tomek4446 Napisano 3 października 2023 Napisano 3 października 2023 23 minuty temu, Karol64208 napisał: Twoje postawiał bym w rogach. Już stały. Ale scena jest wtedy do kitu. Za dużo odbić. Odpisz, cytując
elektron6 Napisano 4 października 2023 Napisano 4 października 2023 10 godzin temu, tomek4446 napisał: Powoli wracam do gry. Po remoncie zmieniłem rozstaw kolumn na mniejszy tj. 2,6 m , za to są dalej od ściany bocznych, choć nie symetrycznie i od przedniej / 0,95 m/. Zrobiłem pomiar DL tak dla drzwi zamkniętych do pokoju jak i otwartych na korytarz. Różnice w odsłuchu są niewielkie , ze wskazaniem zwycięscy na rozwiązanie mniej doskonałe czyli drzwi otwarte. Zmianą w porównaniu z poprzednim układem / rozstaw 3,2 m/ jest bas oraz wysokie. Bas jest potężniejszy , znacznie bardziej odczuwalny ale krótki , nie wiem ,czy nie wchodzi za bardzo na średnicę. Wysokie są znacznie wyraźniejsze , sybilantów nie stwierdziłem, ale przy muzyce klasycznej są momenty gdy dźwięk jest o krok od ukłucia. Najmniejsze zmiany, o ile są odnotowałem w średnicy. Scena też niby jak dawniej , za linią kolumn , może nieco bardziej wyrazista , bo zwarta. Dopiero raczkuje w testach , odpaliłem dzisiaj NUC-a po coaxialu bez DL i nie wiem, czy to złudzenie , ale basu było mniej. Czyżby DL podbijało bas ? Muszę sprawdzić. Tomek piękna maszyna. Widzę , że ratujesz honor tego wątku. Nie ustajesz w " nowościach". A'propos , byłem bliski wysłania do Ciebie monobloków Luxmana Jeden zaczął nagle przerywać , ale na szczęście to był tylko kabel. Zlutowałem i jest ok. Wygląda to wszystko pierwsza klasa! widać, iż system jest dopięty na ostatni guzik. Triody w monoblokach robią wrażenie no i "nietypowe" jak na te czasy kolumny. Super! 1 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 4 października 2023 Napisano 4 października 2023 3 godziny temu, elektron6 napisał: Triody w monoblokach robią wrażenie Jak kupowałem monobloki to nie mieli na panele słoneczne i tak zostało 2 Odpisz, cytując
Karol64208 Napisano 4 października 2023 Napisano 4 października 2023 18 godzin temu, tomek4446 napisał: Ale scena jest wtedy do kitu Sprawdzałeś z fazowanie kanałów, czy nie są przesunięte? to są tego oznaki. Odpisz, cytując
gienas Napisano 4 października 2023 Napisano 4 października 2023 @tomek4446 stanowczo za mały ekran. Gubi się wśród tych kolumnowych kolumn . Aż miło i posłuchać i popacza A to drewno to miód na oczy moje. 1 Odpisz, cytując
AudioTube Napisano 4 października 2023 Napisano 4 października 2023 @tomek4446 za plecami ściana jest pusta? Siedzisz dokładnie do cm między kolumnami przy słuchaniu muzyki? Lekko w bok ma jakiś wpływ na brzmienie? Gdy słuchasz na monosach, ile max/godzin trzymasz je włączone? Robiłeś zmiany w sterujących/monosy? Dobrze Cię „widzieć” znowu w tej zakładce. Jest mi raźniej. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 4 października 2023 Napisano 4 października 2023 2 godziny temu, Karol64208 napisał: Sprawdzałeś z fazowanie kanałów, czy nie są przesunięte? Na tym punkcie to mam świra Oczywiście , że sprawdzałem. Tak bateryjką jak i test phase w Spotify. 2 godziny temu, gienas napisał: stanowczo za mały ekran. To nie ekran mały , to kolumny ...... telewizyjny nie jestem , styknie mi te 55 cali. Kocham drewno , dobrze się wśród niego czuje. 1 godzinę temu, AudioTube napisał: za plecami ściana jest pusta? Głowę mam 40 cm od ściany , na ścianie tapeta i obrazy / zdjęcie/. 1 godzinę temu, AudioTube napisał: Siedzisz dokładnie do cm między kolumnami przy słuchaniu muzyki? Lekko w bok ma jakiś wpływ na brzmienie? Tak , punktem orientacyjnym jest listwa maskująca kable pod TV. Tak ustawiłem kolumny, by była osią. Właśnie sprawdziłem , jakieś 10 cm. w lewo czy w prawo nie ma znaczenia , dalej już zmienia się scena. 2 godziny temu, AudioTube napisał: Gdy słuchasz na monosach, ile max/godzin trzymasz je włączone? Robiłeś zmiany w sterujących/monosy? Tak szczerze to nie trzymam ich pod prądem. Włączam i słucham. Kiedyś odpalałem jakąś godzinkę przed ucztą dla uszu. Ale odkryłem , że szybciej mój mózg się przyzwyczaja do dźwięku niż zachodzą zmiany spowodowane wygrzewaniem się lamp 2 godziny temu, AudioTube napisał: Dobrze Cię „widzieć” znowu w tej zakładce. Jest mi raźniej. Dziękuję. Śledzę Twoje wpisy i serce rośnie , bo wiem jaką drogę przebyłeś do obecnego systemu. Gratulacje. Odpisz, cytując
Karol64208 Napisano 4 października 2023 Napisano 4 października 2023 4 minuty temu, tomek4446 napisał: Tak bateryjką jak i test phase w Spotify. Nieee😂,to metody ......./żeby nikogo nie obrazić/, potrzebujesz przynajmniej generator i oscyloscop. Musisz sprawdzić zakres częstotliwości co oktawę. To jest jedyny sposób na stwierdzenie czy kolumny + wzm + preamp są w fazie. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 4 października 2023 Napisano 4 października 2023 1 minutę temu, Karol64208 napisał: potrzebujesz przynajmniej generator i oscyloscop. Musisz sprawdzić zakres częstotliwości co oktawę. Karol , jak by Ci tu powiedzieć ...... Nie mam oscyloskopu i nie chce mieć Wiem , że bateryjką fazy hornów nie sprawdzę ,ale póki co wystarcza mi to co słyszę. Odpisz, cytując
rpm Napisano 5 października 2023 Napisano 5 października 2023 Dnia 3.10.2023 o 21:59, tomek4446 napisał: J e s t u Grześka / @Audio Autonomy/ . Zrobiony i czeka na odbiór. Myślę , że za dwa tygodnie wróci do mnie. Masz już naprawdę ładnie urządzony "kącik" ze sprzętem. Z jednym wyjątkiem. Ten telewizor szczególnie gdy już gramofon wróci nie za bardzo pasuje w tym zestawie. Ja bym tam widział półki z płytami lub książkami. Może z jakąś ozdobą z hebanu czy coś w ten deseń. Pozdrawiam Odpisz, cytując
MMarek Napisano 5 października 2023 Napisano 5 października 2023 15 godzin temu, tomek4446 napisał: Nie mam oscyloskopu i nie chce mieć Tomek, jak Ty możesz bez oscyloskopu egzystować? 😂 Dla chęci posiadania, nabyłem taką zabaweczkę, która ma w sobie oscyloskop, generator i tester elementów elektronicznych. 2 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 5 października 2023 Napisano 5 października 2023 2 godziny temu, rpm napisał: Ten telewizor szczególnie gdy już gramofon wróci nie za bardzo pasuje w tym zestawie. Wiem , ale to taki kompromis. Jak go kupowałem w Media Markt to z hebanu akurat im się skończyły. 1 godzinę temu, MMarek napisał: jak Ty możesz bez oscyloskopu egzystować? Nie powiem jest ciężko. Ale , że nikt nie obiecywał ..... Marek , nie znam się na tym ustrojstwie i na razie nie bardzo mam czas się poznać. 1 godzinę temu, MMarek napisał: która ma w sobie oscyloskop, generator i tester elementów elektronicznych. Fajne urządzenie. A gotuje ? Bo jak by gotowało to biorę Odpisz, cytując
Rega Napisano 5 października 2023 Napisano 5 października 2023 1 godzinę temu, tomek4446 napisał: Fajne urządzenie. A gotuje ? Bo jak by gotowało to biorę A te dwie panienki z biura to już Ci nie gotuja?😉 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 5 października 2023 Napisano 5 października 2023 57 minut temu, Rega napisał: A te dwie panienki z biura to już Ci nie gotuja? Niestety odkryły , że jest równouprawnienie Odpisz, cytując
Karol64208 Napisano 5 października 2023 Napisano 5 października 2023 2 godziny temu, tomek4446 napisał: Marek , nie znam się na tym ustrojstwie i na razie nie bardzo mam czas się poznać. Tomek jaki problem, skończyłeś remont zrób parapetówę, wstęp z oscyloskopem i z generatorem + napój🙂 1 Odpisz, cytując
Karol64208 Napisano 5 października 2023 Napisano 5 października 2023 nie zmiennie od kilkunastu lat🤔czy przed remontem, czy po😂 11 3 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 5 października 2023 Napisano 5 października 2023 34 minuty temu, Karol64208 napisał: nie zmiennie od kilkunastu lat Wygląda rewelacyjnie ! A który to oscyloskop ? Odpisz, cytując
elektron6 Napisano 5 października 2023 Napisano 5 października 2023 Ale czad:) szpulowiec i analogowy tuner jak dla mnie number one! Fajne sprzęt! Odpisz, cytując
terracan1929 Napisano 5 października 2023 Napisano 5 października 2023 @KrólKiczu to pod bluesoundem to co to jest ? Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 5 października 2023 Napisano 5 października 2023 Przed chwilą, terracan1929 napisał: @KrólKiczu to pod bluesoundem to co to jest ? Rega brio. Odpisz, cytując
terracan1929 Napisano 5 października 2023 Napisano 5 października 2023 1 minutę temu, KrólKiczu napisał: Rega brio. Czyli Node używasz tylko jako stremer ? ps. Dawno Cię nie było...👋 Odpisz, cytując
MarcKrawczyk Napisano 5 października 2023 Napisano 5 października 2023 @KrólKiczu po co ci niepoprawnie skonstruowany wzmacniacz? 1 1 Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 5 października 2023 Napisano 5 października 2023 Przed chwilą, MarcKrawczyk napisał: @KrólKiczu po co ci niepoprawnie skonstruowany wzmacniacz? Bo poprawnie skonstruowany już mam 😉. 2 minuty temu, terracan1929 napisał: Czyli Node używasz tylko jako stremer ? Tak, gdzieś tam niżej jest też DAC. 3 Odpisz, cytując
Recommended Posts