Skocz do zawartości

Wasze systemy...

npl

Recommended Posts

1 godzinę temu, tomek4446 napisał:

Jechałem do Bydgoszczy po QLN trójki. Chłopaki w Salonie udowodnili mi , że to zły pomysł. Słuchałem i One i trójek. Trójka w 23m2 zabiła by mnie basem mimo , że na potężną nie wygląda. Mieli rację , jedynki są idealne do takiej kubatury.

No u mnie metraż większy, więc pewnie by się jakoś odnalazły w pomieszczeniu. Muszę ich kiedyś posłuchać. Co do basu to moje obecne Atalante 5 teoretycznie schodzą tak nisko jak Prestige 3. No ale u mnie na basie 30cm, w trójkach jak pamiętam 18cm. To byłoby ciekawe porównanie. 

10 minut temu, DiBatonio napisał:

Trzeba było z tego.

Wykonałem 30 listew zasilających na osiem gniazd na bazie obudów z Modushopu , Prototyp na 4 gniazda. Już się nie chcę bawić w metal. Obudowę do prototypu dziergałem sam , przy lekkiej pomocy narzędziowca. Pozostałe wykonał Modushop wg. moich rysunków.

Jacek za stary już jestem i chyba bardziej przemawia do mnie , że to tylko obudowa i że nie musi być dziełem sztuki.

2.PNG

1.PNG

4.PNG

6.PNG

3.PNG

1 godzinę temu, DiBatonio napisał:

Nie wiem o jakim Ty mówisz saloniku,  bo tamtego już nie ma od dawna.

Zatem nie jesteśmy 😛

NA, dawno nie zaglądałem ale działa jeszcze...

1 godzinę temu, tomek4446 napisał:

Wykonałem 30 listew zasilających

Którego Schaffnera dałeś? filtrujesz wszystkie gniazda?

39 minut temu, marcinmarcin napisał:

Którego Schaffnera dałeś? filtrujesz wszystkie gniazda?

Tego , po jednym na trzy gniazda

https://www.mouser.pl/ProductDetail/Schaffner/FN2090-10-06?qs=fosVUi2b00zb2z5IeyYwPA%3D%3D&mgh=1&vip=1&srsltid=AfmBOoo_NSFVMZGBjqiRevzYn5j-GRrgn6crYjSXYhRgfID8AgQ9l6kKe_g

te dwa niebieskie są bez filtracji .

1 godzinę temu, marcinmarcin napisał:

NA, dawno nie zaglądałem ale działa jeszcze

NA, to nie salonik, który był na AS. 😉

2 godziny temu, tomek4446 napisał:

Jacek za stary już jestem i chyba bardziej przemawia do mnie , że to tylko obudowa i że nie musi być dziełem sztuki.

Owszem, zwłaszcza, że nie trzeba eksponować i może leżeć gdzieś za stolikiem.

Też jestem zdania, że nie ma wyglądać, ma działać, ewentualnie poprawiać co nie co. 😉

16 godzin temu, tomek4446 napisał:
5 godzin temu, tomek4446 napisał:

Krzysiu , to wszystko z żalu , taka rekompensata po stracie :)

Gdybys chciał wrócić do Altec, to moje (z oryginalnymi driverami i zapasowymi membranami) będą niedługo na sprzedaż. Tyle, ze ich cena ostatnio bardzo wzrosła😋.

4 godziny temu, Rafał S napisał:

Nad samymi magnesami rozwodził się dłuższą chwilę - że dzisiaj już się takich nie dostanie.

Wielkie mi ,,halo,, To ,,zwykłe,, Alnico

IMG_20230331_200534.jpg

Edytowano przez Rega

Tomek, co Ty kanapki w listwie nosisz?

1.PNG.2f3d62f92cac93e6e75a9ddf72fb3e35.png

2 godziny temu, Rega napisał:

Pisaliśmy o magnesach, a Warka jest dla porównania wielkości😀.

Ciekawe, ze ten magnes jest tak izolowany z zewnątrz, ze spokojnie można połozyć na nim kompas i ten będzie działał prawidłowo.

Romku, pola magnetycznego nie da się izolować. Mozna tylko przekierować jego linie przebiegu. W tym przypadku jest to prawdopodobnie stalowa puszka. Stalowa lub wykonana z mumetalu.

52 minuty temu, Rega napisał:

Witek, nie ważne jak, ważne że działa😉. Tak się bałem, ze przy tej wielkości będzie mi śrubokręt wyrywało z ręki, a tu NIC

Hej,

Roman doczytać warto na forach Altec czy to normalne zjawisko, bo utrata magnetyzmu jako zjawisko istnieje. Wpływ na to ma wysoka temperatura, pola magnetyczne ale również pole elektromagnetyczne. Kilka lat w nieodpowiednich warunkach może popsuć magnes 😎

Pozdrawiam. M

13 godzin temu, audiowit napisał:

Tomek, co Ty kanapki w listwie nosisz?

To był prototyp z którym eksperymentowałem. Założenia były różne , między innymi , jak połączyć pudełko śniadaniowe z listwą zasilającą. Tak sobie pomyślałem , że obudowa solidna , stalowa , skręcana to może tym razem nie zeżrą mi koleżanki kanapek w robocie :) 

A serio , to jest taśma alubutylowa , niepalna.

Tomek dąży do uzyskania  ,,all in one,, a przy okazji zabezpiecza śniadanie , robiąc wyprowadzenie napięcia na obudowę. Koleżanki bywają pomysłowe w celu zdobycia pożywienia, kiedy kończą się zupki chińskie. 

22 godziny temu, DiBatonio napisał:

Kiedyś mi za taką potrzebą ktoś przysłał zasilacz do japońca. 

Też szukałem kiedyś transformatora do zasilenia Sansui i znalazłem coś takiego. Działa idealnie. Nie buczy i się nie grzeje. W dodatku z oryginalnym, japońskim gniazdkiem.

20180916_105604 (1).jpg

20180916_105654.jpg

20180916_122440.jpg

Edytowano przez Rega