tomek4446 Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu @MariuszZ procedura nie tak , słuchawki brak głębi , kolumny - akustyka , utwory - " papka" , no dobra ponarzekaliśmy sobie ..... No dobra , @Nowy75 te 50 dych to w złotówkach czy w euro ? Zanim mnie wywalicie to już grzecznie wracam do głównego nurtu dyskusji Z tym testem to coś jak z paskiem w gramofonie. Jak się trochę rozciągnie i obroty nam np. spadną do 33,22 , w pomiarze to wyjdzie, ale na słuch ni cholery. I tu przyznaje rację @Kraft Jarkowi , nasza percepcja nas ogranicza i na całe szczęście. Inaczej w życiu codziennym , gdzie otacza nas lawina dźwięków byśmy oszaleli. Co do sprzętu to tak owszem i dorzuciłbym jeszcze specyfikę akustyczną pomieszczenia. A na koniec co do procedury. Jakaś musi być i jaka by nie była to zawsze nasz mózg musi na chwilę oderwać się od muzyki i wysłać impuls do wykonania innej czynności. Ja ten test traktuje jako takie pozytywne doświadczenie. Odrzuciłem parcie na format plików. Dowiedziałem się , że i tak za cholerę nie usłyszę różnic. Klasyfikuje wyłącznie na takie w których jakość samej muzyki mi odpowiada lub nie. 1 Odpisz, cytując
Kraft Napisano 8 godzin temu Autor Napisano 8 godzin temu 11 minut temu, tomek4446 napisał: Ja ten test traktuje jako takie pozytywne doświadczenie. Odrzuciłem parcie na format plików. Dowiedziałem się , że i tak za cholerę nie usłyszę różnic. Klasyfikuje wyłącznie na takie w których jakość samej muzyki mi odpowiada lub nie. I o to właśnie chodzi. Ślepe testy pomagają nam ustalić priorytety. Zobaczyć, co jest faktycznie istotne dla brzmienia, a czym nie warto sobie szczególnie zawracać głowy. 2 1 Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu 1 godzinę temu, Chyba Miro 84 napisał: Czyli zakładasz ze wszyscy biorący udział w teście tylko i wyłącznie "strzelali w ciemno"? Tego nie wiem, ale można chyba założyć, że tak było bo "wydawało się". Sam korzystam z płyt CD, plików na dysku, Spotify, Qobuz, Tidal, Amazon Music i mam tylko wrażenia, wydaje mi się, że coś gra lepiej, coś gorzej. Korzystam naprzemiennie w zależności od potrzeb i nastroju. Nie ma jakiegoś szczególnego problemu żeby coś z wymienionych platform odrzucało mnie od słuchania. 24 minuty temu, tomek4446 napisał: Dowiedziałem się , że i tak za cholerę nie usłyszę różnic. Mimo to chyba warto próbować i szukać lepszej jakości. Takim oto sposobem jestem subskrybentem Spoti, Tidala, Qobuza i Amazona 🤣 Pozdrawiam. M 2 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu 33 minuty temu, tomek4446 napisał: Klasyfikuje wyłącznie na takie w których jakość samej muzyki mi odpowiada lub nie. Chcesz jeszcze więcej dobrej muzy na rower? Ostatnio moja propozycja bardzo Ci się spodobała. 1 Odpisz, cytując
soberowy Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu 11 minut temu, MariuszZ napisał: Takim oto sposobem jestem subskrybentem Spoti, Tidala, Qobuza i Amazona 🤣 🤣 Pozdrawiam. M Wnioski z tego wątku wskazują, że w zupełności wystarczy dowolny z powyższych, nie ma sensu przepłacać. 1 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu 24 minuty temu, kaczadupa napisał: Chcesz jeszcze więcej dobrej muzy na rower? Ostatnio moja propozycja bardzo Ci się spodobała. W tym roku skończył już mi się limit wizyt u specjalistów na NFZ. Może w przyszłym ? 1 Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu 43 minuty temu, MariuszZ napisał: Tego nie wiem, ale można chyba założyć, że tak było bo "wydawało się". Niefortunnie sie wyraziłem 😉 zmieniam zatem moje "wydawało mi sie" na " byłem pewien" co do różnic. W utworze "The Eagles" tak samo zresztą jak @tomek4446 uzyskaliśmy tak samo po 80% trafień🤔 Odpisz, cytując
rajdek Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Jeżeli ktoś koniecznie chce sprawdzić czy słyszy różnicę proponuję bardzo dobrze znaną płytę przekształcić na MP3, WAV i FLAC. Podłączyć pod USB DAC (najważniejsze jest żeby DAC dostał bit-perfect PCM z pliku, a nie sygnał, który Windows „przerobił”), jak jest możliwe zainstalować sterownik DAC, jak nie w panelu sterowania sprawdzić czy DAC jest urządzeniem domyślnym, wyłączyć wszystkie efekty dźwiękowe (Enhancements). W Zaawansowane ustawić częstotliwość próbkowania i bitów zgodnie z materiałem (np. 16/44.1). Najlepiej zainstalować Foobar2000 z ABX Comparator, wybrać wyjście WASAPI (event/push) lub ASIO – wtedy system nie dotyka strumienia, idzie czysty PCM. Wtedy jest pewność że do DAC idzie dokładnie to, co jest w pliku, i test ABX będzie rzetelny. Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 7 godzin temu, tomek4446 napisał: Obecne serwisy streamingowe zastąpiły dawną weryfikację poprzez występy muzyków w klubach. Nie tyle zastąpiły, co wyparły. Ze szkodą dla muzyki, bo granie na żywo czegoś jednak wymaga. Poza tym, Spotify żeruje na wykonawcach, którzy dostają z tego b. niewiele, a jednocześnie nie mają wyjścia (zbyt wielu "łamistrajków"). Ogólnie jest to system zabijający jakość. Odpisz, cytując
rajdek Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 5 godzin temu, MariuszZ napisał: To nie jest tak, że cala treść mp3 bedzie się różniła od flac. Czasami będzie to konkretne wybrzmienie, konkretny transjent Dokładnie, i tutaj dla mnie najmniejsze są różnice między mp3 320kb i FLAC, bardziej wyraźne różnice są między 16/24 bit 5 godzin temu, MariuszZ napisał: W jakiej konfiguracji? Co z wąskim gardłem takiej konfiguracji? Dlatego trzeba znaleźć czystą drogę do DAC, bo jeśli wszystko jest cięte/miksowane na wyjściu to te drobiazgi które wyróżniają mogą zniknąć. Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 6 godzin temu, tomek4446 napisał: dobra , @Nowy75 te 50 dych to w złotówkach czy w euro ? W PLN-ach,ale Justyna się postarała oprócz podpisu są rysunki😁. Cholera cały weekend się czaiłem, żeby zrobić te testy,ale się nie doczekałem wolnego pokoju odsłuchowego,taki lajf Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 4 minuty temu, Nowy75 napisał: Cholera cały weekend się czaiłem, żeby zrobić te testy,ale się nie doczekałem wolnego pokoju odsłuchowego,taki lajf Jak będziesz robił ten test na kolumnach , to koniecznie miej klucze do chałupy w kieszeni. To ważne. Jak domownicy będą słuchać po 5 razy powtarzanego każdego utworu to istnieje ryzyko , że jak wyjdziesz to już Cię nie wpuszczą 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts