tomek4446 Napisano 15 kwietnia Udostępnij Napisano 15 kwietnia 13 minut temu, Kraft napisał: Tylko Twoje kolumny mają łagodny dół pasma, Znaczy się referencyjny ? Masz zapewne rację , pamiętam jak DL podziałało gdy miałem Dali Grandy. Byłem zachwycony jak zniknął bas z łazienki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 15 kwietnia Udostępnij Napisano 15 kwietnia 3 godziny temu, Karol64208 napisał: 🤣 musisz odróżnić mody od tła akustycznego i pierwszego odbicia dźwięku (echo ), czasu i czy energia odbita dochodzi do punktu w postaci dźwięku rozproszonego, czy też fala dźwiękowa posiada określony kierunek. Pozdr. P.S. Przyjęta wartość dla pomiarów 1W / 1m2, przy większych obiektach pomiar wykonuje się na 1m3. Drugi ważny aspekt skuteczności nagłośnienia jest SPL. E, no co Ty? Echa albo poglosu. Bo podejzewam, ze nie odrózniasz. Dziekuję, radze sobie. Natomiast proszę nie wprowadzać wartosci, ktorych nie ma w fizyce. Jesli chcesz wptowadzic to poprosze o opracowanie. No i pozostaje nam jeszcze nazwanie jednostki " mocy naglośnienia danego pomieszczenia" . Ja jestem za 1 Karolem. Zgadzacie się? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 16 kwietnia Udostępnij Napisano 16 kwietnia 21 godzin temu, audiowit napisał: Echa albo poglosu a widzisz różnicę?🙂bo ja nie. Nie ważne jak nazwiemy ten efekt znaczy to samo, ważny jest tylko czas pierwszego odbicia. Pogłos to raczej sztuczny efekt stworzony dla muzyków przez elektronikę. Pozdr. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 16 kwietnia Udostępnij Napisano 16 kwietnia Zobaczmy wyższy model Luxman serii L-5xx tym razem 570 produkowany na rynek japoński. Wykonanie top, bardzo dobrej klasy elementy, wszystko po ekranowane , świetna sekcja preampu mc/mm. Dźwięk bardzo przyjemny do długiego słUchaniami. Czuć moc i granie w klasie A. Wizualnie może się podobać mimo iż sprzęt ma te 40 latek. Gałki oryginał metal żaden tam plastik bombastic. Polecam choć nie jest to wzmacniacz tani to naprawdę w tej cenie ciężko szukać coś lepszego. 8 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 16 kwietnia Udostępnij Napisano 16 kwietnia ...a dzisiaj mamy takie wzmacniacze. Czy to jest właśnie postęp ? 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 16 kwietnia Udostępnij Napisano 16 kwietnia Jest to raczej podążanie za trendami w audio... 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 16 kwietnia Udostępnij Napisano 16 kwietnia 58 minut temu, kaczadupa napisał: Czy to jest właśnie postęp ? A nie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 16 kwietnia Udostępnij Napisano 16 kwietnia Faktycznie ... A dziś... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pitt39 Napisano 19 kwietnia Udostępnij Napisano 19 kwietnia (edytowany) Leniwy wieczór z Diana Krall i zestawami grającymi forumowiczów(200 strona pykło... i lecę dalej). Od dechy do dechy oczywiście nie czytam, bo życia by brakło, ale fotki uważnie przeglądam(niektórych pomieszczeń i gratów szczerze zazdroszczę, a najmocniej tych vintage). Edytowano 19 kwietnia przez Pitt39 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 20 kwietnia Udostępnij Napisano 20 kwietnia (edytowany) Dnia 16.04.2024 o 22:18, elektron6 napisał: Zobaczmy wyższy model Luxman serii L-5xx tym razem 570 produkowany na rynek japoński. Wykonanie top, bardzo dobrej klasy elementy, wszystko po ekranowane , świetna sekcja preampu mc/mm. Dźwięk bardzo przyjemny do długiego słUchaniami. Czuć moc i granie w klasie A. Wizualnie może się podobać mimo iż sprzęt ma te 40 latek. Gałki oryginał metal żaden tam plastik bombastic. Polecam choć nie jest to wzmacniacz tani to naprawdę w tej cenie ciężko szukać coś lepszego. A jak oceniasz budowę i jakość elementow, wykonanie. Bo dla mnie to klejnocik. Mam takiego i co prawda na nim nie gram ale jakoś nie chcę się go pozbywać Mój jest w lepszym stanie wizualnym. Zresztą mam też Pre Luxa 06 i taką samą obudowę. Trzeba uważać żeby nic nie stawiać na nich bo pęka fornir na krawędziach. Zresztą na integrze to raczej nic nie da się postawić, bo mozna coś ugotować. Grzeje się mocniej niż Plinius. Edytowano 20 kwietnia przez audiowit Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 20 kwietnia Udostępnij Napisano 20 kwietnia Dawno nie słuchałem monitorów. Mają swoją magię. Głębia sceny jakiej nie mam przy podłogówkach. Bas naprawdę do przyjęcia. Fajne doświadczenie. Kurczę , dało mi to do myślenia. Usher S 520 II 6 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 20 kwietnia Udostępnij Napisano 20 kwietnia 31 minut temu, tomek4446 napisał: Mają swoją magię. Głębia sceny jakiej nie mam przy podłogówkach. Może dlatego, że bliżej stoją. Korzystniejsze proporcje fal bezpośrednich do odbitych. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 20 kwietnia Udostępnij Napisano 20 kwietnia 44 minuty temu, Kraft napisał: Może dlatego, że bliżej stoją. Korzystniejsze proporcje fal bezpośrednich do odbitych. Wolę wersje , że to referencyjne paczki 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel74 Napisano 20 kwietnia Udostępnij Napisano 20 kwietnia Słuchałem ostatnio tych Usherów w salonie i stereofonia jest naprawdę dobra. Dźwięki "łapią” się między głośnikami, pozostając całkowicie oderwane od skrzynek. Ja słucham w weekend na zmianę Harbeth P3 ESR XD i Dynaudio Special 25 SE i tez ciekawe wrażenia przy każdej zmianie. Oba świetne głośniki a zupełnie inne… Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 21 kwietnia Udostępnij Napisano 21 kwietnia (edytowany) 14 godzin temu, tomek4446 napisał: Głębia sceny jakiej nie mam przy podłogówkach. Bas naprawdę do przyjęcia czytając niektóre posty zastanawia mnie czy niektórzy naprawdę wiedzą jak brzmi naturalny dźwięk i stereo, a może sprzęt jest ...🤣 Pozdr. Tomasz sorry że akurat trafiło na Ciebie🙃 Edytowano 21 kwietnia przez Karol64208 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel74 Napisano 21 kwietnia Udostępnij Napisano 21 kwietnia Najlepiej opowiedz o swoim systemie, którego słuchasz i który daje Ci tę niedostępną innym wiedzę czym jest naturalny dźwięk w domu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano 21 kwietnia Udostępnij Napisano 21 kwietnia 22 minuty temu, Karol64208 napisał: czytając niektóre posty zastanawia mnie czy niektórzy naprawdę wiedzą jak brzmi naturalny dźwięk i stereo Ale wiesz że to tylko słowa któych użył interlokutor? To jak jeden dźwięk dla Ciebie "błyszczy" dla kogoś innego "dzwoni" a jeszcze ktoś inny słyszy go jako "sybilant". A przecież to ten sam dźwięk tylko inaczej nazwany. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 21 kwietnia Udostępnij Napisano 21 kwietnia 7 minut temu, majkel74 napisał: Najlepiej opowiedz o swoim systemie, 9 minut temu, majkel74 napisał: Ci tę niedostępną innym wiedzę czym jest naturalny dźwięk będę nieskromny, ale wiedza to teoria + praktyka i na tej podstawie zbudowałem system przed 30 laty, poza nowym preampem lampowym z HD phono. Pozdr. 2 minuty temu, gienas napisał: To jak jeden dźwięk dla Ciebie "błyszczy" dla kogoś innego "dzwoni" a jeszcze ktoś inny słyszy go jako "sybilant". jak wiesz piszę o naturalnym brzmieniu przynajmniej najbliżej tego co słyszymy w naturze, dlatego nie wnikam kto jak słyszy ale jak sugeruje. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel74 Napisano 21 kwietnia Udostępnij Napisano 21 kwietnia 14 minut temu, Karol64208 napisał: będę nieskromny, ale wiedza to teoria + praktyka i na tej podstawie zbudowałem system przed 30 laty, poza nowym preampem lampowym z HD phono. I nieskromnie uważasz ze Twój Vintage’owy system sprzed 30 lat jest tym jedynym, który pozwala cieszyć się naturalnym dźwiękiem? Chciałbym zrozumieć Twój wcześniejszy wpis i niezwykłe rozbawienie wpisem o Usherach. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pitt39 Napisano 21 kwietnia Udostępnij Napisano 21 kwietnia 15 godzin temu, tomek4446 napisał: Dawno nie słuchałem monitorów. Mają swoją magię. Głębia sceny jakiej nie mam przy podłogówkach. Bas naprawdę do przyjęcia. Fajne doświadczenie. Kurczę , dało mi to do myślenia. Usher S 520 II Mają te monitory coś co potrafi oczarować, czy zwyczajnie grają równo w każdym paśmie i mają dobry stosunek cena/jakość?. Tak pytam, bo nawet miałem je kupić dla porówmania z kefami ktore posiadam(na olx czasem można wyrwać za 1.3 -1.4k zł). Ps.Czytałem Kraftest jak coś. I Kefów póki co nie sprzedaje. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 21 kwietnia Udostępnij Napisano 21 kwietnia (edytowany) 28 minut temu, majkel74 napisał: I nieskromnie uważasz ze Twój Vintage’owy system sprzed 30 lat jest tym jedynym nie, na pewno coś się trafi lepszego a raczej ładniejszego😉, jak pisałem praktyka to nie znaczy że zaprzestałem 30 lat temu i siedzę i słucham. Często ktoś przyniesie jakieś cudo z niesamowitej reklamy i wtedy mam też okazję posłuchać i ocenić a i czasami robię pomiary i testy. Poza tym ma dostęp do nowości które są na rynku w U.K. Na razie nic mi nie przypadło do gustu moich uszów. 22 minuty temu, Pitt39 napisał: potrafi oczarować, czy zwyczajnie grają równo w każdym paśmie i mają dobry stosunek cena/jakość?. Tak pytam, bo nawet miałem je kupić dla porówmania z kefami jako monitory to może, zależy jakie źródło wykorzystujesz, co do pasma to mam inne zdanie: skuteczność: 86 dB/1W/1m impedancja nominalna: 8 ohm pasmo przenoszenia: 52 Hz - 20 kHz Brakuje im podstawowego pasma które buduje klimat nagrań poniżej tych 52Hz😌 Edytowano 21 kwietnia przez Karol64208 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pitt39 Napisano 21 kwietnia Udostępnij Napisano 21 kwietnia (edytowany) 19 minut temu, Karol64208 napisał: jako monitory to może, zależy jakie źródło wykorzystujesz, co do pasma to mam inne zdanie: skuteczność: 86 dB/1W/1m impedancja nominalna: 8 ohm pasmo przenoszenia: 52 Hz - 20 kHz Brakuje im podstawowego pasma które buduje klimat nagrań poniżej tych 52Hz😌 Nie jestem fanem bardzo nisko schodzącego basu, a nawet jakbym był to mam świadomość ograniczeń wynikających z akustyki pomieszczenia, wiec to nawet i plus(jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma ;-)). ps. super zestawik z epoki jak i cały pokoik(przytulnie). ps2. przez 2 dni przetrząsnąłem cały temat. Dużo pięknych gratów(gównoburze też ostre miejscami😉). Z kolumien duże wrażenie zrobiły na mnie te poniżej(super się prezentują). Edytowano 21 kwietnia przez Pitt39 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 21 kwietnia Udostępnij Napisano 21 kwietnia 11 minut temu, Pitt39 napisał: Z kolumien duże wrażenie zrobiły na mnie te poniżej(super się prezentują). jak jesteś na etapie kupna to warto ich posłuchać😀 12 minut temu, Pitt39 napisał: Nie jestem fanem bardzo nisko schodzącego basu, a nawet jakbym był to mam świadomość ograniczeń wynikających z akustyki pomieszczenia Wiem, panuje taka mania pomiarów i opinia że każdy pokój to problem z modami, ale głównie wynika ze złych pomiarów i wykonane na słabych kolumnach. Problem z niskimi pojawia się przy słabych kolumnach z małymi przetwornikami niskich tonów i przy systemach dwudrożnych. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pitt39 Napisano 21 kwietnia Udostępnij Napisano 21 kwietnia (edytowany) 6 minut temu, Karol64208 napisał: jak jesteś na etapie kupna to warto ich posłuchać😀 . Przyszłościowo planuje do drugiego zestawu, do salonu(póki co patrze sobie i "zazdraszczam"). Generalnie jednak wiem co chce stylistycznie, jaka konstrukcja, pod jaką muzykę... tylko jeszcze nie uzbierałem na ten cel pieniędzy, czyli problem się rozwiązuję 😉. Na razie jestem na etapie pierwszego pomieszczenia. 6 minut temu, Karol64208 napisał: jak jesteś na etapie kupna to warto ich posłuchać😀 Wiem, panuje taka mania pomiarów i opinia że każdy pokój to problem z modami, ale głównie wynika ze złych pomiarów i wykonane na słabych kolumnach. Problem z niskimi pojawia się przy słabych kolumnach z małymi przetwornikami niskich tonów i przy systemach dwudrożnych. Mój pokoj ma 10m2, wiec za wiele to się nie powojuję, choć broni nie złożyłem. Edytowano 21 kwietnia przez Pitt39 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 21 kwietnia Udostępnij Napisano 21 kwietnia 22 minuty temu, Pitt39 napisał: Nie jestem fanem bardzo nisko schodzącego basu, a nawet jakbym był to mam świadomość ograniczeń wynikających z akustyki pomieszczenia, wiec to nawet i plus(jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma ;-)). ps. super zestawik z epoki jak i cały pokoik(przytulnie). ps2. przez 2 dni przetrząsnąłem cały temat. Dużo pięknych gratów(gównoburze też ostre miejscami😉). Z kolumien duże wrażenie zrobiły na mnie te poniżej(super się prezentują). Dobre monitory. Zaletą jest konstrukcja zamknieta. Minusem jest (w stosunku do nowoczesnych konstrukcji) stosunkowo niska rozdzielczość w wysokich tonach. 7 minut temu, Karol64208 napisał: Problem z niskimi pojawia się przy słabych kolumnach z małymi przetwornikami niskich tonów i przy systemach dwudrożnych. Tskowe posiadam. Nie stwierdziłem problemów. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts