Amarok Napisano 1 września 2024 Napisano 1 września 2024 54 minuty temu, MMarek napisał: że na starość człek głupieje 😀 ...albo może sobie pozwolić na sprzęt coraz bardziej "wyszukany". 😃 1 Odpisz, cytując
AudioTube Napisano 1 września 2024 Napisano 1 września 2024 59 minut temu, MMarek napisał: ogólnie wiadomi, że na starość człek głupieje Nie polemizuję, ale wydaje mi się, że starość to, kiedy już nie ma marzeń. A mądrość, to odwaga. Marku, odwagi. Ufam, że za niedługo nas zaskoczysz. Na pewno coś tam się w Twojej głowie upatrzyło. Odpisz, cytując
MMarek Napisano 1 września 2024 Napisano 1 września 2024 1 godzinę temu, Dedal napisał: Harley😄 O tak, Harley jest bardzo o.k 1 godzinę temu, AudioTube napisał: że starość to Politycznie proszę - wiek dojrzały 1 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 1 września 2024 Napisano 1 września 2024 (edytowany) @AudioTube Mówisz i masz Przesłuchałem całą płytkę " Children of Sanchez ". Aby było bardziej referencyjnie dokonałem tego za pomocą CD Jakie refleksje ? Muszę przywyknąć do nowej prezentacji. Głównie chodzi o scenę i wysokie. Co prawda , dźwięk jest tak jak był poprzednio za kolumnami, ale o wiele szerzej. Wysokie oddają więcej szczegółów , czasem wydaje mi się , ze jest za wysoko , choć w uszy nie kłuje. Ciekawe jest to , że słuchając cichutko słyszę idealnie całe pasmo Eksperymentowałem z DSP i bez. Łatwo nie było. Po włączeniu filtrów dźwięk przestawał być tak atrakcyjny. Coś mi to ustrojstwo zabierało. Ale za to bas pozostawał w granicach dobrego smaku Wszystko zresztą zależało od utworu. Ostatecznie przekonał mnie kontrabas w utworach Diany Krall i co ważniejsze na płycie którą uwielbiam ,czyli Nenad Vasilić " Live in Theater Akzent " . Najbardziej naturalnie brzmiał z DSP. DSP , ok. Ale miałem kolejny dylemat , jaka krzywa ? Wgrałem krzywą DL , NAd-a , HK / 6 dB/ , B&K . Następnie zmieniłem HK na Olive Tool. Na razie słucham na przemian na krzywej NAd-a i Olive Tool. Krzywa NAd-a daje większą frajdę , bas jest podbity , ale nie przeszkadza , Olive Tool za to daje dźwięk bardziej naturalny , pięknie brzmi przy większej głośności. No nic , zmiana to tylko naciśnięcie jednego przycisku , zostawię obydwie to wszystko co opisuje to QLN-y spięte z tranzystorem. Lampa jeszcze przede mną . Jak na razie moje oczekiwania są spełnione , czyli słucham i nic mnie w dźwięku nie wkurza. Edytowano 1 września 2024 przez tomek4446 8 1 Odpisz, cytując
AudioTube Napisano 1 września 2024 Napisano 1 września 2024 52 minuty temu, tomek4446 napisał: Muszę przywyknąć do prezentacji Rozumiem, że potrzebujesz czasu, prawda? To muszę, aż mnie na trochę zaniepokoiło. 54 minuty temu, tomek4446 napisał: o wiele szerzej 55 minut temu, tomek4446 napisał: Wysokie oddają więcej szczegółów 58 minut temu, tomek4446 napisał: słuchając cichutko słyszę idealnie całe pasmo O i to różnice. A nie jakieś wydumki i wytnij/wklej od szacownych panów redaktorów recenzentów. Jak się domyślam, tor lampowy włączysz, gdy temperatury spadną. Jak „cicho”/szum jest późnym wieczorem w salonie? Czy poziom szumu na zewnątrz wyraźnie spada? Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 2 września 2024 Napisano 2 września 2024 10 godzin temu, AudioTube napisał: Rozumiem, że potrzebujesz czasu, prawda? To muszę, aż mnie na trochę zaniepokoiło. Wyjaśniam o co chodzi. Alteci miałem rozstawione 3 metry. Scena kończyła się ok. 40 cm od ścianek bocznych , czyli miała ok. 2,2 metra. A teraz. QLN-y są rozstawione 3,2 metra. Niby różnica niewielka , ale scena kończy się ok. 15 centymetrów od ich wewnętrznych ścianek bocznych , co daje 2,9 metra. Jest znacznie szerzej. W pierwszej chwili czułem się jak widz w kinie siedzący w pierwszym rzędzie Oczywiście , mogę to zmienić , zmniejszyć odległość między paczkami. Już nawet tak podczas ustawiania zrobiłem , ale z kolei stereofonia właśnie na tych 3,2 metra jest genialna Widocznie nie można mieć wszystkiego Lampy podłączę w przyszłą sobotę. No , chyba , że dowali + 32 st. 10 godzin temu, AudioTube napisał: Jak „cicho”/szum jest późnym wieczorem w salonie? Czy poziom szumu na zewnątrz wyraźnie spada? Sprawdzę dzisiaj REW-em, do mikrofonów w telefonach mam ograniczone zaufanie 1 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 2 września 2024 Napisano 2 września 2024 2 godziny temu, tomek4446 napisał: A teraz. QLN-y są rozstawione 3,2 metra. Niby różnica niewielka , ale scena kończy się ok. 15 centymetrów od ich wewnętrznych ścianek bocznych , co daje 2,9 metra. Jest znacznie szerzej. W pierwszej chwili czułem się jak widz w kinie siedzący w pierwszym rzędzie Oczywiście , mogę to zmienić , zmniejszyć odległość między paczkami. Już nawet tak podczas ustawiania zrobiłem , ale z kolei stereofonia właśnie na tych 3,2 metra jest genialna Widocznie nie można mieć wszystkiego Aż się uśmiechnąłem czytając, bo ja z kolei lubię mieć jak najszerszą scenę. Tego lata słuchałem w domu wypożyczonego wzmacniacza, który grał dobrze w głąb, miał przyjemną barwę, niezłą kontrolę basu i precyzyjnie pokazywał źródła pozorne. Tylko ta scena - zbyt wąska dla mnie. Z mojego punktu widzenia, to co opisujesz, to ideał. Odpisz, cytując
Rega Napisano 2 września 2024 Napisano 2 września 2024 7 godzin temu, tomek4446 napisał: Oczywiście , mogę to zmienić , zmniejszyć odległość między paczkami. Już nawet tak podczas ustawiania zrobiłem , ale z kolei stereofonia właśnie na tych 3,2 metra jest genialna Widocznie nie można mieć wszystkiego A ja tam nie narzekam na scnę. Nie mieści mi się w pokoju. 1 Odpisz, cytując
Kraft Napisano 2 września 2024 Napisano 2 września 2024 Uważaj Roman, żeby Ci nie podnieśli podatku od nieruchomości. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 2 września 2024 Napisano 2 września 2024 1 godzinę temu, Rega napisał: A ja tam nie narzekam na scnę. Nie mieści mi się w pokoju. Wiem. Mówili o tym w 19.30 Odpisz, cytując
Wing0 Napisano 2 września 2024 Napisano 2 września 2024 Roman z takim potworem tfu takimi potworami ciężko się pomieścić 😜🙂. Odpisz, cytując
Rega Napisano 2 września 2024 Napisano 2 września 2024 (edytowany) 44 minuty temu, tomek4446 napisał: Wiem. Mówili o tym w 19.30 Ładnie to się tak nabijać ze starszego kolegi. PS Tomek mówił żebyś mu wysłał tego dymiącego. 1 godzinę temu, Kraft napisał: Uważaj Roman, żeby Ci nie podnieśli podatku od nieruchomości. Następny kolega szyderca😉 Dobrych kolegów poznaje się w biedzie - a tu? Same szydery.😒 No i jak żyć? Chyba trzeba zakończyć ten nędzny żywot. Edytowano 2 września 2024 przez Rega Odpisz, cytując
Wing0 Napisano 2 września 2024 Napisano 2 września 2024 Roman no to na rozweselenie a nie :). Odpisz, cytując
Rega Napisano 2 września 2024 Napisano 2 września 2024 (edytowany) Michał, nie ma na świecie rzeczy, która mogłaby mnie rozweselić. Z natury jestem ponurakiem. Edytowano 2 września 2024 przez Rega 1 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 2 września 2024 Napisano 2 września 2024 @Wing0 Widzę Michał , że zmieniłeś awatara jak ja. Zasadne będzie pytanie , kiedy naprawiasz to zawieszenie przetwornika ? 😂 Odpisz, cytując
Wing0 Napisano 2 września 2024 Napisano 2 września 2024 @tomek4446 jak Ty ten swój wypłowiały pomalujesz 😜 1 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 2 września 2024 Napisano 2 września 2024 2 minuty temu, Wing0 napisał: jak Ty ten swój wypłowiały pomalujesz no , teraz widzę , że kolega nadal w formie 1 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 2 września 2024 Napisano 2 września 2024 23 godziny temu, AudioTube napisał: Jak „cicho”/szum jest późnym wieczorem w salonie? Czy poziom szumu na zewnątrz wyraźnie spada? Wynik na godz. 22.00. Szum wiatraka laptopa nie pomaga w precyzyjnym pomiarze Odpisz, cytując
Gargan Napisano 13 września 2024 Napisano 13 września 2024 Dnia 31.08.2024 o 21:51, Kraft napisał: Skoro u kolegi @Wing0 napisy nie są do góry nogami, to znaczy, że kolumny stoją prawidłowo. Albo naklejki przekleił odwrotnie? 🤷 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 14 września 2024 Napisano 14 września 2024 Zrobiło się nieco chłodniej , więc dzisiaj nastąpiła ta wiekopomna chwila i odpaliłem lampy inaugurując tym samym sezon "zimowy ". Pierwszy raz słucham QLN - ów z lampą , w ich docelowym ustawieniu. Jak grają ? Zaskakujące jest to , że podobnie jak z tranzystorem , nie ma rozmycia , nadmiernego ciepła. Wokal jest idealnie czytelny i głęboki , do ostatniej nutki brzmi dźwięk , bez zaokrąglania. Czuć , klimat lampy , szczególnie z gramofonu. A'propos słucham dzisiaj z trzech źródeł , Tidal , CD , gramofon. Lampy wysunęły czarny krążek na pierwsze miejsce w rankingu źródeł. Przy tranzystorze takich różnic nie odczuwałem. Głównie chodzi o taką ludzką przyjemność słuchania. Bez wkurzania się na realizacje , dynamikę itp. W tej chwili słucham czarnego albumu Metallici i jest wszystko tak jak trzeba. Jest klimat , uderzenie basu jest piękny wokal. Czego chcieć więcej ? 6 8 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 16 września 2024 Napisano 16 września 2024 Dnia 14.09.2024 o 21:51, tomek4446 napisał: Czego chcieć więcej ? Nie widzę Hegla. 1 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 16 września 2024 Napisano 16 września 2024 6 minut temu, kaczadupa napisał: Nie widzę Hegla. Dobre 😂 1 Odpisz, cytując
zolt Napisano 17 września 2024 Napisano 17 września 2024 @tomek4446 z ciekawości zapytam. Robiłeś jakieś pomiary pogłosu w tym pomieszczeniu? Jeżeli tak, to jak to wygląda? Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 17 września 2024 Napisano 17 września 2024 3 godziny temu, zolt napisał: Robiłeś jakieś pomiary pogłosu w tym pomieszczeniu? Jeżeli tak, to jak to wygląda? Robiłem , ale jestem nadal na etapie pozycjonowania kolumn. Z grubsza już wiem gdzie im najlepiej , teraz dostrajam przesuwając dosłownie co centymetr i regulując kąt dogięcia. Myślę , że do jutra się uporam i zrobię pomiary. Fajnie , że zapytałeś , bo będę prosił o radę. Muszę coś " dać" za kolumnami w miejscu pierwszych odbić. Nadal biję się z myślami, czy normalny absorber, czy też hybrydę. Pomiary wrzucę w wątku o akustyce , ale nie omieszkam Cię powiadomić. Wszelkie uwagi bardzo mile będą widziane. 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts