Rega Napisano 21 października 2023 Udostępnij Napisano 21 października 2023 (edytowany) 21 minut temu, misiekx napisał: Ciekawe co to za maleństwa na górze To ulubieńcy Krafta😊. Jak dla mnie ,,za cienkie,, choć lepsze niż pierwsza wersja. 17 minut temu, gienas napisał: Altusów słuchałem kiedy nie było innych i grały ok - szczególnie po zmianie gwizdków na tubowe Też miałem i też wymieniałem wysokotonowce. Najlpiejj to jednak nie było. ALE ,,na bezrybiu i rak ryba,, Edytowano 21 października 2023 przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano 21 października 2023 Udostępnij Napisano 21 października 2023 (edytowany) Bezrybie poprawiane jest DSP... Bawiłem się naonczas korektorem, co prawda 10 punktowym ( Radmor) . Dziś DSP załatwia nawet grające kable Edytowano 21 października 2023 przez gienas dopisek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiekx Napisano 21 października 2023 Udostępnij Napisano 21 października 2023 12 minut temu, Rega napisał: To ulubieńcy Krafta😊. Jak dla mnie ,,za cienkie Wiem, wiem.... ale dla niektórych są super i jeżeli dla kogoś grają dobrze nic mi do tego. Jeszcze raz napiszę, są gusta i guściki.... tak jak sam napisałeś : jeden lubi córkę drugi teściową. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 21 października 2023 Udostępnij Napisano 21 października 2023 No właśnie. I tego się trzymajmy. Bez narzucania własnego zdania i gustu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 22 października 2023 Udostępnij Napisano 22 października 2023 Rozpatrując w kategoriach kabuki vs Altus, to kabuki lepsze... Ja mam inne podejście. Patrzysz ile ktoś chce za takie kolumny a wiemy że na cena ma wpływ moda, unikatowość, technika, stan techniczny, wielkość itd. Po czym w filtrach znanych portali aukcyjnych określam cenę i sprawdzam, co zamiast. Oczywiście trzeba odsiać pułapki na jeleni. W Polsce w kategorii kabuki ich cena w/g mnie powinna być podzielona przez 2. Za punkt odniesienia podaję niemieckie i amerykańskie firmy. Dosyć chłodna analiza? Być może, ale w ich przypadku nie ma mowy o wybitności, zaawansowaniu, unikatowości itd. Dlaczego więc przepłacać? Bo oldskulowo wyglądają? Ja widzę tylko jeden ich plus. Mają b wysoką skuteczność. 11 godzin temu, Karol64208 napisał: daj sobie kilka dni na osłuchanie, przyzwyczajenie do innego brzmienia. Nie porównuj, miej włączone i niech grają w tle. No właśnie niech porówna, najlepiej bezpośrednio:). Focusowanie, rozdzielczość, prawidłowość rozstawienia instrumentów itd. Zresztą tu nie trzeba słuchać niuansów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 22 października 2023 Udostępnij Napisano 22 października 2023 Lampa Fisher się ucieszyła bo dostała bratnie, dedykowane kolumny z epoki. Ładnie to gra na długie zimowe wieczory jak znalazł. Przetworniki oczywiście Alnico:) 10 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 22 października 2023 Udostępnij Napisano 22 października 2023 No i jak zestawienie Fisher/Fisher? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 22 października 2023 Udostępnij Napisano 22 października 2023 Jest naprawdę dobrze:) dźwięk jest swobodny, czuć lekkość, odrywanie się dźwięków. Wysoka skuteczność kolumn oraz impedancja 8ohm robi swoje. Średnica naturalna, wysokie wyraźne ale nic nie kuje. Bas ładniejsza równoważy - kolumny na przetworniku 25 cm może nie schodzą aż tak nisko ale wzmacniacz gra świetnie dołem zatem jest synergia. Kolumny jako ciekawostka, będą osłuchiwane od swięta”. Vintage jednak ma coś fajnego w dobie. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciszyn11 Napisano 22 października 2023 Udostępnij Napisano 22 października 2023 u mnie powrót do Tannoy. Tym razem 15 cali 9 4 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 22 października 2023 Udostępnij Napisano 22 października 2023 (edytowany) Bardzo ładne kolumny, super! Czym to sterujesz? Widzę jakieś ładne lampy:) Edytowano 23 października 2023 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio po nim nie ma sensu cytować go w całości... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciszyn11 Napisano 22 października 2023 Udostępnij Napisano 22 października 2023 26 minut temu, elektron6 napisał: Bardzo ładne kolumny, super! Czym to sterujesz? Widzę jakieś ładne lampy:) Dzięki. Pre Cary Audio Slp 05 na lampach 6f8g z końcówką mocy Dayens Ecstasy IVse. Tannoy miałem już kilka i tęskniłem za tym graniem. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 22 października 2023 Udostępnij Napisano 22 października 2023 4 godziny temu, elektron6 napisał: Kolumny jako ciekawostka, będą osłuchiwane od swięta”. Vintage jednak ma coś fajnego w dobie. przybywa pasjonat antyków👍 Pisanie bzdur że to granie pudełkowe odstrasza wielu, ale nie wszystko co stare gra jak niektórzy sądzą. Warto czasami sięgnąć w przeszłość o doznać olśnienia że sprzęt nie jest dla oka a przede wszystkim do słuchania. Tak wygląda moja jaskinia z nowym starym zakupem, może ktoś powie że to antyki czy park etnograficzny, jak zwał tak zwał ale mnie to daje dużo przyjemności ze słuchania i oto chodzi w muzyce. 8 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 22 października 2023 Udostępnij Napisano 22 października 2023 Świetny sprzęt! Gratuluje! Lubię takie klimaty i mógłbym w takim pokoju bawić się godzinami:) co do antyków to wiesz taka opinia wywodzi się z tego iż ktoś słuchał budżetowych konstrukcji vintage. To trzeba posłuchać wysokich modeli, konstrukcji bezkompromisowych na tamte lata:) 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 22 października 2023 Udostępnij Napisano 22 października 2023 16 minut temu, elektron6 napisał: Lubię takie klimaty i mógłbym w takim pokoju bawić się godzinami:) nie widzę przeszkód, zapraszam 🙂. O, muszę kiedyś zrobić fotkę w dzień🤔 Dorobiłem w końcówce lampowej pracę dzienna i nocną ze względu na dynamikę KL 7090😏. Jak pisałem wcześniej potek pre musiałem ustawiać na drugim stopniu. Do antyków niestety potrzebny jest dobry napęd, zwłaszcza lampowy. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano 23 października 2023 Udostępnij Napisano 23 października 2023 Pięknie. W tych czasach w domostwach nie widać szpulowca. To rzadkie jak oaza na pustyni. Ale pomarudzę mogę? Większe szpule ładniej wyglądają. 19 godzin temu, Karol64208 napisał: przybywa pasjonat antyków👍 Pisanie bzdur że to granie pudełkowe odstrasza wielu, ale nie wszystko co stare gra jak niektórzy sądzą. Warto czasami sięgnąć w przeszłość o doznać olśnienia że sprzęt nie jest dla oka a przede wszystkim do słuchania. Tak wygląda moja jaskinia z nowym starym zakupem, może ktoś powie że to antyki czy park etnograficzny, jak zwał tak zwał ale mnie to daje dużo przyjemności ze słuchania i oto chodzi w muzyce. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 23 października 2023 Udostępnij Napisano 23 października 2023 20 godzin temu, elektron6 napisał: co do antyków to wiesz taka opinia wywodzi się z tego iż ktoś słuchał budżetowych konstrukcji vintage. Tomek , zajrzyj do postów w dziale "Stereo " , nie znajdziesz tam vintage . Wszystko kręci się wokół pięciu marek tak kolumn jak i wzmacniaczy. A wystarczy spojrzeć na stopki na czym grają ludzie, którzy w audio już parę lat działają. Druga kwestia , to o ile się orientuje niewielu z tych wyjadaczy kupuje nówki. Coś w tym chyba jest ? 22 godziny temu, ciszyn11 napisał: Pre Cary Audio Slp 05 Niewiele brakowało , a grałbym na monosach Cary SLM 100. Gratuluje. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 23 października 2023 Udostępnij Napisano 23 października 2023 11 minut temu, tomek4446 napisał: Tomek , zajrzyj do postów w dziale "Stereo " , nie znajdziesz tam vintage . Wszystko kręci się wokół pięciu marek tak kolumn jak i wzmacniaczy. A wystarczy spojrzeć na stopki na czym grają ludzie, którzy w audio już parę lat działają. Druga kwestia , to o ile się orientuje niewielu z tych wyjadaczy kupuje nówki. Coś w tym chyba jest ? Niewiele brakowało , a grałbym na monosach Cary SLM 100. Gratuluje. Tomek, w czym lepsze są konstrukcje vintage od tych nowych? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 23 października 2023 Udostępnij Napisano 23 października 2023 2 minuty temu, KrólKiczu napisał: Tomek, w czym lepsze są konstrukcje vintage od tych nowych? Czekaj , niech pomyśle , dźwiękiem ? Seba , a poważnie , tak na szybko . Cena - jakość ? Wiem , że niektórzy mogę mieć odruch wymiotny ,ale wspomnę choćby Dali Grandy. Znajdź mi nowe kolumny w cenie 8k. para, które im dorównają w 35-50 m2. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wing0 Napisano 23 października 2023 Udostępnij Napisano 23 października 2023 Ja tam uważam że jedne i drugie konstrukcje grają super o ile się w gust wpiszą. Łatwiej natomiast kupić taniej lepiej grający Vintage niż nowe kolumny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 23 października 2023 Udostępnij Napisano 23 października 2023 3 godziny temu, gienas napisał: To rzadkie jak oaza na pustyni. kiedyś było pomocnym narzędziem melomanów, kiedy był trudny dostęp lub cena. Koledzy na wzajem się spierali płytami i nagrywali na taśmy. Małe szpule pozostałość po "Damie Pik" 😏 5 minut temu, Wing0 napisał: gust wpiszą tu raczej nie o gust chodzi jeżeli kupujemy do słuchania a nie dla oka🤔 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 23 października 2023 Udostępnij Napisano 23 października 2023 12 minut temu, tomek4446 napisał: Czekaj , niech pomyśle , dźwiękiem ? Seba , a poważnie , tak na szybko . Cena - jakość ? Wiem , że niektórzy mogę mieć odruch wymiotny ,ale wspomnę choćby Dali Grandy. Znajdź mi nowe kolumny w cenie 8k. para, które im dorównają w 35-50 m2. 50 m² to w dużym przybliżeniu wielkość mojego mieszkania 🙂. Dali Grand nie znam, ale to chyba nie jest taki vintage pełną gębą 😉. W życiu miałem okazję słuchać tylko 2 razy kolumn z epoki. Były to niedrogie (w stosunku do Twoich) konstrukcje - jedne na rynku wtórnym kosztowały właściciela 1000, drugie około 3000 PLN. Jedne grały z tranzystorem, drugie z lampą. Ani jeden ani drugi zestaw nie wyróżniał się niczym wyjątkowym na tle znanych mi nowych kolumn i wzmacniaczy, w podobnym budżecie. Myślę, że temat wcale nie jest tak prosty, jak się wydaje. Jak już wspomniał nie raz Kraft, technologia idzie do przodu i coś, co kiedyś kosztowało krocie, dziś można wyprodukować za dużo mniejsze pieniądze. Oczywistym jest fakt, że sprzęt używany zawsze będzie tańszy, ale dotyczy to też sprzętu nie tylko z epoki ale też tego, z ostatnich lat. Kolejna rzecz - ktoś, kto nie ma pojęcia o audio vintage, nie będzie w stanie sam wybrać czegoś, co sprosta jego oczekiwaniom a ryzyko trafienia na szrot, też jest pewnie dość spora. Podsumowując - temat pewnie jest dość złożony i nie ma co go kwitować stwierdzeniem, że "kiedyś to było, a teraz nie ma" 😉. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 23 października 2023 Udostępnij Napisano 23 października 2023 Dnia 21.10.2023 o 18:27, tomek4446 napisał: Posłuchaj parę dni. Bas się nie będzie wzbudzał . /kiedyś to robili ! /. Zwróć tylko uwagę na uderzenie basu. Słuchałem sporo Sansui , Kenwoodów . Scottów . Nie są trudne w obejściu, , zagrają ze wszystkim. Jedyne moje zastrzeżenie to w niektórych modelach pudełkowy bas. Faktycznie jest tak z tymi niskimi tonami 👍, że się nie wzbudzają (w porównaniu do wielu nowszych konstrukcji, z dużo mniejszymi głośnikami niż te 15-16 cali) . Zaś co do tego, że tego typu stare modele zagrają ze wszystkim: to dużo więcej pokażą z lepszymi wzmacniaczami 😎 i mocniejszymi też (160W z Sansui a 70W z Cyrusa robiło różnicę!). Szczególnie przy cięższym graniu i większych składach. Więc tutaj to jednak może być pewna trudność żeby "zagrało ze wszystkim". To akurat nic odkrywczego, bo podobnie i nowsze kolumny zazwyczaj lubią gdy dostaną porządniejszy piecyk (dopasowany do nich brzmieniowo). Mirek - zdaje się, że Twoje nowe zabawki mają podobną głębokość i masę jak PMC 🙂 Tylko ta szerokość... Dobrej zabawy Ci życzę i odpoczynku przy muzyce 👍 Pozdrawiam 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 23 października 2023 Udostępnij Napisano 23 października 2023 6 minut temu, KrólKiczu napisał: Jedne grały z tranzystorem, drugie z lampą. Ani jeden ani drugi zestaw nie wyróżniał się niczym wyjątkowym na tle znanych mi nowych kolumn i wzmacniaczy, w podobnym budżecie. A masz może ostatnie wyniki badania słuchu ? No dobra , jasne , że nie wszystko co stare , jest lepsze niż nowe. No , może jedynie trwalsze 9 minut temu, RoRo napisał: Więc tutaj to jednak może być pewna trudność żeby "zagrało ze wszystkim". Zgranie ma duże znaczenie , akustyka pomieszczenia - wzmacniacz-kolumny. Słuchałem pięknych Kenwoodów z Sony i była kicha i w tym samym pomieszczeniu monitory Grundiga / za 250 zł/ ze starym Denonem spowodowały opad szczęki. 15 minut temu, KrólKiczu napisał: Myślę, że temat wcale nie jest tak prosty, jak się wydaje. Jak już wspomniał nie raz Kraft, technologia idzie do przodu i coś, co kiedyś kosztowało krocie, dziś można wyprodukować za dużo mniejsze pieniądze. Tak , można. Ale ? Wprowadziliśmy masę ograniczeń co do materiałów / ekologia/. , druga kwestia to park maszynowy , na CNC można niby zrobić wszystko ale jak się ostatnio przekonałem niekoniecznie . wyjaśnię na końcu/. Kolejna sprawa to design i związane z tym kompromisy / wielkość skrzynek/. Jak się sam przekonałem , mając parę paczek w chałupie , wyżyłowane parametry o niczym nie świadczą. Moje obecne kolumny z tych wszystkich które miałem i mam na papierze wypadają tragicznie Przykłady nie związane z audio , ale.... Ekologia - cztery lata temu z lakierowanych proszkowo czarnych klamek lakierek nie złaził , teraz z każdej . CNC - 140 lat temu stolarz wystrugał ozdoby okienne oraz poręcze schodowe , obecnie nie do odtworzenia za pieniądze, które ktokolwiek zdrowy na umyśle by wysupłał. Design - pakowanie dwóch niskotonowych do małej , wąskiej skrzyneczki . Seba , nie jestem radykałem. Nie będę nikogo namawiał na vintage. Trochę mnie jednak boli , że z roku na rok propozycje sprzętu ograniczają się coraz bardziej. Mam czasem wrażenie , że kręcimy się w kółko. Zobacz , nawet takie marki jak Marantz stają się jakieś niszowe 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 23 października 2023 Udostępnij Napisano 23 października 2023 5 minut temu, tomek4446 napisał: A masz może ostatnie wyniki badania słuchu ? No dobra , jasne , że nie wszystko co stare , jest lepsze niż nowe. No , może jedynie trwalsze Zgranie ma duże znaczenie , akustyka pomieszczenia - wzmacniacz-kolumny. Słuchałem pięknych Kenwoodów z Sony i była kicha i w tym samym pomieszczeniu monitory Grundiga / za 250 zł/ ze starym Denonem spowodowały opad szczęki. Tak , można. Ale ? Wprowadziliśmy masę ograniczeń co do materiałów / ekologia/. , druga kwestia to park maszynowy , na CNC można niby zrobić wszystko ale jak się ostatnio przekonałem niekoniecznie . wyjaśnię na końcu/. Kolejna sprawa to design i związane z tym kompromisy / wielkość skrzynek/. Jak się sam przekonałem , mając parę paczek w chałupie , wyżyłowane parametry o niczym nie świadczą. Moje obecne kolumny z tych wszystkich które miałem i mam na papierze wypadają tragicznie Przykłady nie związane z audio , ale.... Ekologia - cztery lata temu z lakierowanych proszkowo czarnych klamek lakierek nie złaził , teraz z każdej . CNC - 140 lat temu stolarz wystrugał ozdoby okienne oraz poręcze schodowe , obecnie nie do odtworzenia za pieniądze, które ktokolwiek zdrowy na umyśle by wysupłał. Design - pakowanie dwóch niskotonowych do małej , wąskiej skrzyneczki . Seba , nie jestem radykałem. Nie będę nikogo namawiał na vintage. Trochę mnie jednak boli , że z roku na rok propozycje sprzętu ograniczają się coraz bardziej. Mam czasem wrażenie , że kręcimy się w kółko. Zobacz , nawet takie marki jak Marantz stają się jakieś niszowe No dobra, mówiąc szczerze - żona nigdy by mi nie pozwoliła wstawić do naszego małego salonu wielkich kolumn vintage😬. Ale tak naprawdę marzy mi się taki sprzęt i z wypiekami na twarzy czekam na każdy nowy odcinek programu Pawła Nowaka na YouTube 😝. Ps. A najładniejsze vintage miał swego czasu kolega john doe alias Bebop. Zdaje się jakieś B&W stare. Pięknie to wyglądało. Ale te Twoje pralki też mają swój urok 🙂. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 23 października 2023 Udostępnij Napisano 23 października 2023 9 minut temu, KrólKiczu napisał: No dobra, mówiąc szczerze - żona nigdy by mi nie pozwoliła wstawić do naszego małego salonu wielkich kolumn vintage Pamiętam taką rozmowę z Witkiem @audiowit. Byłem akurat w Kołobrzegu jak zadzwonił Pan od Alteców , zaproponował zamiast modelu "14" Valencie. Zadzwoniłem do Witka , jako pomysłodawcy Alteców do WBA . Ogólnie wszystko na plus i nagle słyszę " a żonie je pokazałeś ? " . A czemu pytasz ? Rzekłem . I słyszę " bo one są brzydkie " Sorry Witek , że upubliczniam prywatną rozmowę , ale to naprawdę wyjątek. A kończąc po kolumny pojechałem z żoną i zaakceptowała / Boże , jak to dobrze , że kobiety nie mają orientacji w proporcjach. Alteci oglądaliśmy w 40 m2 , a potem wpakowałem je w 23m2 6 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts