Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Mam tak samo... moja Mama  miała akumulatorowe radio ładowane z USB z "szerokopasmowym" głośnikiem, o zawrotnej średnicy 40mm.

Grało to tak ciepło i przyjemnie, że do dziś nie mogę się od tego brzmienia uwolnić... 

Napisano
8 minut temu, michaudio napisał:

Grało to tak ciepło i przyjemnie, że do dziś nie mogę się od tego brzmienia uwolnić... 

Pod względem funkcjonalności naprawdę bez zarzutu. Płynna regulacja głośności , łapanie częstotliwości bez zarzutu , wszystko śmiga idealnie. Wysokie nie kłują , bas się nie wzbudza i to bez DSP , normalnie hi -end  :) 

Napisano (edytowany)
Dnia 7.09.2025 o 18:27, michaudio napisał:

moja Mama  miała akumulatorowe radio ładowane z USB z "szerokopasmowym" głośnikiem,

A moja mama miała patefon nakręcany korbą. Wymienne igły były grubości igieł od maszyny do szycia. Całe szczęście, że uwolniłem się od tego brzmienia🙂.

Edytowano przez Rega
Napisano

Kupiłem radyjko Blaupunkta, żeby Lepsza Połowa wybierając garderobę do pracy miała podawaną na bieżąco godzinę i prognozę pogody. Sprzęt ma wszystkie zalety ,o których pisze @tomek4446, oprócz stereofonii,dwa głośniki oddalone od siebie o jakieś 5 cm nie mogą jej wykreować 😁

Napisano (edytowany)
7 minut temu, Kraft napisał:

Cenowo i gabarytowo zdają się być najbliższe.

Tak. Pozostajemy w Wielkiej Brytanii i zestawiamy ze sobą dwa różne podejścia: nowoczesne, oparte na dokładności i zaawansowanej konstrukcji ze starym, klasycznym, bazującym na fizjologicznym strojeniu, a przy tym też niepozbawionym precyzji dzięki OZ. To już nie jest ATC vs. KEF tylko konfrontacja dwu filozofii audio. :) 

Czy muszę dodawać, że tym razem trzymam kciuki za scm7? ;) 

Edytowano przez Rafał S
Napisano
1 minutę temu, Rafał S napisał:

Pozostajemy w Wielkiej Brytanii i zestawiamy ze sobą dwa różne podejścia: nowoczesne, oparte na dokładności i zaawansowanej konstrukcji ze starym, klasycznym, bazującym na fizjologicznym strojeniu

Przesłuchałem kilkanaście utworów, a do tego mam paskudną grypę, więc słuch może nie ten, ale powiem Ci, że to raczej nie będzie konfrontacja podejść, które zasugerowałeś. To będzie porównanie konstrukcji dwóch firm, które stawiają na chłodne, profesjonalne podejście. Wiedza, doświadczenie i żadnego przymilania się.

Napisano
6 minut temu, Rafał S napisał:

Czy muszę dodawać, że tym razem trzymam kciuki za scm7. ;)

Hej,

Stawka jest wyrównana. ATC idealne są do słuchania w bliskim polu. Warto o tym pamiętać, że inaczej je będzie słychać z kanapy w salonie, inaczej w pomieszczeniu przypominającym niewielki pokój odsłuchowy z duzo mniejszej odległości.

Każda z tych kolumn ma swoje walory i minusy. Kwestią zasadniczą może być ich uwydatnienie lub ukrycie. Bez odpowiednich zabiegów może się okazać, że każda podmiana na standzie z tego wyboru może być tylko krokiem w bok. 

Ważne żeby wstrzelić się z dopasowaniem do kubatury pomieszczenia z jego problemami akustycznymi i podatnościami na akustyczne pobudzenia. 

Dużą część sukcesu kolumny wynika z jej podatności na dogadanie się z pomieszczeniem. 

Pozdrawiam. M

Napisano (edytowany)
16 minut temu, MariuszZ napisał:

Ważne żeby wstrzelić się z dopasowaniem

Chciałbym tu jeszcze jedno dodać ale że Jarek jest chory (i ma pełną władzę nad moimi monitorami) to napiszę tylko Hegel H95->H190->Rotel RA6000->Rega Elex mk4->Naim Supernait 3->Rega Aethos. 
Kolejność nie jest przypadkowa. ;)

Edytowano przez kaczadupa
Napisano (edytowany)
41 minut temu, kaczadupa napisał:

Hegel H95->H190->Rotel RA6000->Rega Elex mk4->Naim Supernait 3->Rega Aethos. 

U mnie:

Trigon Exxact -> Trigon Exxceed -> Gato Amp 150 -> Circle Labs A200 -> LAR IA 200 HB / Haiku SOL Indigo / Norma Revo Ipa 140 -> Haiku SOL 2 / Pathos Kratos. 

(Rosnące źródła pozorne i nasycenie.)

Trigon Exxact -> Trigon Exxceed -> LAR IA 200 HB / Norma Revo Ipa 140 -> Gato Amp 150 / Circle Labs A200 -> Haiku SOL Indigo / Pathos Kratos -> Haiku SOL 2

(Rosnące ciepło brzmienia.)

To tak z grubsza. Kolejność z dokładnością do jednego miejsca. Mogę się mylić, co do LAR-a, który był zwodniczy. I nie podejmę się umieszczenia na liście CA CXA61 ani CXA81 - zbyt dawno to było. :( 

Edytowano przez Rafał S
Napisano (edytowany)

Myślisz, że jak wymieniłeś więcej wzmaków to jesteś Big Boss? :) Ciesz się, że jestem w pracy bo inaczej jeszcze byś nie dojechał do końca mojego drzewka wzmacniaczy… ;)

Dobra, starczy o piecach bo jak się Jarek xxx i nam pociśnie prawym prostym spotkaniowym to nie będzie co zbierać. :) 

Edytowano przez kaczadupa
Napisano
3 minuty temu, kaczadupa napisał:

Myślisz, że jak wymieniłeś więcej wzmaków to jesteś Big Boss?

Myślę, że jestem Big Boss, bo w wieku blisko 50 lat potrafię z pamięci wymienić je wszystkie. ;) A Ty przypomnisz sobie może 80% z tych kilkudziesięciu, co miałeś w domu. :)