Nowy75 Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 28 minut temu, Sipo napisał: 200mln użytkowników x wysokość subskrypcji = miliardy$ 'Ciekawostka zasłyszana' - ale mało prawdopodobna IMO To był jakiś program ekonomiczny w radiowej Trójce . Zanim miliony subskrybentów zapłaciło, właściciele musieli i muszą płacić artystom, wytwórniom i pracownikom, którzy cały ten interes trzymają w kupie. Biznes nie składa się tylko z zysków,nie upieram się,ale chyba jakieś podstawy mieli goście programu skoro na te ,a nie inne firmy się powoływali na antenie Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 22 minuty temu, Nowy75 napisał: Zanim miliony subskrybentów zapłaciło, właściciele musieli i muszą płacić artystom, wytwórniom i pracownikom, którzy cały ten interes trzymają w kupie. A ja jakoś bardziej wierzę serialowi "Playlist". Muzycy nigdy nikogo nie obchodzą i są niewolnikami tego biznesu. Oglądałeś? Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu @Rafał S nie 😁 Ale też tego niewolnictwa i biedy nie widzę 😁 Odpisz, cytując
Sipo Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 3 minuty temu, Nowy75 napisał: @Rafał S nie 😁 Ja tez nie. Streścisz? Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu https://en.m.wikipedia.org/wiki/The_Playlist_(TV_series) Obszerne streszczenie wszystkich 6 odcinków. Ale polecam serial, bo jest świetnie zrobiony. Odpisz, cytując
fp74 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 2 godziny temu, Nowy75 napisał: właściciele musieli i muszą płacić artystom Od osób, których utwory znalazły sie na Spotify wiem, że artysta otrzymuje pierwsze wynagrodzenie w wysokości 10k USD uwaga.... po pierwszym MILIONIE odsłon utworu. Dla przykładu podaję, że tegoroczna plyta roku (Fryderyk 2025), Zalewski - Z głowy, ma tylko 3 utwory, które spełniły ten wymóg.... Leszek Możdżer ma chyba w całej dyskografii 3 takie utwory w ogóle!!! No więc artyści dostają z tego niewiele. Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Koledzy! Nie jestem adwokatem szefów Spotify 😁. To są luźne przemyślenia nt programu,którego słuchałem. Swoją drogą biednych artystów znam głównie ze wspomnień Maleńczuka,nie wiem,czy prawdziwych ?😁 1 Odpisz, cytując
pairtick Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 24 minuty temu, Nowy75 napisał: Maleńczuka Miał dobry czas. Kto słuchał i nagrał, ten ma... za 17,5 miliona bucks 😉 1 Odpisz, cytując
Tomasz Kluczynski Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 27 minut temu, Nowy75 napisał: Koledzy! Nie jestem adwokatem szefów Spotify 😁. To są luźne przemyślenia nt programu,którego słuchałem. Swoją drogą biednych artystów znam głównie ze wspomnień Maleńczuka,nie wiem,czy prawdziwych ?😁 No wiesz trzeba trochę na te zarobki spojrzeć pod innym kątem. Myślę, że Maleńczukowi bardziej chodziło o to, że w tych latach 70 czy 80 dostawali za wszystko proporcjonalnie mniej pieniędzy, niż powiedzmy tak po roku 2000. Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu @Tomasz Kluczynski dawniej,pełna zgoda,komuna,nawet po trzy koncerty dziennie, żeby zjeść byle co i kimnąć byle gdzie. Potem nawet lata 90' discopolowcy ta sama śpiewka,od zabawy do zabawy na wioskach za piwko ,schaboszczaka i nocleg. Dziś nieco inaczej to wygląda,wskażcie kogoś choć trochę znanego,kto klepie artystyczną biedę 😁. To mit 😁 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts