Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

@ButlerTe w ktorych bylem mialy specjalne pokoje, przygotowane do odsluchu. Ladnie to brzmialo.

No ale to moe ten watek.

Troche wiecej na Wasze Systemy o tym.

36 minut temu, Adi777 napisał:

Mam ubytek na określonej częstotliwości, być może także słoń nadepnął mi na uszy, nie jestem audiofilem, nie jestem osłuchany, nie jestem po treningu słuchania - tak, jest coś takiego, chyba wklejałem na forum jakiś czas temu - Harman Audio, ale słuchając Dutch & Dutch 8c i Kii Three różnice były dla mnie naprawdę małe. Sam gospodarz to potwierdził, jednocześnie pokazując pomiary obu par, i rzeczywiście, bardzo podobnie to wyglądało. 

Dokladnie to samo mialem z cd35 vs cxa v2 razem z Gato DIA250s.

Tyle ze nie slyszelismy zadnych roznic. 

On tez nie.

Ciekawe jak tam z akustyka.

Ktos w NL otworzyl salon w zamku.

image.png.262d46bd9a91ff2ac268792b3cefc2eb.png

Napisano
13 godzin temu, Artur Brol napisał:

Tak w zasadzie nie, ale podyskutować można 🤭

Naprawdę?

Przecież Ty połowy z tego, co się tutaj pisze nie rozumiesz.

Pomijam podejście do testu kabli.

Ale skoro nie masz pojęcia, czym jest "punkt odniesienia", a każdy oprócz Ciebie tutaj piszący rozumie w czym rzecz, to wybacz...

Kilka osób już Tobie tłumaczyło, że warto posłuchać tego co masz w konkretnych zaadoptowanych akustycznie warunkach, też o tym pisałem wcześniej. A Ty wszystko sprowadzasz do Twojego sluchu jako punkt odniesienia i do tego, że u Ciebie fajnie się słucha.

Nikt też nie wymaga byś wiedział co to UMiK -1 i REW, ale niestety Ty nie masz bladego pojęcia o podstawach w audio.

Pomyśleć, ze ktoś taki później po forach wypisuje, że kable nie grają, a akustyka w pustych ścianach ze skosami wystarczy, bo i tak jest zajebiście. 

Napisano
11 godzin temu, AudioTube napisał:

@RoRo czy zechciałbyś tak dla potomnych i „posprzątać” w tym wątku?

”kable dla zaawansowanych”

Dużo tutaj treści, na wiele wątków i szkoda, by się zmarnowało. 

Trochę już posprzątałem w tym wątku - dotyczy to również dwóch użytkowników którzy wyraźnie pomylili swoje miejsce w sieci i mieli tu swoją reinkarnację.
Wraz z Administracją jeszcze trochę wpisów nie na temat usuniemy bądź przesuniemy do innych wątków (o ile uda się zachować sens i spoistość wypowiedzi).

Co do Twojego poprzedniego pytania i prośbę o przypomnienie zasad w tym wątku:
- temat dotyczy kabli audi, z założenia z trochę wyższej półki (ale z uwagi na to, że część osób wypowiedzi na temat kabli audio zachowuje na rozmowy czy spotkania prywatne to można przyjąć, że ogólnie osób które słyszą wpływ kabli i chcą na ten temat tu pisać);
- były
już były w wielu miejscach  wtrącenia "kabli nie słychać",  co rozwalało dyskusję, więc proszę tutaj bez tego typu tekstów;
- o akustyce są oddzielne wątki, a nawet cały dział, więc warto o tym pamiętać;
- mamy też wątek  "Wasze systemy" i sporo wpisów tam powinno się pojawić, a nie w tym wątku;
- proszę bez OT;
- przede wszystkim: proszę mniej złośliwości i więcej szacunków dla innych użytkowników naszego Forum!

Pozdrawiam - i po raz kolejny proszę o trzymanie się tytułu wątku oraz bez OT.
PS. Jak widać staramy się nie usuwać wpisów bez powodu i dajemy sporo wolności, ale trzeba się nauczyć korzystać z tej wolności i nie przeginać.
PSS. W innym wątku Ola zamieściła tekst, z którym warto się zapoznać (lub przypomnieć sobie)
https://forum.audio.com.pl/topic/80655-kable-czyli-jak-zaorać-każde-forum-i-co-zrobić-aby-tego-uniknąć/#comment-410850

Napisano (edytowany)
11 godzin temu, AudioTube napisał:

Twoje obserwacje, wolne od oceny i dogmatów będą mały wartość samą w sobie.

Przeczytaj ten wątek od początku, bo zdaje się, że nie zrobiłeś tego uważnie.

Otóż właśnie jego ocena cały czas odnosi się do tego jakie są różnice w cenie.

A dogmaty owszem też są znamienne, bo jak nazwać to, że prąd to prąd,  a kabel srebrny nie różni się niczym od miedzianego no i chyba najważniejsze kabel ma tylko przenosic sygnał. 

Tak gadają tylko nietechniczni, nie mający pojęcia jakimi właściwościami charakteryzują się przewody, czy prąd w nich płynący. 

Sprowadzanie tego do skakania elektronów po kabelkach i wtyczkach, jest na poziomie gimbazy.

Edytowano przez DiBatonio
Napisano (edytowany)
10 godzin temu, DiBatonio napisał:

Naprawdę?

Przecież Ty połowy z tego, co się tutaj pisze nie rozumiesz.

Pomijam podejście do testu kabli.

Ale skoro nie masz pojęcia, czym jest "punkt odniesienia", a każdy oprócz Ciebie tutaj piszący rozumie w czym rzecz, to wybacz...

Kilka osób już Tobie tłumaczyło, że warto posłuchać tego co masz w konkretnych zaadoptowanych akustycznie warunkach, też o tym pisałem wcześniej. A Ty wszystko sprowadzasz do Twojego sluchu jako punkt odniesienia i do tego, że u Ciebie fajnie się słucha.

Nikt też nie wymaga byś wiedział co to UMiK -1 i REW, ale niestety Ty nie masz bladego pojęcia o podstawach w audio.

Pomyśleć, ze ktoś taki później po forach wypisuje, że kable nie grają, a akustyka w pustych ścianach ze skosami wystarczy, bo i tak jest zajebiście. 

Bo słuchem się kupuje wzmacniacze i kolumny.

Ilu z osób tutaj obecnych jest elektrykami, jak bym pomylił zawód,  to chodzi mi o osoby które np. instalacje elektryczna ciągną w domu czy w zakładzie. Ile? Ale część się tak zachowuje.

Pisałem wyżej,  że kable istniały już zanim sprzęt audio był szeroko dostępny. Zaglujecie tutaj terminami które nic z Audio nigdy wspolnego nie miały. 

Powstaly pewnie bo ludzie uzywali kabli a te musialy byc odpowiednio skonstruowane by swoja robote robily.

Punkt odniesienia - już wcześniej napisałem, że kilka odsłuchów miałem I to nie na sprzęcie za 500 euro.

Czy to znów za mało?.

Gluchego się że mnie robi bo mam inne zdanie niż większość?

I wciąż nikt nie odpowiedział co z tą wtyczka.

Bladego pojęcia nie mam o audio?

Może moja jego definicja jest inna.  Wkładasz płytę w odtwarzacz I słuchasz, cieszysz się jakością a nie zastanawiasz czy powinieneś bo przecież nie masz punktu odniesienia. Kurcze zapomniałeś zaadaptować pomieszczenia, nie zrobiłeś wszystkich pomiarów.

Mnie się wydaje że niektórzy zapomnieli o co w tym chodzi.

No ale to ja jestem ten zielony i gluchy. Niech Ci będzie.

Edytowano przez Artur Brol
Napisano
19 minut temu, Artur Brol napisał:

Może moja jego definicja jest inna.  Wkładasz płytę w odtwarzacz I słuchasz, cieszysz się jakością a nie zastanawiasz czy powinieneś bo przecież nie masz punktu odniesienia. Kurcze zapomniałeś zaadaptować pomieszczenia, nie zrobiłeś wszystkich pomiarów.

👋

i ja bym sie tego trzymał

Napisano (edytowany)
5 godzin temu, Artur Brol napisał:

wciąż nikt nie odpowiedział co z tą wtyczka.

Ty sam nie wiesz o co Tobie chodzi z tą wtyczką , upraszczasz , bo jak zwykle nie kumasz.

Bladego pojęcia nie mam o audio?

Tak, nie masz ...

Myślisz,  że jak kupiłeś sobie Gato Audio z przypadkowymi Pylonami pierwszymi z brzegu, to chwyciłeś pana boga za nogi?

Napisano (edytowany)

Punkt odniesienia - już wcześniej napisałem, że kilka odsłuchów miałem I to nie na sprzęcie za 500 euro.

Czy to znów za mało?.

A ty znów wszystko sprowadzasz do pieniędzy. 

Koledzy podpowiadali, wstaw ten zestaw, który obecnie masz do lepszego akustycznie pomieszczenia i wtedy zobacz jak zagra.

Chodziło m.in. o taki punkt odniesienia.

Gdyby skosy były takie przyjazne w akustyce, nikt by nie adoptował takich pomieszczeń, a jednak.

W linku realizacja we Wrocławiu, poznasz po zdjęciach. 

http://www.acousticlab.pl/realizacje

realizacje-wroclaw-a01.jpg

realizacje-wroclaw-a02.jpg

realizacje-wroclaw-a06.jpg

6 minut temu, Artur Brol napisał:

To brzmi jak by ci się argumenty kończyły 😃

Zdaje Ci się,  to tylko wnioski z czytania twoich wypowiedzi.

O sprowadzaniu wszystkiego do $$$, czy €€€  nie wspomnę.

Napisano (edytowany)

Nic nie muszę do niczego sprowadzać.

To już jest dawno zrobione, przez firmy i klientów. Pewne dobra tyle a tyle kosztują, z czasem firma wyrabia sobie markę i ceny szybują w górę, nie zawsze to się dzieje, ale wyjątki są we wszystkim. A podałem cenę bo wszyscy oceniają sprzęt poprzez pryzmat ceny, na początku napewno. Bo jak narazie automatycznie ktoś kto zaczyna ta przygodę i trochę się porozgląda i poczyta najchętniej by kupił to co droższe. Potem przychodzi czas na testy. 

To ty nie potrafisz zrozumieć że ktoś może być zadowolony z tego co ma.

Powiedz mi dlaczego wysyłasz mnie ze sprzętem do zaadoptowanych pomieszczeń? 

Czy tam będzie to lepiej grało niż u mnie ? Może, a może poprostu ze względu na metraż inaczej?

Aaa tzn ze jak ktoś sobie poklei czymś sufit to to automatycznie znaczy że było potrzebne?

Może kasy ma jak lodu , naczytał się i od razu wykleił ? Może podoba mu się tak? 

Powodów trochę może być ale nie znaczy to że musiał. 

Ja nic nie poklilem i gra fajnie. Wytłumacz to. 

Czy znów przeczytam że nie potrafi słuchać?

Edytowano przez Artur Brol
Napisano
Dnia 23.09.2023 o 11:54, Rafał S napisał:

jeśli chcesz sprawdzić, czy w ogóle słychać różnicę, to polecałbym do testów:

1) Cardas Parsec

https://www.avtest.pl/kable/item/975-cardas-parsec

2) Dla kontrastu coś jaśniejszego, np. Chord Clearway

Dzięki. Już od jakiegoś czasu przymierzam się do uczciwego sprawdzenia jak to jest z tymi interkonektami. Choć do podłącenia CD wolałbym coś tańszego 🙂. Toż to będzie okropny mezalians.

Napisano
1 godzinę temu, Grzesiek202 napisał:

Dzięki. Już od jakiegoś czasu przymierzam się do uczciwego sprawdzenia jak to jest z tymi interkonektami. Choć do podłącenia CD wolałbym coś tańszego 🙂. Toż to będzie okropny mezalians.

A jaki IC masz w tej chwili? 

Napisano (edytowany)
2 godziny temu, Grzesiek202 napisał:

Choć do podłącenia CD wolałbym coś tańszego 🙂. Toż to będzie okropny mezalians.

Grzesiek, przecież nie namawiam Cię na kupno - mówimy tylko o sprawdzeniu, czy słychać różnice. Sam bym nie kupił ani Cardasa Parseka, ani tego Nordosta, tylko wybrałbym coś kompromisowego.

No dobrze, z trochę tańszych ale wciąż dość łagodnych na górze: Vermouth Audio Rhapsody - 2 x 1m do dostania za jakieś 750-800 zł. O ile pamiętam, już nie tak ciemny jak Parsec (niestety nie słuchałem ich w tym samym systemie), ale po tej samej stronie.

No i wyżej wymienione Chordy: C-line i Clearway, które będą jaśniejsze. Clearway - jakieś 400-450 zł. za 2 x 0.5m. C-line poniżej 250 zł.

Witold ( @Wito76 ) może podpowiesz Grześkowi jakieś skrajnie różne brzmieniowo, niedrogie interkonekty do sprawdzenia, czy w jego systemie kable grają, czy też nie?

Edytowano przez Rafał S
Napisano (edytowany)
4 godziny temu, Artur Brol napisał:

Powiedz mi dlaczego wysyłasz mnie ze sprzętem do zaadoptowanych pomieszczeń? 

Żebyś zobaczył,  zemoze zagrać inaczej=lepiej i praktycznie zawsze tak jest.

Nadal nie kumasz.

Aaa tzn ze jak ktoś sobie poklei czymś sufit to to automatycznie znaczy że było potrzebne?

Może kasy ma jak lodu , naczytał się i od razu wykleił ? Może podoba mu się tak? 

To jest dopiero brak argumentów.

Naprawde myślisz, że ktoś to zrobił, bo miał kaprys?

Myślę,, że raczej z innego powodu. 

Nadal nie kumasz.

Ja nic nie poklilem i gra fajnie. Wytłumacz to. 

A ja kiedyś mialem bardzo budżetowy system bez akustyki i też myślałem, że gra fajnie. 😁

Zrozumiałem, że jednak nie , kiedy zacząłem kombinować z adaptacją akustyczną. 

A pierwsze co zrobiłem to zmieniłem najpierw sprzęt, zanim doszedłem, że wystarczyło przysiąść nad poprawą akustyki.

Widzę, że nadal nie kumasz.

Napisano
2 minuty temu, Grzesiek202 napisał:

Melodika, te fioletowe, 30 centymetrów.

Chcesz sprawdzić VDH i Albedo Beginning ?

Za kaucją mogę do Ciebie wysłać, sprawdzisz, a później zamówisz w salonie ten, który Ci podejdzie.

To są dwa różne brzmienia, nie będę już tutaj pisać jakie, nie będę karmić antykablarzy.

Jak chcesz, to dawaj na PW, a jak nie to zapytaj @Dedal, bo Marek miał je oode mnie, tyle, że nie jednocześnie,  ale będzie w stanie coś o nich napisać. 

Zagadaj z nim na PW, a tu  może dajmy już spokój. 

Napisano
11 minut temu, DiBatonio napisał:

Żebyś zobaczył,  zemoze zagrać inaczej=lepiej i praktycznie zawsze tak jest.

Nadal nie kumasz.

To jest dopiero brak argumentów.

Naprawde myślisz, że ktoś to zrobił, bo miał kaprys?

Myślę,, że raczej z innego powodu. 

Nadal nie kumasz.

A ja kiedyś mialem bardzo budżetowy system bez akustyki i też myślałem, że gra fajnie. 😁

Zrozumiałem, że jednak nie , kiedy zacząłem kombinować z adaptacją akustyczną. 

A pierwsze co zrobiłem to zmieniłem najpierw sprzęt, zanim doszedłem, że wystarczyło przysiąść nad poprawą akustyki.

Widzę, że nadal nie kumasz.

Wiesz jak tak świat w/g ciebie wygląda a ludzie zawsze robią coś z właściwych powodów to pozostańmy przy tym że ja swoje wiem a ty uważasz że nie kumam i tyle.

Nie ma sensu dalej tego ciągnąć. 

Jeszcze ktoś tu zajzy i zamiast się wypowiedzieć to ucieknie 🫡

Napisano (edytowany)
54 minuty temu, Artur Brol napisał:

Jeszcze ktoś tu zajzy i zamiast się wypowiedzieć to ucieknie 🫡

To prawda, ja zajrzałem i już żałuję, szkoda czasu  na kopanie się z koniem.