MariuszZ Napisano 29 czerwca Napisano 29 czerwca Hej, U mnie nieśmiało w okres letni wkroczyło "chłodne" granie. H120 w połączeniu z H3 to niezły mezalians skutkujący brzmieniem bardzo detalicznym, szybkim, z basem którego po H3 się nie spodziewałem bo nabrał masy i "powagi" jakby kolumny zmieniły wolumen na dwa razy większy. Ten zestaw jest idealny do sluchania "analitycznego", bardzo odkrywczy, ukazujący prawdę o nagraniu, żadnego maskowania, kolorowania, normalnie soniczna lupa do głębokiej analizy muzycznej treści. Jak w nagraniu zaszyto przelot komara metr od mikrofonu to H3 z H120 to odtworzą bez wysiłku obrazując skąd przyleciał i gdzie odleciał oraz ile razy zatrzepał w tym czasie skrzydełkami 😉 Chyba zostawię na razie Hegla do codziennego sluchania. Podoba mi się taki styl grania. Jutro sprawdzę H120 z dwudrożnymi Bifrostami. Wzmacniacz ma potencjał by ożywić te bardzo liniowe monitory. Pozdrawiam. M 7 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 29 czerwca Napisano 29 czerwca 19 minut temu, MariuszZ napisał: H120 w połączeniu z H3 to niezły mezalians skutkujący brzmieniem bardzo detalicznym, szybkim, z basem którego po H3 się nie spodziewałem bo nabrał masy i "powagi" jakby kolumny zmieniły wolumen na dwa razy większy. Akurat H120 nie znam ale znam H190 i mojego H95 i jestem zaskoczony tą masą. Moim zdaniem Heglom właśnie brakuje trochę swobody i soczystości na basie. A jeszcze podobno Twoje paki są mega szybkie i lekkie na basie. A tu proszę jaka niespodzianka. Chyba 10 raz wycofam ofertę sprzedaży swojego Henia Odpisz, cytując
Amarok Napisano 29 czerwca Napisano 29 czerwca 36 minut temu, MariuszZ napisał: Tak w nagraniu zaszyto przelot komara metr od mikrofonu to H3 z H120 to odtworzą bez wysiłku obrazując skąd przyleciał i gdzie odleciał oraz ile razy zatrzepał w tym czasie skrzydełkami 😉 Urzekł mnie ten opis i taki do mnie przemawia. Komar w podróży stał się bohaterem trójwymiarowego spektaklu dźwiękowego. Dźwięk stał się obrazem. 😀 1 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 30 czerwca Napisano 30 czerwca 9 godzin temu, MariuszZ napisał: Jak w nagraniu zaszyto przelot komara metr od mikrofonu to H3 z H120 to odtworzą bez wysiłku obrazując skąd przyleciał i gdzie odleciał oraz ile razy zatrzepał w tym czasie skrzydełkami Mariusz zazdroszczę , mój Luxman " łapie " komara dopiero z pół metra To co opisałeś daje mi końcówka BC Acoustique o której rozmawialiśmy. A tak w ogóle to GRATULACJE. 1 Odpisz, cytując
MMarek Napisano 30 czerwca Napisano 30 czerwca 10 godzin temu, MariuszZ napisał: Jak w nagraniu zaszyto przelot komara metr od mikrofonu to H3 z H120 to odtworzą bez wysiłku obrazując skąd przyleciał i gdzie odleciał oraz ile razy zatrzepał w tym czasie skrzydełkami 😉 Na moim zestawie nawet w kuchni słychać i to kilka komarów 1 1 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 30 czerwca Napisano 30 czerwca 6 minut temu, MMarek napisał: Na moim zestawie nawet w kuchni słychać i to kilka komarów No , cóż ta legendarna rozdzielczość B&W , nie każdy ma takie szczęście 2 Odpisz, cytując
MMarek Napisano 30 czerwca Napisano 30 czerwca 1 minutę temu, tomek4446 napisał: No , cóż ta legendarna rozdzielczość B&W , nie każdy ma takie szczęście Masz zupełną rację w 150 procentach 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 30 czerwca Napisano 30 czerwca W moich B&W to już chyba nawet zamieszkały komary, trzeba je w końcu przewietrzyć… Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 30 czerwca Napisano 30 czerwca 11 godzin temu, kaczadupa napisał: Chyba 10 raz wycofam ofertę sprzedaży swojego Henia Szkoda go. Znając życie szybko zatęsknisz bo naprawdę fajnie to gra 😀 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 30 czerwca Napisano 30 czerwca Przed chwilą, MariuszZ napisał: Szkoda go. Znając życie szybko zatęsknisz bo naprawdę fajnie to gra 😀 Kurde, jestem mega zaskoczony tym co piszesz. Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 30 czerwca Napisano 30 czerwca 3 godziny temu, tomek4446 napisał: A tak w ogóle to GRATULACJE. Dzięki, ale ... Tu współczucie raczej wskazane 😉 Nie przez granie, raczej przez chorobę zakupową i nieustającą chęć sprawdzenia czy można lepiej? taniej? inaczej? przyjemniej? dokładniej? bardziej realistycznie? Zabawa trwa 😎 Pozdrawiam. M 1 godzinę temu, kaczadupa napisał: Kurde, jestem mega zaskoczony tym co piszesz Bo wszystko jest kwestią oczekiwań. Pasuje mi 3W z lampy, ale H120 wcale nie odstaje w materii moich oczekiwań. Wzmacnia jak wiagra i można pograć w bierki nie męcząc się jakbyś grał makaronem aldente 😉 Pozdrawiam. M Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 30 czerwca Napisano 30 czerwca 10 minut temu, MariuszZ napisał: Wzmacnia jak wiagra i można pograć w bierki nie męcząc się jakbyś grał makaronem aldente Teraz rozumiem. Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 30 czerwca Napisano 30 czerwca 4 godziny temu, MMarek napisał: Na moim zestawie nawet w kuchni słychać i to kilka komarów Marku, lupa soniczna jaką tworzy Twój zestaw jest z kryształu górskiego, moja z pleksiglasu. Nie ma startu, ale lampy w Sinusie mam starsze od Ciebie. Wygrałem 😉 Pozdrawiam. M 2 Odpisz, cytując
Rega Napisano 30 czerwca Napisano 30 czerwca Prace postępują. Choć nie tak szybko, jak bym sobie tego życzył. 5 Odpisz, cytując
Rega Napisano Sobota o 19:57 Napisano Sobota o 19:57 (edytowany) W końcu dotarły i już stoją na swoim miejscu. @Kraft - Jarek, cos dla Ciebie - monitory, ale porównaj ich wielkość z KEFami, które widziałeś. Spodziewałem się mniejszych, a tu monitory wielkości pralki😀. A będą jeszcze większe bo dedykowane podstawki dotrą do mnie dopiero po 20 lipca. Edytowano Sobota o 19:58 przez Rega 6 1 Odpisz, cytując
Wing0 Napisano Sobota o 19:58 Napisano Sobota o 19:58 Jedne z kolumn które koniecznie muszę kiedyś odsłuchać. Odpisz, cytując
Rega Napisano Sobota o 20:05 Napisano Sobota o 20:05 (edytowany) Nic prostszego - wystarczy przyjechać😀 @Wing0Michał - jednych, ze zestawu na zdjęciu już słuchałes. Staram się dobierać ,,perełki,, Edytowano Sobota o 20:10 przez Rega Odpisz, cytując
Kraft Napisano Sobota o 20:10 Napisano Sobota o 20:10 Obawiam się takich rozwiązań z dwoma wysokotonowymi. Zobaczymy jak je ocenisz. Odpisz, cytując
Rega Napisano Sobota o 20:13 Napisano Sobota o 20:13 (edytowany) Jeden z nich ,,robi,, za sredniowysokotonowy. Poza tym to są studyjne, więc stawiam bardziej na wierność przekazu. Posłucham jutro. Ale musisz przyznać, że jak na monitory to wielkość robi wrażenie.😉. No i waga - 33kg/szt. Adres znasz. Mozesz ocenic Sam. Edytowano Sobota o 20:16 przez Rega 1 Odpisz, cytując
Wing0 Napisano Sobota o 20:25 Napisano Sobota o 20:25 12 minut temu, Kraft napisał: Obawiam się takich rozwiązań z dwoma wysokotonowymi. Zobaczymy jak je ocenisz. Nie miałem okazji ich słuchać, ale osoby którym ufam odnośnie sprzętu bardzooo mocno polecają te kolumny, wątpię by miały problem przez dwa wysokotonowece. Co jak co ale bez dwóch zdań tych warto posłuchać. Odpisz, cytując
Rega Napisano Sobota o 20:27 Napisano Sobota o 20:27 (edytowany) 3 minuty temu, Wing0 napisał: Zobaczymy jak je ocenisz. @Kraft - nie czuję się autorytetem. Po prostu je mam . I będę próbował z różnymi wzmakami. W tym z Tandbergiem TR 2055. W/g @pmcomp to jest najlepsze z mozliwych połączeń w brzmieniu lampowym z tranzystora. Zobaczymy. Edytowano Sobota o 20:30 przez Rega Odpisz, cytując
Sipo Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Dnia 5.07.2025 o 21:10, Kraft napisał: Obawiam się takich rozwiązań z dwoma wysokotonowymi. Zobaczymy jak je ocenisz. A jeden z nich to nie jest supertweeter? Takie rozwiązanie stosuje Harbeth czy Spendor. Odpisz, cytując
Rega Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Pierwsze włączenie wywołało u mnie małą konsternację. Po podłączeniu do Sansui Alpha XR, wzmacniacz nie działa. ??? . Miga kontrolka włącznika. Myślałem, ze nieużywany od kilku miesięcy wzmacniacz odmawia posłuszeństwa. Postanowiłem włączyć inny. Tym razem Audia Flight. Podobna sytuacja, choć przy bardzo cichym odsłuchu, na granicy słyszalności, coś tam słychac. Pokazuje się jakiś komunikat na wyświtlaczu i nie mam możliwości wyłączenia pilotem ani włącznikiem głównym. Pomaga odłączenie od prądu. Co się dzieje??? Lamp nie podłączam , bo szkoda mi traf. Pomiar kolumn daje ciekawy wynik - jedna 7,4 ohm na wejściu (ok) ale druga zaledwie 0,3 ohm. Już jestem na tropie - zwarcie w jednej z kolumn powoduje zadzałanie zabezpieczeń przeciwzwarciowych na wyjściu wzmacniaczy. Na pierwszy ogień idzie głośnik niskotonowy. Nie słychać ocierania cewki, membrana porusza się luźno. Trzeba rozkręcać. To dwunastocalowy woofer, a więc kilkanaście śrub mocujących. Po wymontowaniu , co wiązało się z odlutowaniem, Wszystko wygląda ok. Sam głosnik w pomiarach również ok. Szukam dalej. Średniotonowy podobnie. A więc zwrotnica, bo wysokotonowe są łączone poprzez kondensatory zwrotnicy. Tylko teraz, gdzie ta zwrotnica - w skrzyni nie ma. Po sekundach zastanowienia przychodzi na myśl, że skoro są regulatory wysoko i średnio tonowe to możę razem zwrotnica. Po wyjęciu zwrotnicy wszystko wygląda ok . Elementy jakby wczoraj wyprodukowane. Wszystko błyszczy. Żadnych wylanych kondensatorów, żendnych zimnych lutów. I w końcu jest winowajca - wczasie transportu pękła i wyleciała mała gumka izolująca spod dolnej częsci zwrotnicy i nóżki elementów wlutowanych w płytkę dotykają aluminiowej blachy umieszczonej pod zwrotnica. Załozyłem dwa kawałki gumy pod całą zwrotnice. Po pomiarze wynik 7,4 ohm. Można podłączać. Wszystko działa jak w zegarku. Tu podziekowania dla @elektron6, z którym miałem gorącą linię w czasie bardzo dla mnie stresującym . A brzmienie !!!!!!!. Nic dodać. Opis następnym razem. 5 1 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 39 minut temu, Sipo napisał: A jeden z nich to nie jest supertweeter? Takie rozwiązanie stosuje Harbeth czy Spendor. Dodam, że w Harbethach SHL 5 Plus XD bardzo dobrze się to sprawdzało. Wysokie tony były jednocześnie otwarte i soczyste. Odpisz, cytując
Recommended Posts