MariuszZ Napisano 4 lutego 2021 Udostępnij Napisano 4 lutego 2021 2 minuty temu, gienas napisał: Przesył cyfrowy to przesył bez względu na to jest przesyłane. Sam piszesz na "wyjściu daka" - czyli dac "opluł" coś a nie kabel. Najmocniej przepraszam ze wtrąciłem się w dyskusję. Ale ślinę dostarczył przewód. To potencjalny scenariusz. Filmik faktycznie stawia w złym świetle Lampizatora, który jest przecież inżynierem. Mógłby się bardziej postarać wyjaśnić jak to jest. Dla mnie wyjaśnienie "jakoś... z tego sosu się robi makaron..." To nie bardzo. Może jednak nie ma celu w wyjaśnianiu bo żyje z tego ile sprzeda swoich cacuszek, a to w jakimś stopniu jest związane z tym co słyszymy. Liczyłem na więcej z jego strony 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 4 lutego 2021 Udostępnij Napisano 4 lutego 2021 17 minut temu, gienas napisał: Proszę, powiedz, napisz że żartujesz... Nie ma już nadziei... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 4 lutego 2021 Udostępnij Napisano 4 lutego 2021 Nieśmiało zachęcam, wróć do czytania książek o procesach "myślowych", nie kocopałów na forum audio o Audio 😉 skoro nie ma nadziei... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 4 lutego 2021 Udostępnij Napisano 4 lutego 2021 7 minut temu, gienas napisał: Ok. Wychodzę z tego clickbait-a. podpowiem strumieniowanie nie oferuje ponownego przesyłu uszkodzonego pakietu 7 minut temu, Junoxe napisał: Nie ma już nadziei... jak ktoś nie czyta ze zrozumieniem całych postów i nie chce się odrobinę dokształcić... trudno Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stolarz Napisano 4 lutego 2021 Udostępnij Napisano 4 lutego 2021 Cytat Will a poor quality USB cable cause more frame loss and degrade sound quality? No. Likely the DAC will not work at all. In all my testing, I have run into one such cable I had to throw away. Otherwise as others have said, cheap cables don't cause fidelity issues you can hear. Prawda czy fałsz? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 4 lutego 2021 Udostępnij Napisano 4 lutego 2021 Z ostatnich 6str stwierdzam ,że macie za dużo wolnego czasu Mam w robocie kiepski kabel usb pc-drukarka , jak odpalę klimę to na monitorze widać jakieś pasy , natomiast drukarka drukuje elegancko to co ma drukować , dziwne - ktoś wytłumaczy o co chodzi ? Skoro kabel łapie zakłócenia to czemu drukowanie nie jest zakłócone i wydruk nie jest wybrakowany ? Dla mnie "magia" Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 4 lutego 2021 Udostępnij Napisano 4 lutego 2021 6 minut temu, Kubakk napisał: Dla mnie "magia" nie.. po prostu jak uszkodzony jest pakiet to przesyła sie go jeszcze raz żadnej magii tu nie ma Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 4 lutego 2021 Udostępnij Napisano 4 lutego 2021 14 minut temu, Fafniak napisał: żadnej magii tu nie ma Ale na monitorze pasy są 😉 informacja cyfrowa jest poprawnie dekodowana ale napięcia analogowe sterujące podświetlaniem już nie. Moduluje je pole elektromagnetyczne od jakiegoś silniczka lub inne zakłócenie z klimy o częstotliwości mającej wpływ na pracę monitora. Gdyby to był dźwięk to takie zakłócenie spowodowałoby jednostajny brum mniej lub bardziej słyszalny. To zakłócenie dotyczy tej analogowej części elektroniki, nie sygnału cyfrowego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 4 lutego 2021 Udostępnij Napisano 4 lutego 2021 no jak urządzenie jest słabo zbudowane... to tak jest 🤣 Ale wystarczy kupić sprawny kabel i po problemie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 4 lutego 2021 Udostępnij Napisano 4 lutego 2021 (edytowany) 2 godziny temu, Fafniak napisał: nie.. po prostu jak uszkodzony jest pakiet to przesyła sie go jeszcze raz żadnej magii tu nie ma Ok czyli jesli jakiś element jest wadliwy to pakiety beda tak dlugo przesyłane dopóki nie bedzie perfect? Edytowano 4 lutego 2021 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 4 lutego 2021 Udostępnij Napisano 4 lutego 2021 1 godzinę temu, MariuszZ napisał: Ale na monitorze pasy są 😉 informacja cyfrowa jest poprawnie dekodowana ale napięcia analogowe sterujące podświetlaniem już nie. Moduluje je pole elektromagnetyczne od jakiegoś silniczka lub inne zakłócenie z klimy o częstotliwości mającej wpływ na pracę monitora. Gdyby to był dźwięk to takie zakłócenie spowodowałoby jednostajny brum mniej lub bardziej słyszalny. To zakłócenie dotyczy tej analogowej części elektroniki, nie sygnału cyfrowego. Tylko ,że zadaniem kabla jest przesłanie sygnału do drukarki co też czyni bezbłędnie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 4 lutego 2021 Udostępnij Napisano 4 lutego 2021 19 minut temu, Kubakk napisał: Tylko ,że zadaniem kabla jest przesłanie sygnału do drukarki co też czyni bezbłędnie Tego nie neguję ale wraz z sygnałem cyfrowym może do drukarki lub komputera przesyłać dodatkowe treści, które to możesz oglądać na ekranie 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jack Frost Napisano 4 lutego 2021 Udostępnij Napisano 4 lutego 2021 2 godziny temu, Kubakk napisał: Z ostatnich 6str stwierdzam ,że macie za dużo wolnego czasu Mam w robocie kiepski kabel usb pc-drukarka , jak odpalę klimę to na monitorze widać jakieś pasy , natomiast drukarka drukuje elegancko to co ma drukować , dziwne - ktoś wytłumaczy o co chodzi ? Skoro kabel łapie zakłócenia to czemu drukowanie nie jest zakłócone i wydruk nie jest wybrakowany ? Dla mnie "magia" Czy te pasy pojawiają się również kiedy nie korzystasz z drukarki i kabel od niej jest odłączony a klima jest włączona? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 4 lutego 2021 Udostępnij Napisano 4 lutego 2021 1 godzinę temu, Chyba Miro 84 napisał: Ok czyli jesli jakiś element jest wadliwy to pakiety beda tak dlugo przesyłane dopóki nie bedzie perfect? owszem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 4 lutego 2021 Udostępnij Napisano 4 lutego 2021 (edytowany) A z jakim buforem to sie dzieje, bo rozumiem ze nie w czasie rzeczywistym? Bo powtarzalność wadliwych pakietów wprowadzala by "pauze". Edytowano 4 lutego 2021 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 4 lutego 2021 Udostępnij Napisano 4 lutego 2021 37 minut temu, Jack Frost napisał: Czy te pasy pojawiają się również kiedy nie korzystasz z drukarki i kabel od niej jest odłączony a klima jest włączona? Oczywiście ,że wtedy nie ma , wg mnie problem z kablem , mimo iż wg opisu miał mieć dobrą izolację itp. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 4 lutego 2021 Udostępnij Napisano 4 lutego 2021 5 minut temu, Chyba Miro 84 napisał: A z jakim buforem to sie dzieje, bo rozumiem ze nie w czasie rzeczywistym? Bo powtarzalność wadliwych pakietów wprowadzala by "pauze". w drukarce.. np 40 MB Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 4 lutego 2021 Udostępnij Napisano 4 lutego 2021 Dnia 3.02.2021 o 15:47, audiowit napisał: Oczywiście, że kolumny i elektronika są projektowane w/g prawideł. Ale trzeba też pamiętać, że każda szanującą się firma robi poprawki na słuch. Bo sprzęt audio nie jest dla maszyn tylko dla ludzi. Nic dodać, nic ująć!!! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 4 lutego 2021 Udostępnij Napisano 4 lutego 2021 Zrobiłem mały eksperyment w domu dotyczący przewodów USB żeby zobrazować, że mogą wpływać na to co na wyjściu DACa. Podłączyłem karte audio Sound Blaster HDXfi w pętlę (wyjście liniowe na wejście liniowe RCA). Karta sterowana z Lapka poprzez przewód USB. Odpaliłem program RMAA do testowania toru audio i sprowokowałem zakłócenia do ujawnienia się jako harmoniczne tonu podstawowego 1kHz. Dziwne jest to, że nie zmieniając niczego poza przewodem USB zmienia się amplituda zakłóceń i poziom szumu. Przecież wg teorii przesyłu danych cyfrowych nic nie powinno się zmienić Jeden przewód to dość długi ekranowany przewód używany do pomiarów UMIKIEM, a drugi dedykowany do karty SB przewód z filtrem ferrytowym ale sporo krótszy od pierwszego. Wnioski? Sygnał cyfrowy dociera do karty (daka) i jest 1 kHz odtwarzany do ułamków hertza ale zobrazowanie analogowe tego sygnału wraz z harmonicznymi produkowanymi w nieliniowych elementach karty, w jej analogowej części są różne dla różnych przewodów jeżeli przewody narażone będą na wpływ zakłóceń zewnętrznych. Poniżej zdjęcia do wglądu dla niedowiarków. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stolarz Napisano 4 lutego 2021 Udostępnij Napisano 4 lutego 2021 Słyszałeś różnicę? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 4 lutego 2021 Udostępnij Napisano 4 lutego 2021 6 minut temu, Stolarz napisał: Słyszałeś różnicę? To nie ślepy test tylko pomiar. Większa amplituda harmonicznych to na pewno inna barwa dźwięku, inny SINAD, inna dynamika. Nie trzeba słuchać. Zresztą to eksperymencik dla niesłyszących bardziej jest niż dla słyszących Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 4 lutego 2021 Udostępnij Napisano 4 lutego 2021 Mariusz, jesteś nieoceniony. Mnie by się nie chciało. Ale zdajesz sobie sprawę, że dla większości tutaj, to żaden dowód. Rafał, do pewnych wniosków trzeba dojść samemu w audio. Fafniak, z Tobą zaraz się policzę, bo widzę, że coś tam naskrobałeś. Widocznie maść na bol dupy przestała działać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stolarz Napisano 4 lutego 2021 Udostępnij Napisano 4 lutego 2021 Ale chwila. Rozpatrujecie coś co słychać w kończy czy coś czego nie słychać? To w końcu słyszycie kable czy nie? Jak słyszycie to czy robicie też testy podobne do tego powyżej żeby mieć pewność, że to co słyszycie ma przełożenie na to co pokażą testy? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 4 lutego 2021 Udostępnij Napisano 4 lutego 2021 14 minut temu, audiowit napisał: Mariusz, jesteś nieoceniony. Mnie by się nie chciało. Ale zdajesz sobie sprawę, że dla większości tutaj, to żaden dowód. Szczerze to nudzę się i wymyślam kocopały, prowokując do dyskusji. Czasami uda się jakieś wnioski wysupłać, a czasami nie. Warto próbować. To nie jest żaden dowód ale można samemu spróbować i się przekonać o czym ja piszę i czy nie kłamię. RMAA jest darmowy. Zachęcam. Będzie o czym pogadać 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 4 lutego 2021 Udostępnij Napisano 4 lutego 2021 2 godziny temu, MariuszZ napisał: Zrobiłem mały eksperyment w domu dotyczący przewodów USB żeby zobrazować, że mogą wpływać na to co na wyjściu DACa. Podłączyłem karte audio Sound Blaster HDXfi w pętlę (wyjście liniowe na wejście liniowe RCA). Karta sterowana z Lapka poprzez przewód USB. Odpaliłem program RMAA do testowania toru audio i sprowokowałem zakłócenia do ujawnienia się jako harmoniczne tonu podstawowego 1kHz. Dziwne jest to, że nie zmieniając niczego poza przewodem USB zmienia się amplituda zakłóceń i poziom szumu. Przecież wg teorii przesyłu danych cyfrowych nic nie powinno się zmienić Jeden przewód to dość długi ekranowany przewód używany do pomiarów UMIKIEM, a drugi dedykowany do karty SB przewód z filtrem ferrytowym ale sporo krótszy od pierwszego. Wnioski? Sygnał cyfrowy dociera do karty (daka) i jest 1 kHz odtwarzany do ułamków hertza ale zobrazowanie analogowe tego sygnału wraz z harmonicznymi produkowanymi w nieliniowych elementach karty, w jej analogowej części są różne dla różnych przewodów jeżeli przewody narażone będą na wpływ zakłóceń zewnętrznych. Poniżej zdjęcia do wglądu dla niedowiarków. Dobra robota Mariusz. 👍jesli wszystko jest faktycznie jak opisałeś to super ze udało Ci sie to ujawnić "naocznie". Śledzę z niecierpliwością jak potoczy sie dalej dyskusja. 1 godzinę temu, audiowit napisał: Ale zdajesz sobie sprawę, że dla większości tutaj, to żaden dowód. A tam.... przesadzasz.... 2 godziny temu, MariuszZ napisał: Odpaliłem program RMAA do testowania toru audio i sprowokowałem zakłócenia do ujawnienia się jako harmoniczne tonu podstawowego 1kHz Co masz na mysli pisząc "sprowokowałem" i w jaki sposób? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts