Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
10 godzin temu, tomek4446 napisał:

Powoli wracam do gry. Po remoncie zmieniłem rozstaw kolumn na mniejszy tj. 2,6 m , za to są dalej od ściany bocznych, choć nie symetrycznie i od przedniej / 0,95 m/. Zrobiłem pomiar DL tak dla drzwi zamkniętych do pokoju jak i otwartych na korytarz. Różnice w odsłuchu są niewielkie , ze wskazaniem zwycięscy na rozwiązanie mniej doskonałe czyli drzwi otwarte. 

Zmianą w porównaniu z poprzednim układem / rozstaw 3,2 m/ jest bas oraz wysokie. Bas jest potężniejszy , znacznie bardziej odczuwalny ale krótki , nie wiem ,czy nie wchodzi za bardzo na średnicę. Wysokie  są znacznie wyraźniejsze , sybilantów nie stwierdziłem, ale przy muzyce klasycznej są momenty gdy dźwięk jest o krok od ukłucia. Najmniejsze zmiany, o ile są odnotowałem w średnicy. Scena też niby jak dawniej , za linią kolumn , może nieco bardziej wyrazista , bo zwarta. 

Dopiero raczkuje w testach , odpaliłem dzisiaj NUC-a po coaxialu bez DL i nie wiem, czy to złudzenie , ale basu było mniej. Czyżby DL podbijało bas ? Muszę sprawdzić. 

Tomek piękna maszyna. Widzę , że ratujesz honor tego wątku. Nie ustajesz w " nowościach".

A'propos , byłem bliski wysłania do Ciebie monobloków Luxmana :) Jeden zaczął nagle przerywać , ale na szczęście to był tylko kabel. Zlutowałem i jest ok.

IMG_1044.JPG

IMG_1047.JPG

IMG_1045.JPG

IMG_1046.JPG

Wygląda to wszystko pierwsza klasa! widać, iż system jest dopięty na ostatni guzik. Triody w monoblokach robią wrażenie no i "nietypowe" jak na te czasy kolumny. Super!

Napisano

@tomek4446 za plecami ściana jest pusta?

Siedzisz dokładnie do cm między kolumnami przy słuchaniu muzyki?

Lekko w bok ma jakiś wpływ na brzmienie?

Gdy słuchasz na monosach, ile max/godzin trzymasz je włączone?

Robiłeś zmiany w sterujących/monosy?

Dobrze Cię „widzieć” znowu w tej zakładce. Jest mi raźniej. 

Napisano
2 godziny temu, Karol64208 napisał:

Sprawdzałeś z fazowanie kanałów, czy nie są przesunięte?

Na tym punkcie to mam świra :) Oczywiście , że sprawdzałem. Tak bateryjką jak i test phase w Spotify.

2 godziny temu, gienas napisał:

stanowczo za mały ekran.

To nie ekran mały , to kolumny ...... :) telewizyjny nie jestem , styknie mi te 55 cali.

Kocham drewno , dobrze się wśród niego czuje.

1 godzinę temu, AudioTube napisał:

za plecami ściana jest pusta?

Głowę mam 40 cm od ściany , na ścianie tapeta i obrazy / zdjęcie/.

1 godzinę temu, AudioTube napisał:

Siedzisz dokładnie do cm między kolumnami przy słuchaniu muzyki?

Lekko w bok ma jakiś wpływ na brzmienie?

Tak , punktem orientacyjnym jest listwa maskująca kable pod TV. Tak ustawiłem kolumny, by była osią. Właśnie sprawdziłem , jakieś 10 cm. w lewo czy w prawo nie ma znaczenia , dalej już zmienia się scena.

2 godziny temu, AudioTube napisał:

Gdy słuchasz na monosach, ile max/godzin trzymasz je włączone?

Robiłeś zmiany w sterujących/monosy?

Tak szczerze to nie trzymam ich pod prądem. Włączam i słucham. Kiedyś odpalałem jakąś godzinkę przed ucztą dla uszu. Ale odkryłem , że szybciej mój mózg się przyzwyczaja do dźwięku niż zachodzą zmiany spowodowane wygrzewaniem się lamp :) 

2 godziny temu, AudioTube napisał:

Dobrze Cię „widzieć” znowu w tej zakładce. Jest mi raźniej. 

Dziękuję. Śledzę Twoje wpisy i serce rośnie , bo wiem jaką drogę przebyłeś do obecnego systemu. Gratulacje. 

IMG_1053.JPG

Napisano
4 minuty temu, tomek4446 napisał:

Tak bateryjką jak i test phase w Spotify.

Nieee😂,to metody ......./żeby nikogo nie obrazić/, potrzebujesz przynajmniej generator i oscyloscop. Musisz sprawdzić zakres częstotliwości co oktawę. To jest jedyny sposób na stwierdzenie czy kolumny + wzm + preamp są w fazie.

Napisano
1 minutę temu, Karol64208 napisał:

potrzebujesz przynajmniej generator i oscyloscop. Musisz sprawdzić zakres częstotliwości co oktawę.

Karol , jak by Ci tu powiedzieć ...... Nie mam oscyloskopu i nie chce mieć :) 

Wiem , że bateryjką fazy hornów nie sprawdzę ,ale póki co wystarcza mi to co słyszę. 

Napisano
Dnia 3.10.2023 o 21:59, tomek4446 napisał:

J e s t u Grześka / @Audio Autonomy/ . Zrobiony i czeka na odbiór. Myślę , że za dwa tygodnie wróci do mnie.

Masz już naprawdę ładnie urządzony "kącik" ze sprzętem. Z jednym wyjątkiem. Ten telewizor szczególnie gdy już gramofon wróci nie za bardzo pasuje w tym zestawie. Ja bym tam widział półki z płytami lub książkami. Może z jakąś ozdobą z hebanu czy coś w ten deseń. 

Pozdrawiam 

Napisano
15 godzin temu, tomek4446 napisał:

Nie mam oscyloskopu i nie chce mieć :) 

Tomek, jak Ty możesz bez oscyloskopu egzystować? 😂

Dla chęci posiadania, nabyłem taką zabaweczkę, która ma w sobie oscyloskop, generator i tester elementów elektronicznych.

Oscyloskop.jpg

Napisano
2 godziny temu, rpm napisał:

Ten telewizor szczególnie gdy już gramofon wróci nie za bardzo pasuje w tym zestawie.

Wiem , ale to taki kompromis. Jak go kupowałem w Media Markt to z hebanu akurat im się skończyły. :) 

1 godzinę temu, MMarek napisał:

jak Ty możesz bez oscyloskopu egzystować?

Nie powiem jest ciężko. Ale , że nikt nie obiecywał ..... :) 

Marek , nie znam się na tym ustrojstwie i na razie nie bardzo mam czas się poznać. 

1 godzinę temu, MMarek napisał:

która ma w sobie oscyloskop, generator i tester elementów elektronicznych.

Fajne urządzenie. A gotuje ? Bo jak by gotowało to biorę :)