nowy78 Napisano 18 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 18 kwietnia 2019 Z tego co się orientuję, to stoły laboratoryjne mają właśnie zawieszenie pneumatyczne, dające nawet nieco mniejsze częstotliwości rezonansowe, niż te, które można uzyskać za pomocą sprężyn. Kluczem do uzyskania dobrych parametrów (także w płaszczyźnie poziomej) jest tu zapewne odpowiednia konstrukcja elementów nośnych. 1 godzinę temu, Pboczek napisał: To że to wszystko kosztuje krocie pokazuje jak rozwiązania które można wprowadzić domowymi sposobami za parę stówek, potrafią przy zaangażowaniu przedsiębiorców urosnąć do tysięcy. Otóż to! Można jeszcze zauważyć, że te kilka stówek wydane na prototyp, to też spora kwota w porównaniu do kosztów generowanych później, gdy produkt jest już wytwarzany seryjnie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 18 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 18 kwietnia 2019 (edytowany) Może płaci się za to, że audiofilskie firmy wszystko stroją na słuch, zamiast użyć wzoru matematycznego i pomiarów. I tak zamiast jednego prototypu, mamy sto dobieranych metodą, a nuż się trafi i zabrzmi;) Nie dziwota, że to kosztuje krocie. Płacimy za niekompetencję projektantów;) Edytowano 18 kwietnia 2019 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pboczek Napisano 18 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 18 kwietnia 2019 Eee, jakie strojenie na słuch? Nikt w fabryce takich sprzętów nie zestroi Twojego zestawu. To gra różnie zależnie od warunków systemu rozumianego jako całość. Ciśnienie w pneumatycznych podstawach dobierasz sobie sam. Dobierasz tak by pasowało. Na tym polega strojenia dla mających wytrawne ucho, czy po prostu poszukiwania brzmienia dla zwyklej słyszących. Z tym też się wiąże to czy komuś pasuje np. guma pod granitem czy nie odpowiada taki dźwięk. Obiektywny wzorzec w postaci żywych instrumentów oczywiście istnieje ale ocena tego jak blisko jest to oddane, będzie kwestią indywidualnych możliwości. Nie wszyscy płacą krocie, my aplikujemy gumy i sprężyny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 18 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 18 kwietnia 2019 1 godzinę temu, nowy78 napisał: Z tego co się orientuję, to stoły laboratoryjne mają właśnie zawieszenie pneumatyczne, dające nawet nieco mniejsze częstotliwości rezonansowe, niż te, które można uzyskać za pomocą sprężyn. A dałoby to się jakoś dostosować: https://www.eci.com.pl/wibroizolatory/1923-wibroizolaotry-laboratoryjne.html tylko jakiś w miarę cichy kompresor trzeba by znaleźć Albo: https://www.eci.com.pl/wibroizolatory/1921-wibroizolatory-pneumatyczne-faebi.html od razu ze śruba do kolumny Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 18 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 18 kwietnia 2019 34 minuty temu, Pboczek napisał: Eee, jakie strojenie na słuch? Ciśnienie w pneumatycznych podstawach dobierasz sobie sam. Pisałem trochę bardziej ogólnie, niekoniecznie o nóżkach pneumatycznych;) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowy78 Napisano 18 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 18 kwietnia 2019 16 minut temu, tomek4446 napisał: A dałoby to się jakoś dostosować: Przypuszczam, że tanie to wcale nie będzie. Kiedyś wysłałem zapytanie do pewnej firmy o bardzo proste wibroizolatory gumowe. Cena mnie zaskoczyła (coś około 30 zł za sztukę, za takie malutkie na obciążenia kilka kg). W tym wypadku będzie zapewne zdecydowanie mniej korzystnie, przy czym mam na myśli stopki. O platformach i stołach laboratoryjnych nawet nie wspominam . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 18 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 18 kwietnia 2019 9 minut temu, nowy78 napisał: O platformach i stołach laboratoryjnych nawet nie wspominam . Wiedziałem , wiedziałem , biednemu to zawsze.... A już widziałem swoje kolumny na takiej platformie: Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam13 Napisano 18 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 18 kwietnia 2019 Dnia 27.02.2018 o 13:28, wpszoniak napisał: ytuję- "Powszechnie wiadomo, że wibracje mogą negatywnie wpływać na jakość dźwięku w systemie audio. Audiofile (o dziwo nie wszyscy) uznają ten fakt za wiarygodny, albo nawet pewny, gdy napotykają na propozycje producentów akcesoriów antywibracyjnych, które mają za zadanie niwelowanie (ograniczanie raczej) szkodliwych drgań w podstawowych urządzeniach- odtwarzaczach, wzmacniaczach czy zestawach głośnikowych. Dlaczego więc, wielu spośród tych samych audiofilów z niedowierzaniem (podejrzliwością) spoglądają na podobne akcesoria, lecz zmierzające do ograniczania wpływu drgań na sprzęt pasywny- listwy zasilające i kable? Proszę o wytłumaczenie co tam wibruje? O ile wiem to jedyny wpływ wibracji gdzie może szkodzić odtwarzaniu muzyki jest wzmacniacz lampowy , gramofon i urządzenia laserowym czytnikiem. Na pozostały sprzęt może oddziaływać pole elektromagnetyczne, a przede wszystkim gdy mamy słaby ekran na kablach i elektronika która nie ma obudowy metalowej tylko aluminiową lub inne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 18 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 18 kwietnia 2019 8 minut temu, Adam13 napisał: Proszę o wytłumaczenie co tam wibruje? Tu krótki przewodnik "o co kaman" link . W kolumnach drgania pasożytnicze też degradują dźwięk, przez ich wpływ na membrany, elektronikę zwrotnic i inne. Prześledź ten wątek to dowiesz się jak różne wibroizolatory mogą poprawić czy bardziej zmienić brzmienie kolumn. Są to detaliczne zmiany, czasami na granicy percepcji ale odczuwalne. Sam wypróbuj jakieś "sprężyny" czy "gumę porowatą" to się przekonasz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 18 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 18 kwietnia 2019 16 minut temu, MariuszZ napisał: Tu krótki przewodnik "o co kaman" link . W kolumnach drgania pasożytnicze też degradują dźwięk, przez ich wpływ na membrany, elektronikę zwrotnic i inne. Prześledź ten wątek to dowiesz się jak różne wibroizolatory mogą poprawić czy bardziej zmienić brzmienie kolumn. Są to detaliczne zmiany, czasami na granicy percepcji ale odczuwalne. Sam wypróbuj jakieś "sprężyny" czy "gumę porowatą" to się przekonasz Czyżby basik mógł na tyle zatrząść kolumną by pozostałe fale dźwiękowe zaburzyć = otrzymujemy gorsze brzmienie ? Tak zaburzone fale mogłyby teoretycznie zaburzyć działanie ustrojów akustycznych , jeśli odbicia poszłyby inną drogą ... Tak teoretyzuje ,ale być może Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 18 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 18 kwietnia 2019 24 minuty temu, Kubakk napisał: Czyżby basik mógł na tyle zatrząść kolumną by pozostałe fale dźwiękowe zaburzyć = otrzymujemy gorsze brzmienie ? To, że fale akustyczne pierwotne interferują z tymi odbitymi było wielokrotnie wspominane w różnych wątkach Tu link jeden inżynier dźwięku opisał dokładnie jak działa filtrowanie grzebieniowe pomieszczeń i czym skutkują interferencje fal. W tym przypadku celem "wygładzenia" takiego filtrowania ustroje akustyczne załatwia sprawę W przypadku kolumn i ich przetworników chodzi bardziej o eliminowanie niepożądanych drgań samych przetworników co na pewno zaburza ich prawidłową pracę dodając niechciane zakłócenia do orgynalnego sygnału audio objawiające się brakiem rozdzielczości czy konturu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam13 Napisano 18 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 18 kwietnia 2019 8 minut temu, MariuszZ napisał: To, że fale akustyczne pierwotne interferują z tymi odbitymi było wielokrotnie wspominane w różnych wątkach Tu link jeden inżynier dźwięku opisał dokładnie jak działa filtrowanie grzebieniowe pomieszczeń i czym skutkują interferencje fal. W tym przypadku celem "wygładzenia" takiego filtrowania ustroje akustyczne załatwia sprawę W przypadku kolumn i ich przetworników chodzi bardziej o eliminowanie niepożądanych drgań samych przetworników co na pewno zaburza ich prawidłową pracę dodając niechciane zakłócenia do orgynalnego sygnału audio objawiające się brakiem rozdzielczości czy konturu Zapytałem co ma wspólnego kable i wzmacniacz z wibracjami jak one mogą wpłynąć na dźwięk, kolumny żeby wibrowały musisz dać full moc, ale jak już pisali inni wtedy idziesz po aparat słuchowy. Kolumny najlepiej grają pomiędzy 15% do 45% około to też zależy od jakości technicznej kolumn i wzmacniacza. 14 minut temu, MariuszZ napisał: W przypadku kolumn i ich przetworników chodzi bardziej o eliminowanie niepożądanych drgań samych przetworników co na pewno zaburza ich prawidłową pracę dodając niechciane zakłócenia do orgynalnego sygnału audio objawiające się brakiem rozdzielczości czy konturu Jeżeli przetworniki w kolumnach wibrują to proponuję wymianę kolumn na lepsze, bo prąd w nich drwi sobie z wibracji, jedynie pole elektromagnetyczne ma wpływ na urządzenia Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 18 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 18 kwietnia 2019 Przed chwilą, Adam13 napisał: Zapytałem co ma wspólnego kable i wzmacniacz z wibracjami jak one mogą wpłynąć na dźwięk, kolumny żeby wibrowały musisz dać full moc, Tu nie chodzi o wibracje odczuwalne "na klacie" a o ruch elementów przetwornika rzędu setnych milimetra czego nie zobaczysz "gołym okiem". Można to obejrzeć przy użyciu specjalnych urządzeń laserowych np. tak jak na tym wykładzie ( np. ok 10:00 min) link Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam13 Napisano 18 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 18 kwietnia 2019 (edytowany) I też ty tego nie usłyszysz chyba że masz uszy słonia, to są mity a tylko portfel wibruje ze złości. Przyrządy mierzą to na poziomie mikro dB. to jaki wpływ ma to na twój słuch. Za pomysł wyciągania kasy daje ocenę 6 . To co możesz usłyszeć to zakłócenia elektromagnetyczne przez słaby ekran lub złą obudowę wzmacniacza / nie metalowa/ Edytowano 18 kwietnia 2019 przez Adam13 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pboczek Napisano 18 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 18 kwietnia 2019 Adam krzyżowiec, nawraca pogan. Zawróć konia rycerzu, nam tu dobrze z naszymi wierzeniami, choć dla Ciebie mogą wydawać się prymitywne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam13 Napisano 18 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 18 kwietnia 2019 Nie, czy nie lepiej przeznaczyć kasę na wyjazd, zakup nowych płyt. No chyba że chcecie sąsiada czy kolegę podrażnić ..... a on jak się zna to wróci do siebie i będzie się . Jestem za dobrym sprzętem, który ma b.dobre parametry. Cena nie idzie zawsze w parze z jakością Idę się zrelaksować, luzik. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 18 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 18 kwietnia 2019 1 godzinę temu, Pboczek napisał: Adam krzyżowiec, nawraca pogan. Zawróć konia rycerzu, nam tu dobrze z naszymi wierzeniami, choć dla Ciebie mogą wydawać się prymitywne. odpowiadaj za siebie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 18 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 18 kwietnia 2019 1 godzinę temu, Adam13 napisał: Jestem za dobrym sprzętem, który ma b.dobre parametry. A ja jestem za dopracowaną akustyką i eksperymentowaniem z tłumieniem wibracji tym co mamy pod ręką Co to są dobre parametry? 1 godzinę temu, Adam13 napisał: Cena nie idzie zawsze w parze z jakością Oczywiście że nie zawsze ,ale niestety najczęściej Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaw0001 Napisano 18 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 18 kwietnia 2019 3 godziny temu, Adam13 napisał: Nie, czy nie lepiej przeznaczyć kasę na wyjazd, zakup nowych płyt. No chyba że chcecie sąsiada czy kolegę podrażnić ..... a on jak się zna to wróci do siebie i będzie się . Za 30 pln za które kupilem 8 sprężyn daleko nie zajadę 😛 a efekt wart był eksperymentu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 18 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 18 kwietnia 2019 3 godziny temu, Adam13 napisał: Przyrządy mierzą to na poziomie mikro dB. to jaki wpływ ma to na twój słuch. A co ma wspólnego poziom głośności do tego jak czysto, klarownie słychać dźwięki ? Dźwięk o tym samym natężeniu może brzmieć zupełnie inaczej. Tu chodzi o zniekształcenia powodowane dodatkowymi drganiami membran, cewek i innych części głośnika, które "dodają" się do tych wymuszonych przez wzmacniacz dodając do pierwotnego brzmienia wszelkiego rodzaju "szlam" i nie będą to decybele tylko składowe częstotliwości produkowanych dźwięków, w tym ich harmoniczne. 3 godziny temu, Adam13 napisał: Jestem za dobrym sprzętem, który ma b.dobre parametry. Cena nie idzie zawsze w parze z jakością Żeby zapewnić oczekiwane parametry sprzętu należy zapewnić optymalne warunki jego pracy. Wibroizolatory to gwarantują. Cena nie idzie zawsze w parze z jakością, a wiara w taki mit to naiwność. Jako doświadczony audiofil czy meloman, czy pasjonat audio powinieneś to wiedzieć. Poza tym nie ma co patrzeć na parametry sprzętu podawane w specyfikacjach dostarczanych w materiałach reklamowych, bo producenci i ich marketingowcy już dawno wyczaili, że większość klientów przygląda się tymże parametrom i niekiedy one są decydującym czynnikiem zakupu. Dlatego często podawane są na wyrost i nie odzwierciedlają prawdziwych możliwości sprzętu, co wielokrotnie było udowodnione przez niezależnych pasjonatów posiadających odpowiednią wiedzę i przyrządy pomiarowe. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pboczek Napisano 19 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 19 kwietnia 2019 11 godzin temu, Fafniak napisał: odpowiadaj za siebie Nie pisałem za ateistów to fakt. 😃 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowy78 Napisano 19 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 19 kwietnia 2019 11 godzin temu, Fafniak napisał: odpowiadaj za siebie Ale zaraz, chwilka... @Fafniak, na moje oko, z Twoich wcześniejszych wypowiedzi wynikało, że jakieś tam jednak różnice słyszałeś po zastosowaniu gumy pod kolumnami (pomijając, czy były wg Ciebie korzystne, czy też nie). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 19 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 19 kwietnia 2019 myślę że wyolbrzymiacie zmiany Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 19 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 19 kwietnia 2019 2 godziny temu, Fafniak napisał: myślę że wyolbrzymiacie zmiany Oj, zaraz wyolbrzymiacie !!! Jak mam kolumny na podkładkach z gumy / zbieram na sprężyny / i jak puszczę Dire Straits to Mark Freuder Knopfler gra 2,7 m. przede mną, a jak zdejmę tą gumę z pod kolców to gra trzy metry dalej za kotarą. I Ty to nazywasz wyolbrzymianiem ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 19 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 19 kwietnia 2019 Mówi się o niektórych, że mają miarkę w oku. Należy do języka polskiego wprowadzić kolejny zwrot: "mieć miarkę w uchu";) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts