Rafał S Napisano 12 marca 2023 Napisano 12 marca 2023 (edytowany) 2 godziny temu, marcinmarcin napisał: polska manufakturka podgryza zachodniego sąsiada po kostkach 😀 Trochę poczytałem - w 2013 r., jak się pokazały te Proximy z Divine Acoustics (ładna nazwa!), to zbierały ekstatyczne recenzje. Naprawdę brzmią aż tak dobrze? Aż strach pomyśleć, jak grają Bellatrix. Piękne są na zdjęciach, szczególnie w wersji mocca. Zastanawiałem się, dlaczego wcześniej nie trafiłem na nic tej marki - no tak, nie robią monitorów, przynajmniej nie dla mnie (tylko Alya i Electra do KD). A szkoda. Edytowano 12 marca 2023 przez Rafał S 1 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 12 marca 2023 Napisano 12 marca 2023 2 godziny temu, KrólKiczu napisał: Ubijanie tych cech wzmacniaczem, kablami czy czymkolwiek jest wg mnie równie celowym zabiegiem jak zakładanie przez kobietę z pięknym biustem, golfa. W obu przypadkach można stosować różne zabiegi, żeby było "ciekawiej" ale wg mnie kamuflowanie tego co mają najlepsze PMC mija się z celem. Myślę, że to dotyczy większości kolumn. Są pewne granice, w jakich można dostosować ich brzmienie do swoich potrzeb, żeby to miało sens. Potem tracimy ich atuty dostając niewiele w zamian. 2 godziny temu, KrólKiczu napisał: można trzymać te kolumny po to żeby od czasu do czasu "rozerwać" się przy nich. Jak często przepinasz kolumny? Jest to w miarę wygodne? Nie zużywają się od tego zbyt szybko wtyki kabli czy terminale? Trzymasz drugą parę pod ręką? Pytam, bo rozważałem kiedyś opcję z dwiema parami monitorów, ale z większymi paczkami byłoby już z tym sporo zachodu i musiałbym wygospodarować trochę dodatkowego miejsca. Dlatego odpuściłem. Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 12 marca 2023 Napisano 12 marca 2023 2 godziny temu, Rafał S napisał: Jak często przepinasz kolumny? Jest to w miarę wygodne? Bardzo rzadko. Co prawda PMC kupiłem przed ATC, ale to jakoś te drugie bardziej przypadły mi do gustu. Z tego co pamiętam, to PMC ostatnio grały jakieś 2 miesiące temu. 2 godziny temu, Rafał S napisał: Trzymasz drugą parę pod ręką? Nie, trzymam je na strychu i pewnie gdyby nie fakt, że są takie ładne i mój syn staje okoniem kiedy mówię o ich odsprzedaży, już dawno wylądowałyby na olx. Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 12 marca 2023 Napisano 12 marca 2023 1 minutę temu, KrólKiczu napisał: mój syn staje okoniem kiedy mówię o ich odsprzedaży Aż się prosi o drugi system - dla syna. Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 12 marca 2023 Napisano 12 marca 2023 Przed chwilą, Rafał S napisał: Aż się prosi o drugi system - dla syna. Syn ma słuchawki i, dzięki Bogu, nie wykazuje zainteresowania sprzętem audio 🙂. Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 12 marca 2023 Napisano 12 marca 2023 8 minut temu, KrólKiczu napisał: Syn ma słuchawki i, dzięki Bogu, nie wykazuje zainteresowania sprzętem audio 🙂. Seba - przecież wiadomo, że systemu "dla syna" nie składa się tak naprawdę dla syna. 1 Odpisz, cytując
muzofan Napisano 12 marca 2023 Napisano 12 marca 2023 Zawsze byłoby dodatkowe poszukiwanie synergicznych połączeń sprzętowych dla pociechy 😉. W jakim wieku syn? Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 12 marca 2023 Napisano 12 marca 2023 26 minut temu, muzofan napisał: Zawsze byłoby dodatkowe poszukiwanie synergicznych połączeń sprzętowych dla pociechy 😉. W jakim wieku syn? 13 lat. Na szczęście jego pokój ni w ząb nie pozwala na jakiekolwiek zabawy w audio 😁. Może to i lepiej, że nie przejawia zainteresowań sprzętowych, bo mogłyby się na tej płaszczyźnie zacząć jakieś kłótnie 🤪. Odpisz, cytując
Amarok Napisano 12 marca 2023 Napisano 12 marca 2023 Za parę lat może to się zmienić i usłyszysz: "Tato, ale z ciebie dziaders, nie obczajasz, o co chodzi" 🤪 1 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 12 marca 2023 Napisano 12 marca 2023 14 godzin temu, marcinmarcin napisał: A mnie nie zapytasz? U mnie też zmiany 😁 Marcin , jak dokupisz resztę tej kolumny to wrzuć jakieś zdjęcia. Powodzenia 1 Odpisz, cytując
muzofan Napisano 12 marca 2023 Napisano 12 marca 2023 29 minut temu, KrólKiczu napisał: 13 lat. Na szczęście jego pokój ni w ząb nie pozwala na jakiekolwiek zabawy w audio 😁. Może to i lepiej, że nie przejawia zainteresowań sprzętowych, bo mogłyby się na tej płaszczyźnie zacząć jakieś kłótnie 🤪. Mój syn ma 15 lat i zawsze jak jest u mnie to się śmieje z kolejnych zmian sprzętowych i poprawy brzmienia stereo 🤣🤣 1 Odpisz, cytując
marcinmarcin Napisano 12 marca 2023 Napisano 12 marca 2023 (edytowany) 1 godzinę temu, tomek4446 napisał: Marcin , jak dokupisz resztę tej kolumny to wrzuć jakieś zdjęcia. Powodzenia Ja nie umiem tak ładnie fotografować, ani opisywać wrażeń dźwiękowych - wrzucam historyczny filmik od producenta 😊 https://m.facebook.com/divineacoustics/videos/proxima-generation-3-in-black-abyss-luxury-high-gloss-finish-take-a-look-on-a-re/1941028245957125/ Na żywo wyglądają tak samo, a bez maskownic jeszcze lepiej - moja pierwsza "częściowa" fotka 5 godzin temu, Rafał S napisał: Trochę poczytałem - w 2013 r., jak się pokazały te Proximy z Divine Acoustics (ładna nazwa!), to zbierały ekstatyczne recenzje. Naprawdę brzmią aż tak dobrze? Aż strach pomyśleć, jak grają Bellatrix. Piękne są na zdjęciach, szczególnie w wersji mocca. Zastanawiałem się, dlaczego wcześniej nie trafiłem na nic tej marki - no tak, nie robią monitorów, przynajmniej nie dla mnie (tylko Alya i Electra do KD). A szkoda. Aktualnie w ofercie jest wyłącznie Bellatrix 🙂 trafiły się Proximy 3 z końca produkcji, w stanie fabrycznym, na dodatek ze stopkami Keplera, nie zastanawiałem sie długo... 😊 Edytowano 12 marca 2023 przez marcinmarcin Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 12 marca 2023 Napisano 12 marca 2023 3 godziny temu, marcinmarcin napisał: trafiły się Proximy 3 nie wiem jak to gra ale wygląda zajebiście ! Gratulacje. 1 Odpisz, cytując
marcinmarcin Napisano 12 marca 2023 Napisano 12 marca 2023 38 minut temu, tomek4446 napisał: nie wiem jak to gra ale wygląda zajebiście ! Gratulacje. Dziękuję Tomku 👍 Grają zaskakująco. Wielkie paki (120cm wysokości) a dźwięk bardzo monitorowy. Szybki, precyzyjny, lekki i zwiewny. Brak im może potężnego basu (obudowa zamknięta), ale nadrabiają szybkością i szlachetnością. Myślałem że Audium to End Game, ale chyba jednak nie... 🙂 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 12 marca 2023 Napisano 12 marca 2023 41 minut temu, marcinmarcin napisał: Grają zaskakująco. Zaaaraz , Ty je włączasz ? Spojrzałem na zdjęcia . Te skrzynki to dzieło sztuki. Marcin nie zepsuj czegoś aby ! 2 Odpisz, cytując
marcinmarcin Napisano 12 marca 2023 Napisano 12 marca 2023 1 minutę temu, tomek4446 napisał: Zaaaraz , Ty je włączasz ? Spojrzałem na zdjęcia . Te skrzynki to dzieło sztuki. Marcin nie zepsuj czegoś aby ! Normalnie tak się właśnie czulem 😊 3 Odpisz, cytując
Adi777 Napisano 12 marca 2023 Napisano 12 marca 2023 (edytowany) Ciekawe kolumny, ale że wielkie? 😏 Edytowano 12 marca 2023 przez Adi777 Odpisz, cytując
marcinmarcin Napisano 12 marca 2023 Napisano 12 marca 2023 (edytowany) 1 godzinę temu, Adi777 napisał: Ciekawe kolumny, ale że wielkie? 😏 Mój kręgosłup mówi że wielkie i ciężkie 😀 @tomek4446 fotka o którą pytałeś 👍 16 minut temu, J4Z napisał: Marcin! Marcin! @marcinmarcin a co z Audium? Daje tysiąc i zaraz jestem ze szfagrem. Na razie muszę ochłonąć i na spokojnie podejmować decyzję. Na Audium wszystko brzmi pięknie, Proximy są momentami bezlitosne... Edytowano 12 marca 2023 przez marcinmarcin 5 5 Odpisz, cytując
AudioTube Napisano 12 marca 2023 Napisano 12 marca 2023 @marcinmarcin skrzynki klasa! Gratuluję, niech grają długo. Ale gdzie mid-woofer/woofer się podziały?😃 1 Odpisz, cytując
marcinmarcin Napisano 12 marca 2023 Napisano 12 marca 2023 1 minutę temu, AudioTube napisał: Ale gdzie mid-woofer/woofer się podziały?😃 W transporcie mi gdzieś zaginęły... Odpisz, cytując
AudioTube Napisano 12 marca 2023 Napisano 12 marca 2023 Proximo, handlarz niewolników z Gladiatora. Wiedziałem, że gdzieś i coś…mi się obiło o uszy. Now we are free, musowo fajnie to będzie brzmiało. Odpisz, cytując
Rega Napisano 12 marca 2023 Napisano 12 marca 2023 34 minuty temu, marcinmarcin napisał: Mój kręgosłup mówi że wielkie i ciężkie 😀 Ile ważą? Odpisz, cytując
Adi777 Napisano 12 marca 2023 Napisano 12 marca 2023 10 minut temu, Rega napisał: Ile ważą? Jeśli dobrze przeczytałem, to 16 kg bez cokołu. Odpisz, cytując
marcinmarcin Napisano 12 marca 2023 Napisano 12 marca 2023 26 minut temu, Rega napisał: Ile ważą? Takie bardzo ciężkie nie są. Producent podaje 27kg jako wagę transportową, więc pewnie z kartonem. Szacuje je na 20-22kg Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 12 marca 2023 Napisano 12 marca 2023 1 godzinę temu, marcinmarcin napisał: Na razie muszę ochłonąć i na spokojnie podejmować decyzję. Na Audium wszystko brzmi pięknie, Proximy są momentami bezlitosne... Dizajnerska konstrukcja- wysokie, a drivery umieszczone na środku, dużo frontu nad kopułką. Ciekawe niesztampowe rozwiązanie, jak grają tak jak wyglądają, to pięknie. 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts