Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
14 minut temu, Arko55 napisał:

Tak jak wyżej, siedziałem trochę w torze słuchawkowym, żadne flagowe AKG czy Beyery nie miały tak ciekawego dźwięku, sposobu prezentacji co kolumny

Nie można porównywać słuchawek do zestawu stereo z kolumnami, to dwie różne bajki.

Nawet jeśli chodzi o planary, które dzielnie potrafią naśladować wrażenia z kolumn, to jednak jest to inny rodzaj prezentacji.

Napisano (edytowany)
5 godzin temu, Arko55 napisał:

@DiBatonio O jakich planarach mówisz bo "Hajfimeny" HE400 ani HE560 nie za bardzo umiały naśladować ten bas z moich kolumn, nie ta sprężystość, dynamika, wypełnienie z wolumenem itd można by wymieniać

O Audeze,  mam jedne i drugie i fakt HIFIMANy grają lżejszym brzmienie niż Audeze.

6 godzin temu, Kraft napisał:

Ja zamierzam sobie urządzić drugi system właśnie w 10 m2. Kolumny już mam. Jutro może wybiorę się po wzmacniacz. Przymiarkę już robiłem i próbne odsłuchy wypadły bardzo dobrze. Pokój dość mocno wytłumiony.  Regał z książkami na całej ścianie plus ok. 2,5 m2 absorberów. Była i przestrzeń i namacalność. Bas sobie ewentualnie skoryguję DSP, ale to jak koniecznie będzie trzeba. Zobaczymy. Myślę, że może być bosko, bo odsłuch w bliskim polu to bardzo fajna rzecz (a w takim pokoju inaczej się nie da;). 

No to pięknie, tylko pogratulować i wierzę, że to się sprawdzi. 

Nawiasem mówiąc monitory bliskiego pola i tym samym taki odsłuch nie wymaga zbytniego wytłumienia i adaptacji akustycznej.

Edytowano przez DiBatonio
Napisano (edytowany)
12 godzin temu, Kraft napisał:

Myślę, że może być bosko, bo odsłuch w bliskim polu to bardzo fajna rzecz (a w takim pokoju inaczej się nie da;). 

Ja mam akurat już pomału dosyć odsłuchu w bliskim polu ;) 

Zmieniłem trochę umeblowanie w pokoju, i teraz siedzę w trójkącie plus minus 180 cm.

Edytowano przez Adi777
Napisano
13 godzin temu, Kraft napisał:

Ja zamierzam sobie urządzić drugi system właśnie w 10 m2. Kolumny już mam. Jutro może wybiorę się po wzmacniacz.

Jakiś ciekawy ? Mnie zaskoczyło brzmienie Arcama , może warto przetestować ? Rock w miarę fajnie ogarnia ;)

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, Kraft napisał:

To dalej jest bliskie pole;)

Tak, wiem. Ciężko byłoby je dalej ustawić. Musiałbym chyba łóżko wywalić 😄

Na szczęście w domu będę mógł usiąść dalej.

Edytowano przez Adi777
Napisano
32 minuty temu, muzofan napisał:

U mnie właśnie te 210cm to idealne miejsce.

Zalecenie Bartka po pomiarach? Czy po prostu tak Ci wyszło najlepiej? Z poprzednimi kolumnami też miałeś taką odległość?

Napisano

Bartka się słucham w kwestiach akustyki całego pomieszczenia i miejsca montażu ustrojów akustycznych. Miejsce odsłuchu dobrane po dziesiątkach godzin spędzonych z muzyką 😁. Zmiana kolumn nie wpłynęła na miejsce ustawienia fotela. Jedynie zmusiła mnie do zwiększenia wysokości siedziska, z racji większych gabarytów zg.

Napisano
20 godzin temu, Adi777 napisał:

Zmieniłem trochę umeblowanie w pokoju, i teraz siedzę w trójkącie plus minus 180 cm.

20 godzin temu, Kraft napisał:

To dalej jest bliskie pole;)

U mnie będzie podobna odległość, ok. 170 cm.

Otóż nie.

Bliskie pole to odsłuch w okolicach 1m do max 1,5m i tak się przyjęło z zasady o odsłuchu bliskiego pola.

Napisano

@muzofan podoba mi się co widzę na zdjęciu. Wpadające boczne światło, zapewne wcześnie rano. Kawka, dużo roślin, soczysta zieleń. Taki spokój.

Ciekawym, czy są audiofile na forum, którzy w pokoju, gdzie słuchają muzyki, nie posiadają tv. Lub w ogóle nie mają odbiornika tv.