MobyDick Napisano 8 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 8 czerwca 2021 (edytowany) Z zasady przetworniki C/A służą do konwersji sygnału cyfrowego na analogowy i wtedy podłącza się je do wzmacniacza wyjściem analogowym. Edytowano 8 czerwca 2021 przez MobyDick Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dariusz Urbaniak Napisano 8 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 8 czerwca 2021 8 minut temu, MobyDick napisał: Z zasady przetworniki C/A służą do konwersji sygnału cyfrowego na analogowy i wtedy podłącza się je do wzmacniacza wyjściem analogowym. Domyślam się ale dalej nie daje to odpowiedzi na mój dylemat Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HQ150 Napisano 8 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 8 czerwca 2021 Po co Ci przetwornik cyfrowo-analogowy skoro do wzmaka wpinasz go wejściem cyfrowym, czyli wcale nie korzystasz z niego jako przetwornika cyfrowo-analogowego?! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dariusz Urbaniak Napisano 8 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 8 czerwca 2021 7 minut temu, HQ150 napisał: Po co Ci przetwornik cyfrowo-analogowy skoro do wzmaka wpinasz go wejściem cyfrowym, czyli wcale nie korzystasz z niego jako przetwornika cyfrowo-analogowego?! Tak jak pisałem często korzystam z bluetooth w telefonie korzystając z kodeka LDAC i xduoo xq-50 pro jest odbiornikiem bluetooth który jest wpięty do wzmaka coaxialem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HQ150 Napisano 8 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 8 czerwca 2021 No to potrzebujesz tylko jakiś streamer z bluetoothem a nie DAC-a. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 8 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 8 czerwca 2021 To używaj to i to Nie blokują sobie nawzajem złaczy. W czym problem ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karolkos Napisano 8 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 8 czerwca 2021 (edytowany) Postaram się Ci wytłumaczyć o co kolegom z postów powyżej chodziło: przetwornik cyfrowo analogowy jak sama nazwa wskazuje "przerabia" dźwięk cyfrowy na analogowy. Dlatego z zasady wpuszczasz dźwięk wejściami cyfrowymi np: coaxem lub optykiem, dźwięk zostaje przetworzony na analog i wychodzi z przetwornika wyjściami analogowymi do wzmacniacza np: RCA lub XLR. Edytowano 8 czerwca 2021 przez karolkos Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dariusz Urbaniak Napisano 8 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 8 czerwca 2021 Chodzi mi panowie o to po pierwsze to do kolegi @HQ150 nie każdy streamer ma LDAC co jest istotne po drugie zastanawiam się ponieważ denon ma bardzo dobry DAC i żeby jakoś dźwięku była jak najlepsza z bluetootha to czy lepiej mieć DAC po coaxialu wpięty czy DAC tylko z wyjściem rca. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 8 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 8 czerwca 2021 (edytowany) Ja za głupi jestem Jeżeli odpowiada ci jakosc DACa we wzmacniaczu to kup odbiornik bluetooth który przesle dalej sygnał do DACa w denonie Edytowano 8 czerwca 2021 przez Fafniak Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dariusz Urbaniak Napisano 8 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 8 czerwca 2021 Proszę podaj przykład odbiornika z LDAC z góry dziękuję Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HQ150 Napisano 8 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 8 czerwca 2021 4 minuty temu, Dariusz Urbaniak napisał: to czy lepiej mieć DAC po coaxialu wpięty czy DAC tylko z wyjściem rca Jeśli wepniesz po coaxialu to nie używasz żadnego DAC-a. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hlary Napisano 8 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 8 czerwca 2021 (edytowany) 53 minuty temu, Dariusz Urbaniak napisał: Witam wszystkich forumowiczów mam zagwozdkę może mi ktoś mądry pomorze. Otóż mam podłączony przetwornik cyfrowo analogowy xduoo xq-50 pro do Denon PMA-1600NE coaxialnie. Generalnie przetwornik służy mi aby słuchać muzyki przez bluetooth za pomocą kodeka LDAC. Chciałem zmienić ten przetwornik na Topping D50 ale nie wiem czy to dobra zamiana ponieważ musiał bym Topping D50 podłączyć przez rca które są przecież analogowym wyjściem i zastanawiam się czy lepszego dźwięku mimo wszystko nie uzyskam prze coaxialne podłączenie do xduoo xq-50 pro. Co sadzicie ? Może podłączając s20+ przez usb otg do usb Topping D50 to będzie to. A może jest jakaś fajna alternatywa w cenie Toppinga z wyjściem coaxialnym. Za wszelką pomoc z góry dziękuję. Ale do przetwornika podłączasz urządzenia wejściem coaxialnym (cyfrowo). W tym przetworniku następuje zmiana sygnału na dźwięk analogowy i dlatego z przetwornika wychodzi się kablem rca (cinch) do wzmacniacza. Bo taki jest sens przetwornika. Jeżeli ty z przetwornika wychodzisz coaxialem do wzmacniacza to wtedy to jest bez sensu. Bowiem twój przetwornik jest absolutnie zbędnym urządzeniem. Dźwięk cyfrowy wchodzi do twojego przetwornika xduoo xq-50 pro i wychodzi z niego cyfrowo. Ha ha ha. Wtedy ten dźwięk cyfrowy jest przetwarzany przez wbudowany w Denona przetwornik. To po co ci zewnętrzny przetwornik xduoo ? No, absurd totalny. Edytowano 8 czerwca 2021 przez hlary Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dariusz Urbaniak Napisano 8 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 8 czerwca 2021 Po raz kolejny Panowie pisze aby jak mam lenia posłuchać z telefonu przez bluetooth z wykorzystaniem prawie bezstratnego kodeka LDAC Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 8 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 8 czerwca 2021 6 minut temu, Dariusz Urbaniak napisał: Proszę podaj przykład odbiornika z LDAC z góry dziękuję https://allegro.pl/oferta/topping-bc3-odbiornik-bluetooth-ldac-10589042960 https://allegro.pl/oferta/xduoo-xq-50-pro-receiver-bt-5-0-z-aptx-hd-ll-ldac-9215692643?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aquery&bi_c=Y2FtcGFpZ24AMjc2NTQ4NAAzMDMyNTQA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=99d83cb5-32aa-498b-9711-121b8809e7f1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dariusz Urbaniak Napisano 8 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 8 czerwca 2021 @Fafniak w poście pisałem że właśnie chce wymienić xDuoo XQ-50 na coś innego czyli go posiadam a Topping BC3 zwróć uwagę ma wyjście optyczne które ma niższe parametry niż coaxialne ale dziękuję możne ktoś poda coś naprawdę fajnego poleci. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 8 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 8 czerwca 2021 Przed chwilą, Dariusz Urbaniak napisał: optyczne które ma niższe parametry niż coaxialne Nie do końca to jest prawda, a i czasem lepiej się sprawdza jak jest pętla masy Ale trochę niezrozumienia w temacie jest Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dariusz Urbaniak Napisano 8 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 8 czerwca 2021 @marcinmarcin jaka konkluzja ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 8 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 8 czerwca 2021 2 minuty temu, Dariusz Urbaniak napisał: @Fafniak w poście pisałem że właśnie chce wymienić xDuoo XQ-50 na coś innego czyli go posiadam a Topping BC3 zwróć uwagę ma wyjście optyczne które ma niższe parametry niż coaxialne ale dziękuję możne ktoś poda coś naprawdę fajnego poleci. Ale jak posiadasz odbiornik BT to po cholerę chcesz go wymieniać na cos innego? Nie kumam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dariusz Urbaniak Napisano 8 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 8 czerwca 2021 @Fafniak jak byś porównał xDuoo XQ-50 vs Topping D50s to powiem że ma naprawdę parę fajnych funkcji. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 8 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 8 czerwca 2021 1 minutę temu, Dariusz Urbaniak napisał: @marcinmarcin jaka konkluzja ? Że daca wpinasz do wejścia analogowego a nie do 2 daca (choćby wbudowanego we wzmacniacz) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dariusz Urbaniak Napisano 8 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 8 czerwca 2021 @marcinmarcin no właśnie zastanawiam się bo Topping D50s ma fajne opcje ale nie wiem czy za te funkcje "umierać' kupując go i podłączając go przez rca i czy nie lepiej zostać przy xDuoo XQ-50 pro który ma wyjście coaxialne i DAC w denonie końcowo go obrobi z sygnału bluetooth z S20+ kodek LDAC. o taką poradę piszę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 8 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 8 czerwca 2021 Nikt Ci nie odpowie. Trzeba by samemu posłuchać i porównać. Xduo to niegłupie urządzenie i może być nawet na jego korzyść. Co do samego daca. Ja słuchałem Toppinga D50 bez S i mi nie siadł. Mam teraz E30 i jest dla mnie przyjemniejszy (chip Akm zamiast Sabre) ale nie ma blututu Może weź wypożycz toppinga Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dariusz Urbaniak Napisano 8 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 8 czerwca 2021 @marcinmarcin pytanie moje tyczy się czy lepiej podłączyć analogowo do denona czy cyfrowo coaxialnie. Co będzie lepiej brzmiało bo różnica w cenie miedzy DACami jest spora. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 8 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 8 czerwca 2021 24 minuty temu, Dariusz Urbaniak napisał: @marcinmarcin pytanie moje tyczy się czy lepiej podłączyć analogowo do denona czy cyfrowo coaxialnie. Co będzie lepiej brzmiało bo różnica w cenie miedzy DACami jest spora. 28 minut temu, marcinmarcin napisał: Nikt Ci nie odpowie. Trzeba by samemu posłuchać i porównać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hlary Napisano 8 czerwca 2021 Udostępnij Napisano 8 czerwca 2021 (edytowany) 1 godzinę temu, marcinmarcin napisał: Że daca wpinasz do wejścia analogowego a nie do 2 daca (choćby wbudowanego we wzmacniacz) Ja też nie rozumiem o co facetowi chodzi. Sygnał wchodzi cyfrowy do dac-a wychodzi dalej cyfrowy do wzmacniacza z dac-iem. I zastanawiają się czy lepszy optyk czy coaxialne. Ale to jest bez sensu. Sprzedaj swojego dac-a i nie kupuj żadnego dac-a, a dźwięk cyfrowy podłącz bezpośrednio do Danona. Będzie na to samo i taniej. I lepiej, bo tor jest krótszy. Edytowano 8 czerwca 2021 przez hlary Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts