Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

W Tandbergach jest możliwość odłaczenia jednego z nich. Ja uzywam dwóch, z racji na mój wiek i , niestety nietoperzy już nie słysze. Z dwoma słucha mi się lepiej. Dalszy ciąg słuchania i może opisu dziś późnym wieczorem. W dzień mam prace wokół domu. Niestety.

Napisano (edytowany)
53 minuty temu, Sipo napisał:

A jeden z nich to nie jest supertweeter? 

Raczej nie. Według specyfikacji kolumny są trójdrożne, z podziałem przy 600 Hz i 3500 Hz.

Poza tym tweetery wyglądają na identyczne.

Edytowano przez Kraft
Napisano (edytowany)

Tweetery są identyczne i są podłączone szeregowo. Nie mam pojęcia dlaczego są dwa. Być moze w celu wytrzymania większych obciążeń wysokimi częstotliwościami. W załączeniu zdjęcie schematu . Nie wiem tez w jakim celu jest tam zarówka. Nie widziałem, aby choć raz błysnęła. Sprawdzałem ja - działa.

IMG_20250707_144833.jpg

Edytowano przez Rega
Napisano

Zwrotnica jest umieszczona w górnej części kolumny. Trzeba odkręcić trzy śrubki i wyciągnąć całą zwrotnice aby mieć dostęp. Zwrotnica ma swoją oddzielną skrzynkę. Ja rozkręcałem całość aby sprawdzić głośniki i przy okazji przekonać się, gdzie znajduje się zwrotnica i w jakim stanie jest terminal przyłączeniowy od wewnątrz. . Przy okazji miałem możliwość zobaczyć jak wygląda wytłumienie kolumny.

Napisano
6 godzin temu, Rega napisał:

Tweetery są identyczne i są podłączone szeregowo. Nie mam pojęcia dlaczego są dwa. Być moze w celu wytrzymania większych obciążeń wysokimi częstotliwościami. W załączeniu zdjęcie schematu . Nie wiem tez w jakim celu jest tam zarówka. Nie widziałem, aby choć raz błysnęła. Sprawdzałem ja - działa.

IMG_20250707_144833.jpg

Żarówka to stary i skuteczny sposób zabezpieczania głośników wysokotonowych . Żarówka jest elementem nieliniowym i zachowuje się jak thermistor ptc to znaczy przy wzroście prądu/ temperatury żarówki jej rezystancja rośnie. W kolumnach to działa w ten sposób iż w przypadku przesterowania głośników, żarówka wpięta w obwód tego głośnika ma zwiększyć rezystancję a tym samym odciąża głośnik. Tonsil też stosował takie rozwiązanie. Minus - żarówka może wpływać na jakość wybrzmienia głośnika. Z względu na charakterystykę stosuje się żarówki 12 lub 24v.

Napisano
Dnia 7.07.2025 o 10:40, Rega napisał:

Pierwsze włączenie wywołało u mnie małą konsternację. Po podłączeniu do Sansui Alpha XR, wzmacniacz nie działa. ??? . Miga kontrolka włącznika. Myślałem, ze nieużywany od kilku miesięcy wzmacniacz odmawia posłuszeństwa. Postanowiłem włączyć inny. Tym razem Audia Flight. Podobna sytuacja, choć przy bardzo cichym odsłuchu, na granicy słyszalności, coś tam słychac. Pokazuje się jakiś komunikat na wyświtlaczu i nie mam możliwości wyłączenia pilotem ani włącznikiem głównym. Pomaga odłączenie od prądu. Co się dzieje??? Lamp nie podłączam , bo szkoda mi traf. Pomiar kolumn daje ciekawy wynik - jedna 7,4 ohm na wejściu (ok) ale druga zaledwie 0,3 ohm. Już jestem na tropie - zwarcie w jednej z kolumn powoduje zadzałanie zabezpieczeń przeciwzwarciowych na wyjściu wzmacniaczy. Na pierwszy ogień idzie głośnik niskotonowy. Nie słychać ocierania cewki, membrana porusza się luźno. Trzeba rozkręcać. To dwunastocalowy woofer, a więc kilkanaście śrub mocujących. Po wymontowaniu , co wiązało się z odlutowaniem, Wszystko wygląda ok. Sam głosnik w pomiarach również ok. Szukam dalej. Średniotonowy podobnie. A więc zwrotnica, bo wysokotonowe są łączone poprzez kondensatory zwrotnicy. Tylko teraz, gdzie ta zwrotnica - w skrzyni nie ma. Po sekundach zastanowienia przychodzi na myśl, że skoro są regulatory wysoko i średnio tonowe to możę razem zwrotnica. Po wyjęciu zwrotnicy wszystko wygląda ok . Elementy jakby wczoraj wyprodukowane. Wszystko błyszczy. Żadnych wylanych kondensatorów, żendnych zimnych lutów. I w końcu jest winowajca - wczasie transportu pękła i wyleciała mała gumka izolująca spod dolnej częsci zwrotnicy i nóżki elementów wlutowanych w płytkę dotykają aluminiowej blachy umieszczonej pod zwrotnica. Załozyłem dwa kawałki gumy pod całą zwrotnice. Po pomiarze wynik 7,4  ohm. Można podłączać. Wszystko działa jak w zegarku. Tu podziekowania dla @elektron6, z którym miałem gorącą linię w czasie bardzo dla mnie stresującym . A brzmienie !!!!!!!. Nic dodać. Opis następnym razem.

IMG_20250706_191704.jpg

IMG_20250706_192133.jpg

IMG_20250706_193352.jpg

IMG_20250706_204732.jpg

Woow. Nie spodziewałem się "takiej" zwrotnicy. Jest na czym oko zawiesić 👍