnie.

U mnie "przegrał" w bezposrednim porownaniu z matrixem, hord hugo 2( qtest jest okrojoną wersja hugo) ale nie nazwalbym go zlym przetwornikiem. Różnice nie byly duże.

A'propos ATC, Adam problem nie leży w samych kolumnach. Zwracalem Ci tylko uwagę, że wersja pasywna 20 jest bardzo wymagajaca dla wzmacniacza, a wersja aktywna posiada wady, ktore dotyczą wszystkich kolumn aktywnych. Kolumny aktywne

-wymagaja dobrego pre

-są dla ludzi, ktorzy nie szukają tylko chcą znaleźć ;)

-zadko wchodzą w juz skompletowany system melomana i już pasują

-wg mnie kolumny pasywne daja jednak wiekszą szansę na zadowolenie z dźwięku

No i tez zauwazam tą Twoją ... dwoistość... mowisz o super wzmacniaczach, po czym nagle chcesz sie ich pozbyć na rzecz prostych wzmacniaczy wbudowanych w kolumne. Mówię to nie po to zeby szydzić z Ciebie, tylko dyskutuję.

Wiem, ze moje przekonywanie Cię za bardzo nie ma sensu, bo ludzie maja cos takiego, ze puki nie dotkną, nie uwierzą.

Masz 2 drogi. Pozostać przy pasywnych, lub kupić aktywne :). Teraz, skoro juz padło tyle słów, to musisz juz chyba kupić aktywne Atc :).

Dnia 22.04.2025 o 08:47, marcinmarcin napisał:

Po Emiralu zagrał nijako. Dźwięk zrobił się ściśnięty, straciły się wybrzmienia, dynamika. Głosy straciły naturalność. Po prostu inna klasa grania niestety.

U mnie z kolei w porównaniu do Aresa 12 najbardziej drażniły zaokrąglenia w tym na basie i brak naturalności

I oczywiście wybrzmienia

Marcin, często jest tak, ze w nieznanym systemie latwo o pomyłki. Jesli nie znasz go dobrze, nie przesluchałes ilustam godzin w różnym repertuarze mozna wysunać złe wnioski. No i dobry sprzet żadko wywołuje efekt wow. Efektowny tak, tylko, ze czesto te cechy po dluzszym sluchaniu zaczynaja draznić. Dlatego potrzebny jest czas zeby docenić.

Nikt w Polsce na oczy nie widział aktywnych ATC o których gdzieś tam wcześniej napisałem.  Czy mają proste wzmacniacze ? Może i proste ale podobno im prostsza konstrukcja pieca tym lepiej. Oceniać możemy tylko po obrazkach więc mamy około  32kg monitora z czego około 11kg to wbudowany wzmacniacz. Można powiedzieć, że sumarycznie mamy 20kg pieca. Taki prosty 20kg piecyk. I rozmawiamy o ATC czyli producencie, który nie jest dla osób słyszących audiovoodoo, to nie ten adres. Witek, to nie jest producent dla Ciebie. :)  

1 godzinę temu, audiowit napisał:

Teraz, skoro juz padło tyle słów, to musisz juz chyba kupić aktywne Atc :).

ATC w moim domu nigdy za wiele. :)

Edytowano przez kaczadupa

1 minutę temu, kaczadupa napisał:

rozmawiamy o ATC czyli producencie, który nie jest dla osób słyszących audiovoodoo, to nie ten adres.  

A jaki producent kolumn jest dla tych od audiovooodooo ?

🤔

Potrafisz skończyć zdanie, albo myśl bez użycia terminu audiovoodooo, bo zdaje się, że ostatnio dość często ich nadużywasz.

Lubisz prowokować w bialych rękawiczkach, co Adam ?

12 godzin temu, audiowit napisał:

Marcin, często jest tak, ze w nieznanym systemie latwo o pomyłki. Jesli nie znasz go dobrze, nie przesluchałes ilustam godzin w różnym repertuarze mozna wysunać złe wnioski. No i dobry sprzet żadko wywołuje efekt wow. Efektowny tak, tylko, ze czesto te cechy po dluzszym sluchaniu zaczynaja draznić. Dlatego potrzebny jest czas zeby docenić.

Emirala słuchałem dość długo w 3 systemach, w tym moim. Generalnie zagrał lepiej od Qutesta, Aresa 12 i Auralica Vega. Dźwiękowo to taki trochę podrasowany lampą Ares (ciut więcej dociążenia i mięsa). Jest lepszy, ale mogę żyć bez niego. Kupiłbym i zamienił Aresa, ale nie mam go gdzie postawić (jest wysoki i zastawia mi telewizor, musiałbym najpierw przemeblowanie zrobić). Od 2 pozostałych był znacznie lepszy. I nie są to właśnie cechy wow -  Emiral wygrał naturalnością dźwieku, pięknem wokali, wybrzmieniami i ogólną szlachetnością dźwięku. Dynamika też na wysokim poziomie. Chciało się go słuchać... w spokoju, właśnie bez męczenia...

9 godzin temu, DiBatonio napisał:

Jakieś testy ABX "bendom" w porównaniu z innym CD playerkiem, albo streamingiem?

😉

P.S.

Michał, nie mogłem się powstrzymać i nie wspomnieć,  sorry 🤭

Będą gdy Piotrek przyjdzie do mnie z moim Denonem i na pewno takie testy zrobimy. Wydaje mi się, że rozpoznam, który gra własnie po tym dziarskim basiku 😀