DiBatonio Napisano 30 grudnia 2024 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2024 1 godzinę temu, tomek4446 napisał: Potrzeba jest matką wynalazków Kiedyś mi za taką potrzebą ktoś przysłał zasilacz do japońca. Trzeba było z tego. Zrobić to: 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
A... Napisano 30 grudnia 2024 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2024 1 godzinę temu, tomek4446 napisał: Jechałem do Bydgoszczy po QLN trójki. Chłopaki w Salonie udowodnili mi , że to zły pomysł. Słuchałem i One i trójek. Trójka w 23m2 zabiła by mnie basem mimo , że na potężną nie wygląda. Mieli rację , jedynki są idealne do takiej kubatury. No u mnie metraż większy, więc pewnie by się jakoś odnalazły w pomieszczeniu. Muszę ich kiedyś posłuchać. Co do basu to moje obecne Atalante 5 teoretycznie schodzą tak nisko jak Prestige 3. No ale u mnie na basie 30cm, w trójkach jak pamiętam 18cm. To byłoby ciekawe porównanie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 30 grudnia 2024 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2024 (edytowany) 👍 Edytowano 30 grudnia 2024 przez DiBatonio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 30 grudnia 2024 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2024 57 minut temu, tomek4446 napisał: stąpasz po cienkim lodzie ..... Tomek, teraz serio: nie wiem nawet, czy ten gość ma ten sam model, co Ty wcześniej, w jakim stanie itd. Wiem natomiast, że Twoje QLN zrobiły furorę na jednym z forumowych zlotów i w ciemno wybrałbym je zamiast Alteców. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 30 grudnia 2024 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2024 10 minut temu, DiBatonio napisał: Trzeba było z tego. Wykonałem 30 listew zasilających na osiem gniazd na bazie obudów z Modushopu , Prototyp na 4 gniazda. Już się nie chcę bawić w metal. Obudowę do prototypu dziergałem sam , przy lekkiej pomocy narzędziowca. Pozostałe wykonał Modushop wg. moich rysunków. Jacek za stary już jestem i chyba bardziej przemawia do mnie , że to tylko obudowa i że nie musi być dziełem sztuki. 3 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 30 grudnia 2024 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2024 1 godzinę temu, DiBatonio napisał: Nie wiem o jakim Ty mówisz saloniku, bo tamtego już nie ma od dawna. Zatem nie jesteśmy 😛 NA, dawno nie zaglądałem ale działa jeszcze... 1 godzinę temu, tomek4446 napisał: Wykonałem 30 listew zasilających Którego Schaffnera dałeś? filtrujesz wszystkie gniazda? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 30 grudnia 2024 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2024 39 minut temu, marcinmarcin napisał: Którego Schaffnera dałeś? filtrujesz wszystkie gniazda? Tego , po jednym na trzy gniazda https://www.mouser.pl/ProductDetail/Schaffner/FN2090-10-06?qs=fosVUi2b00zb2z5IeyYwPA%3D%3D&mgh=1&vip=1&srsltid=AfmBOoo_NSFVMZGBjqiRevzYn5j-GRrgn6crYjSXYhRgfID8AgQ9l6kKe_g te dwa niebieskie są bez filtracji . 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 30 grudnia 2024 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2024 1 godzinę temu, marcinmarcin napisał: NA, dawno nie zaglądałem ale działa jeszcze NA, to nie salonik, który był na AS. 😉 2 godziny temu, tomek4446 napisał: Jacek za stary już jestem i chyba bardziej przemawia do mnie , że to tylko obudowa i że nie musi być dziełem sztuki. Owszem, zwłaszcza, że nie trzeba eksponować i może leżeć gdzieś za stolikiem. Też jestem zdania, że nie ma wyglądać, ma działać, ewentualnie poprawiać co nie co. 😉 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 30 grudnia 2024 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2024 (edytowany) 16 godzin temu, tomek4446 napisał: 5 godzin temu, tomek4446 napisał: Krzysiu , to wszystko z żalu , taka rekompensata po stracie Gdybys chciał wrócić do Altec, to moje (z oryginalnymi driverami i zapasowymi membranami) będą niedługo na sprzedaż. Tyle, ze ich cena ostatnio bardzo wzrosła😋. 4 godziny temu, Rafał S napisał: Nad samymi magnesami rozwodził się dłuższą chwilę - że dzisiaj już się takich nie dostanie. Wielkie mi ,,halo,, To ,,zwykłe,, Alnico Edytowano 30 grudnia 2024 przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RLC2 Napisano 30 grudnia 2024 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2024 Chyba "Warka" 🤭🙃 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 30 grudnia 2024 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2024 Pisaliśmy o magnesach, a Warka jest dla porównania wielkości😀. Ciekawe, ze ten magnes jest tak izolowany z zewnątrz, ze spokojnie można połozyć na nim kompas i ten będzie działał prawidłowo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 30 grudnia 2024 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2024 Tomek, co Ty kanapki w listwie nosisz? 2 godziny temu, Rega napisał: Pisaliśmy o magnesach, a Warka jest dla porównania wielkości😀. Ciekawe, ze ten magnes jest tak izolowany z zewnątrz, ze spokojnie można połozyć na nim kompas i ten będzie działał prawidłowo. Romku, pola magnetycznego nie da się izolować. Mozna tylko przekierować jego linie przebiegu. W tym przypadku jest to prawdopodobnie stalowa puszka. Stalowa lub wykonana z mumetalu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 30 grudnia 2024 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2024 9 godzin temu, Rafał S napisał: Nad samymi magnesami rozwodził się dłuższą chwilę - że dzisiaj już się takich nie dostanie. Dostanie. Boguś ma takie w Heco. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 30 grudnia 2024 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2024 (edytowany) @audiowit nie mam pojęcia jak to jest zrobione, ale niczego nie przyciąga. PS Pole magnetyczne da się izolować (może bardziej neutralizować) drugim polem Edytowano 30 grudnia 2024 przez Rega 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 30 grudnia 2024 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2024 To inne zjawisko fizyczne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 30 grudnia 2024 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2024 (edytowany) Witek, nie ważne jak, ważne że działa😉. Tak się bałem, ze przy tej wielkości będzie mi śrubokręt wyrywało z ręki, a tu NIC. Zewnętrznie powierzchnia w dotyku przypomina gumę. Edytowano 30 grudnia 2024 przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 30 grudnia 2024 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2024 (edytowany) Czesto tego rodzaju rozwiazanie stosuje sie w sprzecie pro do ktorego zapewne zalicza się Twoje przetworniki. Edytowano 30 grudnia 2024 przez audiowit Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 30 grudnia 2024 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2024 52 minuty temu, Rega napisał: Witek, nie ważne jak, ważne że działa😉. Tak się bałem, ze przy tej wielkości będzie mi śrubokręt wyrywało z ręki, a tu NIC Hej, Roman doczytać warto na forach Altec czy to normalne zjawisko, bo utrata magnetyzmu jako zjawisko istnieje. Wpływ na to ma wysoka temperatura, pola magnetyczne ale również pole elektromagnetyczne. Kilka lat w nieodpowiednich warunkach może popsuć magnes 😎 Pozdrawiam. M Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 30 grudnia 2024 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2024 Obstawialbym ekranowanie. Alnico są dość stabilne jak na magnesy stałe. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 30 grudnia 2024 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2024 @MariuszZMagnes działa jak najbardziej poprawnie. Od strony membrany to faktycznie wyrywa śrubokręt 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 30 grudnia 2024 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2024 26 minut temu, Rega napisał: Od strony membrany to faktycznie wyrywa śrubokręt To teraz o tym piszesz a ja od tygodnia szukam tego śrubokręta😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 30 grudnia 2024 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2024 (edytowany) Do mnie nie przyleciał. Głośnik od strony czołowej jest zabezpieczony siatką. Celowo, żebym nie miał problemów z policją😉 Edytowano 30 grudnia 2024 przez Rega 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 31 grudnia 2024 Udostępnij Napisano 31 grudnia 2024 4 godziny temu, Rega napisał: Zewnętrznie powierzchnia w dotyku przypomina gumę Magnesy neodymowe w głośnikach caraudio zdarza się, że też pokrywane są gumo-podobnym materiałem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 31 grudnia 2024 Udostępnij Napisano 31 grudnia 2024 13 godzin temu, audiowit napisał: Tomek, co Ty kanapki w listwie nosisz? To był prototyp z którym eksperymentowałem. Założenia były różne , między innymi , jak połączyć pudełko śniadaniowe z listwą zasilającą. Tak sobie pomyślałem , że obudowa solidna , stalowa , skręcana to może tym razem nie zeżrą mi koleżanki kanapek w robocie A serio , to jest taśma alubutylowa , niepalna. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 31 grudnia 2024 Udostępnij Napisano 31 grudnia 2024 (edytowany) Tomek dąży do uzyskania ,,all in one,, a przy okazji zabezpiecza śniadanie , robiąc wyprowadzenie napięcia na obudowę. Koleżanki bywają pomysłowe w celu zdobycia pożywienia, kiedy kończą się zupki chińskie. 22 godziny temu, DiBatonio napisał: Kiedyś mi za taką potrzebą ktoś przysłał zasilacz do japońca. Też szukałem kiedyś transformatora do zasilenia Sansui i znalazłem coś takiego. Działa idealnie. Nie buczy i się nie grzeje. W dodatku z oryginalnym, japońskim gniazdkiem. Edytowano 31 grudnia 2024 przez Rega 5 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts