Chyba Miro 84 Napisano 15 października 2022 Udostępnij Napisano 15 października 2022 (edytowany) Najprosciej to kabel zasilajacy zbudować. Wiem bo... zbudowałem niejeden Edytowano 15 października 2022 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 21 października 2022 Autor Udostępnij Napisano 21 października 2022 Link do ciekawego felietonu Macieja Stryjeckiego "Gadka szmatka". Trochę o audio bajerowaniu, a trochę o audio abrakadabrze. https://hi-fi.com.pl/artykuły/inne/felietony/6003-gadka-szmatka.html Na zachętę parę (wyrwanych z kontekstu;) cytatów "Ale i tak najlepszą częścią pozostają życiorysy założycieli firm, którzy urastają do pozycji laureata nagrody Nobla albo człowieka o wrażliwości tak głębokiej, że strach mu powiedzieć: „dzień dobry”." "Tymczasem ta wiedza jest powszechnie dostępna. Podręczniki są przeważnie ciekawe i – co najbardziej istotne – poznawanie reguł nie tylko nie miesza w głowie, ale układa wiedzę w logiczną całość." "I będą przez to wiedzieć o Czajkowskim więcej od Waldorffa, bo maję lepsze kopułki w kolumnach i „więcej słyszą”." 4 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 29 października 2022 Udostępnij Napisano 29 października 2022 https://web.archive.org/web/20130716171611/http://tom-morrow-land.com/tests/ampchall Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 2 listopada 2022 Udostępnij Napisano 2 listopada 2022 @Wing0 Moim zdaniem jakość określają pomiary, bo audio jest mierzalne. Nawet, jeśli nie w 100%, to jest. Nie można łączyć gustu z jakością, to są dwie różne rzeczy. Przynajmniej ja tak na to patrzę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 2 listopada 2022 Udostępnij Napisano 2 listopada 2022 (edytowany) Jasne, że wszystko nie, to pewne, ale nie można sprowadzać jakości do gustu, to jest bezsens. Dlaczego w video jest inaczej, nawet, jeśli tam można wszystko zmierzyć? Przykładowo - ktoś lubi bardzo mocne, nasycone kolory, które nie będą mieć zbyt wiele wspólnego z obrazem po kalibracji profesjonalnym sprzętem. Czy to będzie jakość? Czy obraz pod gust? Moim zdaniem to drugie. Oczywiście to nie oznacza, że jakieś parametry nie mogą być dobre w tym TV czy projektorze. O scenie dźwiękowej są fajne dyskusje na ASR, także dotyczące słuchawek. Edytowano 2 listopada 2022 przez Adi777 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 2 listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 2 listopada 2022 12 minut temu, J4Z napisał: Są pomiary które mi tylko wszystko powiedzą? No chyba nie. Są. Tylko trzeba być specjalistą, żeby je umieć zinterpretować. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wing0 Napisano 2 listopada 2022 Udostępnij Napisano 2 listopada 2022 Rozumie Adi o co Ci chodzi, ale to nie takie proste. Jakie jest według Ciebie idealne brzmienie według pomiaru to najwyższej jakości? Czemu mamy u jednego producenta kolumny różnych serii? Dążą do najwyższej jakości brzmienia swoich kolumn, ale czy do tego by mierzyły się idealnie? Czy to jest wyznacznik jakości? Audiofil no kupuje SF minuetto poznaje rys brzmieniowy SF słucha zadowolony po czym kupuje SF Amatorki czy Extream bo chce uzyskać najwyższą jakość brzmienia które trafią w jego gust. Chyba z tego magia wyszła znowu i się rozjedziemy jak zwykle. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 2 listopada 2022 Udostępnij Napisano 2 listopada 2022 6 minut temu, Kraft napisał: Są. Tylko trzeba być specjalistą, żeby je umieć zinterpretować. Ciekawe czy dożyjemy narodzin takiego specjalisty. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 2 listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 2 listopada 2022 1 minutę temu, Rafał S napisał: Ciekawe czy dożyjemy narodzin takiego specjalisty. To nie kwestia dobrego urodzenia, a zdobytej wiedzy. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 2 listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 2 listopada 2022 Myślałem, że chodzi o merytoryczną wymianę zdań. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 2 listopada 2022 Udostępnij Napisano 2 listopada 2022 Możemy normalnie dyskutować? Bez docinek? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 2 listopada 2022 Udostępnij Napisano 2 listopada 2022 Nie, nie jestem specjalistą. Prezentuję swój pogląd na sprawę. Pisz normalnie, i będzie spoko. BEZ docinek. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 2 listopada 2022 Udostępnij Napisano 2 listopada 2022 (edytowany) 33 minuty temu, Wing0 napisał: Jakie jest według Ciebie idealne brzmienie Jest w ogóle takie? 😉 Na pewno będzie to zależne od pomieszczenia. Dobre brzmienie - dla mnie? Neutralne, bez żadnych dziwnych anomalii, dynamiczne, z możliwością mocnego "volume w prawo" - nie tracąc przy tym na jakości dźwięku. Do takiego będę dążył. Mały kroczek już poczyniłem Edytowano 2 listopada 2022 przez Adi777 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 2 listopada 2022 Udostępnij Napisano 2 listopada 2022 1 godzinę temu, J4Z napisał: Jakość System jest dobrej jakości jak ma dobrą separacje instrumentów. Które pomiary mi to pokażą? Niektóre systemy mają płaską scenę, inne potrafią pokazać niektóre źródła daleko za linią kolumn, inne źródła na linii lub nawet wypchnąć przed linię. Dobry system ma fajną scenę, trójwymiarową. Niektóre systemy mają płaskie źródła, inne trójwymiarowe, namacalne, naturalne. Kwestią gustu jest płaska scena z płaskimi źródłami? No chyba nie. Są pomiary które mi tylko wszystko powiedzą? No chyba nie. Widziałem pewne "krzywe" widziane przez ucho dzieki ktorym różnicujemy położenie obiektów w przestrzeni. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 2 listopada 2022 Udostępnij Napisano 2 listopada 2022 23 minuty temu, J4Z napisał: Dom, a w nim pokój? Nie, kolumienki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 2 listopada 2022 Udostępnij Napisano 2 listopada 2022 (edytowany) Mowa o krzywej tworzonej przez małżowinę uszną. Oczywiście w postaci wykresów. Natomiast Przesłuch miedzy kanałami może byc pomocny w ustaleniu w/w separacji. Tylko czy ktoś to wogóle porownywał? Edytowano 2 listopada 2022 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 2 listopada 2022 Udostępnij Napisano 2 listopada 2022 4 minuty temu, J4Z napisał: Mogę prosić o źródło? Podrecznik akustyki - Everest z 2004r. Od strony 89 zaczyna się lokalizacja źródeł dzwieku. Na 90 jest tłumaczenie zjawiska a na 91 wykresy. Mowa co prawda o kątach padania dzwieku, ale pewne wnioski można wyciągnąć Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 2 listopada 2022 Udostępnij Napisano 2 listopada 2022 21 minut temu, J4Z napisał: Co żeś kupił ciekawego? https://jblpro.com/products/m2 1 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 2 listopada 2022 Udostępnij Napisano 2 listopada 2022 Nie chcę krakać, ale rzadko kiedy kolumny studyjne sprawdzają się w warunkach domowych. Obym się mylił. Kilka sprwadziłem i ...... bez komentarza. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 2 listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 2 listopada 2022 (edytowany) 15 minut temu, Adi777 napisał: https://jblpro.com/products/m2 To tak wolno? Awans z V ligi okręgowej do Ekstraklasy;) Edytowano 2 listopada 2022 przez Kraft 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 2 listopada 2022 Udostępnij Napisano 2 listopada 2022 16 minut temu, J4Z napisał: Dzięki, a pomoże mi to w jakiś sposób wybrać odpowiedni wzmacniacz czy kolumny? Rzuć okiem wpierw a pozniej porozmawiamy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 2 listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 2 listopada 2022 (edytowany) I to w jeden sezon!!! Edytowano 2 listopada 2022 przez Kraft 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 2 listopada 2022 Udostępnij Napisano 2 listopada 2022 (edytowany) 2 godziny temu, J4Z napisał: Niektóre systemy mają płaskie źródła, inne trójwymiarowe, namacalne, naturalne. Kwestią gustu jest płaska scena z płaskimi źródłami? No chyba nie. Są pomiary które mi tylko wszystko powiedzą? No chyba nie. Są za to wykresy które maja zwiazek z postrzeganiem lokalizacji przez narząd słuchu. Edytowano 2 listopada 2022 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 2 listopada 2022 Udostępnij Napisano 2 listopada 2022 Nie. W Polsce są, a ja w Holandii. One będą do salki, tylko muszę jeszcze jedną sztukę dokupić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 2 listopada 2022 Udostępnij Napisano 2 listopada 2022 12 minut temu, Rega napisał: Nie chcę krakać, ale rzadko kiedy kolumny studyjne sprawdzają się w warunkach domowych. Obym się mylił. Kilka sprwadziłem i ...... bez komentarza. Są tak duże, wręcz ogromne różnice między sprzetem studyjnym, że nie ma co uogólniać (mówię o charakterze dźwięku). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts