Rafał S Napisano 12 marca 2023 Udostępnij Napisano 12 marca 2023 (edytowany) 2 godziny temu, marcinmarcin napisał: polska manufakturka podgryza zachodniego sąsiada po kostkach 😀 Trochę poczytałem - w 2013 r., jak się pokazały te Proximy z Divine Acoustics (ładna nazwa!), to zbierały ekstatyczne recenzje. Naprawdę brzmią aż tak dobrze? Aż strach pomyśleć, jak grają Bellatrix. Piękne są na zdjęciach, szczególnie w wersji mocca. Zastanawiałem się, dlaczego wcześniej nie trafiłem na nic tej marki - no tak, nie robią monitorów, przynajmniej nie dla mnie (tylko Alya i Electra do KD). A szkoda. Edytowano 12 marca 2023 przez Rafał S 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 12 marca 2023 Udostępnij Napisano 12 marca 2023 2 godziny temu, KrólKiczu napisał: Ubijanie tych cech wzmacniaczem, kablami czy czymkolwiek jest wg mnie równie celowym zabiegiem jak zakładanie przez kobietę z pięknym biustem, golfa. W obu przypadkach można stosować różne zabiegi, żeby było "ciekawiej" ale wg mnie kamuflowanie tego co mają najlepsze PMC mija się z celem. Myślę, że to dotyczy większości kolumn. Są pewne granice, w jakich można dostosować ich brzmienie do swoich potrzeb, żeby to miało sens. Potem tracimy ich atuty dostając niewiele w zamian. 2 godziny temu, KrólKiczu napisał: można trzymać te kolumny po to żeby od czasu do czasu "rozerwać" się przy nich. Jak często przepinasz kolumny? Jest to w miarę wygodne? Nie zużywają się od tego zbyt szybko wtyki kabli czy terminale? Trzymasz drugą parę pod ręką? Pytam, bo rozważałem kiedyś opcję z dwiema parami monitorów, ale z większymi paczkami byłoby już z tym sporo zachodu i musiałbym wygospodarować trochę dodatkowego miejsca. Dlatego odpuściłem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 12 marca 2023 Udostępnij Napisano 12 marca 2023 2 godziny temu, Rafał S napisał: Jak często przepinasz kolumny? Jest to w miarę wygodne? Bardzo rzadko. Co prawda PMC kupiłem przed ATC, ale to jakoś te drugie bardziej przypadły mi do gustu. Z tego co pamiętam, to PMC ostatnio grały jakieś 2 miesiące temu. 2 godziny temu, Rafał S napisał: Trzymasz drugą parę pod ręką? Nie, trzymam je na strychu i pewnie gdyby nie fakt, że są takie ładne i mój syn staje okoniem kiedy mówię o ich odsprzedaży, już dawno wylądowałyby na olx. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 12 marca 2023 Udostępnij Napisano 12 marca 2023 1 minutę temu, KrólKiczu napisał: mój syn staje okoniem kiedy mówię o ich odsprzedaży Aż się prosi o drugi system - dla syna. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 12 marca 2023 Udostępnij Napisano 12 marca 2023 Przed chwilą, Rafał S napisał: Aż się prosi o drugi system - dla syna. Syn ma słuchawki i, dzięki Bogu, nie wykazuje zainteresowania sprzętem audio 🙂. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 12 marca 2023 Udostępnij Napisano 12 marca 2023 8 minut temu, KrólKiczu napisał: Syn ma słuchawki i, dzięki Bogu, nie wykazuje zainteresowania sprzętem audio 🙂. Seba - przecież wiadomo, że systemu "dla syna" nie składa się tak naprawdę dla syna. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzofan Napisano 12 marca 2023 Udostępnij Napisano 12 marca 2023 Zawsze byłoby dodatkowe poszukiwanie synergicznych połączeń sprzętowych dla pociechy 😉. W jakim wieku syn? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 12 marca 2023 Udostępnij Napisano 12 marca 2023 26 minut temu, muzofan napisał: Zawsze byłoby dodatkowe poszukiwanie synergicznych połączeń sprzętowych dla pociechy 😉. W jakim wieku syn? 13 lat. Na szczęście jego pokój ni w ząb nie pozwala na jakiekolwiek zabawy w audio 😁. Może to i lepiej, że nie przejawia zainteresowań sprzętowych, bo mogłyby się na tej płaszczyźnie zacząć jakieś kłótnie 🤪. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 12 marca 2023 Udostępnij Napisano 12 marca 2023 Za parę lat może to się zmienić i usłyszysz: "Tato, ale z ciebie dziaders, nie obczajasz, o co chodzi" 🤪 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 12 marca 2023 Udostępnij Napisano 12 marca 2023 14 godzin temu, marcinmarcin napisał: A mnie nie zapytasz? U mnie też zmiany 😁 Marcin , jak dokupisz resztę tej kolumny to wrzuć jakieś zdjęcia. Powodzenia 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzofan Napisano 12 marca 2023 Udostępnij Napisano 12 marca 2023 29 minut temu, KrólKiczu napisał: 13 lat. Na szczęście jego pokój ni w ząb nie pozwala na jakiekolwiek zabawy w audio 😁. Może to i lepiej, że nie przejawia zainteresowań sprzętowych, bo mogłyby się na tej płaszczyźnie zacząć jakieś kłótnie 🤪. Mój syn ma 15 lat i zawsze jak jest u mnie to się śmieje z kolejnych zmian sprzętowych i poprawy brzmienia stereo 🤣🤣 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 12 marca 2023 Udostępnij Napisano 12 marca 2023 (edytowany) 1 godzinę temu, tomek4446 napisał: Marcin , jak dokupisz resztę tej kolumny to wrzuć jakieś zdjęcia. Powodzenia Ja nie umiem tak ładnie fotografować, ani opisywać wrażeń dźwiękowych - wrzucam historyczny filmik od producenta 😊 https://m.facebook.com/divineacoustics/videos/proxima-generation-3-in-black-abyss-luxury-high-gloss-finish-take-a-look-on-a-re/1941028245957125/ Na żywo wyglądają tak samo, a bez maskownic jeszcze lepiej - moja pierwsza "częściowa" fotka 5 godzin temu, Rafał S napisał: Trochę poczytałem - w 2013 r., jak się pokazały te Proximy z Divine Acoustics (ładna nazwa!), to zbierały ekstatyczne recenzje. Naprawdę brzmią aż tak dobrze? Aż strach pomyśleć, jak grają Bellatrix. Piękne są na zdjęciach, szczególnie w wersji mocca. Zastanawiałem się, dlaczego wcześniej nie trafiłem na nic tej marki - no tak, nie robią monitorów, przynajmniej nie dla mnie (tylko Alya i Electra do KD). A szkoda. Aktualnie w ofercie jest wyłącznie Bellatrix 🙂 trafiły się Proximy 3 z końca produkcji, w stanie fabrycznym, na dodatek ze stopkami Keplera, nie zastanawiałem sie długo... 😊 Edytowano 12 marca 2023 przez marcinmarcin Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 12 marca 2023 Udostępnij Napisano 12 marca 2023 3 godziny temu, marcinmarcin napisał: trafiły się Proximy 3 nie wiem jak to gra ale wygląda zajebiście ! Gratulacje. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 12 marca 2023 Udostępnij Napisano 12 marca 2023 38 minut temu, tomek4446 napisał: nie wiem jak to gra ale wygląda zajebiście ! Gratulacje. Dziękuję Tomku 👍 Grają zaskakująco. Wielkie paki (120cm wysokości) a dźwięk bardzo monitorowy. Szybki, precyzyjny, lekki i zwiewny. Brak im może potężnego basu (obudowa zamknięta), ale nadrabiają szybkością i szlachetnością. Myślałem że Audium to End Game, ale chyba jednak nie... 🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 12 marca 2023 Udostępnij Napisano 12 marca 2023 41 minut temu, marcinmarcin napisał: Grają zaskakująco. Zaaaraz , Ty je włączasz ? Spojrzałem na zdjęcia . Te skrzynki to dzieło sztuki. Marcin nie zepsuj czegoś aby ! 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 12 marca 2023 Udostępnij Napisano 12 marca 2023 1 minutę temu, tomek4446 napisał: Zaaaraz , Ty je włączasz ? Spojrzałem na zdjęcia . Te skrzynki to dzieło sztuki. Marcin nie zepsuj czegoś aby ! Normalnie tak się właśnie czulem 😊 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 12 marca 2023 Udostępnij Napisano 12 marca 2023 (edytowany) Ciekawe kolumny, ale że wielkie? 😏 Edytowano 12 marca 2023 przez Adi777 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 12 marca 2023 Udostępnij Napisano 12 marca 2023 (edytowany) 1 godzinę temu, Adi777 napisał: Ciekawe kolumny, ale że wielkie? 😏 Mój kręgosłup mówi że wielkie i ciężkie 😀 @tomek4446 fotka o którą pytałeś 👍 16 minut temu, J4Z napisał: Marcin! Marcin! @marcinmarcin a co z Audium? Daje tysiąc i zaraz jestem ze szfagrem. Na razie muszę ochłonąć i na spokojnie podejmować decyzję. Na Audium wszystko brzmi pięknie, Proximy są momentami bezlitosne... Edytowano 12 marca 2023 przez marcinmarcin 5 5 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 12 marca 2023 Udostępnij Napisano 12 marca 2023 @marcinmarcin skrzynki klasa! Gratuluję, niech grają długo. Ale gdzie mid-woofer/woofer się podziały?😃 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 12 marca 2023 Udostępnij Napisano 12 marca 2023 1 minutę temu, AudioTube napisał: Ale gdzie mid-woofer/woofer się podziały?😃 W transporcie mi gdzieś zaginęły... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 12 marca 2023 Udostępnij Napisano 12 marca 2023 Proximo, handlarz niewolników z Gladiatora. Wiedziałem, że gdzieś i coś…mi się obiło o uszy. Now we are free, musowo fajnie to będzie brzmiało. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 12 marca 2023 Udostępnij Napisano 12 marca 2023 34 minuty temu, marcinmarcin napisał: Mój kręgosłup mówi że wielkie i ciężkie 😀 Ile ważą? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 12 marca 2023 Udostępnij Napisano 12 marca 2023 10 minut temu, Rega napisał: Ile ważą? Jeśli dobrze przeczytałem, to 16 kg bez cokołu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 12 marca 2023 Udostępnij Napisano 12 marca 2023 26 minut temu, Rega napisał: Ile ważą? Takie bardzo ciężkie nie są. Producent podaje 27kg jako wagę transportową, więc pewnie z kartonem. Szacuje je na 20-22kg Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 12 marca 2023 Udostępnij Napisano 12 marca 2023 1 godzinę temu, marcinmarcin napisał: Na razie muszę ochłonąć i na spokojnie podejmować decyzję. Na Audium wszystko brzmi pięknie, Proximy są momentami bezlitosne... Dizajnerska konstrukcja- wysokie, a drivery umieszczone na środku, dużo frontu nad kopułką. Ciekawe niesztampowe rozwiązanie, jak grają tak jak wyglądają, to pięknie. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts