marcinmarcin Napisano Piątek o 19:28 Napisano Piątek o 19:28 4 godziny temu, Mprezi napisał: a szukam dogiecia tak aby wokal był pośrodku sceny a nie jak obecnie wprost z głośników A sprawdź może jeszcze fazę, czy na pewno wszystko dobrze podłączone - wokal z kolumn to właśnie efekt przeciwfazy... 1 Odpisz, cytując
Mprezi Napisano Piątek o 19:54 Napisano Piątek o 19:54 23 minuty temu, marcinmarcin napisał: A sprawdź może jeszcze fazę, czy na pewno wszystko dobrze podłączone - wokal z kolumn to właśnie efekt przeciwfazy... Tutaj nie ma pomyłki ponieważ mam konfekcje chorda z kapitalnym oznaczeniem koloru kabla Vs wejście w terminalu.. Może Diana Krall lubi śpiewać w obu głośnikach:-) 1 Odpisz, cytując
marcinmarcin Napisano Piątek o 19:58 Napisano Piątek o 19:58 (edytowany) Spróbuj więc zamienić na chwilę w jednej z kolumn (w niektórych dacach można odwracać fazę w obu kolumnach, a niektóre mogą nawet w 1 odwrócić ) jak zrobi się dziwnie to wiesz że na pewno nie to... Oczywiście przy wyłączonym wzmacniaczu Edytowano Piątek o 22:36 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio pod nim nie ma sensu cytować go w całości 1 Odpisz, cytując
pairtick Napisano Piątek o 22:37 Napisano Piątek o 22:37 6 godzin temu, Rega napisał: A jeśli ktoś ma owsiki?😋 Roman, to może być nie ten wątek 😉 c5IVFmJP9U7aMYyL.mp4 1 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano wczoraj o 00:09 Napisano wczoraj o 00:09 4 godziny temu, marcinmarcin napisał: Oczywiście przy wyłączonym wzmacniaczu Nie, nie trzeba niczego wyłączać, tak jak przy zmianie kabelkow RCA. Odpisz, cytując
michaudio Napisano wczoraj o 03:50 Napisano wczoraj o 03:50 Mała uwaga... Nie trzeba wyłączać przy wzmacniaczach tranzystorowych i hybrydach. Wzmacniacze lampowe trzeba wyłączyć, bo ich praca bez obciążenia impedancją głośników może się skończyć grubą i kosztowną awarią. 1 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano wczoraj o 04:37 Napisano wczoraj o 04:37 @Rafał S normalnie mam skręcone tak ,że przecięcie jest tam , gdzie moja głowa. Kiedyś jak jeszcze słuchałem z kanapy /czyli dalej od kolumn niż teraz/ próbowałem metody na Ishiwatę czyli przecięcie przed słuchającym,nie pamiętam dokładnie co,ale też mi coś tam nie leżało wyraźnie. Obecne ustawienie jest wynikiem odsłuchów,a nie teorii . Oczywiście z teorią się zapoznawałem na Forum i poza ,a potem sprawdzałem w warunkach salonowych , które mam. Pewnie można by jeszcze coś tam wymyślić,ale to przy absurdalnym ustawieniu mebli. Moja pani i tak się śmieje z fruwającego fotela i marudzi na wystawiane do odsłuchu monitory😁 Aha,eksperyment na Dali,czyli na ścianę też był,klapa. Zapamiętałem najbardziej ten z przecięciem za głową,bo odsłuch trwał dość długo na paru płytach,na Ishiwatę i Dali, było krótko,bo nie,że jakoś inaczej tylko ewidentnie źle grało 1 Odpisz, cytując
marcinmarcin Napisano wczoraj o 07:27 Napisano wczoraj o 07:27 3 godziny temu, michaudio napisał: Nie trzeba wyłączać przy wzmacniaczach tranzystorowych i hybrydach. Przy A klasie też nie wolno. Pamiętam też ze któryś z dobrych serwisów na fb wspominał o ilosci urządzeń spalonych przy tej okazji. 7 godzin temu, DiBatonio napisał: Nie, nie trzeba niczego wyłączać, tak jak przy zmianie kabelkow RCA. Zazwyczaj nic sie nie dzieje... ale nie zawsze 1 Odpisz, cytując
Sipo Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu Bylem dzisiaj z kolega odebrać zakupione na eBay-u Celestion 7000, do jego nowego domu. Na miejscu okazało się ze sprzedawca ma więcej skarbów na sprzedaż i pomimo ze tego nie planowałem, podkusiło mnie żeby się delikatnie rozejrzeć. No i stało się... powróciłem do domu z parą podstawek. Właśnie odsłuchuję. Jutro przy lepszym świetle zrobię kilka fotek. Odpisz, cytując
RoRo Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu Nie zmuszaj nas do czekania na zdjęcia 😥 i napisz przynajmniej co to za pudełka... Pozdrawiam 1 Odpisz, cytując
Sipo Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu 31 minut temu, RoRo napisał: Nie zmuszaj nas do czekania na zdjęcia 😥 i napisz przynajmniej co to za pudełka... Pozdrawiam A jasne, to nie tajemnica: Acoustic Research AR48S 2 Odpisz, cytując
Mprezi Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu Odnośnie ustawienia Dali Rubicore 2 najlepiej po testach grają równolegle do tylniej ściany, trójkąt równoboczny, 3,1 m x 3,1m x 3,1m. 1 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 9 godzin temu, Mprezi napisał: Odnośnie ustawienia Dali Rubicore 2 najlepiej po testach grają równolegle do tylnej ściany Oj, chyba jednak nie. 2 Odpisz, cytując
fp74 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu A czy akustyka nie ma tu nic do gadania? Pytam, bo może to tłumaczyć, że w jednym pomieszczeniu coś brzmi lepiej na wprost, a w innym gdy kolumny skręcimy 🤔. 1 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 2 minuty temu, fp74 napisał: może to tłumaczyć, że w jednym pomieszczeniu coś brzmi lepiej na wprost, a w innym gdy kolumny skręcimy 🤔. Z pewnością, do tego różne kolumny, preferencje itd. Mój czepialski wpis dotyczył tylko niefortunnie sformułowanego zdania. Odpisz, cytując
fp74 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowany) 50 minut temu, Rafał S napisał: Z pewnością, do tego różne kolumny, preferencje itd. Mój czepialski wpis dotyczył tylko niefortunnie sformułowanego zdania. Acha, ok, myślałem, że chodzi o ten konkretny model, o którym pisał @Mprezi. Ale wracając jeszcze do poprzedniego zagadnienia, to wydaje mi się, że kwestia wokalu "po środku" czyli jak rozumiem prawidłowego odtworzenia sceny (bo ten problem zgłaszał @Mprezi), nie wiąże się wprost ze sposobem ustawienia kolumn (do środka, równolegle) - to, jak pisałem, na pewno wpływa na prezentację sceny szerzej/głębiej ale chyba nie na jej podstawową budowę. Ale zastanawiam się jeszcze, nad zbyt szerokim ustawieniem kolumn (w relacji do miejsca odsłuchu), przez co może po prostu fizycznie napotykają trudności w budowie sceny???? Ja nawet nie mam takich przestrzeni w pokoju, dlatego stawiam 4 znaki zapytania 😁 Edytowano 3 godziny temu przez fp74 Odpisz, cytując
rajdek Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Mam wrażenie że Dali lubią być wąsko ustawione, przynajmniej w moim pomieszczeniu, a odległość odsłuchu większa od rozstawu. 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts