Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Niby tak Elektron ale wiesz jak to bywa... Ja już miałem strzał praktycznie idealnej lampy ;). Jeszcze el84 to nie majątek ale takie 300b za kilka tysięcy niech ci rąbnie to łza poleci ;). 

Ważne by z głową użytkować nie odpalać muzyki sekundę po włączeniu pieca, nie podpinać kolumn o trudnych dla lamp parametrach itd. 

Napisano

Mi dźwięk lampy bardzo pasuje. Jakoś po przesłuchaniu całej masy różnych wzmakow to właśnie lampa w niskich cenach (4-8 tyś) wypada mi brzmieniowe najlepiej. Lubię taki dźwięk góra jest znacznie lepsza niż w tranzystorach, środek to samo ewentualnie bas jeśli ktoś lubi taki twardy punktowy to bardziej klasa D czy tranzystory niektóre, ale to jest coś za coś, całościowo lampy bardziej mi podchodzą, ale to dla mnie. 

Napisano
31 minut temu, Wing0 napisał:

Jakoś po przesłuchaniu całej masy różnych wzmakow to właśnie lampa w niskich cenach (4-8 tyś) wypada mi brzmieniowe najlepiej. Lubię taki dźwięk góra jest znacznie lepsza niż w tranzystorach

Pod tym sam bym się podpisał. Soprany z lamp, nawet tych tańszych, uważam za wyjątkowo atrakcyjne. Górne rejestry fortepianu - bajka. :)

Napisano (edytowany)

No st70 jest uznawany za najlepszy wzmacniacz lampowy w historii firmy. Widzę że ten ma nowsze trafo zasilające ale głośnikowe wyglądają na orginał. Kondensatory też zmienione. 

Edytowano przez Wing0
Napisano (edytowany)

Tu inna wersja. Ciekawe która lepsza. Prawdopodobnie w poprzedniej celowo wymieniono trafo zasilające na lepszej jakości. No, ale i jedna i druga wersja sa dostępne w cenie niższej niż forumowe😉 Magnaty na lampach JJ lub ruskich Mullardach. . O jakości się nie wypowiem, bo nie słuchałem.

IMG_20230812_132314.jpg

Edytowano przez Rega
Napisano (edytowany)
14 minut temu, Rega napisał:

@Karol64208 - a co wyszło z Twoimi kolumnami do których nie mogłeś znaleźć zawieszeń?

Sorki Roman, ale chyba pomyliłeś mnie z innym Karolem😁

28 minut temu, elektron6 napisał:

Akai wieczny szpulowiec, fajny!

Teraz to mogę potwierdzić, myślałem że nie przetrwa. Nawet tych kilka szpul spokojnie przeczekały🙂

10 minut temu, Pawel Laszenko napisał:

Nowe zabawki wjechały

fajne🙂, a jak sobie radzisz z akustyką pomieszczenia.

Edytowano przez Karol64208
Napisano
12 godzin temu, elektron6 napisał:

Akai wieczny szpulowiec, fajny!

Widać sprawne oko fachowca🙂. Miałem problem z NAB, musiałem kupić nowe i do tego dwie pary, z tych dwóch par wybrałem jedną parę która nie powoduje drgań podczas przewijania.

Napisano
18 godzin temu, Rega napisał:

- a co wyszło z Twoimi kolumnami do których nie mogłeś znaleźć zawieszeń?

18 godzin temu, Karol64208 napisał:

Sorki Roman, ale chyba pomyliłeś mnie z innym Karolem

18 godzin temu, Rega napisał:

- zupełnie możliwe. Przepraszam. To jednak nie był Karol😉 , tylko John Doe.

Roman, zawieszeń do niskotonowców (B&W DM16) nie znalazłem bo ich po prostu nie ma nigdzie. Znalazłem i kupiłem na eBay sprawną parę głośników w Holandii. Zwrotnice wysyłałem do pomiarów, wszystkie części oryginalne, kolumny 100% sprawne. Ostatnio zapakowane w pudła i folię stoją w piwnicy bo nie mam miejsca na wszystkie ulubione zabawki. Trochę szkoda. Rozważam sprzedaż DM16 skoro u mnie się marnują w tych pudłach. Może komuś dadzą radość. Kolumny w pięknym stanie mimo wieku. 

Napisano

Tylko, że dobre brzmienie i jakość nie idą w parze z zainteresowaniem potencjalnych nabywców. Wolą nowe, ładne i przede wszystkim modne i pasujące do otwartych salonów, prosto z marketu pachnące nowością. A ci, którzy mogliby docenić jakość brzmienia, najczęsciej nie są zainteresowani bo... mają już to czego szukali latami🙂.

Napisano (edytowany)

Ładne, czy nie, to już kwestia gustu. Dla mnie DM16 są piękne.

20201213_104802.jpg.2fe14d90245dd69d879682dc55c36800.jpg

Grają wyśmienicie ciężkie metalowe gatunki, bas jest obłędnie punktowy i taki 'zawsze na czas'. Do tego piękna średnica.  Nawet nadają się do słuchania małych składów jazzowych.

Niestety, ja słucham niemal wszystkich gatunków i potrzebuję bardziej uniwersalnych kolumn - obecnie KEF107 zadowalają mnie - zwłaszcza w muzyce klasycznej - są super. 

B&W DM16 kupi ktoś, kto zna te kolumny. Trochę mi szkoda sprzedawać bo to piękny zabytek jest. 

Edytowano przez Bebop
Napisano

Asia, jeśli tylko masz kogoś w UK, kto zabierze je do Ciebie to są już Twoje. Bardzo chętnie oddam je  takiej miłośniczce jak Ty. 

7 minut temu, Asia napisał:

Ja, ja, wybierz mnie, wybierz mnie!

😆👍