Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
28 minut temu, Sipo napisał:

200mln użytkowników x wysokość subskrypcji = miliardy$

'Ciekawostka zasłyszana' - ale mało prawdopodobna IMO

To był jakiś program ekonomiczny w radiowej Trójce . Zanim miliony subskrybentów zapłaciło, właściciele musieli i muszą płacić artystom, wytwórniom i pracownikom, którzy cały ten interes trzymają w kupie. Biznes nie składa się tylko z zysków,nie upieram się,ale chyba jakieś podstawy mieli goście programu skoro na te ,a nie inne firmy się powoływali na antenie

Napisano
22 minuty temu, Nowy75 napisał:

Zanim miliony subskrybentów zapłaciło, właściciele musieli i muszą płacić artystom, wytwórniom i pracownikom, którzy cały ten interes trzymają w kupie. 

A ja jakoś bardziej wierzę serialowi "Playlist". Muzycy nigdy nikogo nie obchodzą i są niewolnikami tego biznesu. Oglądałeś? :)

Napisano
2 godziny temu, Nowy75 napisał:

właściciele musieli i muszą płacić artystom

Od osób, których utwory znalazły sie na Spotify wiem, że artysta otrzymuje pierwsze wynagrodzenie w wysokości 10k USD uwaga.... po pierwszym MILIONIE odsłon utworu. Dla przykładu podaję, że tegoroczna plyta roku (Fryderyk 2025), Zalewski - Z głowy, ma tylko 3 utwory, które spełniły ten wymóg.... Leszek Możdżer ma chyba w całej dyskografii 3 takie utwory w ogóle!!! No więc artyści dostają z tego niewiele. 

Napisano

Koledzy! Nie jestem adwokatem szefów Spotify 😁. To są luźne przemyślenia nt programu,którego słuchałem. Swoją drogą biednych artystów znam głównie ze wspomnień Maleńczuka,nie wiem,czy prawdziwych ?😁

Napisano
27 minut temu, Nowy75 napisał:

Koledzy! Nie jestem adwokatem szefów Spotify 😁. To są luźne przemyślenia nt programu,którego słuchałem. Swoją drogą biednych artystów znam głównie ze wspomnień Maleńczuka,nie wiem,czy prawdziwych ?😁

No wiesz trzeba trochę na te zarobki spojrzeć pod innym kątem.

Myślę, że Maleńczukowi bardziej chodziło o to, że w tych latach 70 czy 80 dostawali za wszystko proporcjonalnie mniej pieniędzy, niż powiedzmy tak po roku 2000.

Napisano

@Tomasz Kluczynski dawniej,pełna zgoda,komuna,nawet po trzy koncerty dziennie, żeby zjeść byle co i kimnąć byle gdzie. Potem nawet lata 90' discopolowcy ta sama śpiewka,od zabawy do zabawy na wioskach za piwko ,schaboszczaka i nocleg. Dziś nieco inaczej to wygląda,wskażcie kogoś choć trochę znanego,kto klepie artystyczną biedę 😁. To mit 😁

Napisano (edytowany)

Maleńczuk jest zarobiony, bo sam się wydaje i sprzedaje.

Jak każdy mający wzięcie muzyk, dobrze żyje z grania koncertów. Jak sam mówił w wywiadzie, wydając nową płytę, tłoczy 3000 sztuk CD. Kiedy  sprzeda na koncertach 1600-1700 sztuk po stówie, to ma zapłaconą produkcję. Płyty sprzedaje wyłącznie na koncertach. Sam zatrudnia też muzyków i techników.

Ma grupę wiernych fanów, i wisi mu to, że nie grają go media głównego nurtu.

A co do Spotify, to przez lata faktycznie przynosiło straty. Większość z tych milionów użytkowników, to Ci co słuchają "bezpłatnie" z reklamami. Co dość zabawnie działało, znajomy student dostawał reklamy wyłącznie  po francusku.

Tych płacących abonament jest około 40 procent.

Sam korzystam z pakietu Family, sześć aktywnych kont za 37,99.

Czyli jakieś 6,33 zeta za sztukę, czyli niecałe 2 USD za miesiąc.

Spotify robi ostatnio kasę na tym, że wynajmuje muzyków sesyjnych, płaci im dniówkę typu 1000 USD na głowę. Muzycy nagrywają 25-30 trzyminutowych kawałków na zadany temat, które potem są puszczane na Spoti pod zmyślonymi nazwami wykonawców. Oczywiście Spoti zatrzymuje prawa autorskie.

Te nagrania są potem wypychane jako playlisty daily, dla Ciebie, nastrojowe itp.

Im więcej tego ludzie słuchają, tym mniej słuchają prawdziwych muzyków, którym Spoti powinno płacić za odtworzenia.

Tak to działa...

Dla mnie to przydatne narzędzie do słuchania podcastów, wynajdywania ciekawej muzyki, którą potem kupuję na płytach CD. Pozwala kupować płyty bardziej świadomie, lepiej wydając pieniądze.

Jeśli coś mnie zainteresuje, to daję zarobić artyście kupując jego płytę. A przynajmniej mam taką nadzieję, bo duże wytwórnie muzyczne też potrafią nieźle cyckać artystów.

Edytowano przez michaudio
Literówka