Kraft Napisano 18 marca 2023 Udostępnij Napisano 18 marca 2023 (edytowany) Była potrzeba kupienia dodatkowego wzmacniacza i została ona własnie spełniona. Chciałem na początku coś niedrogiego, chińskiego w klasie D, ale żaden nie miał funkcji balansu, którą uważam za przydatną, więc odpuściłem i skierowałem poszukiwania w stronę używanego sprzęt od renomowanego producenta. Padło na 2-3 letniego Denona PMA-520AE. Wzmacniacz rewelacyjnie wypadający w pomiarach (szerokie pasmo, genialny odstęp sygnału od szumu, bardzo niskie zniekształcenia harmoniczne itd), solidny (7 kg) i zbudowany na przyzwoitych podzespołach (m.in. tranzystory Sankena do których mam zaufanie). No i mam funkcjonalny wzmacniacz za który zapłaciłem mniej niż za popularnego chińczyka. Wygląda na to, że te chińczyki to wcale nie taka okazja, jak można mieć za te same pieniądze prawie nowy wzmacniacz japoński. I jeszcze ciekawostka. Gość, który mi go sprzedał wymienił go właśnie na małego chińczyka. I jest bardzo zadowolony. On zadowolony. Ja zadowolony. Jakie fajne to audio. Edytowano 18 marca 2023 przez Kraft 4 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 18 marca 2023 Udostępnij Napisano 18 marca 2023 8 minut temu, Kraft napisał: Wzmacniacz rewelacyjnie wypadający w pomiarach (szerokie pasmo, genialny odstęp sygnału od szumu, bardzo niskie zniekształcenia harmoniczne itd) i zbudowany na przyzwoitych podzespołach (m.in. tranzystory Sankena do których mam zaufanie). No i wszystkie perełki z wtórnego wykupił. Ma dobre ucho. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 18 marca 2023 Udostępnij Napisano 18 marca 2023 Przed chwilą, kaczadupa napisał: Ma dobre ucho. Spokojnie. Odsłuch też był. Sprawdzałem czy potencjometry przypadkiem nie trzeszczą;) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 18 marca 2023 Udostępnij Napisano 18 marca 2023 @Kraft - a spójrz na tylną ścianę i zobacz , czy faktycznie to japończyk. Bardzo często to wietnamczyk. A jeśli wietnamczyk , to chyba wolałbym chińczyka😉. Oczywiście pomijając miejsce jego ,,urodzenia,, to gratuluję nowego nabytku. Jesli sprawia radość to niczego więcej nie trzeba. Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 18 marca 2023 Udostępnij Napisano 18 marca 2023 4 minuty temu, Kraft napisał: Spokojnie. Odsłuch też był. Sprawdzałem czy potencjometry przypadkiem nie trzeszczą;) Czyli zrozumiałeś przekaz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wing0 Napisano 18 marca 2023 Udostępnij Napisano 18 marca 2023 Chwali się Kraft, że niezmiennie dążysz do minimalizowania wydatków na rzeczy według Ciebie nie mające wpływu na nic poza ilością podanej mocy i wyglądem. Jak się podoba to gratulacje. Z Demonem nie było mi po drodze ale niektóre piece mają fajny wygląd typowych obłych byczków jak stare Marantze. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 18 marca 2023 Udostępnij Napisano 18 marca 2023 (edytowany) 6 minut temu, Rega napisał: @Kraft - a spójrz na tylną ścianę i zobacz , czy faktycznie to japończyk. Wiadomo, że chodziło o "japończyka". W Japonii to robi się tylko droższe modele. Edytowano 18 marca 2023 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 18 marca 2023 Udostępnij Napisano 18 marca 2023 Ciekawe ile razy czytał laboratorium naszego Audio i za każdym kolejnym razem uszami wyobraźni słyszał jak Denom coraz lepiej gra... Pozwalam sobie na te "zaloty" do Krafta jako były właściciel 720 AE. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wing0 Napisano 18 marca 2023 Udostępnij Napisano 18 marca 2023 A jakie kolumny będą miały ten zaszczyt? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 18 marca 2023 Udostępnij Napisano 18 marca 2023 1 minutę temu, kaczadupa napisał: Pozwalam sobie na te "zaloty" do Krafta jako były właściciel 720 AE. Równie dobrze wypadającego w pomiarach. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 18 marca 2023 Udostępnij Napisano 18 marca 2023 Przed chwilą, Kraft napisał: Równie dobrze wypadającego w pomiarach. Wiem o czym teraz myślisz hehe. Mimo wszystko gratki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 18 marca 2023 Udostępnij Napisano 18 marca 2023 1 minutę temu, Wing0 napisał: A jakie kolumny będą miały ten zaszczyt? Będzie najprawdopodobniej grał u córki z Aurorami 700 (zapomniałem dodać, że ważnym kryterium była też wysokość wzmacniacza - córka ma półkę wysoką na 16 cm, więc np. Yamahy odpadły). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 18 marca 2023 Udostępnij Napisano 18 marca 2023 34 minuty temu, Kraft napisał: Gość, który mi go sprzedał wymienił go właśnie na małego chińczyka. I jest bardzo zadowolony. Z zasady jestem przeciwny cytowaniu obrazków, ale tym razem nie mogę się powstrzymać. Ogólnie design jest dla mnie bez większego znaczenia, ale to jest potworek, jak rzadko. Mam nadzieję, że dobrze temu człowiekowi gra, bo wygląda tak, że i w kuchni bym się wstydził postawić. Estetycznie Twój nowy nabytek Denona stoi jakieś trzy klasy wyżej. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 18 marca 2023 Udostępnij Napisano 18 marca 2023 Przypomina mi to sytuację sprzed kilku lat kiedy to pewien gość kolumny KEF 107 reference zamienił na Jamo 606 bo te drugie bardziej podobały się jego zonie i lepiej komponowały się w salonie w komplecie z KD.🙂 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 18 marca 2023 Udostępnij Napisano 18 marca 2023 16 minut temu, J4Z napisał: nowi koledzy irdac i tomanek marzną gdzieś na magazynie Nie jest zimno dzisiaj, cisne czwartą dyche bicyclem i piękna pogoda. Polecam wypad w plener. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 18 marca 2023 Udostępnij Napisano 18 marca 2023 50 minut temu, J4Z napisał: PS Moi nowi koledzy irdac i tomanek marzną gdzieś na magazynie inpostu. Eh te weekendy. 😔 Rozumiem, że w komplecie do irdaca kupiłeś zasilacz liniowy Tomanka? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 18 marca 2023 Udostępnij Napisano 18 marca 2023 No dobra, już się nie chwalę, ale powiem Wam jeszcze, że ten Denon to naprawdę piękna maszynka. Klasyka w dobrym wydaniu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 18 marca 2023 Udostępnij Napisano 18 marca 2023 4 godziny temu, Kraft napisał: ale powiem Wam jeszcze, że ten Denon to naprawdę piękna maszynka. Klasyka w dobrym wydaniu. To w środku to tapeta , czy faktycznie tak wygląda ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 18 marca 2023 Udostępnij Napisano 18 marca 2023 Mistrzami muzycznej tapety jest Air. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bebbop Napisano 18 marca 2023 Udostępnij Napisano 18 marca 2023 8 godzin temu, kaczadupa napisał: Pozwalam sobie na te "zaloty" do Krafta jako były właściciel 720 AE. I jak gral? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 18 marca 2023 Udostępnij Napisano 18 marca 2023 8 godzin temu, Rega napisał: pewien gość kolumny KEF 107 reference zamienił na Jamo 606 bo te drugie bardziej podobały się jego zonie i lepiej komponowały się w salonie w komplecie z KD.🙂 Ciekawe, czy był z tego zadowolony 😄 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 18 marca 2023 Udostępnij Napisano 18 marca 2023 Czasem od zadowolenia ważniejszy jest święty spokój😉 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 18 marca 2023 Udostępnij Napisano 18 marca 2023 9 minut temu, bebbop napisał: I jak gral? Nie poruszyło mnie to granie, za dopłatą wymieniłem na NAD C 356 BEE i tego zawodnika już miło wspominam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bebbop Napisano 18 marca 2023 Udostępnij Napisano 18 marca 2023 14 minut temu, kaczadupa napisał: Nie poruszyło mnie to granie, za dopłatą wymieniłem na NAD C 356 BEE i tego zawodnika już miło wspominam. Jak nie bylem osluchany to przyznam, ze mi sie na poczatku podobal, ale z perspektywy czasu stwierdzam, ze jednak gral tragicznie. Pamietam, ze swego czasu "chorowalem" na tego NADa, ale ostatecznie niestety nigdy go nie posluchalem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 18 marca 2023 Udostępnij Napisano 18 marca 2023 (edytowany) 18 minut temu, bebbop napisał: NADa, ale ostatecznie niestety nigdy go nie posluchalem Jak to mówią NAD się NADa a jak się nie nada to dupa blada Ja właśnie odesłałem w sumie pod wieloma względami bardzo fajnego NADa M10v2. Jednak dla mnie był za grzeczny, za mało zadziorny. O dziwo, bardziej żywy, ekspresyjny na średnicy okazał się SN3 z Qutestem. Połączenie paczek miękkich i grających głównie nasyconą, bliską i ciepłą średnicą (ATC scm7) z ultra nowoczesnym NADem było przyjemne, subtelne a zarazem czytelne w całym paśmie pracy monitorów ale bardzo senne, miękkie, za mało ekspresji. Po 15 minutach bez względu na grający repertuar zasypiałem. Nie te głośniki, do tego NADa dla moich uszu trzeba czegoś raczej z V-ką i pazurem. Edytowano 18 marca 2023 przez kaczadupa Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts