Dedal Napisano 8 grudnia 2022 Napisano 8 grudnia 2022 Kiedyś przez miesiąc odnawiałem takie ściany na osiedlu po starych koszarach , jest roboty . Pzdr Odpisz, cytując
audiowit Napisano 8 grudnia 2022 Napisano 8 grudnia 2022 Tomek, muszę Cię zmartwić. Jesteś audiofilem :). Masz wszystkie symptomy ;). 1 Odpisz, cytując
MarcKrawczyk Napisano 9 grudnia 2022 Napisano 9 grudnia 2022 Nie wiem czy już jestem audiofilem , ale chyba pora na zastosowanie jakiś kondycjonerów i listew zasilających. Wyniesie mnie to taniej niż naprawy sprzętu po kolejnych przepięciach w sieci. Tym razem trafiło w cedek…IMG_2679.HEIC 3 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 9 grudnia 2022 Napisano 9 grudnia 2022 A skąd takie przepięcia? Mieszkasz w pobliżu stacji transformatorowej, w domu jednorodzinnym, czy jest to blok mieszkalny? Ostatnio dużo takich przypadków w sieciach, gdzie dookoła wszyscy lub większość jedzie na fotowoltaice, a jak wygląda w Polsce infrastruktura i jakość sieci energetycznych to o pomstę do nieba woła. Odpisz, cytując
moss Napisano 9 grudnia 2022 Napisano 9 grudnia 2022 35 minut temu, MarcKrawczyk napisał: pora na zastosowanie jakiś kondycjonerów i listew zasilających Akurat tutaj to potrzeba wyrwać ząb a nie go leczyć. Zatrudnij elektryka, zrobi ci nową instalację i będziesz miał problem z głowy. Odpisz, cytując
MarcKrawczyk Napisano 9 grudnia 2022 Napisano 9 grudnia 2022 @DiBatonio mieszkam w bloku z 1938 i chyba żadnych fotowoltanik obok mnie nie ma, ale stacja trasformatorowa jakieś 500 metrów. @moss instalacja była 7 lat temu robiona od nowa, ale ukraińscy elektrycy coś skopali przy bezpieczniku przepięciowym, a tak przynajmniej wczoraj dowiedziałem się od konserwatora... Odpisz, cytując
moss Napisano 9 grudnia 2022 Napisano 9 grudnia 2022 3 minuty temu, MarcKrawczyk napisał: s instalacja była 7 lat temu robiona od nowa, ale ukraińscy elektrycy coś skopali przy bezpieczniku przepięciowym, a tak przynajmniej wczoraj dowiedziałem się od konserwatora... No to jest tak jak mówiłem. Czeka cię poprawka i masz temat rozwiązany. Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 9 grudnia 2022 Napisano 9 grudnia 2022 (edytowany) 27 minut temu, MarcKrawczyk napisał: mieszkam w bloku z 1938 i chyba żadnych fotowoltanik obok mnie nie ma, ale stacja trasformatorowa jakieś 500 metrów. nstalacja była 7 lat temu robiona od nowa, ale ukraińscy elektrycy coś skopali przy bezpieczniku przepięciowym, a tak przynajmniej wczoraj dowiedziałem się od konserwatora... To jest róznicówka to co pokazałeś, dokładnie nie widzę. Te daje sie przede wszystkim na zabezpieczenie łazienki i kuchni. W życiu nie dałbym Ukraińcom robić instalacji elektrycznej. Trudno powiedzieć, czy przy poprawce teraz się da, ale zastanowiłbym się, czy nie założyć ograniczniki/ochronniki przepięć, pytanie, czy instalacja daje takie możliwości. Na listwy, czy kondycjoner w tej materii bym nie liczył za bardzo. Edytowano 9 grudnia 2022 przez DiBatonio Odpisz, cytując
Butler Napisano 9 grudnia 2022 Napisano 9 grudnia 2022 13 minut temu, DiBatonio napisał: W życiu nie dałbym Ukraińcom robić instalacji elektrycznej. Nie bądź uprzedzony. U nich tacy sami spece (dobrzy i źli) jak i u nas. Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 9 grudnia 2022 Napisano 9 grudnia 2022 6 minut temu, Butler napisał: Nie bądź uprzedzony. U nich tacy sami spece (dobrzy i źli) jak i u nas. Nie jestem uprzedzony do nich, ale jest wiele przykładów, gdzie nie warto. Procesy edukacji u nich są różne, ostatnio o tym było w radio na przykładzie "specjalistów" medyków, czy jakiś innych lekarzy. Poza tym taki elektryk musi posiadać stosowne uprawnienia i papiery, którymi powinen się okazać, dobrze jak wykonawca - firma dysponuje jeszcze kimś, kto ma uprawnienia elektryczne z dozorem, by ten mógł ewentualnie sprawdzić pracę elektryka. Często też takie kwalifikacje muszą obejmować uprawnienia budowlane w specjalizacji instalacyjnej w zakresie sieci elektrycznych i urządzeń elektroinstalacyjnych. Ale to w zasadzie przy powstawaniu domu, choć nie jestem pewien jak w powyższym przypadku. Odpisz, cytując
Butler Napisano 9 grudnia 2022 Napisano 9 grudnia 2022 A u nas za to edukacja... Top liga po prostu. Nawet szkoda mi przywoływać epizody co te nasze elektryki za cuda potrafią robić mimo posiadanych uprawnień. Z mojej strony... Kwestia pochodzenia pracownika jeśli chodzi branże instalacyjno-budowlaną nie jest na tyle istotna by kogokolwiek dyskwalifikować z tego powodu - Tak jak Ty to zrobiłeś. Partacze są wszędzie. O medycynie się nie wypowiadam. 4 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 9 grudnia 2022 Napisano 9 grudnia 2022 (edytowany) 40 minut temu, Butler napisał: Kwestia pochodzenia pracownika jeśli chodzi branże instalacyjno-budowlaną nie jest na tyle istotna by kogokolwiek dyskwalifikować z tego powodu - Tak jak Ty to zrobiłeś. Partacze są wszędzie. O medycynie się nie wypowiadam. A jak myślisz, dlaczego ktoś go zatrudnił? Bo to najtańsza siła robocza na tę chwilę w naszym kraju. Nie wjeżdżaj mi tu na ambicje, czy moje sumienie, że mam uprzedzenia do Ukraińskich przybyszy. Ale zgodzę się, że partacze są jednak wszędzie i w każdym kraju się ktoś znajdzie. Edytowano 9 grudnia 2022 przez DiBatonio Odpisz, cytując
Butler Napisano 9 grudnia 2022 Napisano 9 grudnia 2022 26 minut temu, DiBatonio napisał: że mam uprzedzenia do Ukraińskich przybyszy. Ale ja też mam uprzedzenia do Ukraińców. I to spore, pisałem już o tym. Ale nie są one absolutnie związane z kompetencjami zawodowymi. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 9 grudnia 2022 Napisano 9 grudnia 2022 39 minut temu, DiBatonio napisał: Ale zgodzę się, że partacze są jednak wszędzie i w każdym kraju się ktoś znajdzie. Kurna , tak czytam i tak sobie myślę. Jak to dobrze , że mnie spieprzył instalację Polak , katolik , patriota 😂 Jak będę w lutym robił remont to wstawię zdjęcia rozdzielnicy i sposobu połączeń. Inwencja własna godna nagrody Nobla 5 Odpisz, cytując
RoRo Napisano 10 grudnia 2022 Napisano 10 grudnia 2022 Proszę bez OT i uwag o innych nacjach... Usunąłem kilka ostatnich wpisów.... Odpisz, cytując
Butler Napisano 15 grudnia 2022 Napisano 15 grudnia 2022 Na czas świąt audio straciło priorytet 6 1 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 15 grudnia 2022 Napisano 15 grudnia 2022 4 minuty temu, Butler napisał: Na czas świąt audio straciło priorytet U mnie z choinką gra lepiej Działa jakoś magicznie na dźwięk 1 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 15 grudnia 2022 Napisano 15 grudnia 2022 8 minut temu, Butler napisał: Na czas świąt audio straciło priorytet U mnie choinka stanęła w przedpokoju, bo w naszym pokoju przez audio zrobiło się za ciasno. 🙂 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 15 grudnia 2022 Napisano 15 grudnia 2022 (edytowany) Pierwsze zdjęcie do cenzury ! Wygląda zdrowo heh. Ile ten piec waży ? Edytowano 15 grudnia 2022 przez kaczadupa Odpisz, cytując
marcinmarcin Napisano 15 grudnia 2022 Napisano 15 grudnia 2022 1 minutę temu, J4Z napisał: Niecałe 16kg Taka moc że aż budę zdmuchnęło 😉 1 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 15 grudnia 2022 Napisano 15 grudnia 2022 7 godzin temu, J4Z napisał: Niecałe 16kg A jak gra w porównaniu z In200? Łagodniej / bardziej miękko na średnicy? Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 16 grudnia 2022 Napisano 16 grudnia 2022 Pewnie będzie gęsto i ciepło troszku 😉 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 16 grudnia 2022 Napisano 16 grudnia 2022 Czyli gra bardziej pierwszym planem. Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 16 grudnia 2022 Napisano 16 grudnia 2022 @J4Z A ogólnie odbierasz tę zmianę na plus? Bo jak czytam Twoje pierwsze wrażenia, to nie jest to dla mnie oczywiste. Jest krok w górę, czy tylko w bok? Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 16 grudnia 2022 Napisano 16 grudnia 2022 (edytowany) 13 godzin temu, J4Z napisał: Duży plus... atoll ma szorstką podbitą średnicę i efekciarską górę gorszej jakości. Dodać w sumie jego bas i wychodzi mi że jest efekciarski... hm a ma opinię spokojnego. 😉 Bo jest efekciarki, tak samo odebrałem IN 300 jako efekciarskie brzmienie, pierwsze wrażenie WOW. Np. Moon ma szlachetniejszą górę i mniej spompowany bas, dlatego u mnie padło na Moona, chociaż łaził za mną H90🙂 Edytowano 16 grudnia 2022 przez DiBatonio 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts