Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
1 godzinę temu, Rafał S napisał:

Ostatnio wziąłem sobie do serca stopkę jednego z forumowych Mariuszów (@mariol) i postanowiłem zmienić kluczowy element systemu. Od dziś siedzę jakieś 6 cm wyżej, co oznacza, że wreszcie mam tweetery na wysokości uszu. Do tego nowe oparcie jest wyższe o ok. 10 cm, więc trochę więcej pochłania. W każdym razie, mówię sobie, że słyszę drobną różnicę na plus. :) 

Wcale mnie to nie dziwi. W zależności od tego jak usiądę przed zestawem - bardziej jak na krześle z wyprostowanymi plecami lub bardziej na luzie na pół-leżąc (moja ulubiona pozycja) brzmienie różni się znacznie. Tak się akurat składa że ta wersja z pozycją "na luzie" jest przyjemniejsza wybaczająca błędy, mniej angażująca ale też delikatniejsza z wysokimi tonami co sprzyja dłuższym "sesjom". 

Kolumny pod frontowymi stopkami mają podłożone dystanse przez co lekko pochylają konstrukcję, przez co tweeter "strzela" odrobine wyżej niż zaplanował to konstruktor kolumn. Ale to nie ma dla mnie wiekszego znaczenia, bo jest to determinowane miedzy innymi wysokością siedziska kanapy/fotela.

1 godzinę temu, Rafał S napisał:

W każdym razie, mówię sobie, że słyszę drobną różnicę na plus. :) 

Jak już pisałem słyszę różnice pomiedzy siedzeniem wyżej/niżej, natomiast nie zanotowałem różnicy pomiedzy poprzednim elementem a obecnym🤔 - kolumny pochylone były wtedy i dziś - bez zmian.

Napisano (edytowany)
4 godziny temu, Jacch napisał:

To że to nie dokońca jest klasa A i AB to w tamtych czasach wszyscy wiedzieli, natomiast nie do końca to jest tylko chwyt marketingowy:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic272212.html

Z tego samego źródła: 

Klasa AA jest raczej chwytem marketingowym . Od klasy AB różni ją jedynie obecność dwóch osobnych , ale odpowiednio połączonych wzmacniaczy : jednego (zrealizowanego na tranzystorach, klasa A) odpowiedzialnego za wzmocnienie rzędu kilku W ; drugiego (zrealizowanego na układzie grubowarstwowym , klasa B ) odpowiedzialnego za cały pozostały zakres mocy . Istotą jego działania jest płynne włączenie się do pracy wzmacniacza układu SVI3205 , co następuje wraz ze wzrostem mocy powyżej wspomnianych kilku W . SVI3205-SANYO-IC-Genuine-Reliable-tech-electr.jpg.b68659164062abbba7cac1f39384d670.jpg

Na temat 'brzmienia' wzmacniaczy Technicsa, przez grzeczność, nie wypowiadam się 😉

Edytowano przez pairtick
Napisano
2 godziny temu, pairtick napisał:

Na temat 'brzmienia' wzmacniaczy Technicsa, przez grzeczność, nie wypowiadam się 😉

Jakie to brzmienie, to ogólnie wiadomo :)

Mnie bardziej chodizło o to, ze marketin polega na wciskaniu hasełek bez pokrycia, np. Super Crystal Power, a w sumie to tylko puszka na zasilaczu :) Ten Technics tam jednak cos kombinował, nawet podobno to wynalazek kogos innego (jakis proces był), a co to dawało to inna sprawa.

Napisano
2 godziny temu, Jacch napisał:

Mnie bardziej chodizło o to, ze marketin polega na wciskaniu hasełek bez pokrycia, np. Super Crystal Power, a w sumie to tylko puszka na zasilaczu 

Okładziny z bambusa, czy kondensatory ze sprężynką - to była audiofilskość na pełnej 😁 STRANGECAP.JPG.03d05d09e670c3f1277ccfc7c4ec4137.JPG

mvc-654f.jpg