Highlander_now Napisano 21 czerwca 2023 Napisano 21 czerwca 2023 (edytowany) Dzisiaj wracam do staroci. Rok 1984 i niemieckie wydanie Zoolook Jean Michel Jarre. Chyba już pierwsze cyfrowe nagranie. Wydany równolegle z tym winylem, CD z niezniszczoną jeszcze dynamiką. Płyta jest w ogóle bardzo głośno nagrana. Edytowano 21 czerwca 2023 przez Highlander_now 1 Odpisz, cytując
Rega Napisano 21 czerwca 2023 Napisano 21 czerwca 2023 Zgodnie z obietnicą i założeniami🙂. 3 Odpisz, cytując
sonique Napisano 21 czerwca 2023 Napisano 21 czerwca 2023 @Rega, piękne i przepastne jak widzę zbiory posiadasz. Aż miło się ogląda… Odpisz, cytując
Profi Napisano 21 czerwca 2023 Napisano 21 czerwca 2023 I zapewne jeszcze milej się słucha 😊 U mnie z kolei "ładowanie akumulatorów" przed jutrzejszym dniem w pracy Odpisz, cytując
Adi777 Napisano 22 czerwca 2023 Napisano 22 czerwca 2023 10 godzin temu, Profi napisał: U mnie z kolei "ładowanie akumulatorów" przed jutrzejszym dniem w pracy Do not listen while driving? Grozi ciężką nogą? 😁 Odpisz, cytując
Profi Napisano 22 czerwca 2023 Napisano 22 czerwca 2023 37 minut temu, Adi777 napisał: Do not listen while driving? Grozi ciężką nogą? 😁 Jak zaśniesz za kółkiem, pewnie noga będzie ciężka. Zwłaszcza w gipsowej oprawce 😂 Tam są dołożone podprogowe składniki mające ułatwić osiągnięcie głębszych stanów relaksacyjnych (autohipnozy). Odpisz, cytując
Highlander_now Napisano 22 czerwca 2023 Napisano 22 czerwca 2023 Dnia 19.06.2023 o 19:26, Rega napisał: A ja postanowiłem zrobić sobie miesiąc z muzyką poważną. Dziś kolejne płyty. W tym Bach i Mozart. Z tego i kolejnego wpisu widzę sporo baroku włoskiego i niemieckiego, choć zaraz pojawia się Handel. A propos włoskiego baroku to który Marcello prezentowany jest na płycie, Alessandro czy Benedetto? Komponowali różne rodzaje muzyki. W ogóle ile znakomitych nazwisk przewija się przez okres włoskiego baroku. Przez wieki bardzo to skarlało. Odpisz, cytując
Rega Napisano 22 czerwca 2023 Napisano 22 czerwca 2023 Słowo się rzekło😉- czas na muzykę. Dziś kolejne dwie płytki. @Highlander_now drugie zdjęcie dotyczy Twojego pytania o Marcello - tyle wiem ile napisane jest na okładce płyty. Odpisz, cytując
sonique Napisano 22 czerwca 2023 Napisano 22 czerwca 2023 Solowy debiut wydany w 1995r zaraz po odejściu z 10.000 Maniacs. Śliczny, nostalgiczny głos. Proste ale ciekawe aranżacje. Wciągające amerykańskie brzmienie. Polecam gdy mamy ochotę zwolnić. Wysiąść z pospiesznego pociągu codzienności, stanąć na peronie życia i złapać dystans. Natalie Merchant - Tigerlily (1995) 3 Odpisz, cytując
Highlander_now Napisano 23 czerwca 2023 Napisano 23 czerwca 2023 10 godzin temu, Rega napisał: Słowo się rzekło😉- czas na muzykę. Dziś kolejne dwie płytki. @Highlander_now drugie zdjęcie dotyczy Twojego pytania o Marcello - tyle wiem ile napisane jest na okładce płyty. To był zapewne Benedetto, który wprawdzie komponował głównie muzykę kościelną, ale ma w twórczości utwory "cywilne". Nie był muzykiem zawodowym, to było po prostu jego hobby. Jako wenecki szlachcic nie musiał zarabiać muzykowaniem na życie. Alessandro był bodaj jego kuzynem. Piękny okres w muzyce włoskiej - nie wiem czy to uprawnione określenie, gdyż Włochy jako państwo i język włoski są dość świeże. Mało kto wie, ale język włoski jest językiem sztucznym stworzonym na podstawie dzieł Alighieriego zwanego u nas nie wiedzieć czemu po imieniu, Dante. Naprawdę język włoski udało się ujednolicić w latach sześćdziesiątych ubiegłego wieku, gdy przeprowadzono akcję przenoszenia nauczycieli ze szkół z południa Włoch na północ i odwrotnie. Zmuszało to uczniów i nauczycieli do rozmowy w języku włoskim (Alighieriego), a nie regionalnymi dialektami. W ten sposób wymuszono naukę włoskiego. Obecnie tylko bardzo starzy Włosi posługują się jeszcze dialektami. 1 Odpisz, cytując
MarcKrawczyk Napisano 23 czerwca 2023 Napisano 23 czerwca 2023 Takie ładne i takie dziś aktualne… Odpisz, cytując
maxredaktor Napisano 23 czerwca 2023 Napisano 23 czerwca 2023 Wersja z klipem też jest dostępna Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano 23 czerwca 2023 Napisano 23 czerwca 2023 15 godzin temu, sonique napisał: Natalie Merchant - Tigerlily (1995) Płyta cudnej urody 👍. Odpisz, cytując
Adi777 Napisano 23 czerwca 2023 Napisano 23 czerwca 2023 @sonique i @Grzesiek202, przekonaliście mnie 😉 1 Odpisz, cytując
ProjectPi Napisano 23 czerwca 2023 Napisano 23 czerwca 2023 4 minuty temu, Adi777 napisał: @sonique i @Grzesiek202, przekonaliście mnie 😉 Tez mi przypadlo do gustu. Odpisz, cytując
Rega Napisano 23 czerwca 2023 Napisano 23 czerwca 2023 Jak co wieczór, o tej porze .... Odpisz, cytując
audiowit Napisano 23 czerwca 2023 Napisano 23 czerwca 2023 Może ktoś się chce dziś wprowadzić w trans. 1 Odpisz, cytując
sonique Napisano 23 czerwca 2023 Napisano 23 czerwca 2023 5 godzin temu, Adi777 napisał: No i jak się podoba Alva? I jeszcze dopytam o przesłuchanego Stańko: dałeś radę znając dawne płyty? Odpisz, cytując
Adi777 Napisano 24 czerwca 2023 Napisano 24 czerwca 2023 8 godzin temu, sonique napisał: No i jak się podoba Alva? I jeszcze dopytam o przesłuchanego Stańko: dałeś radę znając dawne płyty? Ten album Vrioon całkiem, całkiem, odprężający i kojący 😉 Co do Stańka, tak. Spokojnie dałem radę Co prawda znacznie wolę dawne płyty, bez dwóch zdań, ale nie jest źle. 1 Odpisz, cytując
Adi777 Napisano 24 czerwca 2023 Napisano 24 czerwca 2023 To ode mnie też coś ładnego z żeńskim wokalem 😉 Odpisz, cytując
Highlander_now Napisano 24 czerwca 2023 Napisano 24 czerwca 2023 Dziś coś z całkiem innej beczki. Muzyka polska, wciąż niedoceniana twórczość Marka Grechuty. Album Krajobraz pełen nadziei. Jakim szczęściem jest to, że można było i w dalszym ciągu można uczestniczyć w misterium muzyczno-poetyckim tworzonym przez Marka Grechutę. Wydanie z 1990 roku. Niestety Polskie Nagrania i polski winyl. Poza tym płyta bardzo ładnie nagrana i gdyby nie ten kiepski nośnik byłaby jak nowa. 2 Odpisz, cytując
Rega Napisano 24 czerwca 2023 Napisano 24 czerwca 2023 Moze niektórym Kolegom to wyda się nudne, ale .... ,, psy szczekają, a karawana idzie dalej,, ... 4 Odpisz, cytując
Recommended Posts