DiBatonio Napisano 16 listopada 2022 Udostępnij Napisano 16 listopada 2022 1 minutę temu, Adi777 napisał: Na ich stronie jest napisane, że tak. Jak będę w Polszy, to może mi się uda załatwić jakiś odsłuch kolumn tej marki. Kolegi suby to: 250kg w odgrodzie 15 cali plus 1 sub zamknięty 10 cali i dwa moduły 8 calowe zamknięte, cokolwiek to znaczy. Jestem z nim na łączach, niestety nie mam zgody na pokazanie systemu i tego projektu. 😥 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 16 listopada 2022 Udostępnij Napisano 16 listopada 2022 5 minut temu, DiBatonio napisał: O.K. Dziękuję. Ale, czy to odgrody? No tak, tabelki.... 😁 Zatem proszę: Wiesz... jestem też fanem gatunku zwany dubstep. Tutaj mozna wygenerować dowolnie niską częstotliwość. Niejednokrotnie nawet b.niskie dźwięki w tym gatunku są "boostowane" w pasmie 25-45hz. Na dobrym subwoferze naprawde można "zwrócić" obiad 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 16 listopada 2022 Udostępnij Napisano 16 listopada 2022 Nie bardzo rozumiem Di Batonio co chcialeś pokazać, rzeczy oczywiste. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 16 listopada 2022 Udostępnij Napisano 16 listopada 2022 1 minutę temu, DiBatonio napisał: Jestem z nim na łączach, niestety nie mam zgody na pokazanie systemu i tego projektu. 😥 No trudno 🤷♂️ ale "szanujemy" zdanie do nie pokazywania projektu 👍 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 16 listopada 2022 Udostępnij Napisano 16 listopada 2022 1 minutę temu, Chyba Miro 84 napisał: Na dobrym subwoferze naprawde można "zwrócić" obiad U kolegi jest pięknie zestrojone, niczego nie zwróciłem jeszcze u Niego. Ale jak dla mnie poziom bardzo wysoki, nie słyszałem tego chyba nawet u Sly30, chociaż u niego ostatnio jakieś zmiany znowu 😁 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 16 listopada 2022 Udostępnij Napisano 16 listopada 2022 7 minut temu, DiBatonio napisał: Kolegi suby to: 250kg w odgrodzie 15 cali plus 1 sub zamknięty 10 cali i dwa moduły 8 calowe zamknięte, cokolwiek to znaczy. Nie potrafię sobie tego wyobrazić 😁 Kolumny też OB? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 16 listopada 2022 Udostępnij Napisano 16 listopada 2022 (edytowany) 19 minut temu, Adi777 napisał: Kolumny też OB? Będą. Na ten czas średnie w obudowie/module zamkniętym bez zwrotnicy, wysokie to samo na AMT. Ja tam nie ogarniam tych jego projektów. 26 minut temu, audiowit napisał: Nie bardzo rozumiem Di Batonio co chcialeś pokazać, rzeczy oczywiste. Chciałem pokazać, że 20Hz mało jaki instrument odtwarza i że to domena subów, nie kolumn. Tylko tyle. Nie chcę niczego udowadniać. Edytowano 16 listopada 2022 przez DiBatonio 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 16 listopada 2022 Udostępnij Napisano 16 listopada 2022 No dobra, subwoofery subami, a tymczasem wrócił po dłuższej nieobecności skarb techniki audio z czasów, kiedy sprzęt audio kosztował tyle, ile był wart. Wzmacniacz ten wyprzedził swoje czasy i czasy następne. I z niekłamanym żalem stwierdzam, że tym bardziej przeskoczył czasy obecne. Jest genialny pod każdym względem. Nie ma słabych stron że strony dźwiekowej i należy do klasy sprzętów ostatecznych. Pozwala na wyciągnięcie treści że źródła takiej jaka jest. Przypomniał mi o kolumnach Magico.Pozwala uwierzyć w audio. Jest moim oczkiem w głowie. I niech was nie zmyli niepozorny wygląd 5 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 16 listopada 2022 Udostępnij Napisano 16 listopada 2022 Lampka ? 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 16 listopada 2022 Udostępnij Napisano 16 listopada 2022 Oj nie. Ochydny tranzystor w klAB. Zaprzeczenie wszystkich wartości, które wyznaje. Niestety jest na tranzystorach, które były bardzo krótko produkowane. Egzemplarz w takim stanie bardzo trudno znaleźć. I nie polecam go kupować ludziom bez podstawowej wiedzy technicznej. Zresztą produkcja bardzo limitowana, a ogromny % tych wzmacniaczy została spalona w rękach rzeźników. To skalpel, nie siekiera. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 16 listopada 2022 Udostępnij Napisano 16 listopada 2022 Jak skalpel, to pewno krew się leje...😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 16 listopada 2022 Udostępnij Napisano 16 listopada 2022 Mówimy o dźwięku najwyższej jakości. Niestety to już nie jest poziom jakie mogą osiągnąć lampy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 16 listopada 2022 Udostępnij Napisano 16 listopada 2022 Powiadasz, że topowe Gryphony, Esoterici, Maczki, czy Accu to popierdółki przy tym? 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 16 listopada 2022 Udostępnij Napisano 16 listopada 2022 (edytowany) A rozmawiamy o dźwięku czy blichcie? Myślę, że to ten poziom. Z tym, że nawet topowe Accu, Maki i Gryphony mają charakter. Ten jest czysty jak łza. Nie wiem skąd Esoterica wzioleś w czołówce. Trzeba było MSB wstawić. No i napewno Solution. I z Accu do czołówki też nie zapedzalbym się . One ładnie wyglądają. Edytowano 16 listopada 2022 przez audiowit Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 16 listopada 2022 Udostępnij Napisano 16 listopada 2022 (edytowany) 14 minut temu, audiowit napisał: A rozmawiamy o dźwięku czy blichcie? Myślę, że to ten poziom. Z tym, że nawet topowe Accu, Maki i Gryphony mają charakter. Ten jest czysty jak łza. Nie wiem skąd Esoterica wzioleś w czołówce. Trzeba było MBS wstawić. Ta końcóweczka Sony to lakomy kąsek, ale jeszcze bardziej poszukiwane i wyprodukowane tylko w ilości 100szt to te bez literki "B" na końcu, niestety nieosiągalne pewno. Z tego co wyczytałem , ich tranzystory to bolączka, są awaryjne i to całkiem mocno, trzeba dbać o to by nie podpinać kolumn poniżej 8 Ohm. Pewno jeszcze lepijej zadbać o takie, z niewielkim spadkiem impedancji, żeby nie narażać piecyka. Ale król jest jeden. King of the V-FET 😉 P.S. Obczailes w razie czego, gdzie dostać tranzystory V-FET? Alliexpress pewno 😉 Edytowano 16 listopada 2022 przez DiBatonio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 16 listopada 2022 Udostępnij Napisano 16 listopada 2022 Tan7 od Tan7B niczym się nie różni oprócz roku produkcji i koloru. Mogłem mieć Tan7 ale tu ważne jest pochodzenie. Swój egz mogłem rozkręcić i sprawdzić przy kupnie natomiast Tan7 właściciel nie pozwolił zdjąć jednej klapki żeby podejżeć tranzystory. Jeśli było 100szt tan7 to założę się, że 50 już nie istnieje. Tan7B wyprodukowano niecałe 1000szt. Prawdopodobnie 800. Awaryjne są nie tranzystory tylko mózgi ludzi podpinajacy 4ohm kolumny do 8ohm wzmacniacza. Dziś z moim serwisantem przeglądałem serwisowkę Tan7 i wiem, że to wzmacniacz dla tych z pewną świadomością techniczną. Nie ma możliwości dostać Vfety. Dlatego wzmacniacz przeszedł remont. Jest w stanie niemalże fabrycznym. Ważnym jest stabilność prądów spoczynkowych. Nawet gdybym dostał Vfety to trzeba wiedzieć, że te są parowane dla każdego egzemplarza. Prawdopodobieństwo dostania tych o odpowiednich parametrach jest bliskie zeru. Nie polecam na Alliexpres żadnych tranzystorów, laserów czy innych elementów elektronicznych. Nie mają nic wspólnego z oryginałami, a ich parametry mają taki rozrzut, że jeden typ tranzystora mógłby być równie dobrze innym typem w obrębie nawet jednej serii. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audionet Napisano 16 listopada 2022 Udostępnij Napisano 16 listopada 2022 To będzie kolejny zestaw czy lampy idą w odstawkę ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 16 listopada 2022 Udostępnij Napisano 16 listopada 2022 31 minut temu, audiowit napisał: Tan7B wyprodukowano niecałe 1000szt. Prawdopodobnie 800. Ok 2000 szt. Źródło : https://www.stereolife.pl/vintage/944-sony-ta-n7b 33 minuty temu, audiowit napisał: Awaryjne są nie tranzystory tylko mózgi ludzi podpinajacy 4ohm kolumny do 8ohm wzmacniacza. To prawda. 34 minuty temu, audiowit napisał: Jest w stanie niemalże fabrycznym Pogratulować. Troszku zazdraszczam 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 17 listopada 2022 Udostępnij Napisano 17 listopada 2022 6 godzin temu, audiowit napisał: Awaryjne są nie tranzystory tylko mózgi ludzi podpinajacy 4ohm kolumny do 8ohm wzmacniacza. Dziś z moim serwisantem przeglądałem serwisowkę Tan7 i wiem, że to wzmacniacz dla tych z pewną świadomością techniczną. Dlaczego winisz mózgi właścicieli kolumn jeśli podpinają pod wzmacniacz kolumny znamionowo 8ohm, gdy w praktyce w pomiarach okazuje się że co najmniej połowa konstrukcji to wyłącznie wesoła interpretacja marketingu by produkt się sprzedał? Przykładów jest mnóstwo. Kolega w równoległego tematu piał o R3 wiec sobie ciekawsko zerknąłem na ich pomiarówkę 8Ω... Ta jasne. 3,2Ω przy 150 Hz. Ekstra. Moje kolumny to zresztą ta sama historia. 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 17 listopada 2022 Udostępnij Napisano 17 listopada 2022 (edytowany) 17 minut temu, J4Z napisał: że znaleźliśmy wzmacniacz poprawnie skonstruowany. 🎉 Chyba neutralny jak już. Jak na moje rozumowanie, to poprawnie skonstruowanych wzmacniaczy według @Krafta jest na rynku dużo, a te popsute czy niepoprawne mają słyszalne zniekształcenia. Edytowano 17 listopada 2022 przez Adi777 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 17 listopada 2022 Udostępnij Napisano 17 listopada 2022 (edytowany) Słyszalne zniekształcenia albo/i jakieś wady, niedoróbki techniczne, w wykonaniu wzmacniacza. Edytowano 17 listopada 2022 przez Adi777 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 17 listopada 2022 Udostępnij Napisano 17 listopada 2022 7 godzin temu, audionet napisał: To będzie kolejny zestaw czy lampy idą w odstawkę ? Janusz :). Pokłady sprzętu audio są niezmierzone i pewnie za jakiś czas znajdzie się coś co równie dobrze u mnie zagra. "Dobrze" pojęcie względne ma wiele twarzy, jak całe audio, ale ten wzmacniacz może być punktem odniesienia. W kategoriach obiektywnych, mówię teraz o poziomie dźwięku, nie o designie, jakości wykonania, sony wyprzedza, zaryzykuję wszystkie moje wzmacniacze. Napewno Pliniusa, WBA . Luxman, jak rozmawialiśmy jest dla mnie ciekawostką o mocno zaznaczonym charakterze i daleko od prawdy. A z drugiej strony dobrze rozumiem jego fanów. Z malutkiego dynaco można dużo wyciągnąć, bo jego układ jest podatny na modyfikacje i można go dostosować do własnych potrzeb ale takie rozwiązanie ma ograniczenia. Tak, że tak. Narazie sony wchodzi do głównego systemu, a plinius idzie w odstawkę. 1 godzinę temu, Butler napisał: Dlaczego winisz mózgi właścicieli kolumn jeśli podpinają pod wzmacniacz kolumny znamionowo 8ohm, gdy w praktyce w pomiarach okazuje się że co najmniej połowa konstrukcji to wyłącznie wesoła interpretacja marketingu by produkt się sprzedał? Przykładów jest mnóstwo. Kolega w równoległego tematu piał o R3 wiec sobie ciekawsko zerknąłem na ich pomiarówkę 8Ω... Ta jasne. 3,2Ω przy 150 Hz. Ekstra. Moje kolumny to zresztą ta sama historia. Dlatego, że nikt że względną kulturą techniczną użytkowników nie wierzy w marketingowe zapewnienia producentów. 1 godzinę temu, Adi777 napisał: Chyba neutralny jak już. Jak na moje rozumowanie, to poprawnie skonstruowanych wzmacniaczy według @Krafta jest na rynku dużo, a te popsute czy niepoprawne mają słyszalne zniekształcenia. 8 godzin temu, DiBatonio napisał: Ok 2000 szt. Źródło : https://www.stereolife.pl/vintage/944-sony-ta-n7b To prawda. Pogratulować. Troszku zazdraszczam 😉 Dziękuję. Jest czego ;). A na poważnie, to dawno już dźwięk nie wywołał u mnie takiej ekscytacji. Przypomnę,tego sonego mam od wielu lat, tylko oddałem do serwisu, który trwał... za długo. Po remoncie zagrał lepiej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 17 listopada 2022 Udostępnij Napisano 17 listopada 2022 3 minuty temu, J4Z napisał: Wzmacniacz idealny! Najneutralniejszy z neutralnych! Adi obudź się! Otwórz, przetrzyj oczy! Najpierw trzeba by to jakoś zweryfikować 😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 17 listopada 2022 Udostępnij Napisano 17 listopada 2022 "Wszystkie wzmacniacze są równe, ale Sony jest równiejszy". Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 17 listopada 2022 Udostępnij Napisano 17 listopada 2022 Wiesz co Kraft, najgorsze w tym wszystkim jest to, że Ty w to wierzysz. Albo chciałbyś w to wierzyć. Grono wyznawcow Twojej teorii mocno stopniało w miarę upływu czasu i nabierania doświadczenia. Tylko Ty stoisz uparcie w miejscu, bo blokuje Cię ilość wpisow na forum :). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts